"Сирийските бежанци намират неудобства и смут в България"

"Тайм": Правителството не може да им осигури храна и облекло
Обновена: 17 ное 2013 14:18 | 17 ное 2013 07:39, Елка Василева
228
"Сирийските бежанци намират неудобства и смут в България"
Снимка: архив, Булфото

Под заглавие "Сирийските бежанци намират неудобства и смут в България" американското сп. "Тайм" описва в кореспонденция от София положението, в което живеят у нас сирийците, избягали от гражданската война в родината си.

В материала се разказва историята на сириеца Халед, който участвал в Сирия в тайна мрежа за подпомагане в опустошени квартали на Дамаск. Той напуснал страната, когато станало прекалено опасно за него, но "Европа не се оказала толкова любезна към Халед, какъвто бил той към своите сънародници сирийци", пише списанието.

Сириецът попаднал в България, където след двумесечен престой в центрове и 370 долара, платени на адвокати и преводачи, получил нужното разрешително, за да живее извън лагерите.

Сега обаче Халед се страхува да напусне хотела си в София, пише "Тайм", като напомня за случай на насилие над сирийски младеж и за ултиматума от "крайнодясна фракция" към правителството да "изчисти" София от "престъпния контингент на нелегални имигранти".  "Никой не смее да каже, че е сириец, всички оставаме по домовете си след 17 ч.", разказа той пред "Тайм".

Това не е животът, който сирийските бежанци в България са си представяли, че ще имат в Европа, пише списанието.

Българските правителствени представители казват, че правят всичко възможно с ограничените средства, с които разполагат, продължава материалът. Цитиран е и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който прогнозира, че бежанската вълна от Сирия ще продължи за относително дълъг период и предупреждава, че България и ЕС се изправят пред критична ситуация.

 "Тайм" посочва, че много от сирийците, потърсили убежище през миналата година, са от средната класа, но следващата вълна вероятно ще бъде съставена от по-бедни и уязвими хора.

За онези, които са в лагери в Турция, България е най-безопасният вариант, тъй като Гърция вече издигна миналата година строго охранявана ограда по границата в отговор на антиимигрантските настроения сред населението, борещо се с икономическа криза, пише изданието. Много обаче са изненадани от условията, с които се сблъскват в България, където  правителството не може да им осигури храна, облекло и дори достатъчно легла, посочва още "Тайм", като допълва, че над 11 хиляди бежанци се очаква да пристигнат в България до края на годината - с 2000 повече от 2012 г.

Неподготвено за този наплив, правителството започна да отваря неизползвани училища, включително техникума по дървообработване във Военна рампа, където 800 бежанци са натъпкани в занемарени класни стаи, пише още в текста, който подробно описва мизерното положение, в което бежанците са принудени да живеят.

Изданието напомня също за протестите в районите, където  правителството има намерение да открие нови центрове за бежанци, "подкладени от новини в медиите, обвиняващи бежанците, че са членове на терористични организации". От началото на месеца Амнести интернешънъл е регистрирала три нападения над мигранти и бежанци, за които те смятат, че са били на расистка основа, а президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски призоваха към спокойствие, посочва още "Тайм".

Много сирийци, които вече са в България, са нетърпеливи да получат документи, идентифициращи ги като сирийци с хуманитарен статут, които биха им позволили да заминат за други държави. Те се надяват на по-топло посрещане в по-богати страни като Швеция или Германия, отбелязва в заключение списанието.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
20
 
! Отговори
qwerty11 преди 10 години
бах мааму като не им харесва на печкоподобните да се изнасят в Англия при другаря Фараж кво стаа тука бе
128
0
 
27
 
! Отговори
рени преди 10 години
Ами или да си се връщат или да заминават по другите държави. Тия европейци с нас се подиграват. Най бедни сме в европа, нас ни гонят, не ни искат в Шенген, ама иначе трябвало да даваме пари за дия ***. Ай по пътя и на друго място, ние не сме гостоприемни. Българите трябва да заведеме общо дело за нарушаване правата на човека, всички нас , а наще права??
127
0
 
12
 
! Отговори
до софиянец преди 10 години
не искам да те дразня защото вече се опознахме, но смяташ ли че последните 25 г когато мушморока желев махна граничните заграждения, костов направи частното ограбване, боко вадеше хамерекуница да ни казва кой какъв е и направо даваше нареждания за всякаква дреболия и каво ли не и ,че това е независимост, и след нарежданията за приемане на ислямски главорези при загиваща България ,колко години живот и остава, и без Русия кой може да бъде заинтересуван от славянството и източнопрвославието?
126
0
 
31
 
! Отговори
Ani преди 10 години
Прочетете първо кои лица според законите и конвенциите се наричат "бежанци" и имат право на такъв статут и след това ни обвинявайте ,че вече сте СМЕШНИ в България има незаконно влезли през държавна граница и това се наказва със съд и депортация , а не с правото да се разхождат свободно и да ги издържаме,когато нарушиш какъвто и да е закон на държавата нямаш право на статут нито при нас нито в Европа ,ако е имало такива те минават с ДОКУМЕНТИТЕ СИ ПРЕЗ КПП ,такива няма и престанете да обиждате бъ
125
8
 
6
 
! Отговори
БУРОВ пророка преди 10 години
казваше, тоя Сталин ще ви го набичи, четериръбес грузински но и, който е срещу Русия ,тгй е срешу България и каквто и да е власта там то тя е винаги защитничка на България, ако някой говори срещу армията , *** и Русия ,трепи го...
124
1
 
27
 
! Отговори
от новините преди 10 години
сирийски бунтовници отрязали главата на брадат мъж и я показали по тв то , тъй като сметнали че това е християнин и потдържащ правителството, после били разачаровани защото и той бил ислямист подпомаган от великата демокрация сащ, и питам защо всички сирийци се хвалят че са бунтовници и защо искат нови дрехи и по 1000лева като ние нямамае какво да ядем , ами *** вземайте си ги и ние искаме хляб, не сме все още *** хамерекунска държава , ДА ЖИВЕЕ СЛАВЯНСТВО И ИЗТОЧНОПРАВОСЛАВИЕТО..
123
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди няколко дена в материал на в.Труд,имаше интервю с някой си Янг Бари,равин трето поколемние според собствените му думи,същия този Бари бил на посещение в България заедно с боксьора Холифилд във връзка с бежанците.Тоя равин заяявява от страниците на Труд,че той и фондацията която представлява щял да строи забележете ;Бутикови хотели за бежанците и ,че България трябвало да се подготви за 500 000 хиляди бежанци през следващите 2 г.Това дказва,че евреите стоят зад бежанския сценарии
122
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поздрави на македонските ни братя!
121
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Софе, дали и прадядо ти, когато са го рендосвали ислямистите е мислил по същия начин като теб? Съмнявам се! Памет, памет трябва, другото си го имаме!Русия ни спаси от ислямизма, а ЕС и САЩ прави всичко възможно да ни превърне в ислямистко гето!
120
1
 
19
 
! Отговори
1 преди 10 години
До "Тайм": А Вашето правителство осигурява ли храна и облекло на всички свои граждани??? Той г-н Майкъл Мур Ви го И показва, но си правите оглушки и все гледате в къщите на другите народи!
119
1
 
20
 
! Отговори
makedonsko iskustvo преди 10 години
Vo 1999 godina Makedonija prifati 360 000 Kosovski Albanci kako begalci, im ovozmozi, kolku sto mozese, podobri uslovi za da ja namali nivnta tragedija. No sto se sluci? Dojdoa novinarite od CNN, BBC i drugi "demokratski" mediumi i zapocnaa edna kampanja za ocrnuvanje na nasata tatkovina. Demek Makedonija ne gi pocituva elementarnite covekovi prava. Taka sto dragi bugarski sosedi, od zapadnite mediumi kje slusnete se za vasata tatkovina (otechestvo). Apsolutno go razbira,e vasiot gnev. Pozdrav
118
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хора, напълнете форумите на американците и им обяснете каква е истината за т.нар. "бежанци". Обяснете им, че това не са бежанци, а нелегални емигранти и/или *** от Африка от страни в които няма война. Обяснете им как идват тук само неуки, необразовани, нагли, безочливи, нападат момичетата ни понеже си мислят, че са "ку*ви" само защото ходят по улицата или защото нямат фереджета и забрадки с които да си покриват лицата и главите! Намушкват с ножове, изнасилват (случая до НБУ), обират, опикават!
117
0
 
29
 
! Отговори
Българка преди 10 години
"Много обаче са изненадани от условията, с които се сблъскват в България, където правителството не може да им осигури храна, ОБЛЕКЛО и дори достатъчно легла, посочва още "Тайм", " А Тайм защо не снима тоновете изхвърлени дрехи, събирани от българските граждани, занесени на бежанците. Които се изхвърлиха с думите "Ние пари си имаме, искаме статут! "???
116
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само една ДЪРЖАВА ни е подкрепяла и подкрепя и без която да ни няма отдавна на картата- матушка Русия!
115
1
 
28
 
! Отговори
Victimized преди 10 години
Това се нарича лицемерие , американчетата с подривна дейност превърнаха държавите от близкия изток с бойно поле , като всичко това вече продължава прекалено дълго . Не ми е ясно дали целта им е просто контрол над близкия изток и петролните пътища към пазара във Европа , или допълнително целенасочено с помощта на турция изпращат огромни тълпи "бежанци" . Това е един вид затормозяване на Европейската икономика и сигурност.. Естествено в България сме на най неподходящото място , и доста незащитени
114
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ти луд ли си? При Асад тия хора живееха един благ и евтин живот, но искат Ислямизъм и си унищожиха държавата, не и без израелска помощ разбира се...
113
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
няма никаква драма с така наречените 'бежанци'. идват в Бг и започват да живеят като всички останали, т.е. като нас. с други думи - да не чакат нищо добро от държавата, както и ние не чакаме. в много отношения са дори и по-облагодетелствани, защото не им се налага да крадат дърва за огрев, да търпят *** набези или да се чудят как да ги прегледа лекар. не ги спират катаджии, не им се събира данък, не им пращат сметки за ток, не ги глобяват, не висят по опашки, не се молят на администрация!
112
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте, богатите държави търсят бели специалисти и *** черноработници и не приемат *** и араби! Защо? Защото са мързеливи и създават проблеми!
111
0
 
39
 
! Отговори
Нина преди 10 години
Ами господа американци вземете си ги при вас!! Тъкмо няма да ви се налага да пишете глупави статии за държави в които даже не сте ходили! И защо си врете винаги носа навсякъде?? .."Това не е животът, който сирийските бежанци в България са си представяли" - на вие им усигурете по-добър! Даваме ви ги!!
110
1
 
20
 
! Отговори
руп преди 10 години
Какво очакват да намерят в държава, която вече 5 месеца се тресе от ежедневни протести и недоволството на хора, прекарали целия си живот тук. А, ако стигнем и до гражданска война, ей тогава ще стане интересно.