Драгомир Стойнев: НЕК е в критично финансово състояние

Търговци изнасяли нереално евтин ток от България
Обновена: 30 юни 2013 14:39 | 30 юни 2013 14:06, Петя Славова
126
Драгомир Стойнев: НЕК е в критично финансово състояние
Драгомир Стойнев. Снимка: БТА

Задълженията на Националната електрическа компания /НЕК/ в момента са 1,9 млрд. лева и дружеството се намира в критично финансово състояние. Това обяви на брифинг министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев точно месец след встъпването му в длъжност.

По думите му от тази сума НЕК дължи към Българския енергиен холдинг 755 млн. лв., към АЕЦ "Козлодуй" - 320 млн. лв, към топлофикационните дружества - 60 млн. лв., заводските централи -40 млн. лв., ВЕИ-производители - 110 млн. лв. и други.

Министър Стойнев обяви, че днес изтича срокът за разделяне на Енергийния системен оператор /ЕСО/ от НЕК, а това може да доведе до санкции от страна на ЕК, пише БТА. Налице са недопустими забавяния от страна на предишното ръководство в това отношение и на този етап разделянето е невъзможно, заяви министърът.

По думите му заради това всеки ден НЕК трябва да плаща по наказателна процедура по 9000 лв., което прави приблизително 300 000 лв. на месец, а това се равнявало на 2000 минимални пенсии. Министър Стойнев заяви готовност до три месеца да оправи ситуацията с отделянето на ЕСО от НЕК.

Той обясни, че акциите на ЕСО не са вписани в полза на БЕХ, въпреки че още в края на април т.г. те са отписани от НЕК, но не са предприети действия за прехвърлянето им. С протокол на Съвета на директорите на БЕХ от 27 май т.г. е променен уставът на ЕСО и е освободен тогавашният съвет, което реално е блокирало процедурата, добави Стойнев.

Сред направените от министъра днес разкрития е, че в АЕЦ "Козлодуй" са провеждани търгове без предварително обявена долна граница и така са договаряни цени от порядъка на 55 лв. на Мвтч, а реално би следвало да бъдат 67 лв. Така по думите му определени фирми - търговци, които изнасят нереално евтин ток от България, са печелили на гърба на обикновения гражданин. По разпореждане на Стойнев търгът е спрян. Според него централата трябва да продава на една и съща цена електроенергията си за вътрешния и за външния пазар, т.е. на пазарен принцип.

Министърът е разпоредил да бъде спрян и друг търг - на стойност 2 млн. лв. за избор на консултант за извършването на консултантски услуги по изготвянето на анализ на дългосрочни договори на НЕК за изкупуване на електроенергия от американските централи ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3".

По думите на Стойнев Валентин Николов в качеството си на председател на СД на БЕХ е подписал договор за възлагане на управление на БЕХ с тогавашния изпълнителен директор Михаил Андонов. Според договора Андонов има право да се разпорежда с дълготрайните материални активи на БЕХ в размер на 10 процента, без да иска разрешение от Съвета на директорите на дружеството.

"Това е прецедент - това не се е случвало никога. На практика това му дава възможност да продаде всички язовири и каскади на НЕК. Защо служебният министър Асен Василев не е реагирал. Дори министърът на икономиката и енергетиката няма такива права", каза още Стойнев.

Министърът на икономиката и енергетиката е възложил проверка на договора на строителния надзор на АЕЦ "Белене", който е в размер на 2 млн. евро. Договорът е сключен по време на служебния кабинет, при положение, че строителството на АЕЦ "Белене" вече е било замразено, посочи Драгомир Стойнев.

Той смята още, че ДКЕВР трябва да обърне внимание на т. нар.добавка Трайков, защото тя ощетявала всички потребители и най-вече стопанските. Според нея всеки потребител на мрежи средно и ниско напрежение плаща такса достъп върху инсталирана мощност, а не върху това, което реално е потребил, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най- малко 1 милиард евро е и дългът на НЕК към Русия заради спирането от Борисов на АЕЦ Белене.
40
3
 
12
 
! Отговори
strephen преди 10 години
ЧЕ ВАЛЕНТИН НИКОЛОВ СИ БЕШЕ ЕДИН РАЗГЪРДЕН СЕЛСКИ БЕК В ТОВА НЯМА И КАПКА СЪМНЕНИЕ! ЧЕ Е ПРАВИЛ ГЛУПОСТИ - В ТОВА СЪЩО! ЧЕ Е НЕКАДЪРЕН И РАЗБИРА ОТ ЕНЕРГЕТИКА КОЛКОТО АЗ ОТ КЛИНОВИДНО ПИСМО Е ЯСНО! ОБАЧЕ Я КАЖИ СТОЙНЕВ - ПРЕДИ ДА ОБВИНЯВАШ! КАК ТАКА ТВОЯТ ПАРТИЕН ШЕФ ГЕЙЗЕРА ПОСТРОИ ЦЯЛ ЯЗОВИР ЗА ДА СИ ВЗЕМЕ ЕДИН ПРЕДАТЕЛ НАД 1 МЛН ЛВ ХОНОРАР? ПО ТОЗИ ВЪПРОС ИСКА ДА ЧУЕ ОБЯСНЕНИЯ НАРОДЪТ, А НЕ ЗА КАКВО Е ПОДПИСВАЛ НИКОЛОВ! ЧАКА ОТГОВОР НАД 4 ГОДИНИ!!!!!!!!!
39
9
 
19
 
! Отговори
456 преди 10 години
До БогданДа бе а бате ти Боцко изобщо не е виновен за фалита на енергетиката?? Той само смука парички от там!! То бива заблудена овца ама ти уби коня!!
38
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунистите са си направили дълговете на НЕК като му ползваха парите за *** проекти - 2 милярда за Белене и 300 милиона за Цанков Камък. Пък сега се правят на очудени - кой ми *** в гащите. Айде сега драги комунисти оправяйте се с дълговете които вие сте направили (тоест откраднали). Аме не, пак на народа ще ги прехвърлят помнете ми думата.А ти байно къде спа 2 месеца та не забеляза че ЕСО и НЕК трябва да се разделят?
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Баба Вуна: "Държавата е в критично състояние,лошите кредити скачат,има свръхпроизводство на ел.енергия,държавния резерв е разпродаден на безценица,милиарди евро от еврофондовете усвоени с фиктивни фирми и т.н...."Е г-н министър вие открихте топлата вода с НЕК!!!!
36
13
 
15
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Крадливите *** само за месец окрадоха НЕК и я докараха до фалит
35
7
 
16
 
! Отговори
strephen преди 10 години
ДА ИМА НЕЩО НОВО В ТОВА? КОЙ СКЛЮЧИ НЕИЗГОДНИТЕ ДОГОВОРИ ЗА ВЕИ? КОЙ СКЛЮЧИ ДОГОВОРИТЕ ЗА МАРИЦИТЕ? А КОЙ ИЗЛЯ НАД 1 МЛРД ЛВ В ЦАНКОВ КАМЪК - ВИР НА ГЛУПОСТТА ЗА ДА СИ ИЗТОЧИ ДОГАНЧО ХОНОРАРА? А КОЙ ЛЯ МИЛИОНИ В БЕЛЕНЕ В ОПИТИ ДА ГО ВЪЗКРЕСИ - НЕ ДА РЕАНИМИРА, А ДА ГО ВЪЗКРЕСИ БУКВАЛНО? И КОЙ НАКРАЯ ПОИСКА РЕФЕРЕНДУМ, КОЙТО СТРУВАШЕ НАД 20 МЛН ПОСРЕД ЗИМА ЗА ДА ОПИТА ЗА ПОСЛЕДНО ДА СПАСИ ЕДИН ОБРЕЧЕН МЪРТВЕЦ? КАЖИ БЕ СТОЙНЕВ???!!!!! ИЗВИНИ СЕ БЕ! ИЗВИНИ С Е БЕ! ИЗВИНИ СЕ БЕ!!!!!!
34
7
 
24
 
! Отговори
СС преди 10 години
Закрийте я тогава, щом е с толкова дългове :) Но на Р.Овч. паничката ще пресъхне, нали?Смешници крадливи...марш от България!!!
33
5
 
9
 
! Отговори
Стига преди 10 години
Какви кумунета, какви капиталета - кой не е бил на власт той не е краднал (разбирай куче влачи рейс).Стига вече идиотщини трябват реални стъпки, а не кой не скача е бенбен.Нахвърлям някой- Данък печалба за призводители на електомобили или компоненти за тях 1% за 100 години - същото - за електроника и компоненти 1% за 100 години - същото - биотехнологии и нанотехнологии 1% за 100 години....
32
5
 
19
 
! Отговори
strephen преди 10 години
До Гого Идиото АБСОЛЮТНО СЪГЛАСЕН СЪМ! И НЕФТОИХИМ СЕ ПРЕВЪРНА В ЕДИНСТВЕНАТА В СВЕТА ГУБЕЩА ПЕТРОЛНА РАФИНЕРИЯ! РАЗЛИКАТА Е Ч Е ТОГАВА СИ СТАН ПО ВРЕМЕТО НА ВИДЕН-ОФФ, А СЕГА Е РЕЗУЛТАТ ОТ БОМБАТА НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ПРЕД 8 ГОДИНИ! И КАКВО СЛЕДВА ФАЛИТА НА НЕК! ПРОСТО Е! ДЪРЖАВАТА ПОЕМА ДЪЛГОВЕТЕ, ОСНОВАВА СЕ НОВ ХОЛДИНГ - ТОЗИ ПЪТ БЕЛЕНЕ, А ИЗТЕГЛИЛИЯТ ПЕЧАЛБАТА - В СЛУЧАЯ РОСАТОМ КУПУВА ДЪЛГОВЕТЕ И СТАВА ЕДНОЛИЧЕН СОБСТВЕНИК НА ПРОЕКТА БЕЛЕНЕ! ПОСЛЕ ПРОДАВА НИ ЕНЕРГИЯ, КОЯТО НЕ Е НУЖНА.
31
11
 
32
 
! Отговори
Хомот преди 10 години
Представям си сега какви грандиозни задкулисни кражби протичат в държавата. Правителството е ускорило грабежа, защото не се знае колко още ще са на власт. Другарите са побеснели и ръфат здраво България.
30
10
 
31
 
! Отговори
versaux преди 10 години
Стойнев, защо не си @б...@ м***йк***та..... нали вашата комунистическа мафия докара НЕК до това състояние... Защо не направите още един рефередумец за Белене...
29
4
 
30
 
! Отговори
bvb преди 10 години
Не знам защо се опитват да изкарат подобна информация като новост след като "процедурата" по фалиране на НЕК започна още по времето на тройната коалиция, а Борисов просто поддържаше ритъма.
28
7
 
40
 
! Отговори
просто аз преди 10 години
Задълженията на НЕК , са горе долу толкова, колкота са хвърлени на вятъра за Цанков камък и Белене, не е ясно само , защо министъра не споменава тези два проекта.
27
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Буда.пии си редовно хапчетата.ако не с Воленчо под рька и 4 ти километьр.ама маи всички *** сте за там
26
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало, червените, ...нали разбирате, че ако докаратe нещата до режим на тока ще се паднали преди да се усетите ...
25
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако не бяха Белене и Цанков камък сега НЕК щеше да има пари на депозит а не борчове.
24
8
 
28
 
! Отговори
Hulk преди 10 години
Абе тоя що не вземе да каже от каде са тия дългове на НЕК.Нама да го каже защото са нагли и алчни комунистие и дпс.Витаги след тях все си плащаме яки дългове.Нагли измамници.Само бой ги оправя тия.Мисля че за България е по-добре и по-евтино да съберем пари и да ги изпратим в северна корея.
23
1
 
11
 
! Отговори
Energiev преди 10 години
Tova e nagla laja ravnoznachna da kazvate BG e v voina.
22
0
 
46
 
! Отговори
Гого Идиото преди 10 години
България е уникално място!!! Само тук енергиен монопол може да фалира! ....ей така от самосебе си, без никой да е виновен за това....