Кабинетът на ГЕРБ не падна заради мен, настоя Дянков

Твърди, че през 2009 г. страната ни е била изправена пред банкрут
Обновена: 21 ное 2013 14:05 | 21 ное 2013 09:13,
129
Кабинетът на ГЕРБ не падна заради мен, настоя Дянков
Симеон Дянков. Снимка: архив, Булфото

Бившият финансов министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков настоя, че правителството на Бойко Борисов не е паднало заради него.

Смята, че причината за напускането му са били 800-те млн. лева, които отказваше да даде на земеделските производители.

"Финансовият министър отговаря за хазната, тя да е силна, аз отговарях за това добре", категоричен бе пред БНТ отстраненият ковчежник №1 на държавата, който си тръгна на 18 февруари, а два дни по-късно Борисов хвърли оставката на целия кабинет пред парламента.

Още по темата
"Ние управлявахме в много тежка ситуация в Европа и ако си бяхме позволили популизъм, бързо щеше да се срине българският лев", върна се той в началото на управлението на ГЕРБ.

По думите му тогава, през 2009 година, е имало огромни опасения от срив на българския лев и банкрут на България.

"Това тогава като финансов министър не можех да го говоря, но сега мога, защото имаше големи шансове в края на 2009 година да се срине българският лев. Точно затова решихме на доста по-големи реформи да тръгнем и доста по-агресивна финансова политика да водим, иначе просто като малка държава, свързана с еврото, съседка на Гърция, бързо-бързо щяхме да отидем към тези държави, които банкрутираха", отбеляза той пред БНТ.

Симеон Дянков призна, че продължава да се чува по телефона с бившия премиер Бойко Борисов и с други бивши министри от кабинета на ГЕРБ, но не като колеги, а като приятели.

Откровенията си той направи снощи в Брюксел, където представи книгата си "Кризата в еврозоната отвътре".

В нея той коментира впечатленията си от поста, който е заемал у нас и как след напускането на правителството се е почувствал вцепенен.

Бившият вицепремиер признава и за провала на някои от предприетите реформи, особено в областта на здравеопазването. Той отбелязва, че трима министри в сектора са напуснали постовете си безславно и унизени, тъй като в случая са били засегнати широки интереси, включително икономически, предвид това, че бюджетът за здравеопазване в нашата страна е вторият по големина след средствата за пенсии.

Симеон Дянков разказва как в началото на 2013 г. правителството е имало намерение да изтегли голям заем, за да повиши покупателната способност чрез увеличаване на пенсиите и заплатите на служителите в обществения сектор в навечерието на предстоящите избори. Когато попитал кой ще плаща заема, получил  отговор "следващото правителство".

В анализите си той търси отговори на въпросите дали кризата в еврозоната е намерила най-добрите политически и експертни решения, какво е довело до нейното овладяване, как подобни сътресения биха могли да бъдат избегнати занапред.

Днес Симеон Дянков е ректор на Новата руска икономическа школа в Москва и гост лектор по обществена политика в САЩ, в управленската школа "Джон Кенеди" към Харвардския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
17
 
! Отговори
въпрос преди 10 години
А защо още НЕ СА го "подкарали", "захванали" и т.н. този, от Прокуратурата на РБ ???
48
2
 
18
 
! Отговори
en taro adun преди 10 години
До РениМхм, така е права си... Най-много си направи Костов. Вилата му в Драгалевци беше неизмазана и на вторият етаж гнездяха гълаби, сега е палат. Инак си права, той извади държавата 2 пъти от криза барбар със семейството си. Толко захлеби че и внуците му няма да имат нужда да работят.
47
25
 
9
 
! Отговори
Рени преди 10 години
За тая държава най-много Костов е направил. И като финансов министър и като мин. председател. И той направи грешки, и *** които не разбират го плюят, но това е истината.
46
4
 
31
 
! Отговори
баджаков преди 10 години
това е човека , който даде на народа постна пица за ядене , а със ортаците си се нареди на кьор -софра
45
19
 
11
 
! Отговори
en taro adun преди 10 години
Много хора псуват Дянков заради това че е спрял за 2 месеца плащането към бизнеса, заради 1.5 милиарда от здравната каса, заради това че слжил данък лихви или пък че дигнал осигуровките на 8%.. Но същите тези хора не мисят че Дянков натисна Нефтохим и ЧРЗ, Дянков държеше всеки да плаща. Дянков бе ПРОТИВ падането на валитният борд, нещо което сегашните искат. Падне ли валутният борд сме си умрели. На хората не им харесваше че трябва да затягат колана, но другата алтернатива е по-лоша.
44
14
 
25
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
""Кабинетът на ГЕРБ не падна заради мен"" ... издава книги за собствените си успехи .............................................................................както и очаквах ... оказа се комплексиран егоманиак.Заради тебе Дянков, Герб повече никога няма да види властТи дянков беше (и си) опасност за всяка икономика, по-голяма от кризи и депресии взети заедно! ... Селското счетоводителче некадърно си ти !!!
43
45
 
19
 
! Отговори
en taro adun преди 10 години
Дянков е най-добрият финансов министър който сме имали за последните 24 години.
42
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 48 Признай беАми парите от пенсионният фонд къде отидоха ????Този трябва да бъде съден !!! Незнам какво чака главният прокурор още !
41
10
 
33
 
! Отговори
Признай бе преди 10 години
Тоя да каже къде отидоха парите 1.5 милиарда от здравето ни и да си понесе отговорноста и последствията,а не да се прави на ударен с мокър ***.
40
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гошо...*** *** си е тъпо
39
29
 
16
 
! Отговори
Ico преди 10 години
Дянков пак на власт!
38
19
 
32
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Лошо, Дянков, лошо...Мирише ми на командировка в Софийския Централен Затвор От мен един съвет: килия 213, вторият етаж, южното крило. При бай Ставри познавам го лично Човекът е строг! Но справедлив. Много обича майтапите. Вие сте млад, ще излезете запазен.
37
5
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Между Дянкофф и Боко ако трябваше да избирам за...премиер,бих избрал Дянкофф.Първо,защото не е...футболист и второ,защото не е...силов частник(мутра) от прехода.
36
19
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Унищожителя на българския бизнес!
35
8
 
31
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
Най-голямата заслуга на Дянков е, че издържа 3 1/2 години да му е началник Рапонът.За това се искат действително железни нерви.
34
9
 
22
 
! Отговори
преди 10 години
Иво, кел файда, че са ни давали за пример, като народа ни мизерства, а нищо не се прави по въпроса. Стягането на колани го отричат доста икономисти, като средство за борба с кризата. Виден американски икономист даже съветва да се развърже кесията, че да има живване в икономиката ни, иначе сме обречени на безкрайна мизерия и все по-дълбоко затъване. Но... въпрос на гледна точка. След време ще си покаже кой какво е направил и дали е било правилно.
33
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МБСП големи финансисти всичките, сергея защо не ви е взел вас за мин на финансите ами онзи недораслия?
32
11
 
36
 
! Отговори
Анти-соросоид преди 10 години
Никакви руснаци не са канили Шимон Дянков. Той е назначен от Сорос в неговата нова Руска икономическа школа. Това е частен институт издържан само с парите на *** фондове. Много скоро ще хвърчи перушина в тази "школа".
31
13
 
22
 
! Отговори
само тъпаците... преди 10 години
В БЪЛГАРИЯ , СВИКНАЛИ НА КОМУНИЗЪМ И НИЩОПРАВЕНЕ , СИ МИСЛЯТ ,ЧЕ ЗА ДА СИ МИН. НА ФИНАНСИИТЕ ...СИ ДЛЪЖЕН ДА ДАВАШ....ХА,ХА,ХААААААААА...ТАКА ЕДИН КОМУНИСТ ОТ ХАСКОВО , УМРЕЛ ОТ ДАВАНЕ....ХА,ХА,ХАААААААААААБИЛ ОТЛИЧНИК ПО "ИКОНОМИКА НА РАЗВИТИЯ СОЦИАЛИЗЪМ"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
30
12
 
14
 
! Отговори
Какво направиха ??? преди 10 години
Вие какво си мислите, че сега сме в разцвет, лъжете се жестоко. Ако през 2009-та година сме били пред банкрут и срив на левът, то сега по време на същото правителство на БСП и ДПС, трябва да сме още по-зле. Не видях какво направиха БСП и ДПС повече от ГЕРБ, че им ръкопляскате. Не, че правителството на ГЕРБ направи нещо, но до момента за последните 24 години не мога да похваля нито едно правителство, което да е направило нещо за България. Всички правителства рушат и прахосват, като вземат всичко.