Напрежението ескалира, притесни се МВР шефът

Цветлин Йовчев защити полицаите за снощните стълкновения
Обновена: 12 юли 2013 13:36 | 12 юли 2013 12:11,
229
Напрежението ескалира, притесни се МВР шефът
Снощните стълкновени "протестиращи-полиция". Снимка: Булфото

Действията на полицията при сблъсъците снощи пред парламента са били адекватни, но вътрешният министър Цветлин Йовчев е притеснен заради ескалацията на напрежението, стана ясно от неговите думи в кулоарите на НС.

"Искам да благодаря на мирно протестиращите, които почти веднага се разграничиха от тези, които се опитаха да предизвикат напрежение и някаква ескалация, включително и груби нарушения на обществения ред", направи разграниченията си Йовчев.

Министърът беше категоричен, че полицията ще има диференциран подход спрямо протестиращите, защото за всички вече станало ясно, че снощи е имало хора, които са били мотивирани да предизвикват безредици.

"Надявам се да няма ескалация на напрежението", заяви Йовчев. По думите на министъра подобен сценарий ще доведе до още по-голямо разделение в обществото.

Още по темата
"Даваме ли си сметка какво се случва?", реторично попита министърът, като припомни, че част от протестиращите са направили доста крайни изказвания.

"Все по-отчетливо започва да се вижда, че явно има някаква организация и някакви хора се опитват да управляват протеста", настоя МВР шефът. Като пример за подобна практика вицепремиерът посочи колоездачи със стрелки, които насочвали посоката, в която да се движи протеста.

По думите му има хора, които протестират спонтанно и имат справедливи искания, но се появяват и други, които се опитват да злоупотребят.

Цветлин Йовчев не посочи обаче кой според него седи зад тези провокации.

Той се спря и на темата с броя на протестиращите. По думите му органите на реда броят само хората пред Министерския съвет и не изключи възможността после към шествието да се присъединяват още хора.

Министърът коментира и изказването си по повод на държавния глава Росен Плевнелиев и подчерта, че не го е нападал. Вчера вицепремиерът реагира доста остро на част от думите на държавния глава и намеците му за предсрочни избори.

По думите на Йовчев институциите трябва да работят заедно, както е искал и самият държавен глава след изборите.

Министърът отново обяви, че не вижда изход от кризата в предсрочни избори.

"Аз не мисля, че това е решение, какво като хвърлим 15 милиона лева за нови избори и след което получим същата конфигурация на парламента, при едно силно поляризирано в момента общество, при липса на какъвто и да е политически диалог", начерта сценариите вътрешният министър.

Според него трябва да се възстанови политическият и институционален диалог.

По друг начин не можем да решим проблемите на хората, отсече Йовчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
22
 
8
 
! Отговори
идеев преди 10 години
Мирно протестиращите вече открито показват истинската си същност. Такива в българия имаше и преди 1944г.,тогава директно убиваха деца, а сега не пускат линейките да стигнат до тях.
141
2
 
11
 
! Отговори
ние преди 10 години
Лумпенпротестиращите ще ескалират протеста!97-*** няма да се повтори!Народът български иска демокрация-избори с нов изборен кодекс!Другото-по сценария от 97-*** няма да стане!
140
16
 
12
 
! Отговори
До Посланиците преди 10 години
Искам посланика на САЩ, Франция, Германия и Великобритания да излязат и да ни кажат какво ще се случи на родители, които са оставили децата си в полунащ на улицата в стачка, при наличие на ексцесии! Моля да ни обясните какво казва демократичното ви законодателство относно правата на тези деца и какви ще са последиците за родителите, ако това се случи на ваша територия. Моля за отговор!
139
8
 
27
 
! Отговори
да се преди 10 години
ДА СЕ РАЗБИЕ И ПРЕВЗЕМЕ ПАРЛАМЕНТА И ДА СЕ ИЗРИТАТ ГАДНЯРИТЕ--ДРУГ ИЗХОД НЯМА
138
18
 
6
 
! Отговори
симо преди 10 години
мисля че в столицата има повече от 10 000 ***.Тези пред парламента са видими.Питам де са другите?
137
5
 
15
 
! Отговори
Пълна изолация преди 10 години
Всеки българин които не удобрява това правителство на *** да ги игнорира.Какво значи това, пълна изолация на тези хора -- никакви контакти с тях да срещат само презрение и отчуждение от тях.Например, ако г-н Орешарски възнамерява пак да преподава (този набеден експерт), всички студенти да го бойкотират. Например влиза в аудиторията и всички студенти го посрещат обърнати с гръб към него. Той е *** и ще започне да чете, тогава 3-4 души го изхвърлят от аудиторията.
136
7
 
7
 
! Отговори
Провинцията преди 10 години
Абе Шефе я изкарай гранатомета и пусни една въздушна. Гарантирам,че след 5 минути всичко ще е мирно и тихо.
135
6
 
23
 
! Отговори
Когато па па падне преди 10 години
Когато падне правителството, първото нещо е Президента да затвори границите.Никой от тези престъпници да не може да се спаси с бягство в Русия.Веднага граждански съд за тези престъпници -- ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е ПРАВИТЕЛСТВО НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ, защото поставят интересите на Русия пред тези на Блъгария.Другото нещо е хора като Цацаров веднага на полиграф (детектор на лъжата) за да се види за кого работи и какви пари получава.
134
3
 
17
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 10 години
Трябва да се смени съдебната система.Не може да имаме поръчков ГЛАВЕН ПРОКУРОР.Грозно и неморална е действията на прокуратурата да се опитва да изкара, че линейките са закъснели - толкова ниско може да падне само българската прокуратурата която става в смешна в опитите да защитава правителството.На практика имаме равенство Балеков = ЦацаровТова го няма и в Латинска Америка.Не очаквайте, тези хора да си подадат оставката -- това може да стане само ако техния кукловод ПУТИН разрещи.
133
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе гербави шушумиги като беше съветник на президента ви що не се сетихте че е милиционерили сте като грамофончета - каквато плоча ви сложат в тиквите нея свирите
132
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако не се овладее тази гербава атака от глухи *** които постоянно *** че не ги чували - ако ги попитат нещо само крещят оставкаоставаме в кръга на олигарсите роско , бойко и компания и естествено в кочинатакоято изградиха за 4 годиниа олигарсите и мафията си стоят тихо зат протеста и се наслаждават нана действията на овчиците си - "итнелигенти" протестиращие затова сме най бедни - щото това ни е интелигенцията
131
3
 
7
 
! Отговори
бсд преди 10 години
Това нещо 30 дни протести няма как да продължи , защото ЕС нема да даде евро пари а правителстото залъгва с по 5 лв. с по 5% и тогава ще стане страшно.Полицията е поставена м//у *** и наковалнята. за да нестанете виновни и окървавени ;;;казвате нема да ох ранявате парламента ;; и работата е готова . другия начин БЛОКАДА навсякъде и във всичко.Немам нищо против но запада не ве обича и се забиваме лошо.аз съм за чист и честен комунизам но го нема.
130
4
 
10
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
г-н Йовчев,това е началото ,за да има успех и край на сагата" ОСТАВКА"!
129
9
 
7
 
! Отговори
Joli преди 10 години
Много е прав като казва, че при предсрочни избори ще се възпроизведе пак същата картинка в парламента.Протестиращи, не гледате ли данните от последните социологически проучвания, според които хората пак ще гласуват за ГЕРБ и БСП, е с малко по променени проценти. С викане и надуване на *** по площадите няма да промените мисленето на простия български народ! Колкото и избори да има, все същите ще са в парламента, докато не прогледнем. За сега това още не се вижда и сме много далече от истината
128
9
 
16
 
! Отговори
щурм преди 10 години
само ЩУРМ И СЪБАРЯНЕ НА ПОЛИЦЕИСКИТЕ БАРИКАДИ Е ИЗХОДА,ТЕ СА НАГЛИ И БЕЗ ГОРДОСТ,КРАЙ НА МИРНИТЕ ПРОТЕСТИ,ГРАБВАЙТЕ И КАМАНИ И СОПИ
127
4
 
15
 
! Отговори
FACKелно Шествие преди 10 години
дали едно факелно шествие би улеснило МВР при преброяване на протестиращите...
126
7
 
26
 
! Отговори
не нагнетявайте! преди 10 години
МИнистър Йовчев, обяснението, че хората се изнервиха, не давате оставка.Найденов казва, че НЯМАТЕ НАГЛАСА да ЧУВАТЕ такива искания, НЯМАТЕ НАГЛАСА да давате оставка.НЕ е ли ВИСОКОМЕРНО това изказване.Не коментирате. ТАКА не говори ЕДИН СЛУГА на НАРОДА( такива са всички държавници). А "НЯМА НАГЛАСА да..."- така е говорил преди мнго векове КРАЛЯТ-СЛЪНЦЕ.БКП/БСП се припознава с НЕГО? Затова- ОСТАВКА.
125
5
 
14
 
! Отговори
basiprostotiata преди 10 години
До Йовчевne e МИЛИЦИОНЕР, a "dobrovolen satrudnik"
124
7
 
22
 
! Отговори
Йовчев преди 10 години
Тоя Йовчев е МИЛИЦИОНЕР , а иска да управлява полиция. Накъде се връщаш ? Вече не можеш РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ , както беше едно време . Хората са в бъдещето . Милиционерите са в миналото
123
8
 
36
 
! Отговори
Не интелигентен преди 10 години
Къде бяхте сини мишки на 12.05.13, когато имаше избори? Пред Facebook с ракия в ръка и отново плюехте всичко! Много вие къса паметта. Къде бяхте вие, когато всичко се разпродаваше на безценица и под масата? Къде бяхте, когато се разграбваше България?Може би вашите Мама и Тати ограбваха това, което моите и на много други хора родители са градили в името на всички!