Драгомир Стойнев: НЕК е в критично финансово състояние

Търговци изнасяли нереално евтин ток от България
Обновена: 30 юни 2013 14:39 | 30 юни 2013 14:06, Петя Славова
126
Драгомир Стойнев: НЕК е в критично финансово състояние
Драгомир Стойнев. Снимка: БТА

Задълженията на Националната електрическа компания /НЕК/ в момента са 1,9 млрд. лева и дружеството се намира в критично финансово състояние. Това обяви на брифинг министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев точно месец след встъпването му в длъжност.

По думите му от тази сума НЕК дължи към Българския енергиен холдинг 755 млн. лв., към АЕЦ "Козлодуй" - 320 млн. лв, към топлофикационните дружества - 60 млн. лв., заводските централи -40 млн. лв., ВЕИ-производители - 110 млн. лв. и други.

Министър Стойнев обяви, че днес изтича срокът за разделяне на Енергийния системен оператор /ЕСО/ от НЕК, а това може да доведе до санкции от страна на ЕК, пише БТА. Налице са недопустими забавяния от страна на предишното ръководство в това отношение и на този етап разделянето е невъзможно, заяви министърът.

По думите му заради това всеки ден НЕК трябва да плаща по наказателна процедура по 9000 лв., което прави приблизително 300 000 лв. на месец, а това се равнявало на 2000 минимални пенсии. Министър Стойнев заяви готовност до три месеца да оправи ситуацията с отделянето на ЕСО от НЕК.

Той обясни, че акциите на ЕСО не са вписани в полза на БЕХ, въпреки че още в края на април т.г. те са отписани от НЕК, но не са предприети действия за прехвърлянето им. С протокол на Съвета на директорите на БЕХ от 27 май т.г. е променен уставът на ЕСО и е освободен тогавашният съвет, което реално е блокирало процедурата, добави Стойнев.

Сред направените от министъра днес разкрития е, че в АЕЦ "Козлодуй" са провеждани търгове без предварително обявена долна граница и така са договаряни цени от порядъка на 55 лв. на Мвтч, а реално би следвало да бъдат 67 лв. Така по думите му определени фирми - търговци, които изнасят нереално евтин ток от България, са печелили на гърба на обикновения гражданин. По разпореждане на Стойнев търгът е спрян. Според него централата трябва да продава на една и съща цена електроенергията си за вътрешния и за външния пазар, т.е. на пазарен принцип.

Министърът е разпоредил да бъде спрян и друг търг - на стойност 2 млн. лв. за избор на консултант за извършването на консултантски услуги по изготвянето на анализ на дългосрочни договори на НЕК за изкупуване на електроенергия от американските централи ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3".

По думите на Стойнев Валентин Николов в качеството си на председател на СД на БЕХ е подписал договор за възлагане на управление на БЕХ с тогавашния изпълнителен директор Михаил Андонов. Според договора Андонов има право да се разпорежда с дълготрайните материални активи на БЕХ в размер на 10 процента, без да иска разрешение от Съвета на директорите на дружеството.

"Това е прецедент - това не се е случвало никога. На практика това му дава възможност да продаде всички язовири и каскади на НЕК. Защо служебният министър Асен Василев не е реагирал. Дори министърът на икономиката и енергетиката няма такива права", каза още Стойнев.

Министърът на икономиката и енергетиката е възложил проверка на договора на строителния надзор на АЕЦ "Белене", който е в размер на 2 млн. евро. Договорът е сключен по време на служебния кабинет, при положение, че строителството на АЕЦ "Белене" вече е било замразено, посочи Драгомир Стойнев.

Той смята още, че ДКЕВР трябва да обърне внимание на т. нар.добавка Трайков, защото тя ощетявала всички потребители и най-вече стопанските. Според нея всеки потребител на мрежи средно и ниско напрежение плаща такса достъп върху инсталирана мощност, а не върху това, което реално е потребил, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
34
 
! Отговори
qdosan48926 преди 10 години
Как така като дойдете на власт всичко започва да се скапва!
20
3
 
31
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Нещо за АЕЦ БЕЛЕНЕ ни дума ни вопъл ни стон смешници
19
7
 
33
 
! Отговори
X преди 10 години
ЗАЩО ЛИ Е ТАКА *** *** КОМУНИСТИЧЕСКА,А НАПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ ЗА ЦАНКОВ КАМЪК И ВСИЧКИТЕ ВИ ГЛУПОСТИ *** НЕЩАСТЕН
18
7
 
30
 
! Отговори
антикомунист преди 10 години
Това е първата стъпка към увеличаване на цените на тока. *** сега разправят как сегашнит епротести били жалки, а през февруари имало 100 000. ***, имате шанс да си тръгнете мирно, защото ако имате наглостта да ни "управлявате" през зимата на улицата ще излязат не 100 000, а 1 000 000 и ще ви пометат!
17
1
 
30
 
! Отговори
инженер преди 10 години
Тези *** ли са? Хем намаляват тока хем казват че парите от приходите за ток намаляли....
16
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега светна ли ви най после.А сега вьрнете парите от гьола и цанков камьк.и плащаите глобите.а не да ми се хвалите за тия 5 пр.***.врьщаите парите и се махаите
15
0
 
2
 
! Отговори
надя преди 10 години
Очаква се естествено разделяне,..деление-като друсне транспортния кибершпионскисателит на САЩ отгоре,т.е.самосвали се върху АЕЦ и почва деление..Русия няма договореност за такива телекомуникационнивръзки ,особено след СноудънБългария е в страхотна неизвестност в бъдеще,но ще има разделяне на енергото,а милиардите няма да се върнат,и да изтрепат всички виновни.Те са излетели вече натам.или нагоре.
14
0
 
20
 
! Отговори
smehurko:))))))))))) преди 10 години
Г-н Стойнев стога с лъжи и популистки изказвания.1 вкарайте в затвора и конфискация на тез който взеха 10%-15% с комисионите:) 2.вижте раследването на Нова ТВ.за стотици хиляди на месц къде отиват 3.ето ги парите който уж се губят и загубите който плащаме ние
13
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Казва ни нещо което знаемЗнаем и къде са парите1. Цанков камък (ДПС и БСП)2. АЕЦ (ДПС и БСП)
12
1
 
22
 
! Отговори
666 преди 10 години
направо да ги ожалиш енергото. хайде, увеличете тока на 1000 лв на семейство, белким се оправите :)
11
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Незабавна оставка на президента Росен Плевнелиев.
10
6
 
32
 
! Отговори
Шива до Буда преди 10 години
До БУДА1.Кой "цоца" държавата от 1945 година насам?;2.Коя я фалира- 6 пъти -1960, 1975, 1984, 1989, 1997, 2008 год?;3.Кои са "бизнесмените" в БГ?;4.Какъв е бил, дядо ти, баща ти и ти къкъв си?5.Спри червените хапчета и почвай с розови- по-добре ще се почустваш- така разправят!66.Послушай "Коментатор"...за твое добро е
9
1
 
15
 
! Отговори
аре стига бе преди 10 години
~~на този етап разделянето е невъзможно, заяви министърът.~~А на кой етап е било или ще бъде възможно?
8
0
 
28
 
! Отговори
GerBer4e преди 10 години
Ние ли да плащаме за мезонетите на Овчия и Гоце Архара
7
3
 
29
 
! Отговори
GerBer4e преди 10 години
Много е лаком тоя Овчия, глей с колко е овътрил цяла България
6
6
 
27
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
Като е толкова зле положението, защо така не им се дава изобщо властта. :-). Всичко е много зле, хората протестират обаче оставка няма..
5
2
 
24
 
! Отговори
GerBer4e преди 10 години
това хонорарите на Овчия ли?
4
11
 
31
 
! Отговори
AlekoKonstantinov преди 10 години
Няма проблем, като построим Белене, ще изплатим всички дългове и на НЕК и на държавата и на Африка....БСП е синоним на банкрут, фалит и разпад... който не помни да гледа зимата на 1997
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Do 3 moje na volen da mu potrqbvat ako ti iskara pistoleta mai 6te se naa
2
11
 
25
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Стройте АЕЦ Белене бе,какво ни занимавате с червена лакърдия,айде у лево,*** червени!