Махнаха шефа на НЗОК, той ще си търси правата в съда

Освобождават ме политически, жалва се Пламен Цеков
Обновена: 4 юли 2013 15:48 | 4 юли 2013 12:21,
50
Махнаха шефа на НЗОК, той ще си търси правата в съда
Пламен Цеков Снимка: архив, Булфото

Парламентът реши да освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков. Предложението беше внесено от зам.-председателя на НС Мая Манолова и група народни представители.

Освобождаването на Цеков беше прието абсолютно единодушно. 104 народни представители гласуваха и всички бяха “за“.

В дебата взеха участие Коалиция за България и ДПС, "Атака" бяха в пленарната зала, но не взеха думата, а ГЕРБ - вече традиционно, ги нямаше. Остри критики бяха отправени за начина на управление на Касата, цялата здравна политика на бившите управляващи и състоянието, до което е докарана НЗОК. Думата взе и самият Цеков, който обясни, че не желае да се защитава, а само да изнесе факти.

Исках днес тук да чуя от вносителите на решението за моето предсрочно освобождаване конкретни факти, че съм нарушил някой закон. Такъв документ не видях, констатира Цеков.

В мотивите за решението за освобождаването на Цеков депутатите отправят доста силни критики към Цеков и начина на управление на НЗОК.

Вие можете да ми искате оставката, но и вашата я искат, отсече Цеков.

Той обясни, че обмисля да търси правата си пред съда, тъй като не приема мотивите, с които е освободен. Той отново обясни, че според него мотивите за оставката му са политически.

„Аз съм от друга политическа порода и трябва да работя в друг политически екип”, обясни той.

Диалогът със съсловните организации е тежко нарушен, обясни пък от парламентарната трибуна Емил Райнов от БСП. По негови думи начинът на управление на Касата е обрекъл на фалит болниците, решенията се взимат еднолично.

Според вносителите Цеков е отказал да поиска актуализация на бюджета на НЗОК. По този начин той сериозно ощети интересите на здравноосигурените, отсече Райнов. Според бившия зам.-министър на здравеопазването и сегашен депутат е нарушено нормалното функциониране на Касата.

Райнов определи действията на Цеков като управител на НЗОК като „некомпетентни и безотговорни“.

Касата е финансово нестабилна, отсече Райнов, като обясни, че липсва отчетност и контрол на средствата.

Нарушена е комуникацията на самата НЗОК, обясни още Райнов. По думите му съсловните организации отказват да водят диалог със сегашното ръководство и поради чувствителността на гражданското общество трябва да се вземат спешни мерки.

По данни на Емил Райнов по време на управлението на Пламен Цеков щатната бройка в Касата е нараснала с 350 души.

Здравният министър Таня Андреева няколко пъти призова шефа на НЗОКда подаде оставка заради липсата на диалог, раздуване на щата в Касата и безконтролно харчене на средства.

Цеков обаче категорично отказа.

БСП отдавна бяха взели на мушка Цеков. Левицата още преди предсрочните парламентарни избори искаше оставката му, а преди разпускането на 41-вото НС червените обявиха, че здравеопазването е в колапс заради начина на управление.

Думата по време на разискванията взе и Тунчер Кърджалиев от ДПС. Той остро разкритикува въвеждането на обеми и цени, определяни еднолично от НЗОК. Кърджалиев се спря и на конфликта между НЗОК и Лекарския съюз, който довел до “взрив на недоволство в съсловието“.

Управлението на Пламен Цеков беше съпътствано от неадекватни, некомпетентни решения, отсече Кърджалиев.

Той разказа и “безвкусен“ анекдот, който чул по време на управлението на ГЕРБ: Що е то здравна реформа и има ли тя почва у нас или почвата е само за пациентите, разказа депутатът от ДПС.

Йорданка Йорданова от “Коалиция за България“ пък определи като геноцид над пациентите политиката на НЗОК за лимити по определени клинични пътеки.

Нигяр Джaфер от ДПС, един от вносителите на предложението за освобождаване на Цеков, също акцентира върху проблемите с диалога със съсловните организации, проблемите с финансирането и стила на управлението.

Не е важно как ще се казва управителят на НЗОК, а какъв ще е стилът на управление, смята тя.

Мая Манолова беше категорична, че освобождаването на Цеков няма политически характер.

Господи Цеков не си върши работата като управител на НЗОК, посочи тя.

Депутатите акцентираха и върху липсата на лекарства за онкоболни, липсата на яснота около договорките за цените на медикаментите.

Доктор Цеков харчи парите на НЗОК абсолютно непрозрачно и напълно безконтролно, заяви Манолова. Доктор Цеков се докарал до състояние, в което никой не желае да работи с него, обясни още зам.-председателят на НС, като повтори, че е нарушен диалогът със всички съсловни организации, пациентски организации, министърът не може да работи с него.

Единствените, които стоят зад него, са неговите съмишленички – бившият здравен министър Десислава Атанасова и бившият шеф на здравната комисия Даниела Дариткова, заяви Манолова.

Пламен Цеков от своя страна твърдо отхвърли всички обвинения, като обясни, че те изобщо не са подплатени с факти.

Аз очаквах, че в този дебат ще има и представител на Министерството на финансите, защото това е органът, който ни мониторира, заяви Цеков по повод обвиненията, че финансовото състояние на Касата е в лошо състояние. По данните на вече освободения шеф преразходът тази година е с около 2 на сто по-нисък в сравнение с предходните.

Той обясни, че от парламентарната трибуна са били отправени много тежки думи, които „би трябвало да накарат всеки един на мое място да си направи харакири“.

Когато се иска оставка, трябва да е пределно ясно поради какви причини това се случва и да се даде възможност в хронология да се подредят фактите, отсече Цеков.

Той беше категоричен, че няма проблеми с онколекарствата, а по-голямата част от дейностите на болниците са разплатени.

Според освободения шеф на НЗОК има неразплатени средства за здравнонеосигурени родилки и пациенти, лекувани с интензивни грижи, но неосигурени.

Той категорично отхвърли и обвиненията, че българските граждани нямат достъп до здравеопазване заради начина на управление на Касата.

Всички приказки, че сме ограничили достъпа до медицински услуги на българските граждани, просто не отговарят на истината, подчерта Цеков и допълни, че всички пациенти, които са искали да се лекуват в български болници, са получили тази възможност.

Той категорично отхвърли и обвиненията, че се опитвал и е влиял на решенията на Надзорния съвет на Касата.

Той допълни, че никога не е имал проблеми с институциите преди встъпването в длъжност на Таня Андреева.

Няма доказателства, че аз съм нарушавал законите на България, няма доказателства, че аз системно не съм изпълнявал задълженията си, отсече той и допълни, че почти не излиза от НЗОК и от месеци не си е взимал почивен ден.


 
   
   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Пламен Цеков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо ще назначат кака Руми, а източването почва след това, ама иначе тя е компетентна диалогична, стилът на управлението и напълно ще си пасне с този на БСП и ДПС, вече всички го знаем. Няма ли компетентни финансисти в тази държава, ами постоянно нереализирали се лекари се упражняват върху чужд гръб - този на пациента. Боже, пази България!
6
15
 
24
 
! Отговори
Сотир преди 10 години
а, сега на Йотова сестричката ли гласят ?
5
17
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз не мога да разбера защо го ОСВОБОЖДАВАТ, а не го вкарват в затвора, където е мястото на всички престъпници от мутренската банда на рапоня?
4
26
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименКъсно. Рапоня и Дянков окрадоха каквото можеше. Сега трябва да се запушват пробойните.
3
10
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАЗНАЧЕН ПОЛИТИЧЕСКИ - МАХНАТ ПОЛИТИЧЕСКИАМА НЕ ЩЕ ДА ДАВА КОКАЛА
2
20
 
54
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
"Исках днес тук да чуя от вносителите на решението за моето предсрочно освобождаване конкретни факти, че съм нарушил някой закон."Достатъчно е, че си некадърник със съмнителна репутация.
1
33
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека източването на здравната каса да започне СЕГА!