Багери гиганти ще заработят в "Мини Марица изток"

Стойнев е договорил това с донорите на Международния фонд "Козлодуй"
17 ное 2013 07:30, Елка Василева
35
Багери гиганти ще заработят в "Мини Марица изток"
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, Булфото

Три мегамашини на стойност 15 млн. евро ще заработят в "Мини Марица изток" и ще сменят амортизираните багери там с нови SRS 1000, които са последен писък на техниката. Това е договорил в Лондон икономическият министър Драгомир Стойнев с донорите на Международния фонд "Козлодуй", пише „Стандарт“. Запознати поясниха, че багерите представляват огромни мощности с големината на 4-етажна сграда.

Общо пет нови споразумения за безвъзмездна помощ на стойност над 85 милиона евро са постигнати от министерството на икономиката и енергетиката в рамките на срещите на Мониторинговия комитет и на 26-ата асамблея на донорите. За следващия период 2014-2020 г. средствата ще отиват само за извеждането от експлоатация на блоковете от 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй".

Фондът отпуска допълнителна финансова помощ в размер на близо 35 млн. евро за изпълнението на пет високоприоритетни за страната ни енергийни проекти в рамките на т. нар. "не-ядрен" прозорец. В тях влизат въпросните 15 млн. евро за новите машини за мините. Постигнато е и принципно съгласие за подпомагане на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници (ФЕЕВИ) и за изграждането на преносни газопроводни мрежи с автоматични газорегулиращи станции до Свищов, Панагюрище и Пирдоп, Банско и Разлог. "Проектът е в съответствие с целите и приоритетите на Международен фонд "Козлодуй", тъй като ще допринесе за намаляване на отрицателните последствия от затварянето на блокове от 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй" чрез значително намаляване на консумацията на електричество и подобряване на енергийната ефективност при крайните потребители, в частност в жилищния сектор", коментира министър Стойнев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
миньор преди 10 години
Панчо Панчо няма го Санчо липсва ти информация и култура пишеш глупости да се намираш на работа
31
0
 
2
 
! Отговори
миньор преди 10 години
В момента багерите е комплекса са колкото 10 етажна сграда,просто уточнение но като цяло браво всичко ново е по-добро.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изобщо няма никаква нагласа за стачка, нито пък повод за такава.А новата техника е само един плюс за Мини Марица изток.
29
0
 
2
 
! Отговори
hr преди 10 години
s pasportni snimki na bg mladi visoko ucheni kadri mnogo riba lovyat bg dnes mediatori.
28
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Най-добрия министър който сме имали в енергетиката- това е г-н Стойнев.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПанчоНе живеем в комунизма всички заплати на чистачките навсякъде да са еднакви !
26
0
 
8
 
! Отговори
Генов преди 10 години
Значи, заплати има, техническо превъоръжаване също, ха сега да видим, какво ще измислят синдикатите за да вдигнат стачка. "Цената на въглищата да е висока" - от това полза ще има целия български народ, няма начин, просто умирам да стачкувам, че на олигарсите в бранша им се е намалила далаверата.
25
5
 
4
 
! Отговори
Панчо преди 10 години
С какво една чистачка в Марица Изток е по-добра от чистачка в друга фирма,та получава три пъти по-висока заплата,добавки,безплатни санаториуми,извънредни заплати и други гъдели?Щото работи с високо-технологична метла или я върти по добре?Не е това!А онова,че произвежданата енергия ат пръстта,която се копае е с твърде висока себестойност и прекалено висока принадена стойност и защото се подържат изкуствено работните места и нереално високи цени,за наша сметка!
24
0
 
5
 
! Отговори
manol преди 10 години
stavre ti si platen pisach! komisionnite za takav vid sdeki e 6-8 procenta
23
6
 
19
 
! Отговори
Панчо преди 10 години
Мините представляват една голяма и бездънна яма за злоупотреби и хвърлени пари на вятъра! Копаеш пръст,която обогатяваш с кокс и произвеждаш някви изкуствени въглища,бълващи мръстоии съдържащи цялата менделеева таблица в огромни количества и трудно подаващи се на елиминация,поне в България.Производствените технологии са на допотопно ниво,разходите за квалифициран,а още повече неквалифициран труд са изключително големи и неоправдани. Абе разсипия и крадене,на поразия!
22
13
 
17
 
! Отговори
Ковачки преди 10 години
Този некъдърен министър, желае да фалира Тец Марица - и да си я преватизират с Ковачки и сие. А багерите ще си ги ползва на лозето. Затова ограничават Теца да работи в момента, колкото да му пушат комините!
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
otvara se nova vazmojnost za gigantski krajbi
20
11
 
22
 
! Отговори
hagen преди 10 години
Комунистите предадоха Б-Я на турците.Събудете се!ОПАСНИ СА! ВЕЧЕ ПРОДАДОХА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИЯ (ЗАСЕГА ТРАКИЯ), ОСТАНА ИМ САМО ДА РЕАЛИЗИРАТ СДЕЛКАТА.ПРЕМАХВАНЕ НА ГРАНИЦИТЕ В НАШАТА ГЕОГРАФСКА ОБЛАСТ ТРАКИЯ чрез СЪЗДАВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВЕН РАЙОН В ЕС, КОЙТО ДА ОБХВАЩА ГЕОГРАФСКИ ОБЛАСТТА ТРАКИЯ. Това може да стане формално след влизането на Турция в ЕС......Това поискаха социалистите на конференция в Брюксел
19
9
 
22
 
! Отговори
alf2 преди 10 години
И ще има съкращения и нови безработни .....къде са обещаните 250 000 работни места Станишев и Орешарски! Да целта е да се прогонят българите от земята им и да се освободи територия.... а защо трябва да извеждате 3 и 4 блок на Козлудой пуснете ги отново. и така ще можете смъкнете цената на тока.....не няма да ги пуснете нали трябва да захлебят яко ВЕИ виждали ли сте соларни паркове да работят 24 часа в денонощиието в България слънцето грее 24 часа в денонощието
18
6
 
18
 
! Отговори
Асрашки преди 10 години
Защо Мариците наистина не работят. Да не би миньорите още не са се върнали от митинга в София. Все пак са държавни служители.
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Работил съм на такъв багер в Марица-изток през 1972 год. Бяха производство на ГДР от 60-те години. На практика могат да работят безкрайно дълго време защото всичко по тях се подменя на място. Действията на Стойнев са добри и правилни, но относно тяхното изпълнение имам много големи съмнения. Прословутите интерконектори с Румъния, Гърция и Турция не са построени вече 10 години въпреки че са с пари на ЕС и в момента продължава тяхното саботиране от страна на Русия. Същото ще стане и с багерите.
16
2
 
11
 
! Отговори
ПЕЛТЕК преди 10 години
ФЪФЛЕЩИЯ МОРМОН
15
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Такива "багери -гиганти" г-н лаик-министър работят в бившата ГДР от 80-те години.За повреждането им ЩАЗИ е стреляла на място без съд.
14
0
 
18
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
До "Никога ГЕРБ":Как са спрените фондове за 1 милиард от петък?
13
4
 
13
 
! Отговори
ТСО преди 10 години
Като гледам на сайта им, Мариците в момента работят, колкото да не угасне огъня в котлите - 1034мв. С тия багери Стойнев ще трябва да ходи на сафари.