Кабинетът на ГЕРБ не падна заради мен, настоя Дянков

Твърди, че през 2009 г. страната ни е била изправена пред банкрут
Обновена: 21 ное 2013 14:05 | 21 ное 2013 09:13,
129
Кабинетът на ГЕРБ не падна заради мен, настоя Дянков
Симеон Дянков. Снимка: архив, Булфото

Бившият финансов министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков настоя, че правителството на Бойко Борисов не е паднало заради него.

Смята, че причината за напускането му са били 800-те млн. лева, които отказваше да даде на земеделските производители.

"Финансовият министър отговаря за хазната, тя да е силна, аз отговарях за това добре", категоричен бе пред БНТ отстраненият ковчежник №1 на държавата, който си тръгна на 18 февруари, а два дни по-късно Борисов хвърли оставката на целия кабинет пред парламента.

Още по темата
"Ние управлявахме в много тежка ситуация в Европа и ако си бяхме позволили популизъм, бързо щеше да се срине българският лев", върна се той в началото на управлението на ГЕРБ.

По думите му тогава, през 2009 година, е имало огромни опасения от срив на българския лев и банкрут на България.

"Това тогава като финансов министър не можех да го говоря, но сега мога, защото имаше големи шансове в края на 2009 година да се срине българският лев. Точно затова решихме на доста по-големи реформи да тръгнем и доста по-агресивна финансова политика да водим, иначе просто като малка държава, свързана с еврото, съседка на Гърция, бързо-бързо щяхме да отидем към тези държави, които банкрутираха", отбеляза той пред БНТ.

Симеон Дянков призна, че продължава да се чува по телефона с бившия премиер Бойко Борисов и с други бивши министри от кабинета на ГЕРБ, но не като колеги, а като приятели.

Откровенията си той направи снощи в Брюксел, където представи книгата си "Кризата в еврозоната отвътре".

В нея той коментира впечатленията си от поста, който е заемал у нас и как след напускането на правителството се е почувствал вцепенен.

Бившият вицепремиер признава и за провала на някои от предприетите реформи, особено в областта на здравеопазването. Той отбелязва, че трима министри в сектора са напуснали постовете си безславно и унизени, тъй като в случая са били засегнати широки интереси, включително икономически, предвид това, че бюджетът за здравеопазване в нашата страна е вторият по големина след средствата за пенсии.

Симеон Дянков разказва как в началото на 2013 г. правителството е имало намерение да изтегли голям заем, за да повиши покупателната способност чрез увеличаване на пенсиите и заплатите на служителите в обществения сектор в навечерието на предстоящите избори. Когато попитал кой ще плаща заема, получил  отговор "следващото правителство".

В анализите си той търси отговори на въпросите дали кризата в еврозоната е намерила най-добрите политически и експертни решения, какво е довело до нейното овладяване, как подобни сътресения биха могли да бъдат избегнати занапред.

Днес Симеон Дянков е ректор на Новата руска икономическа школа в Москва и гост лектор по обществена политика в САЩ, в управленската школа "Джон Кенеди" към Харвардския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
15
 
22
 
! Отговори
РАД преди 10 години
До Евнухът ЛъжецХайде малко цифри:По времето на Станишев,когато фин.министър е Орешака между август 2008 и април 2009,точно преди изборите Тройната коалиция "издумква" 4 млрд.лв без да дава обяснения! Резервът пада от 12 млрд. на 8 млрд.В едно от последните си "управленски решения" Тройната коалиция тогава гласува увеличение на пенсиите с близо 1 милиард,завещано да се плаща от следващото правителствоМеждувременно задълженията на държавата към бизнеса бяха стигнали 2,2 млрд.Ха смятайте !
28
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как се кълнеше в Светата дева от Гвадалупе, че една стотинка няма да раздаде на чиновник или пенсионер! Оказа се лъжец и измамник, раздаде на своето си министерство 370 милиона лв като бонуси, когато хората се палеха и горяха като живи факли от глад и мизерия!Сега работи в някакво Сороско училище в Русия...
27
17
 
25
 
! Отговори
mitova преди 10 години
Жалко за руската образователна система, която десетиления наред беше водеща в свата! С помощта на Дянков ще стигне до нивото на нашата.... А като гледам как се завира навсякъде, започвам да мисля дали Дянков няма съществен принос на световната икономическа криза?!?!
26
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
гледам тук, все експерти се изказват...професор до професора...то тва икономиката и политиката ви идват отръки. Все си мисля, че с тоя умствен ресурс на страната трябва да сме някъде между Люксембург и Швейцария по богатство.
25
17
 
25
 
! Отговори
Този глупак, преди 10 години
заедно с Борисов са виновни за самозапалванията в началото на годината! От това следва да се покрият и повече да не се показват, а те вместо това ни се натрапват всекидневно. Ако имахме нормални медии, ей тези двамата щяха да се появават само в "жълти" вестници в рубриките за *ти, травестити и други от сорта, а останалата част от народа, нечетяща подобни клюки, отдавна щеше да е забравила за тези два ***. Е, хубаво би било Главният прокурор да не ги забравя...но няма пълно щастие.
24
10
 
24
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До БУДА-ла Жена му, май вече бившата, е дъщеря на професор по икономика в САЩ.... та се ти се как се е издигнал.
23
6
 
25
 
! Отговори
Ала Баламурник преди 10 години
За едно потупване по рамото и шепа нули и единици в ванкова сметка, изгората на снимката продължи успешно геноцида над българите.... но всичко се връща рано или късно....
22
12
 
37
 
! Отговори
Евнухът Лъжец преди 10 години
Няма нужда да си голям специалист, за да се изсмееш на Шимон Евнуха. През 2009 година, когато Шимон Евнуха беше назначен за минфин от Боко Мутрата, България беше с 4 милиарда лева ПО-ГОЛЯМ валутен резерв и с 4 милиарда лева ПО-МАЛЪК външен дълг от 2013 година, когато народа в цялата страна чрез многохилядни минтинги помете мутренската *** управляваща България.Евнуха и Мутрата издумкаха 8 МИЛИАРДА лева и казаха, че са спасили България от фалит. На тази мутренска лъжа и евреите се червят...
21
3
 
8
 
! Отговори
bg преди 10 години
djankov e sa sledsvenoto s b.b.i z.z. no toi se ismakna s kutschenzeto na lubovnizata si kakto i tja tova koeoto kasva e taka no da Kaje kolko sa si slojeli sa 4 g v djobovete b.b. z.z. i toi samija napraviha taka tsche bg.stana nai bednata darjava v eu daje rumania e predi bg.gerb e nai golamoto dolno upravlenie v bg.podigraha se i s pensionerite novite stari pone sche dadat 50 lv.sa koleda a i maitschinskite vdignaha mutrite i mutesite da varnat kradenite milioni no te sa otsche v nc gerberit
20
12
 
30
 
! Отговори
USA преди 10 години
Този ако е икономист аз съм биологичен инженер :D
19
35
 
24
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Хех големи икономисти сте, ама с малки мозъчета. Вижте последното изречение от статията, вижте къде е Дянков и замълчете, невежи такива. Финансите и иконимиката не са управление на квартална бакалия! Мислите ли, че Харвард и руснаците са го взели Дянков щото нищо не знае??? Факт е че докато той беше финансов министър България беше давана за пример и беше в първите 3 в Европа по финансова дисциплина. Сега с тъпанарски и *** чорбанов не ми се мисли къде сме. Жалки немислещи същества!
18
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ха тоя *** пак ли се появи.айде най после да спре да говори и да се отдаде на съдебните си дела които предстоят
17
30
 
19
 
! Отговори
АЙДЕ ,КОМУНЯГИТЕ ... преди 10 години
ПЛЮЙТЕ ПО ДЯНКОВ ....АМА ЧОВЕКА ПОЕМА ДА РЪКОВОДИ РУСКА АКАДЕМИЯ ПО ФИНАНСИИ ХА,ХА,ХАААА...!!!!НЕЩО ДА ВИ ГОВОРИ ТОВА??!!!!!!!!!!!!!!!!!!Па като гледам и новото Правителство ..НЕ ПРАВИ НИЩО ПО-РАЗЛИЧНО !ХВЪРЛИХА ПО НЕКОЙ КИРЛИВ ЛЕВ НА "ГЛАДиаторите" , ГДЕТО СЪБОРИХА БОЙКО ....И ТОЛКОВА!
16
10
 
23
 
! Отговори
БУДА-ла преди 10 години
Учудвам се как някои се подвеждат, че Тоя бил "някъв и то наистина добър икономист"?!... Няма как да е добър - едно такова мънкащо подобие на икономист, след като е направил всички споменати, по долу в коментарите неща...За мене спор по това няма. Но има нещо скрито в пътя, по който е стигнал до реализация в САЩ и Русия, и как така стана Министър на Финансите в България? И тук би бил подходящ модерният въпрос: "Кой ни Го натрапи Тоя?!"...
15
2
 
29
 
! Отговори
zeus преди 10 години
Симеон Дянков разказва, че в началото на 2013 г. правителството е имало намерение да изтегли голям заем, за да повиши покупателната способност чрез увеличаване на пенсиите и заплатите на служителите в обществения сектор в навечерието на предстоящите избори. Когато попитал кой ще плаща заема, получил отговор "следващото правителство"Цитат от книгата му, без коментар просто!
14
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нагъл лъжец
13
14
 
26
 
! Отговори
идиотин преди 10 години
Ха сега,кой е за таковане!България,вместо да го даде на прокуратуратаи да му търси сметка за 3,5год. мубезобразно съсипване на страната,му ПУБЛИКУВА ИДИОТСКИТЕ разсъждения?!Е,нема такава държава или по-точноНЕМА ТАКЪВ *** НАРОД!
12
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Типично поведение на "западняк". Освен всички други е почнал да лъже и себе си.
11
10
 
29
 
! Отговори
до 12 преди 10 години
Може ли да бъдеш "читав" министър, а като човек ***? Може ли да бъдеш такъв *** че да" сриташ Русия по ***" а след две години да и лижеш *** за да те вземат на работа? Може ли да разпердушиниш БАН за да правиш "икономии" , а да използваш двореца в Кричим като твое семейно гнездо, а любовницата на екскурзия до Китай? може ли да дадеш устни заповеди на подчинените си ...да не възтановяват ДДС на хората, защото бюджета е празен... и колко хора фалираха от това...знаеш ли г-н 12!
10
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дойде от чужбина, срина икономиката и пак си замина в чужбина.