ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите заради пушенето

Поставяте печалбарството над здравето на хората, гневи се Десислава Атанасова
Обновена: 17 окт 2013 14:13 | 17 окт 2013 10:45,
189
ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите заради пушенето
Снимка: БТА, архив

Очаквано ГЕРБ и БСП застанаха на абсолютно противоположни позиции относно либерализацията на тютюнопушенето. Вчера група народни представители от левицата внесоха промени в Закона за здравето, които предвиждат да се върне пушенето на закрито. Промените в закона бяха част от предизборните обещания на БСП.

"Това е поредният лобистки законопроект от Коалиция за България. Той е висша проява на лобизъм за ресторантьори и собственици на казина“, възмути се бившият здравен министър, сега депутат от ГЕРБ, Десислава Атанасова. Според нея при внимателен преглед на законопроекта се вижда, че именно на тези места ще се пуши безконтролно без ограничения за квадратура и климатична инсталация.

По думите на депутата от опозицията БСП показва, че не държи на никакви европейски ценности и не държи на човешки такива. „За пореден път поставиха печалбарството над живота и здравето на българските граждани“ , ядоса се Атанасова.

Още по темата
По нейни думи повече от 60 процента от българите одобряват строгата забрана за пушене. „Смятам, че е тотална грешка връщането назад“, отсече бившият здравен министър.

В никакъв случай не може да бъде поставен на една плоскост аргументът за здравето на нацията и това, че някой си измисля икономически аргументи, отсече тя.

"Дали министърът на здравеопазването ще си подаде оставката, ако приемат този законопроект", запита Атанасова. Тя обаче беше категорична, че промените в Закона за здравето не мога да станат повод за вот на недоверие. Ние имаме решение и то не е от днес, ние сме единодушни - ще гласуваме против този законопроект, потвърди още веднъж тя.

"В заведенията никой не отива на сила. В заведенията се отива по собствена воля и всеки избира мястото, на което да отиде - в заведение за непушачи или на място, където се пуши при определени условия“, заяви от своя страна един от вносителите Спас Панчев от Коалиция за България.

По негови думи с този законопроект народните представители целят парламентът да обсъди и с гласовете си да реши какъв да бъде режимът.

"Ние не сме налагали изискване към колегите да гласуват за или против. Част от колегите ще бъдат против, но по-голяма част от парламентарната група подкрепя“, заяви Панчев на въпрос как ще гласуват червените в пленарна зала.

"Няма никакъв лобизъм. Ние искаме българските граждани да живеят в една демократична държава. Българските граждани пожелаха да има такъв проект, ние сме го подготвили, парламентът е в правото си да реши", каза Панчев по повод обвиненията на опозицията.

Той не се ангажира кога законопроектът ще влезе в пленарна зала, но обясни, че това трябва да стане преди зимата.

Парламентарната група на „Атака“ ще обсъди промените в Закона за здравето на заседание на парламентарната си група, стана ясно от думите на зам.-председателя й Десислав Чуколов. Най-вероятно всеки ще гласува по съвест, заяви той на въпрос на Dnes.bg. Той обясни, че обществото е достатъчно разделено, за да се дели и на пушачи и непушачи. Самият той обясни, че е пушач, но е против либерализацията на режима.

Парламентарната група на ДПС също ще гласува по съвест, стана ясно от думите на председателя й Лютви Местан. Той обяви, че всеки депутат от неговата партия ще вземе решение спрямо собствените си възгледи. Самият аз ще гласувам за оставането на пълната забрана, заяви Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
3
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
До софиянецАбе човек! Защо си ме нарочил?Не че не си беседвам с теб нарочно, но твоето вече ми е неприятно.И аз имам вече 2 дипломи. Е и?през юни догодина и третата ще прибера.Дръж се за курса на унгарския форинт, няма да загубиш :)))))
113
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България е с най много червен некачествен матерял от цяла Европа.За това сте и най бедни и нещастни в Европа.Колко е елементарно.Пълно е с комунисти и ченгета.Така ви се пада
112
5
 
4
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
До МноготРайнаДобре, че си ти, та да ни отвориш очите. Явно си някакъв Просветител, който ни дава наклон в живота. Как сме се оправяли без теб и твоята титанична мисъл, направо незнам.
111
2
 
13
 
! Отговори
чужденец преди 10 години
За около шести път БСП е на влас с ДПС,да ви се чуди човек защо се чудите че сме на това дередже.Така ви се пада,вие сте си го заслужили.*** народ слаба държава
110
5
 
3
 
! Отговори
нечовек преди 10 години
Дори когато това лице казва нещо верно (а случая не е такъв), винаги изпитвам усещане на некомпетентност, чувство на обуздан гняв и необич. Седнала точна тази *** да ми говори за лобизъм и морал. А случайно да знаете госпожо на какво е подложен българския човек попаднал във вашето здравеопазване. Макар да знам, че тези с които се драчите днес са ваши другари и всичко е парлама....Но възмездие ще има, о даааааааа и аз ще бъда на първия ред, за да ви докопам най-напред....БЕЗСРАМНИЦИ !
109
11
 
7
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
До Анонимен 1Пробвай да си переш редовно дрехите и няма да смърдят. А също и ги сменяй отвреме-навреме. Нормалните хора не носят по три дни, едни и същи дрехи.
108
0
 
12
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Приготвяйте наргилетата за хилядите бежанци!Не се ослушвайте!
107
4
 
4
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
До софиянецПърво: сама си плащам образованието с труд.Второ: в БП съм ученичка, което нали предполага минимум познанието и на унгарски език.И трето: лззери да не ми ограничават гражданството!Само исках да илюстрирам, къде са в Европа на темата, а ти тук ми правиш скандали :)
106
3
 
7
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
До МноготРайнаТи като си се "спасила", чий го дириш в българските форуми? Май отнякъде трябва да избиеш злобата, която трупаш в сивия емигрантски живот. Голям кеф ти става като започнеш да се правиш на възвишена- "ама аз живея в чужбина, ама колко съм културна, ама колко съм ЕТЕУЕГЕНТНА, а вие колко сте кухи и прости". Смешна и жалка си :-)
105
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Преди като се пушеше...малее, малеее, отиваш в клуб...след това 3 дни ти смърдят дрехите на екирсаж, дъхът ти - убийствена воня, и 3 дни си като ***, а си непушач....
104
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До JerryА бе *** ,къде си ходил , като ти чета глупостите само в бившия СССР си бил.
103
7
 
5
 
! Отговори
Обяснявам преди 10 години
"...възмути се бившият здравен министър, сега депутат от ГЕРБ, Десислава Атанасова". И бивша машинописка в районен съд - Дулово! Глупачка!!!
102
2
 
1
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
До софиянецЗащо изпитваш нуждата да ме проверяваш?Питай каквото не ти е ясно, но не се напрягай да знаеш повече от мен за У-я!
101
7
 
9
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
До МноготРайнаВ повечето държави в Европа, режима за пушене е доста либерален. Ти очевидно си била само в една-две държави и си мислиш, че си върха и знаеш всичко. Има хора, които за разлика от теб, сме ходили на доста места и лично сме видждали кое как е.
100
3
 
4
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Дву-компартаментният модел на работа на заведенията изисква не много мозъчна тъкан за да се разбере, уви комунистите от ГРЪБ са далеч от средната мисъл.Допълнително, либерализираният пазар на услуги в тази сфера позволява обособяването на заведения за пушачи специално.
99
5
 
1
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
До софиянецСамо я преведох сумата на разбираем език. Язък ви за интелекта! Най-кадърните и без това се спасихме надалеч.
98
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Забранете продажбата на цигари. Иначе просто не вървите с тези сладки приказки за здравето на българина! Лицемери - долни.
97
6
 
9
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
До Jerry 98Не, не се пуши!Малко на запад от Балканите се спазват правилата.
96
1
 
11
 
! Отговори
? преди 10 години
Аз вече тотално се обърках. Ако си спомняте добре забраната за пушене беше приета от тройната коалиция, но трябваше да влезе в сила в мандата на ГЕРБ. Като дойдоха на власт ГЕРБ веднага я отмениха. Тогава двете партии пак се караха по повода само, че бяха на противоположни мнения от сега. След това ГЕРБ се извъртяха на 180 градуса и забраниха пушенето. Отново имаше караници. Тези две партии ще решат ли най накрая на каква позиция са или идеята е да са контра на другия независимо от темата?
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Margaret Tacher(koqto e bila dosta po umna ot Siderov,Stanishev i Mestan)vzeti zaedno e kazala ...socializma e mnogo hubavo nesto do momenta v koito izharchat parite