България предпочита дипломация за Сирия

Найденов: Към страната ни няма искане за участие в операция
Обновена: 2 сеп 2013 11:19 | 2 сеп 2013 11:17,
19
България предпочита дипломация за Сирия
Ангел Найденов. Снимка: архив Булфото

България е привърженик на дипломатическите усилия за решаване на кризата в Сирия. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Ангел Найденов пред Нова телевизия. По негови думи на заседанието на Съвета за сигурност към премиера са били отчетени 3 възможни сценария – продължаване на дипломатическите усилия, военна операция със санкциите на Съвета за сигурност на ООН или с решение на НАТО, или „коалиция на желаещите”. По думите на министъра страната ни е привърженик на първия сценарий. Според Найденов той все още е възможен.

Дипломатическите усилия не са се провалили, убеден е Ангел Найденов. Като най-нежелан вариант той определи удар на “коалиция на желаещите“.

„Този вариант е неприемлив към този момент”, категоричен е Найденов.

По негови думи, преди да се вземе решение, трябва да се изчака докладът по работата на инспекторите на ООН.

„Трябва да изчакаме да приключи цялата работа на инспекторите”, смята Найденов.

По думите на военния министър сценарият за военна операция със санкциите на Съвета за сигурност на ООН или с решение на НАТО, е крайно решение, но страната ни ще трябва да се съобрази с него.

„Трябва да бъдат наказани хората, които са употребили или наредили използването на химическо оръжие. Тук няма защо да скриваме факта, че това се отнася и по отношение на режима на Асад, и по отношение на хора, свързани с опозицията в Сирия”, заяви Найденов.

До този момент няма отправено искане или запитване към България за възможно участие във военна операция в Сирия, допълни още Найденов.

По думите на военния министър, ако се стигне до операция, най-вероятно е използването на крилати ракети и ограничени въздушни удари. Според министъра използването на сухопътни сили е сценарий с най-малка степен на вероятност.

България има стратегия, мерки, планове, които вече са задействани, включително формирането на Национален щаб и регионални щабове в Елхово и Хасково. За първи път се публикуват мерките, които са взети като част от решенията на Съвета за сигурност, обясни военният министър.

По думите му обаче най-голямата заплаха към момента за България е бежанският поток. Миналата година малко над 500 бежанци са преминали нашата граница, а сега са 3100. 1620 са сирийските граждани и се очаква да се увеличават още до края на годината.

„Набелязани са комплекс от мерки за затягане режима по границата. Второ, разпоредил съм да се извърши преглед на всички военни имоти по цялата южна граница, за да се видят какви са възможностите за настаняване там. Взети са мерки с искане към международните организации за подпомагане на България", заяви Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Фес преди 10 години
Случайно да имаме войска, оръжия и т.н. за да ни питат ?!?
16
0
 
4
 
! Отговори
Цвети преди 10 години
абе кой пък ще тръгне да я пита България - ха ха ха
15
0
 
4
 
! Отговори
TooN преди 10 години
Найденов! Кои сме пък ние, че да ни питат?! Една шепа земя и още една шепа хора. Пък и да питат, пак ще свалите гащите за една шепа американски монети! По-скоро питайте дали ще ви дадат още една шепа монети заради бежанците, че аз за още "малцинства" пари от моите данъци не искам да давате!!!
14
0
 
2
 
! Отговори
Kantarov преди 10 години
A kolko i kakvi bg orajia sa prodadeni diplomatichno na Siria tazi godina - za kolko bg leva?
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
този *** сунтринта обяви по Нова, че "в Сирия използвали химически елементи"..... абе докога глупави и некомпетеннни *** ще ги избира за министри вместо гегата и при овцете!Аман от червени ***!
12
2
 
2
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Е кво очаквате, Кристиан *** да се изказва по военни въпроси ли? То това момче едва ли прави разлика между Калашников и подводница. А Найденов да не се прави на много твърд, не са го натиснали американците, за тва така приказва. Ако му спуснат заповеди от Вашингтон сигурно и закритите бази в Чешнегирово и Узунджово ще им даде.
11
0
 
6
 
! Отговори
обeктивен преди 10 години
Коалиция на желаещите обикновен означава - 2, 3 големи държави и няколко малки сателита, желаещи да се "сложат" на големите. След приключване на действията, фирми на големите държави отварят офиси в победената страна и почват да я източват, а на фирмите в малките държави спира да им се издължава държавата, щото е в дефицит от финансирането на военните действия.Управляващите им получават временното /4 год/ звание "наш голям приятел и партньор" и хвалби по купените медии...
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото повече държави откажат да се намесват, толкова повече САЩ ще се оказва в неловка позиция и ще бъде съдена за евентуална интервенция. Отиде се онова време, в което САЩ нападаха и всички останали ръкопляскаха.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво за позицията на министъра и правителството за сега.България не трябва да се намесва по никакъв начин в Сирия.
8
2
 
8
 
! Отговори
Бай Анани преди 10 години
Какви бежанци какви 5 лева да затварят границата .Турците да си ги гледат ,нали те подпомагат тия терористи ислямисти .И стига с тия подкрепи за тия конфликти направо се чудя ....забравиха атентата в Бургас ...
7
3
 
17
 
! Отговори
Aleks 1969 преди 10 години
Към 1 и 2Абе хора много сте изкукуригали.Министър Найденов е министър на ОТБРАНАТА и той ако неможе да говори за военни коннфликти и отношението на България към тези конфликти,кой тогава.А по отношение на позицията на България, голямо браво.Тя е сходна с позицията на Англия и болшенството европейски държави.
6
7
 
9
 
! Отговори
байуй преди 10 години
др. найденчо, какво прави др. манолова
5
1
 
5
 
! Отговори
bg преди 10 години
Nai-dobre 4e bude ako se okaje 4e muslemska Turcia e u4astvala vuv voennoto prestuplenie,da vidime togava dali tezi gjaurski natovski-otanovski gubreta 4e sko4at nasturveni na boi,ili 4e kajat 4e NATO-vskia Sinedrion e mirna I civilizovana organizacia I ne se mesi vuv vutreshnite raboti na drugi durjavi.*** gubreta.
4
6
 
8
 
! Отговори
Journey преди 10 години
До are_kulataMan, ти уникално далече от истината.А коментара ти, освен да се излагаш с него...друго не правиш.А комунистите разчитат на такива безмозъчни като теб да гласуват за тях.
3
7
 
7
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
И БСПарастите и *** смятат, чт БСП била колония, проводник, полу-проводник на Русия.Тогава защо БСПерастите само се ослушват от Брюксел, ЕС и НАТО да не ни запоядали или наредили?Не е ли БСП членка ПЕС, не ни ли вкараха те в ЕС, не взимат ли те заем Световната банка като ГЕРБ? Защо не вземат от БРИК ?Ако БСП имаше нещо общо с Русия щеше да е добре, за съжаление не е така.
2
25
 
13
 
! Отговори
Journey преди 10 години
Нашите комунисти си знаят- следваме линията на братския Съветски съюз.Не ги интересува, че сме в НАТО, ЕС...те са си руски агенти всички. Срамувам се, че съм българин.
1
13
 
8
 
! Отговори
12900 преди 10 години
Браво Министъра на Вътрешните Работи за исказва по външни въпроси. Нима си нямаме министър на външните работи или пък той е зает в вътрешните работи. Абе ....... миризлива история.