Плевнелиев намекна, че са нужни нови избори

"Да плашим с вот е все едно да кажем, че правовата държава е опасна"
Обновена: 5 юли 2013 17:10 | 5 юли 2013 16:03, Камелия Цветанова
504
Плевнелиев намекна, че са нужни нови избори
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

На фона на продължаващите вече три седмици протести с искане за оставката на правителството президентът Росен Плевнелиев намекна, че според него е нужно да има нови избори. 

„Конституцията не ми позволява да взимам страната на една или друга партия, както и кога да има избори и кога да се подават оставки”, каза той, но след това добави, че „никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо, че този най-демократичен инструмент на правовата държава може да бъде вреден”.

"Да плашим хората с избори означава да кажем, че правовата държава може да бъде опасна, че демокрацията не е добра форма на организация на обществените отношения", категоричен беше държавният глава.

„Това е единственият способ за решаване на нерешими конфликти, за развързване и на най-сложния възел, когато нищо друго не помага, когато няма дори и опити за постигане на съгласие, единственият начин са избори”, коментира държавният глава.

Според него няма как предсрочен вот да навреди на държавата. „В тежката ситуация от февруари на най-масови протести от 15 години насам, всички се съгласиха, че има един възможен изход- избори. Не приемам фалшивата теза, че тези, които се позовават на този най-демократичен инструмент, нарушават Конституцията”, каза президентът.

Той също се обяви за промени в Изборния кодекс. „Изменения в изборното законодателство са необходими, но трябва да се направят само най-наложителните и безспорните. Едва ли обществото се намира в такова състояние днес, което да позволи научен подход, дълга изследователска дейност за изработването на изцяло нов кодекс, което ще отнеме години. 

Днес гражданите вливат своята енергия в политическата система, те, а не политиците отварят нова страница в демократичната история, в която слагат край на безразличието и оцеляването поединично, сега прожекторите са насочени към политиците, гражданите повече няма да си затварят очите, сега е време политиците да ги отворят”, призова Плевнелиев.

Той остро разкритикува поведението на лидера на „Атака” Волен Сидеров.„Хиляди граждани, много медии и политически субекти сезираха прокуратурата за действията на лидера на „Атака”. Нека припомня, че Европейският парламент преди дни отне имунитета на лидера на френската националистическа партия Марин Льопен за подобни изказвания и действия. Надявам се институциите, в това число прокуратурата и парламентът, включително политическите партии в него, да се позиционират ясно”, призова той.

Според него или ще заживеем в европейска държава, в която гражданските права на всеки са защитени, а сеенето на омраза, расизъм и дискриминация не се толерират и се наказват ефективно и по закон, „или хората масово ще се насочат към Терминал 2”.  

„А тези, които останат, да се пазят от налагащите в държавата ред шпицкоманди и да не си и помислят да участват в граждански протести, защото ще бъдат заклеймени като терористи и вкарани в затвора за 3 години. Ако сега си замълчим и не реагираме, махнем удобно с ръка и си кажем „Какво толкова?“,  след време ще бъде късно. Апелирам за ясно разграничаване. Непукизмът ни докара дотук! За да се оттласнем от дъното, трябва ясна позиция, ценности и тяхното ежедневно отстояване”, каза още държавният глава. 

Той поиска и ясно разграничение между политическите формации.  „Трябва кауза, ако щете и червени линии – граници, които не бива да се прекрачват. Не безпринципни договорки, а ясно позициониране. Който е за това България да е достоен член на Европейския съюз - от едната страна, който нарича европейските компании колонизатори и не уважава европейския химн – от другата страна. Който е за прозрачност в институциите и назначенията на висши държавни постове – от едната страна, който е за задкулисие и безпринципни назначения – от другата страна. А народът ще съди само по делата, а не по декларациите”, настоя държавният глава. 

Той предупреди, че има голяма опасност политическите субекти да нагнетят допълнително напрежението чрез протести, контрапротести, негативни предизборни кампании. 

Плевнелиев сподели, че е притеснен и от сигналите, които България излъчва навън, рушейки своята репутация.
„Какво се чу и на проведените преди дни дебати в Европейския парламент за България? Констатациите бяха: фалшифицирани избори, манипулации, групировки, корупция, мафия, ултранационалисти, незаконно подслушване, олигарси, популизъм. Това не е България! А ако имиджът на една държава не е добър – няма инвестиции, няма доходи, няма работни места”, прогнозира президентът. 

Той осъди и опитите за противопоставянето на българските граждани на протестиращи и подкрепящи.  „Направени бяха опити да се противопоставят българските граждани – едните бедни, а другите по-богати, със заявка за класова борба между тях, едните били от София, а в страната е друго и т.н. Неведнъж сме били свидетели на опити за противопоставяне на българските граждани, за разделяне на българското общество. Винаги те са се обръщали срещу тези, които са ги предизвиквали”, коментира той. 

Според него най-притеснителното е, че изкуствено се провокира етническо противопоставяне.  „Това е не просто опасно и деструктивно, а е игра с огъня, последиците от която могат да бъдат катастрофални за страната ни”, предупреди Плевнелиев.  Той призова политиците да дадат ясни отговори на протестиращите.

„Гражданското общество в България задава и ще задава все повече въпроси. Наред със социалните искания се поставят и ще се поставят все повече искания, насочени към самата структура на политическата ни система, към морала на политиците, към ценностите, които те защитават. Това, което се случва през последните пет месеца, доказва, че българското гражданско общество е извървяло своя преход към демокрация и политиците ще го разберат рано или късно, по един или по друг начин”, коментира Плевнелиев.

Той смята, че хората вече разпознават безпогрешно всичко, което влиза в противоречие с правовата държава.
„Политиката на тежки зависимости и паралелна власт, упражнявана в годините на прехода, няма да бъде толерирана от гражданите повече и който не го е разбрал, ще плати висока политическа цена за това”, добави президентът.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
387
1
 
3
 
! Отговори
B_Georgieva преди 10 години
Герб искат нови избори нормално!Бойко не може да приеме мисълта, че е вън от играта!Няма да може да си прави далаверите и да лети със самолетчета, за да изнася парички в офшорни сметки!Затова е масовата атака срещу Волен, дори включиха медии и телевизии на които платиха от ГЕРБ за да може да го очернят възможно най-много!Волен им пречи, защото им спира кражбите и направо им бръкна в ду..то!Но и така няма как да стане тяхното, народа не иска мутри да го управляват!
386
2
 
4
 
! Отговори
Daniela.1 преди 10 години
Това беше ясно, че искат нови избори!Бойко не може да се примири, че не е във властта и не краде!В новото НС ще бъдат партии като ДПС, БСП, ГЕРБ невероятна изглед!Затова Атака им пречи, защото им изкарва мръсните работи на светло!Волен единствен работи и намери документите, които уличават Плевнелиев за ошорките!Гони ги гадовете крадливи докрай, затова е луд, болен и т.н.
385
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей Плевня кой те избра теб бе??? Как може да има толкова прости хора точно теб да те сложат на най мъжкия пост!!! Ти не си никакъв президент и цял един народ ти се присмива като те види. Когато почнеш да приличаш и да се държиш като мъж тогава ср покавай. Отивай в ботаническата градина да сееш китки и не се показвай следващите 4г. Ама че си смешен!!!
384
8
 
10
 
! Отговори
vigor.elementrue преди 10 години
Не се ли усещат протестиращите,че протестът им е несъстоятелен? Февруари месец излизаха ежедневно 500-600 хиляди в цялата страна,а сега са 10-на хил,които единствено спъват бизнеса и нормалния ритъм на столицата! Няма как да падне правителството докато организираната рекетьорска група Мутро-Милиционери ,която постави бизнеса и държавата на колене,накара хората да емигрират и да се самозапалват не се разпадне,за да има за кой да гласуваме. Ъпсурдно е протеста да върне Герб на власт при оставка!
383
11
 
13
 
! Отговори
damata преди 10 години
Долна м.ижитурка този държавен пост не е за такива мишоци като теб!Жалък си !Време е да си отидеш сега!
382
12
 
15
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Да действително Плевналиев е за терминал 2 и да ходи да си управлява милионите
381
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
докато си правим избори няма кой да се пребори с енергийната мафия и цените ще си растаттова иска олигархията - да няма държава ако тя не я управляваи плевнята е от олигархиятаайде бе "ителигенти" протестирайте с искането да се развалят криминалните договори нафотоволтаиците и американските централи - ама неможете щото ще ви духнат за 1 ден вашите началници -най-обикновени *** стеако сте за народа - правителството е меко ще ви послуша веднага - ама не за това се борите нали
380
5
 
13
 
! Отговори
не така преди 10 години
господин Президент.Не бива да приемате,че София и интелигентите на държавна хранилка, богатите и заможните, безделниците са цяла България и народа й. Вие разединявате ,а не обединявате. Нямате мъдростта и далновидността,присъща за вашият пост.Толкова е важно да сте нашият президент!!!!!!!!.
379
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
гербавия цирей плевнелиев се пукна и засмърдякрадеця вика дръжте крадецаолигархията първо да си оттиде от президентството
378
2
 
13
 
! Отговори
Логично преди 10 години
Плевнелиев: Конституцията не ми позволява да взимам страната на една или друга партия, както и кога да има избори и кога да се подават оставки, каза той, но след това добави, че никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо, че този най-демократичен инструмент на правовата държава може да бъде вреден.По тази логика нека се проведат избори 2 в 1.Избори за Президент и Народно събрание.Логиката показвар че част от хората не харесват Президента и друга Правителството.
377
9
 
14
 
! Отговори
Дарко преди 10 години
Президента се държи безотговорно!Нали е избран за обединител на нацията - защо я разединява и нагнетява допълнително напрежение.Нека събере политическите сили и да се разберат.Ама не смее! Защото може пак да му зададат някой неудобен въпрос, като преди: за офшорките, пътешествията с правителствения самолет с директори на чужди фирми?Иначе е вода ненапита.
376
13
 
15
 
! Отговори
аз преди 10 години
А за това, че няколко хиляди тъпака тероризират милионна София вече месец, нищо не казва!?!
375
6
 
8
 
! Отговори
xxx преди 10 години
това което би т/о да направи президентът е да съдейства за диалог м/у политическите сили, да успокои страстите. но да противопоставяш парламентарната демокрация на уличната демокрация си е направо безотговорно и опасно.
374
10
 
14
 
! Отговори
ирландска пастирка преди 10 години
Гнусно.Това човече не заслужава дори да заплюеш циничното му лицемерие. Това политическо джудже си позволи да взима страна като че ли е на сгурията и вика за бистришките тигри, а не е президент на нацията.И затова просто трябва моментално да се разкара от живота ни и да се свре под полата на жена си. Там, където винаги му е било мястото.Толкова.
373
4
 
6
 
! Отговори
skitnik32 преди 10 години
До ОСТАВКА НА ПЛЕВНЯТА!a twoq komentar e tipi4en primer kak kradeca wika drajte kradecamejdu drugoto dobre 4e darjawata ne e twoqta ka6ta 6toto 6te6e da si pokani6 dogan i ostanalata pasmina na4elo s gey-sergei i bolen sideroglu
372
11
 
13
 
! Отговори
2 и 200 преди 10 години
Този човечец май не може да смята, че ако му спретнат един импийчмънт в парламента, докато се усети и ще му се сбъдне желанието за избори. Грешка г-не, да не река автогол!
371
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевелниев получава газораствор от нови избори с надеждата Боко да се върне.Що не се омъжат тези двамата?То бива любов ама това и в турските сериали го няма.
370
15
 
14
 
! Отговори
Ivo преди 10 години
Бравос! СУпер реч !
369
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво ти гражданско общество...?!Ножът е до кокъла, та затова си надигнаха трътките. Спаха и махаха небрежно с ръка, но сега дори и добри пари да взимаш в България си в тиииииит.... Най-страшното е, че и децата ти ще се набълбукат.И като чета тук, плюят си Президента, все нещо им криво... Ще ви яздят скапаните *** и ще си сърбате попарата, дето надробихте с неангажираността си към политиката.
368
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съгласен съм с г-жа Плевнелиев.............но избори за президент!