Днешните граници са свещени и неприкосновени, отсече Местан

Той призова да не се провокират излишни страхове
Обновена: 13 дек 2013 14:05 | 13 дек 2013 12:50,
267
Днешните граници са свещени и неприкосновени, отсече Местан
Лютви Местан. Снимка, архив: Булфото

Депутатите в парламента излязоха с остри декларации по повод изказването на турския премиер Реджеп Ердоган за територията на България.

Преди два дни на предизборен митинг в град Кешан турският премиер Ердоган нарече Тракия "нашата жива история в Европа" и спомена Кърджали като част от тази област.

По повод неговото изказване Министерството на външните работи излезе с позиция, че подобни изявления „не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения“. В нея се напомняше, че за развитието на добросъседските отношения и за европейската перспектива основополагащи са зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост.

Още по темата
Първа по темата започна „Атака“. Станислав Станилов поиска ясна позиция от институциите и партиите в Народното събрание.

„Изявлението на МВнР представлява един безличен текст. Подобна декларация е най-меко казано съвършено неуместна“, заяви Станилов.

Той призова и партиите да изразят твърда позиция. В изказването му се намеси и темата за ДПС, както и за ислямизацията на българските турци.

"Турският министър Реджеп Ердоган заяви претенции за две зони - Кърджали и Лудогорието. Това е дело на една последователна политика. Такова изявление имаше в Косово.", заяви той. „Искам да призова всички политически сили в България да излязат на тази трибуна и да кажат какво е отношение им“, заяви Станилов.

Депутатът от „Атака“ поиска и привикване на турския посланик и да му бъде връчена протестна нота от името на българското правителство. Думата веднага след това взе Лютви Местан.

От името на ПГ на ДПС заявявам категорична позиция, че няма да допуснем да се постави под съмнение политическата идентичност на ДПС във връзка с актуалния проблем – изявление на министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган.

"Чухме произволна връзка между това изявление и тезата, че ДПС едва ли не представлява някаква тенденция за ислямизиране на турското население в България. Това е категорично несъстоятелна теза и никой не може да постави под съмнение ясната идентичност на ДПС като българска национална партия, която по идеология се разполага в политическия център, защото изповядва съвременни либерални ценности и е първата партия член на Либералния интернационал", отбеляза Местан.

"Ние заявяваме категорично, че България няма открити проблеми по отношение на своята териториална цялост с нито една съседна държава. Границите са неприкосновени и свещени", добави той.

Няма необходимост от провокирането на излишни страхове и смятам, че българските политически партии могат да бъдат единни минимум по това, че днешните граници са свещени и неприкосновени, каза Местан.

След това на трибуната излезе Цвета Караянчева за изявление от името на ПГ на ГЕРБ.

"Не приемаме в 21 век да се правят изказвания, кореспондиращи дори косвено с териториалната цялост.", заяви тя. От името на партията депутатът призова за добросъседски отношения и зачитане на суверенитета.

"Никой няма право да предявява каквито и да било претенции, защото историята е такава, каквато е, всяка държава е имала възходи и падения“, заяви тя.

Минчо Минчев заяви от парламентарана трибуна, че  БСП приема с дълбока тревога последните изявления на официални представители на Анкара, които обявяват за турска територия региона на Тракия, включвайки Кърджалийска и Разградска област.

Това е опасен прецедент, който вреди на добросъседството, не допринася за развитието на двустранните отношения, това е езикът на други времена, "който разравя жаравата на миналото и минира пътя към бъдещето", е позицията на левицата.

Нашата отговорност пред паметта на избитите, подчерта Минчев, ни задължава да припомним на света за погрома и разорението на  българите от Източна и Беломорска Тракия. Да продължим да се борим за справедливо овъзмездяване на наследниците им, да работим за просперитета и мира на Балканите, се казва още в декларацията.

Етническото прочистване и обезбългаряване на Тракия е безпрецедентно и би било престъпление да бъде забравено, категорични са от "Коалиция за България".

Минчо Минчев припомни, че 2013 г. е белязана от исторически годишнини - 110 години от Илинденско Преображенското въстание и 100 години от Балканските войни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
2
 
! Отговори
До Исти преди 10 години
Далиорманските турци са наследници на аспаруховите тюрки, не слочайно във всяка джамия тук има камък от Плиска. :)
105
0
 
4
 
! Отговори
оффф преди 10 години
Губертчия ти си болен отиди се лекувай.Казваш че турския аскер може бързо да дойде до София.А защо си мислиш че ще му държи да го направи.Та нали Турция ако влезе във война то Гърция,Сърбия,Особенно Армения,Русия,Кипър Могат да се възползват и да нападнат също Турция и да стане нов балкански съюз Всяка една от тези държави със особено голям ентусиазъм ще го направи при подходяща ситуация.А икономиката на Турция по време на война Туризма и ще умре напълно а останалите фирми ще се изтеглят за седм
104
2
 
2
 
! Отговори
Исти преди 10 години
Грешка,анонимнико 128- делиорманските турци са наследници на онези печенеги,които улавите комунаги слагат в Шоплука по времето,когато те са вече изгонени от там! И ги гонят не сърбите или "византийците",а самите шопи,след което печенегите се установяват в Делиормана!
103
0
 
2
 
! Отговори
ИСТИ преди 10 години
Така ще говори Бостан докато е в Българския парламент,но друга песен ще запее когато постъпи в турския.
102
2
 
1
 
! Отговори
До Бат Коля преди 10 години
Абе клепар Коля, ако не бяха сръбските войски дошли на помощ при обсадата на Одрин дали изхода на войната ще е бил същият?
101
1
 
4
 
! Отговори
-Avitohol- преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯЩе ти отговоря с един стар и добре забравен анекдот от съветската епоха.Турция заплашва България и ни съобщава че за 2-3 дни ще пият кафе в Пловдив. Русия отговаря, ако може за 20-30 минути да се върнете влизайте.Ако трябва сериозно да отговоря, в съвременната политика това е възможно, никой не би оставил Турция да си развява коня ей така на кръстопътя Балкани.
100
1
 
2
 
! Отговори
До Бат Коля преди 10 години
Далиорманските турци по всяка вероятност са наследници на аспаруховите тюрки, но чии наследници са останалите *** наричащи себе си българи днес?????
99
0
 
0
 
! Отговори
kostur преди 10 години
АГО МЕСТАН , НЕ ИЗМЕСТВАЙ ТЕМАТА--ЗАМИТАШ КАЗУСА ЗА ПАШАЛЪКА НА СИДЕРОВ , ЗА БИСЕРОВ , ЗА ПЕЕВСКИ...ПУСКАШ ДИМКИ ЗА НАИВНИЦИ...*** СИ ДАСКАЛ--НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НЕ Е ЗА ***...
98
0
 
1
 
! Отговори
Гошо тарабата преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯ 122Вервай ми, на турския аскер хича ама хич не му трябва таралеж в гащите и едва ли ще го търси на българска територия. Ще си отворят невероятен проблем, ако изобщо дори си помислят да влязат в България. И това дори няма никаква зависимост с количеството и качеството на нашата армия. Други са силите, които меко казано няма да погледнат одобрително на такова действие. И не Русия е най-важната в случая.Така, че спокойно си гледай живота, кредитите и децата.:)
97
0
 
0
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
България - 366 000Сърбия - 190 000Гърция - 120 000 Черна гора - 36 000Турция 570 000
96
3
 
2
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯВизирам Първа Балканска война ,добавям войските на сърбия и гърция са воювали главно на територията на днешна македония ,за да ни я отнемат разбира се там са се били с османски гарнизони ,черногорците са имали малобройна армия така ,че няма и да ги споменавам, основната войска е била българска и е разгромила резняшките пълчища!
95
1
 
2
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До 9667... Между българите има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в Исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български.Митхад Паша
94
1
 
1
 
! Отговори
събуди се преди 10 години
Вместо историята с Христо Бисеров да се разглежда в контекста на цялостното обогатяване на върхушката на ДПС - и не само, лидерът на ДПС Лютви Местан не помръдва от позицията за "личните причини", поради които Бисеров се изхлузи от политиката."24 часа" разкри, че "синовете на Бисеров - 23-годишният Дамян Бисеров и 38-годишният Ивайло Главинков, са собственици на десетки дружества с договори за милиони, сключени с ЕРП-тата за продажба на зелен ток".Забележете откъде са получили гаранции за бизнеса си - Търговска банка Д (бившата турска Демирбанк), в която ДПС държи партийната си субсидия,
93
0
 
0
 
! Отговори
събуди се преди 10 години
Вместо историята с Христо Бисеров да се разглежда в контекста на цялостното обогатяване на върхушката на ДПС - и не само, лидерът на ДПС Лютви Местан не помръдва от позицията за "личните причини", поради които Бисеров се изхлузи от политиката."24 часа" разкри, че "синовете на Бисеров - 23-годишният Дамян Бисеров и 38-годишният Ивайло Главинков, са собственици на десетки дружества с договори за милиони, сключени с ЕРП-тата за продажба на зелен ток".Забележете откъде са получили гаранции за бизнеса си - Търговска банка Д (бившата турска Демирбанк), в която ДПС държи партийната си субсидия,
92
1
 
2
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До бат Коля"Политиката на Османската империя е била следната :всеки който приеме исляма става турчин..."Нещо се обърка. Всеки, който приеме исляма става част от юммета. И ако се настани по територията на империята - независимо от религията си - се счита за османлия. Малко знаеш, но много пишеш.
91
1
 
1
 
! Отговори
akud преди 10 години
хехеех местан, на кой ги обясняваш тези глупости, че не сте спонсорирани от турция и че не защитавате турски интереси???? на децата от детската градина ли ????
90
1
 
2
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯПолитиката на Османската империя е била следната :всеки който приеме исляма става турчин ,независимо от етническата му принадлежност ,Пра пра баба ти може да е била негърка приела исляма, примерно,или да е била от който и да е от другите 150 етноса населявали бившата империя ,която нека напомня спукахме от бой през балканските войни :)
89
1
 
1
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До dinso 109Не, не мисля. По простата причина, че в речта му нямаше нищо подобно. Повече беше концентрирана върху икономическото развитие на района. Но не е за първи път, когато нещо казано от някой турски политик/държавник веднага ще се изопачи до неузнаваемост и ще почне една параноидна истерия от рода на "Хасан Ага иде!"
88
1
 
1
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯТи очевадно си неграмотен ,*** при някой етнолог да ти обясни как се създава етнос ,че явно на мен ми е трудничко ,е все пак аз не съм учил 5 години за етнолог ,историята ми е хоби :) учил съм за друго ха ха ха !
87
0
 
0
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
ПРАВА ЗА ДИСКРИМИНИРАНИТЕ ЕТНИЧЕСКИ МАРСИАНЦИ ,СТИГА НА ГОНЕНИЯтА НА СПАГЕТЯНИТЕ ,НЕЗАВИСИМОСТ ЗА РЕПУБЛИКА ШОПИЯ!!!!