Стойнев вини ГЕРБ, че източили милиони от енергетиката

Министърът обяви, че внася наколко сигнала в прокуратурата
14 сеп 2013 11:55,
102
Стойнев вини ГЕРБ, че източили милиони от енергетиката
Драгомир Стойнев. Снимка: Булфото

В понеделник ще внеса сигнал срещу ГЕРБ за неправомерно изразходвани средства в размер на 230 млн. лв от студен резерв.

Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в студиото на "Факторът Кошлуков" по ТВ7.

Схемата действала чрез сключване на договори на Електроенергийния системен оператор (EСО) с "определени дружества".

Министърът не пожела да ги назове, тъй като не иска да пречи на разследването, но уточни, че те са производители на ток и договорите с тях са били напълно излишни.

Още по темата

По думите му по време на управлението на ГЕРБ енергетиката е източвана по два начина.

"Единият е официален – когато г-н Дянков събираше 80% от дивидентите на всички дружества. Резултатът е, че дружествата са обезкървени, нямат финансов ресурс нито за ремонти, нито за инвестиционни дейности. Вторият начин е източване на енергетиката именно с тези сигнали, които давам в прокуратурата", поясни той.

Той обясни, че правителството на Бойко Борисов е изплатило и фактури за надзор на проекта "Белене" на стойност 13 милиона лева, въпреки мораториума и решението на Народното събрание за замразяване на проекта.

"В момента съм получил четири фактури на приблизителна стойност около 5 милиона евро и фактурите са върнати. Защо да се плаща нещо, при положение, че Народното събрание е взело решение, че няма да се строи?", попита Драгомир Стойнев.

Министърът настоя ДКЕВР да влезе в своите функции и да задължи електроразпределителните дружества да имат такава фактура за тока, че хората да я разбират.

"Именно там да бъде разяснено, че крайната цена за крайния потребител е намаляла – както дневната, така и нощната. Давам пример за ЧЕЗ – дневната намалява с 4,32%, нощната намалява с 5,59%. Това е истината", отсече той.

"Ние постигнахме намаление на цената на електроенергията с близо 5%. Тук е решението на ДКЕВР, което ясно показва чрез електроразпределителните дружества какви цени са за крайния потребител, които намаляват", посочи министърът.

За сметките, които са получени, той обясни, че отново са се събрали два периода на отчитане и затова някъде може да са и по-високи.

"Истината ще я видим именно този месец, когато имаме пълен месец, септември", смята Драгомир Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Familjen ORE6ARSKI prodadoha Balgariq na sergei i dogan
26
5
 
18
 
! Отговори
111 преди 10 години
няма нищо ново под слънцето и тия като тиквун предните са виновни и почва великото оправдание !всички които сте управлявали сте за бесилото ама нейсе !
25
5
 
9
 
! Отговори
Ъ ! преди 10 години
В това отношение и вие и ония,които впрочем сте едно,сте се одрискали до ушите и абсолютно никой не ви ВЯРВА !!
24
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ot kogo go pazqt ore6arski?
23
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Za6to ore6arski go e strah ot naroda?
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Abe desiskav mnogo Li platiha na tvoq ba6ta ore6arski i ti si sa6tiq kato ba6tati predateli
21
3
 
19
 
! Отговори
бат Пенчо преди 10 години
Мисял, че тук всички ни е ясно, че и БСП и ГЕРБ са крадци. Въпроса е къде са доказателствата и няма ли най-накрая някой политик да влезе в затвора. Крайно време е !
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Desislave KAK hodi6 iz Sofia SAS visoko vdignata glava Li KAkvo obqsnqva6 na priqtelite si za prodajnika si ba6ta ore6arski sram i pozor
19
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Smotana darjava smotan premier ore6arski
18
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Desislave ne te Li e sram da ima6 takav prost i prodajnik ba6ta PLAMEN ORE6ARSKI
17
4
 
19
 
! Отговори
турчин преди 10 години
от кога се говори за тези източвания на пари,но все още няма осъдени.И Костов и Доган и Станишев до колкото знам са на свобода
16
2
 
13
 
! Отговори
Истината преди 10 години
БСП, ДПС, ГЕРБ и сега пак БСП източват енергетиката от 2000 г. с помощта на Георги Христозов - протеже на Христо Бисеров (и двамата са гр. Хасково), понастоящем председател на СД на БЕХ ЕАД. Това е.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Desislave haresvali ti KAK naroda ne go iskat tvoq ba6ta planen ore6arski a moje bi se gordee6 s tvoq ba6ta predatelq na Balgarite
14
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нагъл до безобразиеда не би ГЕРБ да строи АЕЦ Белене вече 30 години?да не би ГЕРБ да поръча оборудване за 2 милиарда, дето сега Путин си ги искада не би ГЕРБ да прие закона за изкупуване тока от възобновяеми източници 8 пъти по-скъпоХахаха, льольо...ГЕРБ изгони инвеститорите за Белене и съсипа проекта.2та милиарда са неустойки за проваления заради ГЕРБ проект.Цветелинката на Бойко половинката, заедно с други гейберстки ***, са основните собственици на ВЕИ заради които ни сучат парите.
13
2
 
25
 
! Отговори
ист преди 10 години
140 депутати и министри имате дялове във възстановяемите енерго мощности, Те източват дружеството, най много Белене и Цанков камък- воденичен камък завързат за НЕК , Всички в затвора
12
14
 
25
 
! Отговори
Старото куче преди 10 години
Тоя пелтек Стойнев, така се оплете в лъжите си тая сутрин по телевизията, че чак стана смешен. Не можа да обясни защо уж има намаление с 5%, а сметките са по високи
11
2
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Трайков е работил в ЕВН на ръководна дллъжност - после става министър и продава останалите държавни дялове % от Н.Е.Мрежа на ЕВН за смешна сума с измама на борсата - обикновенният човек като мен като му изгорят хладилници и телевизори ЕВН не иска да плаща за пренос на уредите до сервиз (на няколко блока изгоряха уредите в Бургас) това се водели градски условия и няма клауза за да се плаща - ами ако живея на село тогава ще се водят извънградски условия и пак няма да се плаща (БУС за града 30 лв)
10
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Б С П - само лъжи , демагогия и оправдания за 20 години крадене. Ало, Червените - в България живеят и други етноси освен ***, с тези дебели лъжи кой ще ви варва. Вкарайте Р. Овч , Нонова, Курумбашев в затвора и ще ви повярваме , че сте честни и некорумпирани.
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А така ПЛЮЙТЕ СЕ И ДВЕТЕ ПАРТИЙ ЗА ДРУГО НЕ СТАВАТЕ.
8
3
 
12
 
! Отговори
Pipernov преди 10 години
Dokazatelstva - kopiata na dokumentite tuka?!Pred bg naroda - lajlivi balgari sosta!