Мораториумът за земята е грешка, притесни се президентът

"Създава ни негативен имидж, ще отблъсне инвеститорите"
104
Мораториумът за земята е грешка, притесни се президентът
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев смята, че решението на парламента за удължаване на мораториума върху купуването на земя от чужденци е погрешно.

„Решението, което е взето, е грешно и за съжаление създава негативен имидж на държавата. То ще отблъсне инвеститорите и цената на това решение ще се плаща от българските данъкоплатци. Подобни решения се наказват по специална процедура от ЕС. Крайно непродуктивно е и не е добре една държава да се отказва от приоритетите и подписите си чрез най-висшия орган, а именно парламента, да дадем знак на целия свят и на ЕС, че не изпълняваме поетите от нас международни ангажименти, заяви той.

Правният отдел в президентството ще реши дали да сезира КС по въпроса, коментира той.

Още по темата
Росен Плевнелиев обяви, че не изключва възможността да инициира промени в Конституцията по време на дебат с гражданите за съдебната система, след като някои от участниците в нея го попитаха дали е готов да поиска промени в основния закон.

Това ще стане обаче след постигнат обществен консенсус и дебати, уточни той.

Готов съм и да инициирам промяна на Конституцията, но е важен подходът,  от уважение към институциите и правовата държава Конституцията не може да се променя на парче, ще изглеждаме смешно, каза още държавният глава.

Според него основите теми, които се формираха по време на дебата, са Конституцията и възможни промени в нея, политическият натиск в съдебната системата и как да се преодолее той, достъп до правосъдие, адекватна отговорност на магистратите, но и правната култура на нацията,  как стават назначенията в съдебната система, неустойчивостта на законите.

Не се гордеем с това, че често правим поправки в законите. 64 закона съм променил като министър без един скандал и то защото работехме по елементарния начин с обществен съвет, а не с поднасянето в последния момент на поправки от някои депутати, каза още той.

Сред предложенията на гражданите бяха да отпаднат държавните такси, които се събират при водене на дела, да има не един, а няколко главни прокурори, както и да се създаде възможност човек да може да се защитава сам в съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
10
 
4
 
! Отговори
дедо пич преди 10 години
Ето ви я причината и не се карайте безмислено.Виновникът е посочен в прав текст.Чуждите капитали владеят голяма част от българската земя. И то не на граждани от ЕС. Огромният фонд е с руски капитали. Няма какво да се лъжем. Това заяви в Лице в лице членът на УС на България на гражданите Даниел Вълчев и допълни, че мораториумът върху продажба на земя на чужденци е крачка назад от Европейския съюз.
63
6
 
7
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
Здравната комисия връща тютюнопушенето в заведенията, Плевнелиев не одобрява мораториума. Така ли ми се струва или не зависимо от цвета на партията нормално мислещият гражданин е мачкан.
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
E to i ti si gr[a ama ne ti pridiriame.
61
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 57 Точно така. Като не ни пускат там - марш и те оттук.А другото по - интересно е защо след като са знаели, че мораториума изтича 2014 не са стимулирали населението да си обработва земите, защо цените на прекупвачите са толкова високи, защо разни мутрафончета масово купуват земя и точат субсидии за нея без да правят нищо. Пак има някаква схема.
60
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МИСЛЯ, ЧЕ Е КРАЙНО ВРЕМЕ ТОЗИ *** ДА БЪДЕ СЪДЕН, ИЗМЪЧВАН И УБИТ
59
5
 
18
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
РОСКО,ДА ТИ ГО ОБЯСНЯ ПРОСТО- Има две неща което ни различават от Европейците...:1. Хуманизъм... - по нашенски "човещина..."2. Чувство за минимална справедливост... - по нашенски "хорски срам"...За да разбереш разликата, прочети...:Човещина... - Що е то "Жизнен минимум" (351лв.) ..., Хорски срам... - Що е то "Социален минимум" (681лв.)..., Ако и след това имаш въпроси, ще ти струват пари...
58
6
 
21
 
! Отговори
ТОТО преди 10 години
Росенчо, стегни се, момче!Какво ми трепериш тука, толкова ли нямаш сили да излезеш и да защитиш майка България или дреме ти на... нотариалния акт за вилата?!Айде по-сериозно, да не ставаме на кълбета, че вече сериозно ни писна от вас!
57
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Продажник!
56
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като политиците тотално опропастиха държавата и направиха народа неплатежоспособен, оставаше и земята да подарят на чужденците. Може ли покупателната възможност на средния българин да бъде сравнена с тази на бедния европеец. И за каква пазарна икономика говорим, след като българинът изкарва пари недостатъчни за хляба му. Докато сме бедни няма да ни признаят за европейци.
55
8
 
15
 
! Отговори
ЛЕНИН преди 10 години
СПЕКУЛАНТИТЕ КОИТО ИЗКУПУВАХА ЗЕМЯТА НА БЕЗЦЕНИЦА СЕ НАДЯВАТ СЛЕД ОТПАДАНЕТО НА МОРАТОРИУМА ДА Я ПРОДАДАТ НА ДРУГИ СПЕКУЛАНТИ ОТ ЧУЖБИНА НА ДАЛЕЧ ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ ....В КРАЙНА СМЕТКА ЗЕМЯТА ПОДОБНО НА БАНКИТЕ В СВЕТА ЩЕ СЕ ОКАЖАТ В РЪЦЕТЕ НА ЕДНА ШЕПА ХОРА ..ТОГАВА КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ ??? ЦЯЛАТА ЗЕМЯ ТРЯБВА ДА СЕ НАЦИОНАЛИЗИРА И ДА СЕ ДАВА ПОД АРЕНДА ИЛИ БЕЗПЛАТНО ОТ ДЪРЖАВАТА НА ТЕЗИ КОИТО ИСКАТ ДА Я ОБРАБОТВАТ .
54
5
 
13
 
! Отговори
Izvestniq преди 10 години
Росен Плевнелиев научи ли конституцията добре, че да тръгва да прави промени? Всички помним онези гафове от началото на годината, които той допусна с налагане вето на конституционен съдия Венета Марковска да встъпи в длъжност. Дано да си е взел нужните поуки и да познава добре законите, преди да реши да внася предложения, за да ги променя.
53
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единственият политик който мисли и говори нормално е Президента. Всички останали са изпаднали в някакъв див пещерен популизъм насочен единствено към сладоумното и олигофренясъло население.
52
4
 
15
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
За земята и субсидийтеПо закона на СДС и днес - "Арендатора е ВСИЧКО - Собственика е НИЩО"...!- Земята в България винаги е била частна - в ТКЗС се е влизало със земя и "дялов капитал"...- Как обаче се извършиха престъпленията с Частните активи на ТКЗС...???- СДС, назначи Ликвидационни съвети, които разпродадоха Частната собственост на безценица на "правилните хора"Безумните заповеди на Областните управители на СДС бяха...:- "Продайте керемидите на ***... и оставете селяните да откраднат останалото..."(инфо от 1 ръка)- Така и стана в 90% от селата... .
51
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подкрепям мораториума.Щом нямам право да работя в Англия - те няма да имат право да ми стават съседи.Щом не ме приемат в Шенген - няма и аз да ги приема.
50
4
 
26
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 52Добро утро!Същата работа е и с чуждите ЕРП-та у нас! Изкупила чешката държавна компания ЧЕЗ дяловете на едно от трите електроразпределителни дружества у нас и печалбата отива в чешки фондове....за пенсионери, за инфраструктура в Чехия, а не в наши бг фондове.Нагледен пример!
49
7
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 10 години
Дали този"омразен" на някои Сидеров няма да се окаже прав и за много други неща-спомнете си предупрежденията за ислямизация,спомнете си началото на бежанската вълна и други такива,човека ги казваше тези неща,ание го считахме за луд.
48
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този не ми е президент...
47
6
 
29
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Щом гражданите на ЕС не са чужденци и ние не сме чужденци за тяхТОГАВА:Защо тогава ни пъдят от тяхната земя, Защо не ни плащат техните заплати и пенсии и детски и социални помощи?Защо германския шофьор взима 5 пъти повече, въпреки че вършат същата работа?Защо английската земя е 10 пъти по-скъпа от българската?Защо австрийските пенсионери идват на почивка у нас, а нашите пенсии не могат да идат в АвстрияКогато техните доходи и цена на земята се изравнят са нашите, тогава ще им продаваме земя!.
46
6
 
34
 
! Отговори
Демон преди 10 години
Ето истината, която се премълчава:1. За всеки декар земеделска земя се плащат субсидии от Европейският съюз.2. Ако френска фирма Х купи земя в България, той ще получи субсидия.3. Данък печалба френската фирма ще плати във Франция, а не в България.4. В резултат от това преките плащания заминават във Франция. България се превръща във ферма на Франция.5. Ако фирмата е регистрирана в България, тя ще плати данъци тук в България.Ето тук е заровено кучето и Волен Сидеров е напълно прав!!!
45
6
 
20
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Не Президент, а *** - офшорналиев...Вмесно да се зарадва, че след толкова години противоподнавяне по всички нъзможни начинитай-после Парламента глъсува с КОНСТИТУЦИОННО МНОЗИНСТВО ЗРЕШЕНИЕ...Той...Тръгнал да реве, като професионална оплаквачка...ЧЕ КЪДЕ ГИ 23 ГОДИНИ ТЕЗИ ИНВЕСТИТОРИ... САМО ПЕРАЧИ НА МРЪСНИ ПАРИ ИДВАТ....

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe