Във война ли са президентът и управляващите?

Преглед на печата на 6 юли 2013 г.
6 юли 2013 09:00,
233
Във война ли са президентът и управляващите?
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

"Протестите изправиха президента срещу управляващите партии", е водещо заглавие в "Сега". Президентът Росен Плевнелиев и управляващите партии влязоха в открита война вчера.

Държавният глава призова за нови избори като единствен демократичен изход от политическата криза и прикани парламентарните сили да се разграничат по категоричен начин от "шпицкомандите" на "Атака" и да скъсат с политическото задкулисие. Той за пореден път застана на страната на протестиращите от 22 дни граждани и предупреди, че ако властта продължава да игнорира хората от улицата, ще плати висока политическа цена.

В емоционалното си слово Плевнелиев обяви, че сам започва дебати в президентството за стъпките, които могат да подобрят българската демокрация. Изявлението му предизвика гневните реакции на БСП и "Атака", които го обвиниха в нарушаване на конституцията и заговориха за импийчмънт. От ГЕРБ припомниха, че от самото начало са за предсрочни избори. ДПС замълча.

"Единственият ход на Плевнелиев", коментира "Труд". Президентът застана твърдо зад протестиращите и срещу политиците от статуквото. Противоречията в изявлението му са плод на конституцията, неясно описала функциите му и на поредната липса на добър фокус в речите му. А най-вече - на предварително изконсумирания силен ход - още в началото на кризата свали доверието си от кабинета. След него всяка крачка е отстъпление, маскирано с твърда реторика. Сега му остава само една възможност - да каже ясно и гласно "избори". И ако му отговорят с импийчмънт, да излезе при протестиращите.

Улицата ще загуби следващите избори. Независимо дали те ще се случат през октомври или през май. Защото избори се печелят с пари. Със структури. С медии. А гневът на хората е непечелившо предприятие, спонтанен, пулсиращ, полифоничен, коментира "Сега". В дългосрочен план обаче улицата ще спечели от тази загуба. Защото днес тя води първата си ценностна битка. Защото хората, които трета седмица скандират своето възмущение от хищността на плутокрацията и от наглото политическо предателство, усетиха колективната си мощ, потопиха се в едно вълнуващо общо преживяване, обединени около емоцията на истинска морална криза. Още нищо не е постигнато, но началото на един от най-важните за гражданското общество процеси е налице.

"Референдум за предсрочен вот ще смъкне напрежението", смята социологът Кольо Колев, изпълнителен директор на агенция "Медиана". В интервю за "24 часа" той казва, че е добре да се даде известен толеранс на управлението и да се запита суверенът иска ли предсрочен вот, или тази власт да остане. Според проучване 18,8% искат предсрочни избори догодина, а 27,4% - веднага. 41,2% ще решат, след като видят как работи това правителство. Не се предлага никаква алтернатива извън ГЕРБ и БСП, които губят част от подкрепата си. Някои се оглеждат за алтернатива вдясно. Може и да се появи, но не и при избори веднага. Може да са повтори картината от 12 май, прогнозира Колев.

"Ще имаме ли нормално МВР", коментира в "Труд" Николай Радулов, бивш секретар на МВР. Той отбелязва някои стъпки за оптимизиране на дейността и управлението на МВР. Изваждане от структурата на министерството на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тел. 112, звената за българските документи за самоличност. Ревизиране на съществуващата база данни в министерството - има такива, които не са гарантирани срещу злоупотреба. Създаване на единна система за съхранение на доказателствата. Анализ и преразглеждане на системата за регистрация на престъпления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
2
 
4
 
! Отговори
Меси преди 10 години
Най-мижавия и в същото време най-злобния президент от началото на демокрацицята!
172
1
 
4
 
! Отговори
Слон преди 10 години
Няма никаква война,както винаги медиите пресилват нещата и правят от мухата слон.
171
3
 
5
 
! Отговори
Муканина преди 10 години
Добро утро на ирландската пастирка и нейните овце.
170
5
 
9
 
! Отговори
поредният ликвидатор преди 10 години
Другарят Плевенлиев не е президент на България! Той е поредният ликвидатор на България!
169
7
 
9
 
! Отговори
до 199 преди 10 години
Не съм защитник на президента, но мисля, че най малко на теб или мен е длъжен да дава обяснение колко данъци е платил докато се е трудил в Германия. А иначе го харесвам, умен и представителен с ясна и правилна визия за развитие на България като част от Европа. С всеки изминал ден затвърждава това мое мнение. А зад теб дорогие Юда навярно стоят *** - проводници на нездравословните нам, руски интереси. А ти си просто една заблудена овца, която блее и плямпа простотии.
168
7
 
7
 
! Отговори
ЮДА преди 10 години
АЗ ИСКАМ ПРЕДСРОЧНИ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ - НЕ МОЖЕ ЕДИН ***,ДЕТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕ С ЖЕНА СИ ДА СЕ ОПИТВА ДА ДАВА СЪВЕТИ ЗА ТОВА КАК ДА СЕ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА!И ДА КАЖЕ КОЛКО ДАНЪЦИ КАТО ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ Е ПЛАТИЛ ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ.
167
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Т.нар. управляващи са във война с цяла България. И все по-настървено блъскат по партийната си задача войната наистина да заприлича на война по всички правила. Тогава би настанало истинско блаженство за другарите - ще потече мътната вода, НАДАТ СЕ ТЕ, ЗАВАЛИИТЕ, и като ще отпочне позитано ПАК едно ловене на риба в мътната вода, като ще гушнат пак зилиярдчета. За чудо и приказ. Да, ама не. Спете спокойно, деца. Бог е българин! За разлика от другарите. А за тях вече или добро, или нищо. Амин (3)
166
8
 
17
 
! Отговори
Президенте преди 10 години
Еееей президенте,този път напълни памперсите! Така не се прави демокрация! Не ми толерирай убийците на бизнеса! Стига ГРОБ! Моля те президенте! Не съм за БСП-то,нито за ДПС-то,най малко за болната атака,но не ни навирай пак мафиотската структура ГРОБ-вкараха доста народ в гроба,БОГ да ги прости,а други изгониха...
165
4
 
6
 
! Отговори
tt преди 10 години
ei dolni i podli komunisti,izlagahte i sasipahte tozi naiven i krotak narod.zalko ,4e nqkoga ne vi obesiha na pametnika na levski,za da se be spasila tazi naciq kato narod.
164
2
 
3
 
! Отговори
една българка преди 10 години
дО ЕДИН -ГОСТ-дето много му се беси...по някое време е хубаво да се обесят и такиваплатени изменници на Родината,дето за 50 сребърника,манипулират хората...
163
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виждам че тука има комунистически платени списвачи!!! Тихо другари! Колко пъти бяхте на власт? Всеки път докарвахте България до окаяно положение! Историята помни! Смешния Станишев със смешния финансов министър Орешарски - криза няма, всичко е наред!!!
162
17
 
16
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Президентът трябва да обяви военно положение, да разпусне парламента и да назначи служебно правителство до провеждането на нови избори! Иначе както са се вкопчили, като пиявици, тези комунисти във власта ще трябва да се биеме като в Египет, но за разлика от преди сега ще ги бесиме по стълбовете, заедно с Волен, Местан и други ... непукисти!!!
161
6
 
18
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
мижитурка - мижи, кат му *** туркат...
160
9
 
18
 
! Отговори
Българин преди 10 години
"Във война ли са президентът и управляващите? "Ако войната му е като президентството- горко ни. Сигурно е сърдитичък ,че новият премиер не го е канил на "чаша турско кафе" както Б.Б.и не е подскачкал по стълбите на М.С. Това е то обединителят на нацията. ***.
159
4
 
9
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Волгоград отново ще се казва Сталинград ...Лошо Седларов, пардон Плевнелиев, лошо! Бай Ставри ви чака - Централния затвор, втори етаж, южното крила. Строг, но честен и справедлив!
158
7
 
17
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Хамериканското посолство изтегля доверието си от Мижитуркин Плевнелиев.
157
13
 
10
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН преди 10 години
До Един от протестаАБЕ ВИЕ ТУКА НЕНОРМАЛНИ ЛИ СТЕ , НЕГРАМОТНИ ЛИ СТЕ ? КАКВИ СТЕ .? ПУСКАТ ВИ СЛУХ И ВИЕ ГО ПОВТАРЯТЕ КАТО ЕХО . КАКВИ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ? ВИЕ НЕ СТЕ С АКЪЛА СИ !ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ТОВА ТРЯБВА ДА ИСКАТЕ , А НЕ МИЛОСТИНЯТА ОТ 5 , 10 ЛЕВА ! ВИЕ ДОСТОЙНСТВО ИМАТЕ ЛИ ?
156
6
 
9
 
! Отговори
Nicolas_1 преди 10 години
До СИДА сега какви ни управляват, бе? Много си падаш по Пеевски и останалите като него, на които Ники *** им е говорител в мутренската телевизия.
155
5
 
6
 
! Отговори
кобра преди 10 години
СИД, аре тихо вече. Много си навътре в нещата. Стига се мори с коментари.
154
12
 
21
 
! Отговори
Всичко знаем ! преди 10 години
Знаем как тази мижитурка стана президент, Знаем кой го препоръча за министър. Знаем, че беше министър в правителство на мутрите. Знаем, че е укривал данъци в офшорки. Виждаме, че е шушумига по рождение. Знаем, че жена му го нарича ***. Видяхме, че не става за президент, като застана зад 2000 *** и забрави за останалите 7,3 млн. българи. Вече знаем, че трябва веднага да го изгоним. От къде на къде този несретник ще бъде президент ?