"Сирийските бежанци намират неудобства и смут в България"

"Тайм": Правителството не може да им осигури храна и облекло
Обновена: 17 ное 2013 14:18 | 17 ное 2013 07:39, Елка Василева
228
"Сирийските бежанци намират неудобства и смут в България"
Снимка: архив, Булфото

Под заглавие "Сирийските бежанци намират неудобства и смут в България" американското сп. "Тайм" описва в кореспонденция от София положението, в което живеят у нас сирийците, избягали от гражданската война в родината си.

В материала се разказва историята на сириеца Халед, който участвал в Сирия в тайна мрежа за подпомагане в опустошени квартали на Дамаск. Той напуснал страната, когато станало прекалено опасно за него, но "Европа не се оказала толкова любезна към Халед, какъвто бил той към своите сънародници сирийци", пише списанието.

Сириецът попаднал в България, където след двумесечен престой в центрове и 370 долара, платени на адвокати и преводачи, получил нужното разрешително, за да живее извън лагерите.

Сега обаче Халед се страхува да напусне хотела си в София, пише "Тайм", като напомня за случай на насилие над сирийски младеж и за ултиматума от "крайнодясна фракция" към правителството да "изчисти" София от "престъпния контингент на нелегални имигранти".  "Никой не смее да каже, че е сириец, всички оставаме по домовете си след 17 ч.", разказа той пред "Тайм".

Това не е животът, който сирийските бежанци в България са си представяли, че ще имат в Европа, пише списанието.

Българските правителствени представители казват, че правят всичко възможно с ограничените средства, с които разполагат, продължава материалът. Цитиран е и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който прогнозира, че бежанската вълна от Сирия ще продължи за относително дълъг период и предупреждава, че България и ЕС се изправят пред критична ситуация.

 "Тайм" посочва, че много от сирийците, потърсили убежище през миналата година, са от средната класа, но следващата вълна вероятно ще бъде съставена от по-бедни и уязвими хора.

За онези, които са в лагери в Турция, България е най-безопасният вариант, тъй като Гърция вече издигна миналата година строго охранявана ограда по границата в отговор на антиимигрантските настроения сред населението, борещо се с икономическа криза, пише изданието. Много обаче са изненадани от условията, с които се сблъскват в България, където  правителството не може да им осигури храна, облекло и дори достатъчно легла, посочва още "Тайм", като допълва, че над 11 хиляди бежанци се очаква да пристигнат в България до края на годината - с 2000 повече от 2012 г.

Неподготвено за този наплив, правителството започна да отваря неизползвани училища, включително техникума по дървообработване във Военна рампа, където 800 бежанци са натъпкани в занемарени класни стаи, пише още в текста, който подробно описва мизерното положение, в което бежанците са принудени да живеят.

Изданието напомня също за протестите в районите, където  правителството има намерение да открие нови центрове за бежанци, "подкладени от новини в медиите, обвиняващи бежанците, че са членове на терористични организации". От началото на месеца Амнести интернешънъл е регистрирала три нападения над мигранти и бежанци, за които те смятат, че са били на расистка основа, а президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски призоваха към спокойствие, посочва още "Тайм".

Много сирийци, които вече са в България, са нетърпеливи да получат документи, идентифициращи ги като сирийци с хуманитарен статут, които биха им позволили да заминат за други държави. Те се надяват на по-топло посрещане в по-богати страни като Швеция или Германия, отбелязва в заключение списанието.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
30
 
! Отговори
Сашко преди 10 години
Ами защо ? не са останали във Турция толкова богада държава ще ги храни ще ги пои и деца ще им направи.
108
1
 
26
 
! Отговори
Zoro S преди 10 години
ДА СИ ОТИВАТ В БОГАТА ТУРЦИЯ ЧИИИ ДЕДОВ ТЪРСЯТ ТУК
107
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В момента западняците правят помен с чужда пита, с питата на България! Гърция не ги бръсне за слива, а нашите политици треперят да не им секнат благините...
106
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички ислямисти обратно в Турция, а платените толерасти и изменници в "Рая" !
105
0
 
28
 
! Отговори
колибри преди 10 години
" Сирийските бежанци намират неудобства и смут в България "И българите намират същото . ЕС смяташе, че ако за нас няма си е за нас, а за другите ще има ? Дано хората се справят !
104
2
 
35
 
! Отговори
Легендата преди 10 години
Затваряйте я тая граница най-после. Все ние сме най-големите будали. Хората *** от глад, вие ще храните някакви които никой не ги знае какви са и само лошо ще ни донесат. Айде да видим, ако дойдат шведи или японци дали някой ще иска да ги гони от тук. Стига сте ни внемнявали вина. Ще подлудите народа!
103
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека се страхуваме от Божието отмъщение, не от хората(без значение на цвят, народност, религия и др.)Никой ли не вижда КАКВО СТАНА С ФИЛИПИНИТЕ, ВИЕТНАМ, ХАИТИ, КИТАЙ, ИНДИЯ, ПАКИСТАН И НАВСЯКЪДЕ - КЪДЕТО БОГ ГОВОРИ?!!ЩЕ ДОЙДЕ И ТУК, ако не се смирим и не живеем така както са ни учили в мир и любов, но не на думи, а без роптаене.Бог няма да изостави никой, който се Нему осланя.Хората са равни пред Бог в бедността си, всичко останало е суета.
102
2
 
26
 
! Отговори
baba преди 10 години
А някой дали е бил в бежански лагер в Турция или друга съседна държава на Сирия? Да не мислите, че там всичко е мед и масло. Стига вече, радвайте се , че не ви стрелят и има мир, поне за сега.
101
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Текат процеси на демографско изместване на един изчезващ и загнил етонос - ние. И това не може да се спре с патриотарски мастурбации по форуми и медии и голи приказки. BTW, голи приказки е и целият ни патриотизъм, българите сме егоисти и лицемерни катили и ***, биещи се в гърдите "***, булгааааар".Прирастът ни е четвърти в света от долу нагоре. Българите емигранти няма да се върнат. Бели европейци също няма да дойдат, освен някой друг английски пенсионер. Какво ни остава?Внос на хора.
100
5
 
8
 
! Отговори
* преди 10 години
До софиянецХората спят на земята , защото се страхуват да не паднат по време на сън . Те имат специално направени дюшеци за спане на земята , специални покривки " софра" за хранене на земята и в къщите не се влиза преди да си направил абдест и с обувки не се влиза . Предполагам , че това се е наложило в културата им от липсата на дървен материал за мебели . Което не е смешно . Но понеже в България нямаме такива "мебели" сп."Тайм" да вземе да им изпрати / :D да види колко са евтини/...
99
4
 
15
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Глупци сте повечето, Aмерикa е дaлеч, тaм мюсюлмaните сa под 1 процент от нaселението. Ние, обaче в Европa трябвa дa нaмaлим влиянието нa ислямa, инaк сме пътници! Русия имa интерес от мюсюлмaнски нaтиск към ЕС, зaщото сaмaтa русия се ислямизирa, не случaйно те подкрепят бaшaр и хунтaтa му! Европa трябвa дa връщa бежaнците, обрaтно от тaм, от където сa дошли!
98
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо, заради *** в Шенген няма да ни допуснат НИКОГА! Второ, ЕС ще се разцепи през 2015 година, по вина на Гърция. Трето, какво ще правиме тогава, когато ал нусрите и ал кайдите ще са залели България?
97
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото е вярно това, което пише "Тайм", медиите и властите навсякъде по света- толкова хаир да види.Всеки да се обърне вътре в себе си и да потърси ГРЕХА В СЕБЕ СИ, А НЕ В ЧУЖДАТА ПАНИЦА.--Да спазваме Божието слово-ако не-нещастието идва.
96
1
 
27
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
Ами така трябва.Може би Тайм иска да им осигурим 5звездни хотели тук да се изсипе целият Близък Изток и половината Магреба защото сме много гостоприемни ли?Ми нямаме условия затова всичката тази *** да се отправя някъде другаде най-добре в САЩ където списание Тайм ще им осигури всичко необходимо, а ние ще ръкопляскаме.
95
0
 
19
 
! Отговори
Неверник преди 10 години
И в правовите държави като Германия привържениците на шериата решават проблемите си вътре в мюсюлманската общност с помощта на ходжите и неофициалните ислямски "съдии", без да признават правосъдието на страната в които живеят. Тази тенденция не отмира, а се стабилизира и не е безопасна.
94
3
 
5
 
! Отговори
kaspar_garov преди 10 години
крайно време беше, много злоба се изля относно други държави.естествено ще го отнесе българия. това е началото на края
93
0
 
13
 
! Отговори
Неверник преди 10 години
Мюсюлмани са почти всичките хиляди нелегални емигранти преминали незаконно държавната ни граница и толерирани от ЕС. Според законите на шариатът/ислямското право/ настъпването на пълнолетие при момичетата е от 9 до 15-години,а при момчетата между 12 и 15 години. Пълнолетието се определя от близките на детето по вторичните полови белези. На 15-годишна възраст всички се считат за пълнолетни, дори ако такива белези не са налице. За тяхната култура да си любител на детска плът си е закон. И в правовите държави като Германия привържениците на шериата решават проблемите си вътре в мюсюлманската общ
92
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте, ЦРУ чрез Сорос налива напечатани долари в определени хора, организации,партии и медии и точно те разсякоха единството и разбирателството помежду ни! САЩ водят срещу България ледено студена война, която скоро ще стане гореща!
91
5
 
10
 
! Отговори
преди 10 години
doide vreme razdelno,i kraia na bylgaria
90
0
 
24
 
! Отговори
Alisa преди 10 години
Германия започна да връща бежанци в България. Tе са получили статут на бежанци, с който са успели да заминат за Западна Европа. Според международните конвенции обаче, ако чужденците не намерят работа и подслон в рамките на 3 месеца съответната държава приемник (в случая Германия), тя има право да ги върне в страната, от която са получили документ за статут.