Мораториумът за земята е грешка, притесни се президентът

"Създава ни негативен имидж, ще отблъсне инвеститорите"
104
Мораториумът за земята е грешка, притесни се президентът
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев смята, че решението на парламента за удължаване на мораториума върху купуването на земя от чужденци е погрешно.

„Решението, което е взето, е грешно и за съжаление създава негативен имидж на държавата. То ще отблъсне инвеститорите и цената на това решение ще се плаща от българските данъкоплатци. Подобни решения се наказват по специална процедура от ЕС. Крайно непродуктивно е и не е добре една държава да се отказва от приоритетите и подписите си чрез най-висшия орган, а именно парламента, да дадем знак на целия свят и на ЕС, че не изпълняваме поетите от нас международни ангажименти, заяви той.

Правният отдел в президентството ще реши дали да сезира КС по въпроса, коментира той.

Още по темата
Росен Плевнелиев обяви, че не изключва възможността да инициира промени в Конституцията по време на дебат с гражданите за съдебната система, след като някои от участниците в нея го попитаха дали е готов да поиска промени в основния закон.

Това ще стане обаче след постигнат обществен консенсус и дебати, уточни той.

Готов съм и да инициирам промяна на Конституцията, но е важен подходът,  от уважение към институциите и правовата държава Конституцията не може да се променя на парче, ще изглеждаме смешно, каза още държавният глава.

Според него основите теми, които се формираха по време на дебата, са Конституцията и възможни промени в нея, политическият натиск в съдебната системата и как да се преодолее той, достъп до правосъдие, адекватна отговорност на магистратите, но и правната култура на нацията,  как стават назначенията в съдебната система, неустойчивостта на законите.

Не се гордеем с това, че често правим поправки в законите. 64 закона съм променил като министър без един скандал и то защото работехме по елементарния начин с обществен съвет, а не с поднасянето в последния момент на поправки от някои депутати, каза още той.

Сред предложенията на гражданите бяха да отпаднат държавните такси, които се събират при водене на дела, да има не един, а няколко главни прокурори, както и да се създаде възможност човек да може да се защитава сам в съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
10
 
25
 
! Отговори
осмелихме се! преди 10 години
Мораториумът върху земята трябва да се отстоява. Дори ако цената е излизането от Европейския съюз. Парите са хартийки, които изчезват...И този съюз ще се разпадне, както други такива образувания. Народът е по-мъдър от шепата продажници, които оревават света сега. Нечестните договори, сключени от есменки, без да се пита народа, приключват по този начин. И още - кой печели днес европейски пари, кой има полза? Пак тези, продажниците и роднините им.
23
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Роско не става само с дискусии.извади си мъжкото достойнство и удари по масата.
22
7
 
25
 
! Отговори
H.Poirot преди 10 години
Забелязъл съм, че думата на президентът ни изобщо не се чува от никой в България ! И това според мен е резонно, защото много хора изгубиха доверие в него, след като се разбра, че е имал връзки с подземният свят.. По - добре да си подава оставката, крайно време му е !
21
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
атака е създадена с пари на дпс .
20
8
 
29
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Тоя е мъжкия или по-скоро мъжки вариант на Кунева.....То не го бръснат за слива, тръгнало да си изказва скапаното мнение.
19
2
 
18
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Българските политици защо са притеснени какво ще си помислят в Брюксел за тях,след като и децата знаят че са продажни лицемерни същества интересуващи се само от себе си.
18
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Правният отдел в президентството ще реши дали да сезира КС по въпроса, коментира той."...разбирам да те командва жена ти или благодетелите ти, но правният отдел за сметка на Президента да решева дали да се сезира КС е вече друго!
17
6
 
35
 
! Отговори
бубулина преди 10 години
А вие, Г-н президент не създавате ли негативен имидж за страната ни със всичките скандали и публикации в последно време. Не се ли засрамвате поне малко от лидерите на другите страни, които четат скандалните новини за вас? Аз мисля, че от това трябва да се срамувате. И защо да даваме земята си за жълти стотинки, не че чужденците ще се спрат да купуват.
16
4
 
10
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
До vse oshte mi pukaДа де, но западняците също те изсмукват като лимон и за същият труд плащат в техните държави 6 пъти повече пари. Къде е логиката, морала?Освен това те не са бедни като българският работодател, т.е. те могат да плащат. Но не го правят.
15
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде са инвеститорите, че за толкова години не се появиха?
14
4
 
18
 
! Отговори
кк преди 10 години
Г-н Президент, Вашите хора от ГЕРБ съветват Премиера, ако мисли, че мораториума не отговаря на неговите виждания, да поиска ват на доверие.... Ами на Вас като не Ви харесва, подайте си оставката. За първи път в това НС да се приеме акт с такава убедителноси убеденост, а Вие роптаете. направете референдум - убеден съм, че 80 % от народа ще подкрепи този референдум. Вие на този Народ ли сте Президент, или на друг?
13
25
 
5
 
! Отговори
ист преди 10 години
Целта на АТАКА е България да излезе от Европейския съюз защото са петата колона на Русия, С гласуването се видя колко депутати са против Европейския съюз, Пропаднал парламент виновен за страданието на бедния народ
12
2
 
21
 
! Отговори
Рейса преди 10 години
А ве тия кога ще почнат да мислят за държавата ни, а не за това кой какво щял да каже, помисли и т.н.....
11
4
 
19
 
! Отговори
тик-так преди 10 години
тоя Пухлю - ще настъпи котката по опашката - Боко яко ще му набие чумберите!
10
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единственото правилно решение при създалите се обстоятелства.
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
чрез анархия към бойкоивизъм !!!УРАААААААААААААААА
8
5
 
20
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
До електорат матряловЕ Бай *** е и чуждият инвеститор. ЧЕЗ какво инвестираха? Използват наготово и крадат от сметките за ток. Време е българинът да престане да си мисли, че той е най-зле, а всички други са благородници. За да не се окаже , че Българският Бай *** е цвете пред чуждите Бай ***.
7
4
 
8
 
! Отговори
зевзек преди 10 години
др.комсомолски,уточни точно за кои дупетати става въпрос,защото началника ти ведно с болен гласуваха за мораториума,а ''лошите''от дпс и част от бсп гласуваха против.И утре тиквата пак ще се оплаква в Брюксел,че националистическата партия подкрепяла правителството на орешарски.
6
3
 
23
 
! Отговори
Николов преди 10 години
Те нашите производители отиват в чужбина бе плевел ***.Съсипвате ги от рушвети.Хората постеоиха заводи и след две -три години се махнаха.Тук инвестират само далавераджийски фирми да укриват данъци.Кухчо...
5
6
 
17
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
До anonim1000Не е така! Точно българите изтискват като лимони сънародниците си! Западняците плащат и по-високи заплати и пълно осигуровки!