Драгомир Стойнев: НЕК е в критично финансово състояние

Търговци изнасяли нереално евтин ток от България
Обновена: 30 юни 2013 14:39 | 30 юни 2013 14:06, Петя Славова
126
Драгомир Стойнев: НЕК е в критично финансово състояние
Драгомир Стойнев. Снимка: БТА

Задълженията на Националната електрическа компания /НЕК/ в момента са 1,9 млрд. лева и дружеството се намира в критично финансово състояние. Това обяви на брифинг министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев точно месец след встъпването му в длъжност.

По думите му от тази сума НЕК дължи към Българския енергиен холдинг 755 млн. лв., към АЕЦ "Козлодуй" - 320 млн. лв, към топлофикационните дружества - 60 млн. лв., заводските централи -40 млн. лв., ВЕИ-производители - 110 млн. лв. и други.

Министър Стойнев обяви, че днес изтича срокът за разделяне на Енергийния системен оператор /ЕСО/ от НЕК, а това може да доведе до санкции от страна на ЕК, пише БТА. Налице са недопустими забавяния от страна на предишното ръководство в това отношение и на този етап разделянето е невъзможно, заяви министърът.

По думите му заради това всеки ден НЕК трябва да плаща по наказателна процедура по 9000 лв., което прави приблизително 300 000 лв. на месец, а това се равнявало на 2000 минимални пенсии. Министър Стойнев заяви готовност до три месеца да оправи ситуацията с отделянето на ЕСО от НЕК.

Той обясни, че акциите на ЕСО не са вписани в полза на БЕХ, въпреки че още в края на април т.г. те са отписани от НЕК, но не са предприети действия за прехвърлянето им. С протокол на Съвета на директорите на БЕХ от 27 май т.г. е променен уставът на ЕСО и е освободен тогавашният съвет, което реално е блокирало процедурата, добави Стойнев.

Сред направените от министъра днес разкрития е, че в АЕЦ "Козлодуй" са провеждани търгове без предварително обявена долна граница и така са договаряни цени от порядъка на 55 лв. на Мвтч, а реално би следвало да бъдат 67 лв. Така по думите му определени фирми - търговци, които изнасят нереално евтин ток от България, са печелили на гърба на обикновения гражданин. По разпореждане на Стойнев търгът е спрян. Според него централата трябва да продава на една и съща цена електроенергията си за вътрешния и за външния пазар, т.е. на пазарен принцип.

Министърът е разпоредил да бъде спрян и друг търг - на стойност 2 млн. лв. за избор на консултант за извършването на консултантски услуги по изготвянето на анализ на дългосрочни договори на НЕК за изкупуване на електроенергия от американските централи ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3".

По думите на Стойнев Валентин Николов в качеството си на председател на СД на БЕХ е подписал договор за възлагане на управление на БЕХ с тогавашния изпълнителен директор Михаил Андонов. Според договора Андонов има право да се разпорежда с дълготрайните материални активи на БЕХ в размер на 10 процента, без да иска разрешение от Съвета на директорите на дружеството.

"Това е прецедент - това не се е случвало никога. На практика това му дава възможност да продаде всички язовири и каскади на НЕК. Защо служебният министър Асен Василев не е реагирал. Дори министърът на икономиката и енергетиката няма такива права", каза още Стойнев.

Министърът на икономиката и енергетиката е възложил проверка на договора на строителния надзор на АЕЦ "Белене", който е в размер на 2 млн. евро. Договорът е сключен по време на служебния кабинет, при положение, че строителството на АЕЦ "Белене" вече е било замразено, посочи Драгомир Стойнев.

Той смята още, че ДКЕВР трябва да обърне внимание на т. нар.добавка Трайков, защото тя ощетявала всички потребители и най-вече стопанските. Според нея всеки потребител на мрежи средно и ниско напрежение плаща такса достъп върху инсталирана мощност, а не върху това, което реално е потребил, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Откачете ВЕИ-тата от НЕК и всичко ще си дойде на мястото. Това са частници които сами трябва да си осигуряват пазар на произведеното, а не НЕК да е длъжна да им купува произведената енергия.
60
6
 
7
 
! Отговори
герберче преди 10 години
До всички пишещи "разбирачи" от ГЕРБ. Кажете ми, с ръка на сърцето, може ли Шеф на Атомна Електроцентрала да е бил неграмотен Продавач на банички?---------------------Слагам ръка на сърцето и казвам че може.
59
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНикойне може да критикува Боко,това е богохулство със смешни цифрички.Не може да имате други богове освен Него!Айде вземете си го и в психиатрията всички...някои се опитваме да живеем
58
5
 
6
 
! Отговори
DiDi преди 10 години
До СИДКажи ми ти "компетенте", "грамотен", защо при шефовете преди него, централата е все на загуба, а при неграмотния продавач на банички излиза на печалба? Сега набързо го сменяте за да купите от експерименталните непроверени горивни клетки от руснаците и да им направим за наша сметка и риск експерименталните производствени опити. Червени *** сте и ще си останете такива.
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БУДАСкрий се бе ***...какво ти разбора продажната тиква от енергетика на тебе и от къде го изкопа тия смешни цифрички.
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
у неделя на обед брифинг?! тия яко се объркаха/побъркаха/!
55
6
 
18
 
! Отговори
тошко преди 10 години
Купувайте си ГАЗЕНИ ЛАМПИ и се запасявайте с газ и дърва - през зимата БСП-ДИСКОТЕКАТА ЗАПОЧВА!
54
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ееех,герберчета,затова Боко толкова се напъва за власт,такава свобода никой не е имал.За провалите виновни 3-ната коалиция,БКП /на която е бил член/,глобалната криза,а финансираните от ЕС строежи прехвалени от послушни медии и бурно аплодирани от простаци и нагаждачи.
53
8
 
13
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
О-хо-хо- ха-ха-ха червените няма от къде да крадат а така са се наточили,направо озверяли за кражби и далавери
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ало, платените ибрици, от ВСИЧКИ цветове ... мантрата: ""предишните са ми акали в гащите"" вече не върви ... който е на власт ТОЙ носи отговорност ... и ако не става - да се готви за сoпи по гърба !!!
51
6
 
11
 
! Отговори
Красимир преди 10 години
Абе тоя *** какво му разбира червената репичка от енергетика. Искам да ми отговори някой от "грамотните" комунистически драскачи в тази тема на въпроса: Какво Ви пречеше шефа на НЕк и тоя на АЕЦ,че още с идването си на власт ги махнахте и си сложихте свои *** като горски и баничар.
50
4
 
0
 
! Отговори
ДРУГ ДЯДО преди 10 години
Песничка стара,за пазачите на фара(НЕК).Ама,то нали и предишните и по-предишните,все това блееха.Все се оправдаваха с предишните.Е,и???Значи,за да се оправи НЕК,трябва пак да се вдига тока,или да се наливат пари в него,а чрез него в гушите на всички "наши" фирми,навързани като черва, в, и около, енергетиката,а също за повдигане жизнения уровен на ***,защото,такива са заповедите на чуждите господари.Ами,грабете,го,този *** народ.Той това си заслужава.
49
4
 
13
 
! Отговори
Румен Овчаров преди 10 години
Мисля, че само преди няколко часа тоя министър яростно предлагаше да се намали цената на износа за сметка на някой (без и да има хабер от нещата), а сега плачи като девица. Аман от безхаберници и специалисти от номенклатурата.
48
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До будаГолемите дългове на НЕК са формирани от ненужно построения Цанков камък ,Белене и формираната по време на Тройната коалиция цена от ВЕИ,като за първите два обекта не си бяха платили а оставиха на ГЕРБ тези задължения.
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В ПРЯК ПРЕВОД - "ТРЯБВА ДА ВДИГАМЕ ТОКА!!!!!!"
46
5
 
3
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
До bariera_61"...въпреки че завари хазната на минус 500 млн..."Бъркаш се. Завари хазната на плюс 8 милиарда резерв. Хайде сподели на колко я остави като си тръгна, аз няма да се напъвам с цифри, че ще взема да те стресирам.
45
1
 
7
 
! Отговори
БЕЗ ТОК преди 10 години
който е откраднал парите да се оправя.НЕ ИСКАМ ДА СЪМ ПОТЪРПЕВЩ.разбра ли И ТИ МИНИСТРЕ КРАДЛИВ.
44
0
 
8
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
"Търговци изнасяли нереално евтин ток от България"Споменете имената на фирмите и на техните собственици, за да знаем на кого да благодарим всеки път като си видим сметката за ток...
43
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е първият министър на енергетиката, който разбира от енергетика от 89-та насам
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дълговете на Топлофикация София надхвърлиха 600 милиона лева като вземанията от абонати софиянци вече са достигнали 350 милиона лева. Държавата е най-големият кредитор на Топлофикация София и не иска фалита заради изборите и гласовете на софиянци.