Нека не спекулираме с наше участие в Сирия, успокоява Вигенин

Няма искания към България за подкрепа на военна операция
Обновена: 28 авг 2013 16:21 | 28 авг 2013 15:08, Веселина Йорданова
46
Нека не спекулираме с наше участие в Сирия, успокоява Вигенин
Кристиан Вигенин. Снимка: Булфото

Към момента не са постъпили конкретни искания за подкрепа за участие във военна операция или друга форма на пряка намеса в Сирия, съобщи външният министър Кристиан Вигенин след заседанието на правителството.

Той призова да не се спекулира за евентуално наше участие под каквато и да било форма. Когато и ако такива решения бъдат взети и бъде поискано съдействие от наша страна, ще обявим своя отговор, заяви той.

Вигенин не конкретизира варианти, като посочи единствено, че възможностите на България са ясни и повече по темата може да съобщи военният министър Ангел Найденов.

В петък Съветът по сигурността към премиера ще обсъжда развитието на ситуацията в Сирия и евентуалните заплахи за сигурността на България и региона. Ще се обсъждат и възможните последици от бежански поток.

В тази връзка правителството е решило днес да отпусне 565 000 лева, с които ще се създаде допълнителен капацитет за временно настаняване на бежанци и възможност за рязко увеличаване на капацитета в случай на бежанска вълна. Става дума за евентуално настаняване на до 500 души.

Още по темата
Министърът успокои, че на този етап данните не показват такава вероятност в мащабите, в които това се случва със съседните на Сирия страни. За първите седем месеца на годината броят на подадените молби за закрила се е увеличил близо пет пъти и към момента те са 2 320, но не само от сирийски граждани. Вигенин уточни, че за съседните страни на Сирия става дума за около 1.9 млн. бежанци.

По думите му над 90% от капацитета за настаняване към днешна дата е изпълнен. „Не бива да създаваме паника, че едва ли не има някакво масово нахлуване на имигранти от Близкия изток в България, просто като сериозна държава трябва навреме да вземаме мерки и да създаваме необходимия капацитет”, допълни външният министър.

МВР пък предприема допълнителни мерки по границите за затягане на контрола, особено на тази с Турция.

Кабинетът чака резултати днес от заседание на НАТО в Брюксел, на което ситуацията в Сирия е част от дневния ред във връзка с евентуална необходимост от конкретни решения. На 6 и 7 септември предстои заседание на Съвета на външните министри във Вилнюс, на което ще участва и държавният секретар на САЩ Джон Кери, съобщи още министърът.

„Очакваме резултати от мисията на разследващия екип на ООН и в зависимост от тях ще планираме нашите следващи стъпки и позиции. Приветстваме усилията на ООН, разчитаме Съветът за сигурност на ООН да поеме своята отговорност при сегашната ситуация. Най-доброто решение според нас е да има ясна резолюция на Съвета за сигурност и активизиране на политическите усилия за решаване на кризата в Сирия”, каза Кристиан Вигенин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Кристиан ВигенинСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пуснете си кино нова за да видите какви са били предците и да направите сравнение с днешния ден. Тая Балхае има общо с България...
35
1
 
9
 
! Отговори
Янко преди 10 години
До Шoп О-о ***! Какъв храбрец си само! Ами разбира се, трябва да участваме - то ще е като купон на жълтите павета! Нашите славни смели НАТО-вски съюзници да участват, а ние - не! Хич бива ли?! Ти, предполагам, ще се запишеш доброволец. С надеждата да ти се случи нещо я от брадатите, я от правителствените, ако попаднеш в плен. ***, тази нощ сънувай как стреляш и убиваш един от руските спецназовци. Внимавай да не се изпуснеш!
34
0
 
9
 
! Отговори
жжж преди 10 години
Експертната комисия за сега не е намерила никакви доказателства, че САА е използвала химоръжие.Това е заявила пред журналисти членът от комисията на ООН Карла дел Понте. Освен това тя казва, че има доказателства, такова оръжие - зарин да са ползвали наемниците или по тяхно казано - опозиционните сили.russian.rt/article/14646anna-news.info/node/12253
33
0
 
11
 
! Отговори
ИРАК N2 преди 10 години
Глава комиссии ООН по химическому оружию в Сирии Карла дель Понте в интервью швейцарскому телевидению заявила, что ее сотрудники опросили свидетелей как в Дамаске, так и вывезенных на лечение за рубеж. Полученные данные свидетельствуют, что отравляющие вещества 21 августа в пригородах сирийской столицы были применены боевиками и не правительственными войсками. (warsonline.info/siriya/glava-spetskomissii-oon-chimoruzhie-v-damaske-primenili-boeviki.html)
32
0
 
11
 
! Отговори
до 35 преди 10 години
Гледах на 19.08. по RTL, Spiegel TV подобно пропагандно филмче. Излезе, че всички българи сме в Германия да точим социални помощи и да живеем в мизерия. Естествено всички показани индивиди бяха от знаете какъв произход. Писах им на следващия ден гневен и-мейл. Отговориха ми в рамките на ден-два, че щели едва ли не да проверят сигнала.
31
5
 
9
 
! Отговори
Алов преди 10 години
*** се подмокря само при мисълта ,че може с каквото и да било да помогне на някой.
30
0
 
14
 
! Отговори
ZEITARBEIT фирми преди 10 години
Некои в България знае ли излъчения док. филм на немската Das Erste на 19.08.13 | 21:55 Exclusiv im Ersten: Deutschlands neue Slums- Das Geschaft mit den Armutseinwanderern , тука става въпрос за нелегална работна ръка от България за Германия чрез така наречените ZEITARBEIT фирми посредници къде ако си се разболял на работното место ти казват веднага ''Отивай си в България'' . КТ ПОДКРЕПА да работи по случая или Константин Тренчев да бъде незабавно уволнен
29
0
 
23
 
! Отговори
Teo преди 10 години
Какво означава всъщност да спекулираме или да не спекулираме с позицията си! Или имаме точна позиция или нямаме. В момента от думите на Вигенин разбирам, че позицията ни е "Чакаме да кажат какво да направим". От цялата работа просто ми се гади!
28
2
 
16
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
От това развитие спекулира дядо Сорос!Хитрото еврейче доволно потрива ръчички и чЕка къде да направи гадна интервенция!
27
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв проблем имаме ние със Сирия, че ще даваме становища дали ще участваме или не? Стига стази *** политика на запада. Като си имат проблем да се оправят, ние няма да ставаме агресори като тях.
26
7
 
20
 
! Отговори
а сега преди 10 години
А сега де. Като хем сте купени от руснаците, а официално сме с НАТО и т.н. к'во шъ прайм, а. Что делать?
25
3
 
29
 
! Отговори
Пурко преди 10 години
Каква помощ го мъчи па тоя? Имаме два бойни самолета къде вместо боеснаражение ние пръскаме лозята с тях, един коръб къде е повече за атракция за антикварите и ползван за туристически цели. При евентуална война наще военни освен да са водоноски и да носят вода на коалиционите сили аз друго не виждам акво биха могли да правят там!
24
3
 
26
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
Не се сърдете на Вигенин :) САЩ знаят, че имаме 4 летящи МиГ-29, три бойни хеликоптера и две корвети, та чак ги е срам да поискат от нас да се включим в евентуална война. Вигенин пък, вижда, че ги е срам да ни помолят и за да запази малко достойнство на българската армия, казва "Ми ние можеше и да се включим, *** те не са ни помолили".И така, хем ние не станхме за смях, че нямаме армия, хем излизаме много готини :) Те това е дипломатическо отношение...
23
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПАДА АСАД, ПАДА КОМУНИЗМА ТУК!
22
28
 
14
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Това е правителство на откровени антибългари и антиевропейци.Путин си купи изборите и ни натресе своите марионетки.
21
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Затова не ви искат Европейците, защото шикалкавите постоянно ***. Един мъж трябва да има позиция и мнение, които да отстоява пък макар и на пук на целият свят. Харесвам Щатите и Великобритания, защото дъжавниците им имат мнение за разлика от вас. От кого се притеснявате толкова, от другаря *** ли? Та той е следващият бе нещастници!
20
6
 
13
 
! Отговори
2020г-България. преди 10 години
Група ислямски бонтовници се опитват да свалят правителството налагащо "репресии" и "геноцит" над мирното мюсюлманско "малциство".Турция и Америка планират военна намеса за въдворяване на демокрацията.
19
25
 
9
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Естествено, че трябва да се участва, армия се подържа, за да защитава националните интереси, а не само да ходи на учения.
18
13
 
21
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
Имате правописна грешка в заглавието, да се чете ***, не Вигенин.
17
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма искания към България за подкрепа на военна операция ,но нашия човек вагинката веднага заявил желание да замине и да подкрепи орално