Мораториумът за земята е грешка, притесни се президентът

"Създава ни негативен имидж, ще отблъсне инвеститорите"
104
Мораториумът за земята е грешка, притесни се президентът
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев смята, че решението на парламента за удължаване на мораториума върху купуването на земя от чужденци е погрешно.

„Решението, което е взето, е грешно и за съжаление създава негативен имидж на държавата. То ще отблъсне инвеститорите и цената на това решение ще се плаща от българските данъкоплатци. Подобни решения се наказват по специална процедура от ЕС. Крайно непродуктивно е и не е добре една държава да се отказва от приоритетите и подписите си чрез най-висшия орган, а именно парламента, да дадем знак на целия свят и на ЕС, че не изпълняваме поетите от нас международни ангажименти, заяви той.

Правният отдел в президентството ще реши дали да сезира КС по въпроса, коментира той.

Още по темата
Росен Плевнелиев обяви, че не изключва възможността да инициира промени в Конституцията по време на дебат с гражданите за съдебната система, след като някои от участниците в нея го попитаха дали е готов да поиска промени в основния закон.

Това ще стане обаче след постигнат обществен консенсус и дебати, уточни той.

Готов съм и да инициирам промяна на Конституцията, но е важен подходът,  от уважение към институциите и правовата държава Конституцията не може да се променя на парче, ще изглеждаме смешно, каза още държавният глава.

Според него основите теми, които се формираха по време на дебата, са Конституцията и възможни промени в нея, политическият натиск в съдебната системата и как да се преодолее той, достъп до правосъдие, адекватна отговорност на магистратите, но и правната култура на нацията,  как стават назначенията в съдебната система, неустойчивостта на законите.

Не се гордеем с това, че често правим поправки в законите. 64 закона съм променил като министър без един скандал и то защото работехме по елементарния начин с обществен съвет, а не с поднасянето в последния момент на поправки от някои депутати, каза още той.

Сред предложенията на гражданите бяха да отпаднат държавните такси, които се събират при водене на дела, да има не един, а няколко главни прокурори, както и да се създаде възможност човек да може да се защитава сам в съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Земята , това е родината ни! Като накупят земеделска земя, къщи и дворове, защо примерно "бежанците" да не кажат: Земята е наша, селището е наше, искаме собствен анклав, ние сме си ние, вие кои бяхте? Точно така закупуват земи евреите навремето от палестинците... А собствеността върху земята е водеща за всичко останало в правото!!!
43
19
 
8
 
! Отговори
- преди 10 години
До осмелихме се!***!!!Мноооооого сте родолюбци,а това,че морето почти е изкупено от руски ***!Предпочитам евентуална покупка от западен тип,отколкото руски ***!
42
7
 
33
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
А в Унгария1. Земята може да се притежава само от унгарски ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА2. Европейци могат да я наемат и обработват, но... САМО С ЛИЧЕН ТРУД3. Европейци могат по изключение да притежават земя, НО:- Да имат ПОСТОЯНЕН АДРЕС В УНГАРИЯ- Да я обработват С ЛИЧЕН ТРУД!И накрая:- Всяка точка от всеки договор може да се предоговаря- Всяка точка може да се обяви за явно неизгодна (ако е наистина такава, а дори и да не е била, може да стане) и да се отмени едностранно- С Е.С. СМЕ ПОДПИСАЛИ ДОГОВОР, А НЕ ЗАВЕЩАНИЕ!!!.
41
14
 
13
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 42Абе не знам кой на кой е господар да ти кажа....май гърците си правят *** и с Ангела Меркел и изцоцаха още 100 милиарда евро от ЕС преди година въпреки, че тя се противопостави за това решение на европейските си партньори.. Нещо повече- гърците нямат и намерение да връщат на ЕС общия заем от 400 милиарда. Гърците са си на принципа: Докато искаме и ни давате, що да не лапаме! След това чакайте пари от нас....някой слъчнев ден!
40
7
 
18
 
! Отговори
да преди 10 години
Ирландската пастирка вече е напълно ошашавен-чуди се на кого да угоди-на господарите си от Герб или на дружките си от реформаторския блок.Герберчетата правят всичко възможно да свалят правителството с цената на всичко и по всеки възможен начин,че чак се оливат,а реформаторчетата фем искат да са на власт,фем не знаят какво да правят с герберчетата защото знаят,че ще им забият нож в гърба рано или късно -голям цирк в държавата се тресе.
39
10
 
25
 
! Отговори
YYYYYYYYYYY преди 10 години
Тоя дали прави разлика между инвестиция в сгради на българска земя и купуване на българска земя?В коя европейска държава зе разподава земята.?Резил
38
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гърците, известни със своята хомосексуалност типове, са блудкави страхливци, готови всеки един момент да забият ножа в гърба на брата си. Хомосексуализмът им е лесно обясним с факта, че жените им са твърде грозни и възпълни същества. Гръкът е аморална и свръхмързелива плазма, съвсем справедливо наказвана да се нареди на последно място в ЕС от своята нова господарка - германката Ангела Меркел. С откриването на прекият път през Маказа, се излагаме на риска, да бъдем залети от тези голтаци ...
37
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Герб направиха капан като гласуваха за мораториума защото сега ЕС ще започне наказателна процедура срещу България и ще виновни ще са власт-имащите тоест БСП , от тука нататък БСП е очернена пред Европа. Не съм о Герб но не мога да призная че Бойко *** социалистите жестоко .
36
6
 
26
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 39Како Лаура, ако не си разбрала това човече е президент на Гроб, а не на българският народ! Нищо че сега скача УЖ срещу решението на гробарите за удължаване на мораториума. Нали все пак трябва да се покаже с независимо мнение, знаейки че нищо не зависи от него. Мистър Бийн...к'во да го правиш! Ще си умре *** в очите на хората тоя ***!
35
8
 
27
 
! Отговори
laura преди 10 години
Що за президент е Плевнелиев? Това не е адекватно поведение на държавен глава. Той вместо да обединява, разединява нацията и създава хаос в държавата.
34
8
 
16
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Когато не ни приемат в Шенген въпреки изпълнението на всички изисквания, защо не се притесняваш !? ами за истерията в Лондон спрямо българите..хайде стига вече,че и "бежанците" са тук заради тях
33
16
 
8
 
! Отговори
Ариец преди 10 години
До зикоЕ хубаво де, ама те като са я купили мутрите по-добре ли е ? Не е ли по-добре да я купят чужденци, които искат да инвестират и да налеят пари в икономиката отколкото селските тарикати в бг ?
32
9
 
25
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Роска, ти хубаво ще привличаш инвеститори, ама с какво ще ги задържиш тука? А ако приемат Турция в ЕС и те изкупят Южна България? А ако се разпадне евро *** и лъснем със земя, която е чужда собственост? Ти чувал ли си някога за вечен съюз?
31
2
 
11
 
! Отговори
xo xo преди 10 години
4e tja zemjata ne e li izkupena otdavna s podstaveni firmi4ki.kvi sa tez 6menti kapeli sega?
30
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Представете си какво би представлявала РБ в ръцете на полуграмотните *** от Герб и Атака!
29
6
 
23
 
! Отговори
зико преди 10 години
Какво е родината Това е земята където си се родил и където живее народа от дадено племе или народност. Като вземем да е продаваме на чужденци тя вече не е част от твоята родина. Продали сме си държавата а сега и земята върху която сме се родили и живеем.Затова богаташите изкупиха земята на безценица и сега ще е продават от скъпо по скъпо. Знам хора които накупиха по 800000 до 1000000 декара земя из цяла България Разрешили се продажбата ела ги стигни тогава. Ще продадът цяла България.
28
3
 
15
 
! Отговори
55 преди 10 години
За мораториума не знам, от друга страна ТИ ОПРЕДЕЛЕНО СИ ГРЕШКА !!!
27
5
 
15
 
! Отговори
Илияна преди 10 години
Какво се е притеснил Росен сега? Знаем всички, че иска да продава свободно българска земя на братята си с бели якички, но да има търпение!
26
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За това е абсолютно прав. Ако се вдигне мораториума цената на земята ще се увеличи, а това е добре за обикновения човек. Мораториумът обслужва мутрите.
25
7
 
24
 
! Отговори
Българин преди 10 години
А бе ти ,пита ли Бойко ,за да правиш такива изявления ? Гледай то ти- имал мнение !