"Сирийските бежанци намират неудобства и смут в България"

"Тайм": Правителството не може да им осигури храна и облекло
Обновена: 17 ное 2013 14:18 | 17 ное 2013 07:39, Елка Василева
228
"Сирийските бежанци намират неудобства и смут в България"
Снимка: архив, Булфото

Под заглавие "Сирийските бежанци намират неудобства и смут в България" американското сп. "Тайм" описва в кореспонденция от София положението, в което живеят у нас сирийците, избягали от гражданската война в родината си.

В материала се разказва историята на сириеца Халед, който участвал в Сирия в тайна мрежа за подпомагане в опустошени квартали на Дамаск. Той напуснал страната, когато станало прекалено опасно за него, но "Европа не се оказала толкова любезна към Халед, какъвто бил той към своите сънародници сирийци", пише списанието.

Сириецът попаднал в България, където след двумесечен престой в центрове и 370 долара, платени на адвокати и преводачи, получил нужното разрешително, за да живее извън лагерите.

Сега обаче Халед се страхува да напусне хотела си в София, пише "Тайм", като напомня за случай на насилие над сирийски младеж и за ултиматума от "крайнодясна фракция" към правителството да "изчисти" София от "престъпния контингент на нелегални имигранти".  "Никой не смее да каже, че е сириец, всички оставаме по домовете си след 17 ч.", разказа той пред "Тайм".

Това не е животът, който сирийските бежанци в България са си представяли, че ще имат в Европа, пише списанието.

Българските правителствени представители казват, че правят всичко възможно с ограничените средства, с които разполагат, продължава материалът. Цитиран е и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който прогнозира, че бежанската вълна от Сирия ще продължи за относително дълъг период и предупреждава, че България и ЕС се изправят пред критична ситуация.

 "Тайм" посочва, че много от сирийците, потърсили убежище през миналата година, са от средната класа, но следващата вълна вероятно ще бъде съставена от по-бедни и уязвими хора.

За онези, които са в лагери в Турция, България е най-безопасният вариант, тъй като Гърция вече издигна миналата година строго охранявана ограда по границата в отговор на антиимигрантските настроения сред населението, борещо се с икономическа криза, пише изданието. Много обаче са изненадани от условията, с които се сблъскват в България, където  правителството не може да им осигури храна, облекло и дори достатъчно легла, посочва още "Тайм", като допълва, че над 11 хиляди бежанци се очаква да пристигнат в България до края на годината - с 2000 повече от 2012 г.

Неподготвено за този наплив, правителството започна да отваря неизползвани училища, включително техникума по дървообработване във Военна рампа, където 800 бежанци са натъпкани в занемарени класни стаи, пише още в текста, който подробно описва мизерното положение, в което бежанците са принудени да живеят.

Изданието напомня също за протестите в районите, където  правителството има намерение да открие нови центрове за бежанци, "подкладени от новини в медиите, обвиняващи бежанците, че са членове на терористични организации". От началото на месеца Амнести интернешънъл е регистрирала три нападения над мигранти и бежанци, за които те смятат, че са били на расистка основа, а президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски призоваха към спокойствие, посочва още "Тайм".

Много сирийци, които вече са в България, са нетърпеливи да получат документи, идентифициращи ги като сирийци с хуманитарен статут, които биха им позволили да заминат за други държави. Те се надяват на по-топло посрещане в по-богати страни като Швеция или Германия, отбелязва в заключение списанието.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
5
 
! Отговори
Вили преди 10 години
Децата на бежанците родени в България по закон стават Български грждани.Което не ги прави автоматично християниНо ги прави бъдещ електорат на ДПС.И понеже ДПС ни управлява в момента,вътрешния министър ще продължава да се чуди на кого са тези бежанци,на правителството ли са..границата ще продължава да стои разградена ..а горната граница на бежанците които можем да приемем няма и няма и да има...поне до края на мандата на това правителство
168
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се разреши многоженството! Откъде на къде чалмалюгите да могат, а аз да не мога, като си мога?!
167
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съга чекам да додат и у мою село па да си узнем йедна сирийчанка со 10 деца и да си живем као лорд енд коммандер!
166
0
 
7
 
! Отговори
Stealth68 преди 10 години
*** и *** ТАЙМ, да им изпратим в Англия всички нелегални + *** катуни !!!
165
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тука един приятел вика, че сирийците може и да ги покръстиме след като ги посъветваме, че е за тяхно добро, но *** как ще ги избелваме. Моето мнение е, че все ще намерим някаква рецепта, щом Майкъл Джексън можа, защо пък ние да не можем? Ония от БАН все ще измислят нещо!)))
164
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А няма ли да е по- добре само да ги покръстиме, ако не нарушаваме разпоредбите на ООН, разбира се? Защо ли, защото с тяхна помощ за нула време ще сме най- многочисления народ на Балканите и ще можем да реализираме националния идеал ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, вече и на три континента!)
163
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вън ВЪн Изчезвайте
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Та драги ми г-н Муспи, моля ви да си представите за миг, че във вените ви циркулира една такава кръв водеща своя произход от някакъв си месопотамец Авраам, а преди него от самия Творец, как бихте се почувствали моля в едно такова противоречие- да бъдете нещо, което самият отричате? И надявам се скоро генетиката да напредне до степен, че всеки съмняващ се да може да си изясни с нейна помощ своя произход- от Бога ли е или от маймуните, след като разумът немее по този въпрос, а паметта опира до вчерашната вечера.
161
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Благодаря ви г-н Муспи за изчерпателния отговор, но аз съм от хората дето признават съществуването на Холокоста и смятам, че евреите от Израил са наши приятели. За съжаление не мога да твърдя същото и за външните такива, особено за хамериканските, които определено не ни мислят доброто въпреки, че са си чисти хазари и е грехота да постъпват с нас така. В края на крайщата във Волжка България сме били един народ. Това за честта не го разбрах добре, но ще помисля по въпроса!)))
160
2
 
1
 
! Отговори
муспи преди 10 години
192, питаш какво е кръв и чест? - Далече не всички хора са с чиста кръв, тези от Мароко до Мексико са с ***. При насилственото смесване на кръвта се получава още по ***, а не получиста-полумръсна. Чест е да съзнаваш този ужас и да му се противопоставяш. Хората с *** кръв го наричат антисемитизъм.
159
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Софе, ние сме ти признателни за правните консултации и пледираме пред министър Йовчев да спазва строго българското законодателство и международното право като опази България от нелегални имигранти. Иначе ще дадем ОТПОР!
158
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Условията са такива и за много българи, това е известно на всички в Европа.Прав им път към бленуваните богати европейски държави. Само да не останат неприятно изненадани, ако там ги изхвърлят обратно в България.
157
0
 
2
 
! Отговори
qwerty11 преди 10 години
До Анонименче ша та праим *** и дим
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до =?Гуре, много си зле! За една година много малко съм ти повлиял, но какво е една година пред вечността?! Искаш да знаеш дали Му пука за хората? Пука му разбира се, но всеки един човек носи Съдба, която трябва да се изпълни и шменди- капелите не минават! Всяка жаба да си ПАЗИ гьола! Рекох!
155
0
 
20
 
! Отговори
вити преди 10 години
Абе то българите живеят в мизерия, те какво очакват тези хора, лукс специално за тях ли
154
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българин=?Сириец=?Турчин=?Американец=?Англичанин=?Африканец=?Азиатец=?Всички хора по света=?Виждаме с очите си=глава, тяло, крайници, уста, *** и ...тогава,ядем и пием по един и същи начин, *** по един и същи начин и ..тогава,къде е разликата или ПОВРЕДАТА?-ами в компютъра на раменете на всеки, който си мисли, че е нещо повече от останалите хора, които по същия начин са дошли на този свят, както и всички останали.Е-защо е това разделение?В БОЖИИТЕ ОЧИ ВСИЧКИ СМЕ ТОРДУХА Е ВЕЧЕН
153
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Все пак някой българин ще ми обясни ли какво значи КРЪВ И ЧЕСТ? Питам.
152
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами, извинявам се, но студентите ни даже използват символа на МОСАД, само са пропуснали да изпишат девиза- ВОЙНАТА СЕ ПЕЧЕЛИ С ИЗМАМА!Драги "студенти" , България е пълна с безработни висшисти, така, че дали ще завършите за обществото ни е все тая! В момент в който външни сили дестабилизират България за да я превърнат в ислямистко гето да продължавате с искания дето не могат да бъдат реализирани е национално предателство! И избори да има Бойко и деформаторите пак ще са в опозиция!
151
0
 
23
 
! Отговори
99999999999999999999 преди 10 години
ама защо има неудобства и смут сред сирийците???та българия е спа курорт с ол-инклузив/но без плащане/за всички малцинства-още една народност какво толкова....само че българите трябва да си търсиме държава!
150
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещо не ми е известно ако и тук започва гражданска война по икономически причини съседите ни ще дават ли вода, хляб и легло? ние след като мразим и дори убиваме всички други?