Не искаме подкрепа от "Атака", оправда се Станишев

Лидерът на БСП не харесвал "проявите" на Сидеров
246
Не искаме подкрепа от "Атака", оправда се Станишев
Снимка: Булфото

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че правителството на Пламен Орешарски има доста ясна разграничителна линия с "Атака", защото националистическата партия не е подкрепила кабинета при гласуването му в пленарната зала.

Така той отговори на думите на председателя на групата на социалистите и демократите (С&Д) Ханес Свобода, който по-рано днес поиска от кабинета да се разграничи от всякакви действия и от политиката на "Атака".

Като доказателство за това Станишев посочи и факта, че националистическата формация няма нито един представител в ръководството на парламента.

"Те нямат и заместник-председател на Народното събрание, какъвто по традиция има всяка парламентарна група", добави той.

Още по темата
Червеният лидер припомни и думите си от нощта на изборите на 12 май, когато каза, че БСП не може да се коалира с "Атака" заради идеологията й.

Станишев призна, че не харесва не само идеологията на националистите, но и част от проявите на симпатизантите на "Атака" и лично на лидера й Волен Сидеров.

Като конкретни примери Станишев посочи скандала, който предизвика Сидеров по време на последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев, както и обидите на лидера на националистите към журналисти, които ги нарече "платени жрици".

Той коментира още, че очаква Европейската Народна партия (ЕНП) да призове ГЕРБ да участва като опозиция в парламента и да изразява силни позиции, за да оказва влияние на работата на парламента.

Във връзка с предстоящата дискусия за ситуацията в България в Европейския парламент, инициирана от ЕНП, очаквам от Европейската народна партия да се изговорят много несправедливи обвинения, допълни той.

Лидерът на столетницата настоя, че със сигурност искането на премиера Пламен Орешарски за актуализация на бюджета и взимането на заем ще е добре мотивирано.

"Правителството трябва да представи ясно своите аргументи за изпълнението на бюджета и за прогнозата. Вярвам че правителството ще представи много сериозна мотивация, за да поиска актуализация на бюджета. Един от приоритетите на правителството е разплащане с бизнеса и подкрепа на малките и средни предприятия, убеден съм че премиерът и финансовият министър ще направят всичко възможно да нямаме голям дефицит", каза Станишев. 

БСП прави разчети с колко да се намалят субсидиите на партиите, стана ясно още по време на редовната пресконференция на социалистите. Това обаче ще важи за всички, а не както предвижда приетото на първо четене от правната комисия предложение на "Атака" в Закона за политическите партии да отпаднат изцяло субсидиите само за извънпарламентарните сили.

"Ние обсъждахме в парламентарната група - да се намалят субсидиите на всички партии – и на парламентарно представените и на извънпарламентарните партии. Не смятаме, че трябва да се премахне субсидията на непредставените в парламента", посочи Станишев.

Той не посочи точно с колко трябва да се намалят субсидиите, защото, по думите му, това е въпрос на формули.

В коментар на изявлението на председателя на парламента Михаил Миков, че медиите допринасят за ескалиране на напрежението с начина, по който отразяват протестите, Станишеш днес обяви, че Миков е говорил емоционално, но и и до известна степен правилно, "защото медиите допринесоха за истерична среда около парламента миналата сряда, представяйки нещата не точно, както стояха. Но никой не е спечелил от каране с медиите. Защото медиите не са четвърта власт, а първа власт", отсече той.

Сергей Станишев каза още, че социалистите ще искат още тази седмица парламентът да разгледа въпроса за отстраняването на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков, съобщи депутатът д-р Емил Райнов.

Според него има достатъчно основания за това, защото са установени нарушения в касата.

Освен това щатът е раздут, защото Цеков е назначил нови 350 души, колкото е администрацията в едно средно голямо министерство, пресметна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По думите му има традиция въоръжени хора да не влизат в парламента. Очевидно НС трябва да се върне към тази класическа традиция.Близнашки поясни, че имунитетът на депутатите не е непробиваема броня, която позволява на депутатите да правят каквото си искат. Това е засилена правна защита. Депутатите трябва да си дават сметка, че наказателната им неотговорност е за това, как гласуват и какви думи използват в парламен
15
1
 
53
 
! Отговори
сф преди 10 години
Нямате нищо общо с АТака! Болен ляв носи - не ти ли е ясно това? Червени, продажни мекерета - срам за България сте били винаги.
14
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В този смисъл, ред него е странно мълчанието на прокуратурата за безобразията на Атака. "Това, което правят от Атака, трябва да се преустанови, странно е мълчанието на официалните власти", заяви Близнашки пред бТВ.Според него Сотир Цацаров трябва ясно да каже, че ако се предприемат граждански арести, Атака може сама да се постави извън закона и да се направи сезиране на Конституционния съд.////////////////
13
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Професор Тотев.Това изключително трудно положение, в което се намирастраната, го определям като време за големи уроци на цялата нация. В упражняването на политическата власт ИЗВИНЕНИЕТО се нарича ОСТАВКА. Започвам с това уточнение, защото сме свидетели на сериозно объркване на понятия и действия. Този път протестът има ясно искане и то е оставка.
12
1
 
58
 
! Отговори
Станишев възмутен преди 10 години
А някой не може ли да ПРЕВЕДЕ на ЕС КАКВО казва и правят Станишев, Местан при Президента , когато Волен БЕСНЕЕ? Има и снимки на ироничните им усмивчици и СВЕДЕН надолу поглед( мьи НЕПРИЧЕМ!)И на изявлението на Станишев, че "АКО АТАКА не ни подкрепи с един глас( ТОВА Направи СИДЕРОВ), правителството ПАДА!Какви са тези ДЕМАГОГИИ и ЛЪЖИ??? АМИ НАЙДЕНОВ???? КОйто каза, че не е негова работа да се произнася за Сидеров- т.е. ВСИЧКО ОК!!??
11
2
 
49
 
! Отговори
Стефания преди 10 години
Искаш или не подкрепа, нямаш избор.Ти ще си винаги БИТА карта,Станишев.Винаги си в грешната посока.
10
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съсел, кой легитимира Вашата мафиотска структура, наречена правителство? Разбира се, че Лудия *** Ви остави на власт да безчинствате! Сидероглу Ага, домашния любимец на Диган Ви подкрепи в замяна на зелено! Обрекохте държавата на 4 години безвремие! Мечтата на БСП / ДПС / АТАКА - вечен преход, яко лапане! Гледайте само да не се задавите!
9
1
 
60
 
! Отговори
bbb преди 10 години
Защо ни мислите за неграмотни и луди. Няма ли го Волен няма парламент няма правителство не можеш да управляваш а ти и не можеш !!!!!!!!!!!!!!!! Това е истината !!!!!!!!!!!!!!!!Видяхме ти предишното управление е ..................ДОВИЖДАНЕ ...................
8
1
 
54
 
! Отговори
Две думи преди 10 години
МЛЪК и МАРШ !
7
1
 
57
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
Разбрали сте се ГАДОВЕ ТАКИВА, но за пред хората ще кажете че не се подкрепяте! Винаги лъжете, това е ясно, долни *** комунистически!
6
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не сте искали поддкрепа, само я приемате. Това вече не е държава, а концлагер. Потъпкват се всички прояви на гражданско общество.Сидеров е виновен в уронване престижа на президентската институция, със заплаха и терор над мирни граждани, с проповядване на гражданска война, с антидържавническо поведение, със самоуправство и незачитане на гражданските права на хората, с опит за сплашване на медиите и обиди над журналисти, с изричане на откровени лъжи, с хулиганско държане при всяка своя поява...
5
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишефф, чисто и просто си един демагог, закърмен и обучен от КГБ, ДС и украинските ти роднини и ментори в популизъм и безкрайна лъжа с едничка цел -манипулиране на масите за предпочитане държани в нищета и невежество. Спомням си 97г., когато лъгахте хората в провинцията с познатите ви приоми за информационно затъмнение "че сто човека най-много" нещо си искали от Добрев и БСП, а хората бяха 200 000. Сега пак пишете, че 20,30 човека "***" ви създават проблеми. Свърши тая Станишефф!
4
0
 
40
 
! Отговори
Боцман преди 10 години
"350 души, колкото е администрацията в едно средно голямо министерство, пресметна той."350 в едно министерство - Е*АТИ!
3
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тоя му липсват първите 7 години !Все реве , все някой му е крив и някой друг тр. да свърши работата му !Досадник !
2
3
 
68
 
! Отговори
ех преди 10 години
"Станишев призна, че не харесва не само идеологията на националистите, но и част от проявите на симпатизантите на "Атака" и лично на лидера й Волен Сидеров."Сега това ли казваш,а как направихте правителство? Как се държа ти при президента ? Като ....!
1
3
 
79
 
! Отговори
Сотир преди 10 години
тоя, ако си мисли, че ще му чета/слушам глупостите, се е объркал :) Даже Пеевски не ми е толкова противен колкото тоя мазник