Стойнев вини ГЕРБ, че източили милиони от енергетиката

Министърът обяви, че внася наколко сигнала в прокуратурата
14 сеп 2013 11:55,
102
Стойнев вини ГЕРБ, че източили милиони от енергетиката
Драгомир Стойнев. Снимка: Булфото

В понеделник ще внеса сигнал срещу ГЕРБ за неправомерно изразходвани средства в размер на 230 млн. лв от студен резерв.

Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в студиото на "Факторът Кошлуков" по ТВ7.

Схемата действала чрез сключване на договори на Електроенергийния системен оператор (EСО) с "определени дружества".

Министърът не пожела да ги назове, тъй като не иска да пречи на разследването, но уточни, че те са производители на ток и договорите с тях са били напълно излишни.

Още по темата

По думите му по време на управлението на ГЕРБ енергетиката е източвана по два начина.

"Единият е официален – когато г-н Дянков събираше 80% от дивидентите на всички дружества. Резултатът е, че дружествата са обезкървени, нямат финансов ресурс нито за ремонти, нито за инвестиционни дейности. Вторият начин е източване на енергетиката именно с тези сигнали, които давам в прокуратурата", поясни той.

Той обясни, че правителството на Бойко Борисов е изплатило и фактури за надзор на проекта "Белене" на стойност 13 милиона лева, въпреки мораториума и решението на Народното събрание за замразяване на проекта.

"В момента съм получил четири фактури на приблизителна стойност около 5 милиона евро и фактурите са върнати. Защо да се плаща нещо, при положение, че Народното събрание е взело решение, че няма да се строи?", попита Драгомир Стойнев.

Министърът настоя ДКЕВР да влезе в своите функции и да задължи електроразпределителните дружества да имат такава фактура за тока, че хората да я разбират.

"Именно там да бъде разяснено, че крайната цена за крайния потребител е намаляла – както дневната, така и нощната. Давам пример за ЧЕЗ – дневната намалява с 4,32%, нощната намалява с 5,59%. Това е истината", отсече той.

"Ние постигнахме намаление на цената на електроенергията с близо 5%. Тук е решението на ДКЕВР, което ясно показва чрез електроразпределителните дружества какви цени са за крайния потребител, които намаляват", посочи министърът.

За сметките, които са получени, той обясни, че отново са се събрали два периода на отчитане и затова някъде може да са и по-високи.

"Истината ще я видим именно този месец, когато имаме пълен месец, септември", смята Драгомир Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
33
 
23
 
! Отговори
божа заповед преди 10 години
Преди да плюете някой уверете се че не плюете върху себе си !За другите не знам но БОКО стана милионер благодарение на неблагоразумието на избиретелите.----- По парите ще ги познаете ----- 11 божа заповед.
66
22
 
14
 
! Отговори
До дааааааа: преди 10 години
Пише се ПРЕДВИД, а не В ПРЕДВИД! Абе вие на училище ходили ли сте?! А относно лъгането - бая лебец още трябва да изруча, за да стигне предходните!
65
11
 
24
 
! Отговори
дааааааа преди 10 години
Като се има в пред вид досега колко пъти излъга,чакаме да видим и сега колко е истина това!
64
3
 
29
 
! Отговори
Язе преди 10 години
До Анонимен 62Ама те точно така ще дават на прокуратурата. Както осъдиха масларката, така ще осъдят и някой от ГЕРБ. Здравейте, циркаджии!
63
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честно, много ми омръзна този реваншизъм. Вече 23 години комунистите все търсят някой виновен за техните "куфарчета" и оргиите с изтерзаната българска душа. Не се наядоха, не се напиха, вечна и чудовщина алчност. Но така е като дядовците им са пасли кравите и изведнъж 1944г. са се насадили в домовете на интелектуалците. И за да им отмъстят са ги избили преди да "откраднат" културата им. Сега потомците им знаят "лесните пари" се печелят с терор и геноцид. Не се ли наситихте, не ви ли омръзна.
62
3
 
18
 
! Отговори
Finger преди 10 години
GAVARIT MASKVA!!! PARITE KADE SA ??? A SERGO? DOGAN TI SHTO MULCHISH??? BELENE NAVSQKA CENA!
61
7
 
24
 
! Отговори
Ало пелтека преди 10 години
не знам дали нещо ще може да докажете, но за Белене с помоща на поръчковия прокурор Цацаров, когато паднете ще вкараме много хора в Панделата -- начело с Орешарски.И ти не знам какво ще правиш в ОТРЯДА като те чуят как каканижеш!
60
1
 
38
 
! Отговори
бай Марин преди 10 години
ДКДСтойнев да каже защо една от първите стъпки на това правителство беше да уволни шефката на финансовия надзор Теменужка Попова. Той няма да ви каже. Затова ще припомня. В комисията към парламента за далаверите в Белене тя извади потресаващи факти за злоупотреби със стотици милиони евро. Посочи схемите и схемаджийте- Р.Овч., Папазян, К.Георгиев-Фронтиера, Манчев... Материалите вече са в прокуратурата и сигурен съм, че при това правителство и при този гл. прокурор, там и ще си останат затрупани с прах. Убеден съм също, че тази комисия и започналото разплитане на далаверите, беше една от гл
59
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Golqmoto kradene teparva zapo4va,10 miliarda zaem ot Kitay,20 miliarda za Belene ,ovcete deto zashtitavat komunistite i decata i pravnucite vi ima da plashtat id*oti takiva
58
18
 
35
 
! Отговори
partizanina преди 10 години
В СРАВНЕНИЕ С БОЙКО СТЕ ЖАЛКИ ПЛЮНКИ
57
17
 
41
 
! Отговори
partizanina преди 10 години
ЧЕРВЕНИ МАФИОТСКИ ***
56
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
както те даваха на прокуратурата преди сега и вие давайте
55
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво!
54
19
 
30
 
! Отговори
Язе преди 10 години
Не е възможно, как така?!? ГЕРБ са светци, непорочно заченати. Това не е възможно.Това са машинации на мръсните комунисти, които искат да вкарат ангелите на България в затвора. Как може!!!
53
12
 
29
 
! Отговори
тото преди 10 години
Крадливите въшки, комунистически! MegaStoon.Com/?share=53022
52
15
 
33
 
! Отговори
един преди 10 години
стойнев първо направи ревизия на бати си Р.Овч.после обвинявай другите,а и на всички около него и си мисля че малко повече неща ще разбереш
51
10
 
23
 
! Отговори
se преди 10 години
ГЕРБ бяха представители на една част от народа която на всяка цена без срам са готови да се облагодетелстват .Голяма част са ,,софиянци" и гастарбеитери които в годините на прехода безкрай се стремат да крадат от държавата и да се правят на всесилни и недосегаеми.Тези хора са за съд веднага заедно с водача им ББ.Но лошото е че гарван гарвану око не вади......БСП и ДПС също са за съд защото създадоха преди ГЕРБ плацдарма за краждата .Т.ес постелиха им килимчето за крадене.СЪД СЪД СЪД !
50
3
 
22
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Стойнев ,ако сигналите ти не са цифрови няма да отговарят на изискванията.
49
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крадеца вика дръжте крадеца...
48
3
 
31
 
! Отговори
ьь преди 10 години
Не се хаби Стойнев!Колко доклада има в прокуратурата за източванията преди теб не е за приказка.Само Я. Янев на количка носеше обвиненията.Ама с темповете на разследване сигурно няма да доживеем да разберем истината.