Болката на прокуратурата – бежанският статут в България

За МВР проблемът е експулсирането на нелегалните емигранти
11 ное 2013 17:24,
45
Болката на прокуратурата – бежанският статут в България
Снимка: Булфото

Прокуратурата е започнала разследване в Агенцията за бежанците заради това, че в някои случаи твърде много бавят решението за това дали се дава статут на дадено лице, а в други вземат решението прекалено бързо. Това стана ясно на брифинг след кръгла маса в БАН по проблемите с бежанците. По-рано днес от обвинението обясниха, че са започнали разследване.

Още по темата

Обвиненията към Агенцията за бежанците са двупосочни. От една страна, много бавно дават статут на бежанец, а от друга – за някои хора, без да са много прецизни, дават статут, обясни проф. Стефан Хаджитодоров от БАН.
По негови думи около 95 процента в Европа от искащите статут, получават такъв. Според професора в никакъв случай процентът у нас не е по-висок. Действително има случаи, в които лица чакат над година за статут, а през това време никой няма право да ги пипне, обясни още Хаджитодоров.

Комисар Йотко Андреев от дирекция "Миграция“ към МВР също обясни, че има такъв проблем с експулсирането на кандидат-бежанците.

На кръглата маса взеха участие представители на дирекция" Миграция", Софийски форум за сигурност, БАН и НПО-та. Обсъдени са били и нападенията над чужденци, които зачестиха в последните дни.

Основната част от проблема е неинформираността и използването на това от незрели интереси за провокиране на напрежение.

Ние считаме, че нормалното поведение по отношение на бежанците е необходимо, но трябва да се вземат и мерки по сигурността, заяви Йордан Божилов от Софийски форум за сигурността.

Българското общество е толерантно и това, което става, е меко казано странно, каза проф. Хаджитодоров.
Бежански вълни към България се очакват и за в бъдеще, а сегашният проблем със сирийските бежанци е показал проблемите в нормативната база и оперативните действия на отговорните органи. Около това становище са се обединили на кръглата маса.

Според експертите са необходими корекции в оперативната политика и в законодателството.
Този проблем засяга всички нас, каза Божилов. По негови думи бежанската вълна, породена от кризата в Сирия, ще продължава да оказва съществен натиск и трябва да се разработи всеобхватен, дългосрочен план.

Необходимо е да има специално перо в държавния бюджет, което да покрие необходимите дейности, свързани с бежанците, заяви още Божилов.

Много е лесно да се каже – затворете границите не ги допускайте. Ние трябва да помислим какво трябва да направи нашата държава, заяви комисар Андреев. Според него с разкриването на центъра в Елхово е решен проблемът с разделянето на лицата, които имат право на статут и тези, които нямат.

Той беше категоричен, че хората, които не отговарят на изискванията за получаване на статут, трябва да се връщат в страна по произход.

Според експертите все по-често идват бежанци от Афганистан и става въпрос за цели семейства. Забелязва се и наплив от Алжир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: бежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
6
 
! Отговори
чъната преди 10 години
Аве няма ли кой по един калашников откос да дава от време на време???Като го чуят гнусните *** няма и да помислят повече за БЪЛГАРИЯ.....
34
2
 
3
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Моляфакта ,че политиците ни са *** да не се използва за фашизоидни послания.Виждам чепсевдо-патриоти създават параноидна обстановка, с която се опитват да манипулират полуграмотния ни електорат.Посланията за опит за Ислямизация на Християнския свят обслужват:1.Големите военно-промишлени комплекси.2.Световни Икономически Субекти.3.Техният Слугинаж-Политиците.Не се поддавайте на манипулациите на изперкалите "Пазители на Световния РЕД".Световен ред не се поддържа с насаждане а ОМРАЗА.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До йованчоЗащото както казва един колега по-долу, в БГ почти нищо не остана за грабене, та сега се надяват да изцицат миерните парички, които ЕС евентуално, може би, ама дали, ще ни отпусне за да се оправяме с емигранти, бежанци и прочее. Колкото до детето на снимката, то може да сирийче, авганче, алжирче или чисто нашенско ромче. За съжаление много от българските деца също имат точно толкова, ако не и по-лошо детство... Кога ще се погрижат "другарите" за собствения си народ?
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-добре да обявим България за продан и да си разделим прихода на човек от населението и после всеки да се спасява. Така и така държавата няма да я има след 100-тина години Сега се продава се неофициално от политиците ни на парче, но парите влизат в малко джобове. Поне да направим всичко официално и всички да вземем някои лев. к
31
1
 
28
 
! Отговори
до 37 преди 10 години
Политиката е българите да се прокудят и постепенно да се изместват от "бежанци", които случайно ДО ЕДИН СА МЮСЮЛМАНИ!! Тече перманентна кампания към ликвидирането ни като нация и държава. Осъществява се проекта "ислямска дъга" с прицел към сърцето на Европа. Дошлите тук си остават "за нас", а раждаемостта им е по 10! деца от двойка!! След 20 години тези деца ще гласуват, защо не и на референдум за автономия на набелязаните райони??? То това е целта в дългосрочен план.Малкото на вълка е вълк!!!
30
0
 
11
 
! Отговори
w преди 10 години
тия *** политиците ни в никои случаи няма да затворят границата ни, техни фирми сега смучат яко пари от държавата, ето 33ти го е написал 258милиона а чакат и помощи от ес кои мислите ще ги прилапа ,а иначе е лесно да се справят въстановяване на кльона с турция и як контрол, ако е сириец след проверка да решават да дават статут или не, а останалите от северна африка и авганците никакво допускане в бг. ама няма воля това да стане парата е много а и каналите през бг кои ли ги контролира, мвр
29
0
 
29
 
! Отговори
немам нерви преди 10 години
Ало журналистите, стига сте манипулирали хората със снимки на деца. А куде са снимките на българските деца които прогонихте в чужбина. България как се грижи за българчетата в чужбина.30лева детски , родителите да купуват бинтове и гипс за счупените крайници на децата си. Някой от управляващите замисля ли се как да се върнат българите напуснали страната ни? Има ли някаква политика да се върнат българите или политиката така да се влоши живота у нас, че и останалите да избягат.
28
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Poglednete tova detcko lice , ne e li jalko dase varne obratno v ada kadeto ne dai si boje vsichko moje da mu se sluchi ! Ei Siriq Siriq edno vreme bqhte mnogo bogati i uvajavani v cql svqt !
27
0
 
13
 
! Отговори
мАРК преди 10 години
Правителството досега знаете ли колко нелегални пришълци е експулсирало?12!!С думи дванадесет!!Нямам думи!
26
1
 
33
 
! Отговори
ЗАЩО ГИ ПУСКАТЕ БЕ преди 10 години
ЗАКОНА КАЗВА - ГРАНИЦАТА СЕ ПАЗИ А НЕ СЕ НАБЛЮДАВА - ЗАТВОРЕТЕ Я ВЕДНАГА ПРОДАЖНИЦИ - ТОВА НЕ СА БЕЖАНЦИ А НАРУШИТЕЛИ НА ЗАКОНА. ЗАЩО ГИ ДОПУСКАТЕ БЕ МАЙМУНИ - ЗА ДА КРАДЕТЕ ! АКО ИМАТЕ КАПКА ДОСТОЙНСТВО И УВАЖЕНИ КЪМ НАРОДА КОИТО ВИ ХРАНИ ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦАТА ВЕДНАГА - ЗА ТОВА ИМА АРМИЯ ИМА И ОГРАДИ ИМА НАЧИНИ СТИГА ДА ИСКАТЕ - АКО НЕ ИСКАТЕ НАРОДА ЩЕ ВИ НАКАРА ВАС ИЛИ ДРУГИ ! СПРЕТЕ УНИЩОЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте какво харчене става покрай тези афро-арабски навлеци"На 258 милиона лева възлизат средствата, които до момента държавата ни е изхарчила за бежанците. По линия на европейските фондове за подпомагане на държавите, които изпитват миграционен натиск, са получени 6 милиона евро плюс техническа помощ".Това съобщи в Перник военният министър Ангел Найденов.По думите му през декември се очаква допълнителен финансов ресурс.Найденов определи предоставените средства от Европа като "една много малка част от необходимия ни ресурс, тъй като ще са ни нужни стотици милиони левове".Министърът
24
3
 
23
 
! Отговори
Е га ти държавата преди 10 години
Имам колежка, женена за сириец- християнин, от година е тук със сина си - мъжът и и големият и син са още в Сирия- разказва, че там е страшно- всички са въоръжени, трепят се наред, животът не струва пукната стотинка, голяма част от сирийките имат по 10- тина деца и за тях е въпрос на чест някое от тези деца да загине като организатор на покушение срещу "бунтовниците" и обратно... С две думи- все едно допуснахме Алкайда на територията си- разлика няма...
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я стига!!! Никакви "вълни" от "бежанци" повече! Има си ред - подаваш молба, чакаш одобрение!! Имаме ли държава с граница, или сме продадени?!??? За колко, та поне да си знаем мизерната цена?!???....Да притежаваш късче от рая и да не си го пазиш и защитаваш... това е най големия грях пред бога. Само продажен безродник може да бъде "изненадан" от реакцията на народа.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОРАНИЗАЦИЯ ТРЯБВА ДА СЪЗДАДЕМ .ДЪРЖАВАТА ДА СИ ОПРАВИМ !!!ЧЕ ИЗПИТАНИЯ ОЩЕ НИ ЧАКАТ ....А НИЕ СИ ИГРАЕМ НА ДОГАНОВЦИ... СТАНИШЕВЦИ...И КОРУПЦИЯ ...те и българските бедни деца така могат да гледат .Пак може и да не сме бедни ааа?Ама Господ си знае работата щом ги е довел тези тук.
21
2
 
10
 
! Отговори
Закриване на МВР преди 10 години
Мръсните *** от МВР са елемент от геноцида срещу нас. Пенсионират се на 40 получават пенсии повече от 45 години при това тавана..!!! Кой ги пуска- МВР, като дойдат кой ги пуска от лагерите - МВР, кой ги изпуска - МВР, на чии адреси се приписват *** - пак на тапири от МВР. Поука свободно носене на оръжие! МВР в затвора доживотно.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама защо Англичаните са против Българите ???защо не ни щът ?
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България не връща бежанците, защото от това растът финикийските знаци в офшорни сметки на бг политиците. Няма по лесен начин да забогатееш като да продадеш нещо, което и без това не усещаш за свое. Народа си!
18
2
 
29
 
! Отговори
Владо преди 10 години
Кой плаща ток и водата в тия бежански лагери питам аз? Длъжни ли сме?Това,че там има война нас не ни засяга,ние българите всеки ден водим война за оцеляване от 30 години насам.
17
0
 
27
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Някой може ли да обясни защо Гърция е затворила границата си и морска и сухоземна и връща арабите обратно в Турция, а ние защо не можем!
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако трябва да копираме нещо от Западна Европа,това не са толерастията и ***,а икономическите модели.За страна като нашата с премного неинтегрирани малцинства да приема нелегални имигранти и да ги нарича бежанци е повече от абсурдно.Паралелите с това, че по същия начин се изказвали за нас на Запад, както ние за бежанците нямат никаква основа, защото те идват от коренно различна култура,която не зачита местното население, не от ЕС . А негативно за нас се изказват главно заради ***.