"Тепали сме се, но сега нещата са други", заяви Николич

Сърбия ще отпечата учебници на български за нашето малцинство там
Обновена: 19 сеп 2013 15:58 | 18 сеп 2013 17:30, Камелия Цветанова
43
"Тепали сме се, но сега нещата са други", заяви Николич
Президентът на Сърбия Томислав Николич с Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Сърбия ще отпечата учебници на български език, за да могат децата от българското малцинство там да учат на майчин език. Това обеща президентът Томислав Николич, който е на посещение у нас по покана на Росен Плевнелиев, след като стана ясно, че са закрити нови паралелки в основното училище в Босилеград заради липсата на учебници, преведени на български език.

Темата за българското малцинство е била поставена по време на разговора на четири очи между двамата президенти.

Росен Плевнелиев призна, че са обсъдили проблема с учебниците и ще се положат съвместни усилия за решаването му.

Сърбия ще посвети особено внимание на тези общини, в които живеят българи, обеща Томислав Николич.

 „Сърбия е най-богата по отношение на своето население, защото в нея има представители на над 30 различни националности и малцинства. Нашата конституция е една от най-прогресивните в света, като дори имаме т.нар „позитивна дискриминация”, което означава, че ако дадено малцинство изпитва затруднения, държавата ще му помогне”, обясни Николич.

Освен че ще отпечата учебници за българчетата, Сърбия ще обнови военните паметници, които съществуват на територията на Сърбия.

По думите на Николич по този начин през идващата година по по-различен начин ще да бъде отбелязана 100-годишнината от началото на Първата световна война.

„Там сме били на две страни, но идващата година ще бъдем на една и съща страна. В един строй, като знак, че това никога не бива да се повтори. България и Сърбия изгубиха много и в население, и във възможността да се развиват по-добре. Ще поддържаме общите паметници, ще четем историята, но ще живеем днес и утре”, заяви още в президентът на Сърбия.

Друг акцент от изказването му падна върху икономическото развитие. Според него икономическата криза през последните пет години е сериозно предизвикателство пред двете страни и тя ги е накарала да засилят сътрудничеството помежду си.

Той, както и Росен Плавнелиев, смятат, че сега отношенията между България и Сърбия са във възход, макар че Николич призна, че „сме се тепали, сме се тепали, това е факт“, но сега вече нещата са други.

„България ще се бори Сърбия да получи дата за присъединяване в Европейския съюз не по-късно от декември настоящата година или януари 2014 година“, увери от своя страна Росен Плевнелиев.

Той беше категоричен, че сме готови да споделим своят опит от процеса, през който България мина за интеграция в Европейския съюз.

„Нека да гледаме напред и да развиваме своето добросъседство и приятелство. Народите ни са близки, славянски и православни, а писмеността ни свързва”, призова Росен Плевнелиев и добави, че това са здрави фундаменти.
Президентът съобщи още, че двамата със сръбския му колега са обсъдили и общите проекти като например магистралата по транспортен коридор 10 София-Калотина-Ниш, железопътната линия по коридор 10, възможност за нови гранични пунктове, както и изграждането на газов интерконектор със Сърбия и възможността за директна въздушна линия между София и Белград”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да живее сръбската скара, долу дюнера
35
0
 
8
 
! Отговори
До Тракиец преди 10 години
Тракийски, Илирски, Дакийски, Македонски са 1 и същ язик.Като сега Сърбски,Български,Македонски,Хърватски. Всичко се разбира без превод.Македонците откриха тва и сега правят грешка и викат само те да са антички.Ние всички сме антички народи ! Освен 1 фалсификат ,,За управлението на империята'' нема нито 1 друг доказ за довагянето на Славяните отзад Карпатските планини.Тва направо е невъзможно. милиони души да се доселат от Азия без нито 1 битка срещу Дакия,Тракия,Рим.... Не бива бате
34
1
 
6
 
! Отговори
До Тракиец преди 10 години
Тракийците са Славяни.За тва има много доказателства и в античките и в новите източници.Ако си гледал Начална Руска летопис, тук ясно пише че Славяните имат потекло от Балканския Полуостров. За Йелена Драгаш,Византийска принцеса, ясно казват да е от Тракийска националност.Тракия - (Т е по гърцката азбука) - Ракия - Расия - Русия.Илирия - от Бог Илия Громовник - също така Словенска земя.Македонци,Българи,Руси,Сърби са 1 и същ народ, който е тук отдавна !Поздрави от Македония !
33
7
 
22
 
! Отговори
българин преди 10 години
Наложително е да бъдем съюз със сърбите и руснаците в бъдеще време! Заедно да се борим срещу исляма и перфидната демокрация! Иначе загиваме дружно!
32
2
 
12
 
! Отговори
The wizard преди 10 години
Голяма част от коментиращите са с ужасни психически проблеми. Пийте си хачетата бе хора.
31
7
 
11
 
! Отговори
pravoslaven преди 10 години
sarbite sa nashi bratja te izstradaxa mnogo sas voinite koito prejivjaxa sram i pozor e da ne se razbirame sas tezi dostoini xora
30
13
 
10
 
! Отговори
БГ Съдия преди 10 години
Според сръбските историци българите не са славяни. Затова и не сме били искани в Югославия.
29
31
 
3
 
! Отговори
The Makedonec преди 10 години
Do 29 член : А питам зашто бугарките и србкините умират по Македонците ?! А ? Смешен си сас твота злоба кон долен сигурен сам че н макати а гледаш като се купе за да видиш тиало на жена ***.ати грозна
28
3
 
54
 
! Отговори
Srbin преди 10 години
Аз не харесвам г-дин Николич особено, али тва е добра и хубава новина.Сърбия и България трябва да са заедно, ние сме най-близки народи. Така е, в историята бяхме на съпротивни страни, али тва беше така не толкова заради нас, а големите сили (Русия,Германия,Австрия) ни караха да се бием за техните интереси.Аз живея близо до Босилеград,подкрепям хора там да имат всички права, те живеят бедно, али и ние в Сурдулица,Враня също така.Извинавайте ако съм неграмотен. Поз. от Сърбия :)
27
6
 
15
 
! Отговори
до 18 преди 10 години
А ти сигурен ли си, че Западните искат да бъдат част от България? аз не съм, даже им отърва и така, и иначе.Все пак не бяха зле в Югославия- с югославските паспорти обикаляха цял свят, имаха право да работят из цяла Европа, а ние до Чехия и ГДР не можехме да отидем, дето бяхме все СИВ
26
5
 
15
 
! Отговори
член преди 10 години
Сърбите и Македонците са "един дол дренки",и то диви балкански дренки.Но ако ги питаш , по едри и узрели от тях няма.
25
10
 
9
 
! Отговори
askhole преди 10 години
Надявам се този ***, Плевнелиев, не е обещал пълна и безусловна подкрепа за Сърбия= любимата му мантра да се докаже пред чужденците колко великодушен е.
24
7
 
32
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Със сърбите сме най-близки по език, култура,история. Трябва да се разбираме и вървим заедно за да сме по-силни. По-логично от това не виждам с нито един друг съсед.
23
10
 
35
 
! Отговори
Валери преди 10 години
Сръбският президент се е объркал, не сме се тепали а сме ги тепали и ако се наложи пак ще ги тепаме.
22
2
 
32
 
! Отговори
Капитан преди 10 години
Направо да си върнат териториите,какво ще ни залъгва с учебници...
21
2
 
37
 
! Отговори
попа преди 10 години
Тоя сърбин само мята мекици във въздуха. В исторически план винаги когато сме вярвали на сърбите, най-са ни прецаквали и са късали от територията ни. Абсурд да се помогне на българското малцинство от страна на сръбската държава, по-големи шовинисти от сърбите няма.Те и затова намаляват като държава. Българи, да знаете заради изкланите ви деди - никога не се доверявайте на сърби, надали други ни мразят повече тука на Балканите. Всяка по-стара баба по границата ще ви каже,че знае от майка си това.
20
15
 
16
 
! Отговори
ПЪЛЕН ПЛУЖЕК преди 10 години
ПЛЕВНЯТА Е ПО-БОЛНА ОТ ВСЯКОГА
19
5
 
18
 
! Отговори
Р преди 10 години
БРАТСТВОТО МОЖЕ ДА Е САМО МЕЖДУ СЛАВЯНИТЕ. С ФАШИСТИ И КОЛОНИЗАТОРИ БРАТСТВО НЕ МОЖЕ ДА ИМА!
18
2
 
18
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Това е Европа-братство между народите.Който не иска,да стои самотен.
17
4
 
23
 
! Отговори
Мхммм... преди 10 години
...щом представител на най-егоистичната и шувинистка нация говори така мило и кротко,значи ще иска нещо.Въпросът е какво