ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите заради пушенето

Поставяте печалбарството над здравето на хората, гневи се Десислава Атанасова
Обновена: 17 окт 2013 14:13 | 17 окт 2013 10:45,
189
ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите заради пушенето
Снимка: БТА, архив

Очаквано ГЕРБ и БСП застанаха на абсолютно противоположни позиции относно либерализацията на тютюнопушенето. Вчера група народни представители от левицата внесоха промени в Закона за здравето, които предвиждат да се върне пушенето на закрито. Промените в закона бяха част от предизборните обещания на БСП.

"Това е поредният лобистки законопроект от Коалиция за България. Той е висша проява на лобизъм за ресторантьори и собственици на казина“, възмути се бившият здравен министър, сега депутат от ГЕРБ, Десислава Атанасова. Според нея при внимателен преглед на законопроекта се вижда, че именно на тези места ще се пуши безконтролно без ограничения за квадратура и климатична инсталация.

По думите на депутата от опозицията БСП показва, че не държи на никакви европейски ценности и не държи на човешки такива. „За пореден път поставиха печалбарството над живота и здравето на българските граждани“ , ядоса се Атанасова.

Още по темата
По нейни думи повече от 60 процента от българите одобряват строгата забрана за пушене. „Смятам, че е тотална грешка връщането назад“, отсече бившият здравен министър.

В никакъв случай не може да бъде поставен на една плоскост аргументът за здравето на нацията и това, че някой си измисля икономически аргументи, отсече тя.

"Дали министърът на здравеопазването ще си подаде оставката, ако приемат този законопроект", запита Атанасова. Тя обаче беше категорична, че промените в Закона за здравето не мога да станат повод за вот на недоверие. Ние имаме решение и то не е от днес, ние сме единодушни - ще гласуваме против този законопроект, потвърди още веднъж тя.

"В заведенията никой не отива на сила. В заведенията се отива по собствена воля и всеки избира мястото, на което да отиде - в заведение за непушачи или на място, където се пуши при определени условия“, заяви от своя страна един от вносителите Спас Панчев от Коалиция за България.

По негови думи с този законопроект народните представители целят парламентът да обсъди и с гласовете си да реши какъв да бъде режимът.

"Ние не сме налагали изискване към колегите да гласуват за или против. Част от колегите ще бъдат против, но по-голяма част от парламентарната група подкрепя“, заяви Панчев на въпрос как ще гласуват червените в пленарна зала.

"Няма никакъв лобизъм. Ние искаме българските граждани да живеят в една демократична държава. Българските граждани пожелаха да има такъв проект, ние сме го подготвили, парламентът е в правото си да реши", каза Панчев по повод обвиненията на опозицията.

Той не се ангажира кога законопроектът ще влезе в пленарна зала, но обясни, че това трябва да стане преди зимата.

Парламентарната група на „Атака“ ще обсъди промените в Закона за здравето на заседание на парламентарната си група, стана ясно от думите на зам.-председателя й Десислав Чуколов. Най-вероятно всеки ще гласува по съвест, заяви той на въпрос на Dnes.bg. Той обясни, че обществото е достатъчно разделено, за да се дели и на пушачи и непушачи. Самият той обясни, че е пушач, но е против либерализацията на режима.

Парламентарната група на ДПС също ще гласува по съвест, стана ясно от думите на председателя й Лютви Местан. Той обяви, че всеки депутат от неговата партия ще вземе решение спрямо собствените си възгледи. Самият аз ще гласувам за оставането на пълната забрана, заяви Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бати колко *** има, та се и карат помежду си. Свръхелементарно е: щом са толкова много непушачите, значи масата заведения ще си останат за непушачи, за да не останат без клиенти. В останалите /явно малко на брой, щото непушачите доминират/, ще стъпват само пълнолетни пушачи. Къде ви е проблемът тогава?
133
8
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
Пушач съм ,но това което правят управляващите доказват на Европа,че наистина вървим на изток,в скоро време фесове и фереджета може да сложим.
132
8
 
8
 
! Отговори
Гражданска позиция преди 10 години
Гледам я, слушам я. Стръвнишки се старае. От къде, все пак, толкова злоба в това същество, което според името й (Десислава), би трябвало да е от женски пол.
131
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ доказват, че са лицемерни ренегати и са винаги в позиция партер за всички идиотщини, които им нареждат от Брюксел и Вашингтон. Банкет давам, че не са на власт - завинаги!
130
13
 
15
 
! Отговори
.... преди 10 години
Всички пушачи да са с 10 пъти по-високи здравни вноски.
129
3
 
11
 
! Отговори
независим преди 10 години
Е , какъв е проблемът сега. Аз също не пуша и цигареният дим не ми пречи.Ама вредял.Вдигнете цените на цигарите драстично и разликата между сегашните и вдигнатите цени директно ще се внасят за здравеопазването.Правителството/поне това/ ще затегне драстично вносът на нелегални цигари и търговията им по улиците/предимно ***/ да спре. .Полицайте няма да се правят на разсеяни,акцизите за внесените цигари ще се повиши и бюджетът -понапълнен.Нека всеки да си пуши,но и да си плаща.
128
8
 
23
 
! Отговори
234 преди 10 години
Аз не мога да разбера това ли е в момента основния проблем в държавата че трябва да се връщат цигарите. Комунисти долни.
127
7
 
17
 
! Отговори
дада преди 10 години
Депутатът от БСП Спас Панчев, е ***.
126
17
 
18
 
! Отговори
Олег преди 10 години
Напълно съм съгласен да не се пуши в малките заведения,където няма аспирация,но защо по дяволите да не се пуши в заведения,в които има отделни помещения ЗА пушачи и действаща аспирация,където тези хора не пречат на никого.По- добре ли е да излизат да пушат на улицата,където минават деца и ги гледат.Знаете ли колко хора познавам,които по Коледа и Нова Година отиват на ресторант в Сърбия или Македония,само за да пушат вътре. Не губели заведенията...
125
3
 
19
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Управляващите отново отклоняват вниманието на обществото от истинските проблеми с глупости от типа на да се пуши или не.Защо никой не горивори за проблема с бежанците,безработицата,*** престъпност,корупцията,емиграцията ???Защо никой не говори за закриване на всички политически партии,спиране на субсидиите им и преминаване към нова безпартийна система,каквато е имало в България 1936 и икономиката процъфтява а българският лев става 6-та най-силна валута в Европа
124
9
 
12
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
До Анонимен 1Виж сега, това че ти си чукунд*р, не означава, че всички са такива. Не знам по какви коптори се завираш, но аз от поне 7-8 години не съм бил в заведение, в което пушенето на цигари да води до задимяване. Никой не ти е виновен, че се завираш само по разни долнопробни кръчми.
123
6
 
16
 
! Отговори
Доктор Охболи преди 10 години
Интересно е как комунистите отново впрегнаха цялата държава в интерес на няколко човека, на които и без това никой не им влиза в гнусните заведения. Същевременно тази година се отчете бум на туристическия сезон и повече приходи. Който си е кадърен и си може, печели. Който не е - пушенето му е виновно. Спасявали били бизнеса, ха. На кого?
122
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
до Jerry/ Те, хората ме рабраха чукунд*р
121
4
 
6
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
Еми затова напуснах Родината.И сега ме боли, но от двете злини избрах по-малката.Съдете ме.Само който не е учил на чужд език историята, не знае колко е трудно.На унгарски :))))
120
5
 
3
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
По-добре да игнорира пушачите, че инак ще трябва да се бори с дебели "патриоти".
119
8
 
0
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
До софиянецЧовек! Само илюстрирах.Защо си така фрустриран?Като член на ЕС и БГ ще трябва да наведе глава.Зависи кои закони ще приеме.Ако не тези, значи още по-значими...
118
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"В заведенията никой не отива на сила."А някой помисли ли за тези млади момчета и момичета, за които това е работното им място? Те имат ли избор? Да останат без работа или да дишат смога 12 часа. Защото те не са там за кафенце и цигарка, нали се сещате?Ако ще се пуши пък да вземат да пускат малко тази вентилация. Щото и аз пуша, но и не обичам да ми люти чак на очите. Ама искаме само да пИчелим, а вентилацията я спираме да не харчи ток.
117
9
 
3
 
! Отговори
ван Гог преди 10 години
Нека заведенията имат зали в които е разрешено пушене и където не е. Заведението, където няма зали за непушачи се забранява. Аз не пуша и имам демократичното право за избера. Някой обаче задава ли си въпраса защо се вдига толкова шум срещу пушенето, а нито дума не се казва срещу наркотиците и алкохола. 80% загиват при престъпления и произшествия, свързани с тях. Сигурно защото не държавата, а мафията печели от наркотиците и алкохола и кампанията срещу тютюна е финансирана от нея.
116
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато се пушеше навсякъде и беше забранено за деца, спряхме да ходим на заведения, защото сме с деца. На една пицария или сладкарница не можеш да отидеш, щото вътре е лисичарник. Сега явно пак няма де се ходи. Ще видим дали сега ще цъфнат и вържат въпросните ресторантьори или май ще се окаже, че всичко е от кризата и просто хората нямат пари. А хората, които имат и пари и семейства и европейско мислене, ще бъдат прогонени.
115
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дреме ми какво мислят двете партии, важно е какво иска мнозинството БЪЛГАРИ. Да се карат колкото искат тези нещастници, аз НЕ искам да се тровя. Който иска да пуши - има крака, да излиза навън. К'во толкова?!?! То поне да работеха качествено вентилационните системи, ами дори това куца.