Напрежението ескалира, притесни се МВР шефът

Цветлин Йовчев защити полицаите за снощните стълкновения
Обновена: 12 юли 2013 13:36 | 12 юли 2013 12:11,
229
Напрежението ескалира, притесни се МВР шефът
Снощните стълкновени "протестиращи-полиция". Снимка: Булфото

Действията на полицията при сблъсъците снощи пред парламента са били адекватни, но вътрешният министър Цветлин Йовчев е притеснен заради ескалацията на напрежението, стана ясно от неговите думи в кулоарите на НС.

"Искам да благодаря на мирно протестиращите, които почти веднага се разграничиха от тези, които се опитаха да предизвикат напрежение и някаква ескалация, включително и груби нарушения на обществения ред", направи разграниченията си Йовчев.

Министърът беше категоричен, че полицията ще има диференциран подход спрямо протестиращите, защото за всички вече станало ясно, че снощи е имало хора, които са били мотивирани да предизвикват безредици.

"Надявам се да няма ескалация на напрежението", заяви Йовчев. По думите на министъра подобен сценарий ще доведе до още по-голямо разделение в обществото.

Още по темата
"Даваме ли си сметка какво се случва?", реторично попита министърът, като припомни, че част от протестиращите са направили доста крайни изказвания.

"Все по-отчетливо започва да се вижда, че явно има някаква организация и някакви хора се опитват да управляват протеста", настоя МВР шефът. Като пример за подобна практика вицепремиерът посочи колоездачи със стрелки, които насочвали посоката, в която да се движи протеста.

По думите му има хора, които протестират спонтанно и имат справедливи искания, но се появяват и други, които се опитват да злоупотребят.

Цветлин Йовчев не посочи обаче кой според него седи зад тези провокации.

Той се спря и на темата с броя на протестиращите. По думите му органите на реда броят само хората пред Министерския съвет и не изключи възможността после към шествието да се присъединяват още хора.

Министърът коментира и изказването си по повод на държавния глава Росен Плевнелиев и подчерта, че не го е нападал. Вчера вицепремиерът реагира доста остро на част от думите на държавния глава и намеците му за предсрочни избори.

По думите на Йовчев институциите трябва да работят заедно, както е искал и самият държавен глава след изборите.

Министърът отново обяви, че не вижда изход от кризата в предсрочни избори.

"Аз не мисля, че това е решение, какво като хвърлим 15 милиона лева за нови избори и след което получим същата конфигурация на парламента, при едно силно поляризирано в момента общество, при липса на какъвто и да е политически диалог", начерта сценариите вътрешният министър.

Според него трябва да се възстанови политическият и институционален диалог.

По друг начин не можем да решим проблемите на хората, отсече Йовчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
11
 
! Отговори
basiprostotiata преди 10 години
До Анонимен 162ne obizhai kuchetata, te ne sa komunisti!van BS(k)P ot PES!
121
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kуче и КОМУНИСТ puskst kokala samo s boy.
120
1
 
7
 
! Отговори
basiprostotiata преди 10 години
До Мариян Миневshte zapita niakoi - kakvo gi svarzva depese, basipa i ataka? i az se zachidih mnogo, no veche mi e iasno! vsichki te sa naslednici na vsichkite bivshi vragove na Bulgaria - osmanskata imperia, fashistite i komunistite.
119
1
 
23
 
! Отговори
basiprostotiata преди 10 години
До ХХХТРОЙНА КОАЛИЦИЯ da se razcepi - Sibir, Diarbekir i Buchenwald!
118
0
 
12
 
! Отговори
Мариян Минев преди 10 години
Морала наричан,БЪЛГАРИЯ !За всички предатели,родоотстъпници,наказанието е само,едно!Терминиране!АЗ,един беден,невзрачен,българин.Аз,МАРИЯН МИНЕВ.
117
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обаче няма да е същата конфигурация ***! Болен Сидеров повече няма да види парламент защото измами всички които го избраха! На негово място ще има други а ако се разберат ВМРО-2% и НФСБ-4% на предните избори а на бъдещите могат да си докарат 10% от излъганите от Болен!
116
1
 
5
 
! Отговори
basiprostotiata преди 10 години
До inarmiting-manifestaciata ot NDK triabva da se premesti na Centralni Sofiiski Grobishta. Dogan mozhe da sadeistva s bezplatni avtobusi, ima opit!
115
11
 
42
 
! Отговори
ХХХ преди 10 години
СЛЕД 30 ДНИ СЕ ВИЖДА ,ЧЕ НЯМА ДРУГ НАЧИН ДА СЕ ЧУЕ ПРОТЕСТА...ДОРИ И НИЕ В Т.Н. ПРОВИНЦИЯ ЧУВАМЕ ЕДНА ДУМА И ТЕ Е "ОСТАВКА" ,ТОЛКОВА ОТЧЕТЛИВО СЕ ЧУВА, ЗАТОВА НИЕ СМЕ ЗАД ДОСТОЙНИТЕ СОФИЯНЦИ ,РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ МОГАТ ДА ПРОУМЕЯТ САМО ПРИ ПРОТЕСТ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА...ДА СА РАЗБРАЛИ ЗА ПРОТЕСТ В ПЛОВДИВ-НЕ, ЗА ТАКЪВ В БЛАГОЕВГРАД-НЕ,ЗА ГАБРОВО,РУСЕ,ПАЗАРДЖИК И МН.ДР.-НЕ...ЕДИНСТВЕНИЯ НИ ШАНС ЗА ИЗБАВЛЕНИЕ ОТ САМОЗАБРАВИЛАТА СЕ ОТ 12.05.13г. ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ СТЕ ВИЕ ПРОТЕСТИРАЩИ В СОФИЯ ,НИЕ СМЕ СЪС ВАС
114
0
 
16
 
! Отговори
basiprostotiata преди 10 години
До Гюро Михайлов първисоциалното положение на най-бедните български домакинства - zaplata ot 400 na 410 leva!овладяване на ситуацията в енергетиката и недопускане увеличение на цената на тока - spad ot 0.173 na 0.172 lv/kWhподобряване на условията за правене на бизнес, насърчаване на предприемчивостта на по-активните граждани и др. - tova veche da! prodazhbite na baloni, svirki, znamena i dr. sa v razcveta si!
113
3
 
10
 
! Отговори
basiprostotiata преди 10 години
До raveпопитали от Галуп овцата, гаската и патицата за кого ще гласуват на предсрочните парламентарни избори през септември, а те казали: Беее Сссс Паааta ti ot koj vid si?
112
14
 
5
 
! Отговори
Гюро Михайлов първи преди 10 години
Част от приетите мерки са насочени към подобряване на социалното положение на най-бедните български домакинства, овладяване на ситуацията в енергетиката и недопускане увеличение на цената на тока, подобряване на условията за правене на бизнес, насърчаване на предприемчивостта на по-активните граждани и др.
111
8
 
2
 
! Отговори
inar преди 10 години
mi te samo 20000.. a ostanalite? to sofiq 6to ne se mahne ot bg 4e da rahatqsame?kude po dveta 20 000 svalqt pravitelstva? Tiq na toq antipravitelstven miting izglejdat kato drogirani!!!neadekvatni...poiluidioti..boje pazibulgariq ot prosti i kupeni 4ove4etaa ministura na policiqta dasi vleze v pravomo6tiqta i da osiguri spokoistvie na horata po ulicite, plo6tadite i kudeto trqbva
110
2
 
8
 
! Отговори
basiprostotiata преди 10 години
До Анонимен 148ako edin komunist luibezno te pozdravi na ulicata s "dobar den" - vdigni gordo glava i pogledni nebeto! siguren sam, che e veche kasno i e tamna nosht! dori s 2 prikazki - niama nachin komunist da ne te izlazhe!
109
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунист не е *** дума Не ви разбирам Аз лично не съм член не съм и била на тази партия Но след всичкото това плюене по БСП май ще започна усилено да ги подкрепям От всички коментарии разбирам че те са лоши само защото са от БСП Ако бяха членове на друга партия тези същите щяха да имат подкрепата ви Дайте предложение кого да изберем при други избори Имена които не сме чували Хора които не познаваме и как ще ни убедите че те са най добрите за да гласуваме за тях
108
4
 
3
 
! Отговори
basiprostotiata преди 10 години
До Р.Илиевprava si, NDK e miasto za kulturni proiavi!
107
25
 
12
 
! Отговори
Р.Илиев преди 10 години
ПОЛИЦИЯТА ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИ ПЛАТЕНИТЕ *** И НАРКОМАНИ
106
10
 
16
 
! Отговори
ние преди 10 години
"Даваме ли си сметка какво се случва?", реторично попита министърът,Итоя почна да вади скелети от гардероба!Даваме си разбира се Ама ти не разбираш Много е удобно така :10-20 хиляди протестират и викат "Оставка" а Вие ги гледате и им се радвате ,че били мирни.Ами те вече стават 30 дни и Вие не чувате какво Ви казват.Естествено че работата ще загрубее. И не се прави на толкоз умен-Трябваше по-рано П левналиев да те изрита!
105
19
 
8
 
! Отговори
badbob преди 10 години
Прав е министърът да реагира остро на предложението на псевдо президента за предсрочни избори, защото сега не му е момента, а и при евентуални нови избори има шанс партията на олигарсите да завземе властта, Плевнелиев точно това цели, но ще е в ущърб на българския народ и държава.
104
6
 
26
 
! Отговори
Йорданова преди 10 години
Нормално да ескалира напрежението. До кога мислите, че ще търпят хората. Всичко си има граници. Крайно време е комунистите да подадат оставка. Със всеки изминал ден напрежението ще ескалира все повече и повече.
103
3
 
10
 
! Отговори
Елена преди 10 години
До АнонименТа както казах по горе: Напълно съгласно, НО ако бяха арестуваи и съдили по бързата процедура Сидеров. НАЛИ ТАКА ДОРОГОЙ!!!!Защото неговият *** не е по-различен от нашия/на протестиращите/