Днешните граници са свещени и неприкосновени, отсече Местан

Той призова да не се провокират излишни страхове
Обновена: 13 дек 2013 14:05 | 13 дек 2013 12:50,
267
Днешните граници са свещени и неприкосновени, отсече Местан
Лютви Местан. Снимка, архив: Булфото

Депутатите в парламента излязоха с остри декларации по повод изказването на турския премиер Реджеп Ердоган за територията на България.

Преди два дни на предизборен митинг в град Кешан турският премиер Ердоган нарече Тракия "нашата жива история в Европа" и спомена Кърджали като част от тази област.

По повод неговото изказване Министерството на външните работи излезе с позиция, че подобни изявления „не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения“. В нея се напомняше, че за развитието на добросъседските отношения и за европейската перспектива основополагащи са зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост.

Още по темата
Първа по темата започна „Атака“. Станислав Станилов поиска ясна позиция от институциите и партиите в Народното събрание.

„Изявлението на МВнР представлява един безличен текст. Подобна декларация е най-меко казано съвършено неуместна“, заяви Станилов.

Той призова и партиите да изразят твърда позиция. В изказването му се намеси и темата за ДПС, както и за ислямизацията на българските турци.

"Турският министър Реджеп Ердоган заяви претенции за две зони - Кърджали и Лудогорието. Това е дело на една последователна политика. Такова изявление имаше в Косово.", заяви той. „Искам да призова всички политически сили в България да излязат на тази трибуна и да кажат какво е отношение им“, заяви Станилов.

Депутатът от „Атака“ поиска и привикване на турския посланик и да му бъде връчена протестна нота от името на българското правителство. Думата веднага след това взе Лютви Местан.

От името на ПГ на ДПС заявявам категорична позиция, че няма да допуснем да се постави под съмнение политическата идентичност на ДПС във връзка с актуалния проблем – изявление на министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган.

"Чухме произволна връзка между това изявление и тезата, че ДПС едва ли не представлява някаква тенденция за ислямизиране на турското население в България. Това е категорично несъстоятелна теза и никой не може да постави под съмнение ясната идентичност на ДПС като българска национална партия, която по идеология се разполага в политическия център, защото изповядва съвременни либерални ценности и е първата партия член на Либералния интернационал", отбеляза Местан.

"Ние заявяваме категорично, че България няма открити проблеми по отношение на своята териториална цялост с нито една съседна държава. Границите са неприкосновени и свещени", добави той.

Няма необходимост от провокирането на излишни страхове и смятам, че българските политически партии могат да бъдат единни минимум по това, че днешните граници са свещени и неприкосновени, каза Местан.

След това на трибуната излезе Цвета Караянчева за изявление от името на ПГ на ГЕРБ.

"Не приемаме в 21 век да се правят изказвания, кореспондиращи дори косвено с териториалната цялост.", заяви тя. От името на партията депутатът призова за добросъседски отношения и зачитане на суверенитета.

"Никой няма право да предявява каквито и да било претенции, защото историята е такава, каквато е, всяка държава е имала възходи и падения“, заяви тя.

Минчо Минчев заяви от парламентарана трибуна, че  БСП приема с дълбока тревога последните изявления на официални представители на Анкара, които обявяват за турска територия региона на Тракия, включвайки Кърджалийска и Разградска област.

Това е опасен прецедент, който вреди на добросъседството, не допринася за развитието на двустранните отношения, това е езикът на други времена, "който разравя жаравата на миналото и минира пътя към бъдещето", е позицията на левицата.

Нашата отговорност пред паметта на избитите, подчерта Минчев, ни задължава да припомним на света за погрома и разорението на  българите от Източна и Беломорска Тракия. Да продължим да се борим за справедливо овъзмездяване на наследниците им, да работим за просперитета и мира на Балканите, се казва още в декларацията.

Етническото прочистване и обезбългаряване на Тракия е безпрецедентно и би било престъпление да бъде забравено, категорични са от "Коалиция за България".

Минчо Минчев припомни, че 2013 г. е белязана от исторически годишнини - 110 години от Илинденско Преображенското въстание и 100 години от Балканските войни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
Start861 преди 10 години
До оффффSiglasen sum s tebe!!!
125
0
 
2
 
! Отговори
Start861 преди 10 години
Kolko Bilgari izbqgaha ot Bilgariq i ne mislqt vece da se vrishtat znaete li svidetel sum kogato bqh v Ispaniq vidqh Bilgari obace ne govorqt na Bg na decata im imenata ne sa bilgarski te tehnite deca vece nqma da sa bilgari.Osiznavate li na kude otiva dayte za tova da si govoriim..
124
0
 
3
 
! Отговори
офффф преди 10 години
Старт те и преди са имали добри отношения но са правили доста войни помежду си и някой от тях заради България.А Сирия,Кипър и Гърция имат пълно основание и желание да нападнат Турция както и кзрдите в Ирак.Да не говорим за Арменците най вече заради геноцида над тях.Българите са най добре настроени към Турците от всеки тяхен съсед но и ние имаме за какво да си уреждаме сметките със тях.Историяте винаги се повтаря а и християнска Европа се обединява все повече и изолира Турция.
123
0
 
2
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
вражеската столица. С изключение на японците и гуркхите, единствено българите от всички войници влизат в битка с непоклатимото намерение да убият поне един враг.
122
0
 
3
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
Постижението на българите се резюмира от британски военен кореспондент:Една нация с население от по-малко от пет милиона и военен бюджет от по-малко от два милиона лири стерлинг годишно изведе на полето след четиринадесетдневна мобилизация армия от 400 000 мъже и в течение на четири седмици премина над 256 км във вражеска територия, плени една крепост и обсади друга, води и спечели две големи битки срещу наличната въоръжена сила на нация от двадесет милиона обитатели и спря едва при портите на
121
1
 
2
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До софиянецТо такива шушумиги ,като българофобите не желаят да четат !
120
1
 
0
 
! Отговори
Start861 преди 10 години
До софиянецImash info tova e bezporno no ostavi tiq raboti nqma da ti stoplqt stomahaGledayte si jivota dirjavata ikonomikata ne se podavayte na igrite na vashte politici 6toto iskam da podcertaq tiq nivini sa za promivane na moziciii da se zanimavate s gluposti i da ne vijdate istinata
119
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Според Съда, не е установено по убедителен начин, че неотложни социални нужди налагат поставяне на правата на личността на министър-председателя над правата на журналистите и свободата на пресата, когато се отнася до въпроси от обществен интерес. Поради това налице е непропорционална намеса в свободата на изразяване и нарушение на член 10 от ЕКПЧ.
118
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Що се отнася до формата на изразите, Съдът отбелязва, че авторът е избрал форма според собствените си политически възгледи и възприятия, с помощта на сатиричен стил. Припомня Oberschlick v Austria за защитата на думите, които шокират. Словото би било извън защитата на Конвенцията, ако има цел да засегне доброто име. Но използването на вулгарни изрази само по себе си не е от решаващо значение при оценката, стилът представлява част от комуникацията като форма на изразяване, и като такава е защитен заедно със съдържанието.
117
0
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Европейският съд по правата на човека смята, че публикациите засягат много важни въпроси в едно демократично общество, за които гражданите са имали интерес да бъдат информирани. Според Съда, дори да приемем, че езикът и изразите, използвани в публикациите, са провокативни, става дума за оценъчни съждения. В контекста на факти, събития или инциденти, които вече са били известни на широката общественост, оценките не са лишени от фактическо основание.
116
0
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
April 18, 2012 ЕСПЧ: клевета и критика, случаят Ердоган Европейският съд по правата на човека се произнесе по делото Tuşalp v. Turkey за неоправдана намеса в свободата на изразяване и свободата на печата. В центъра на делото е министър-председателят Реджеп Ердоган.Tuşalp е журналист, критикуващ нарушения на високопоставени политици, включително и на министър-председателя. Eрдоган се обръща към съда. Решението е в негова полза. Според турския съд публикациите са извън границите на приемливата критика.
115
2
 
0
 
! Отговори
Start861 преди 10 години
Prez onaq rabota mi e, iskah da podcertaq che dve super sili nqma da si razvalqt otnoshenieto za edna malka bedna dirjavaNego li razbirate ? Bilgarq q razdeliha na 3 ili 4 malko si vzeha rusnacite malko amerikancite sega turciq kupuva zemite viZashto ne stanete ne otidete da protestirvate vashte vi prodavat dirjavata vasheeee ot 23 godini nasam vi izpodadoha vsicko
114
0
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До бат Коля Няма смисъл- има достатъчно документи и то официални писмени документи, съхраняващи се в Държавен архив на Р. България - който наистина иска да разбере истината , просто ще се порови, ще ги намери и ще се информира от тях. Просто във всички бг. сайтове нарочно пишат на бг. език българофоби, а самият ЕСПЧ ОСЪДИ Турция за това, че ердоган съди един опозиционер, турският съд осъжда опозиционера, а той се жалва в ЕСПЧ и ЕСПЧ постановява решение, че Турция нарушава чл.10 от ЕКПЧ:)
113
0
 
2
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
Или общо:126 000 българи47 000 сърби Жертви и загуби1986[5] убити българи, 6655 ранени [4]274 убити сърби, 1173 ранени [4]
112
0
 
2
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
ето за умника който твърди че победата за одрин не е наша bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D1%81%D0%B0%D0%B4%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%9E%D0%B4%D1%80%D0%B8%D0%BD_(1912-1913)
111
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Start 136- Мнеее- разсъхна ви се достлука, комши- доста от руските пазари вече са затворени за вас- остана ви само един безвизов режим с РФ:)
110
1
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Явно турчетата в Турция учат съвсем различна история за обсадата на Одрин през 1912г...Харесва ли им или не- има заповед турските военопленници , взети след победата при Одрин от българската войска, да се изхранват от порциона, определен за българските войници и командири. Вероятно за това сега турчетата ни мразят- ако съзнателно бг. главнокомандващ беше издал заповед да се унищожат тези пленници, сега нямаше да има чии наследници ни хулят...
109
1
 
2
 
! Отговори
start преди 10 години
Русия и Турция съвместно ще се движат към обем на взаимен стокооборот от $100 милиарда, каза премиерът Реджеп Ердоган в интервю във връзка със заседанието на Съвета за сътрудничество на най-високо равнище на Русия и Турция, което ще се състои в петък в Санкт Петербург.Gledayte tiq dirjavi za kakvo govorqt a vie za kakvo.Ne bidete smeshni
108
3
 
3
 
! Отговори
Start преди 10 години
A i ostavete tiq prostotii koy ot kogo kakvo spasqva!!! Da ne mislish che na Putin mu puka za (BEDNATA DIRJAVA BILGARTIQ) Vsicko se virti okolo pariteOdelno ot temataTurciq i Rusiq sa v mnogo dobri otnosheniq
107
2
 
0
 
! Отговори
Start преди 10 години
бат КоляCeta ti komentarite i se pravish na golemiq umnik.Ti kakuv probleem imash ? Zashto ne si gledash dirjavata ne razbirash li che na Bylgariq nikoy losho ne mu pravii a nie samite si go praviim...Naroda gladen pari nqma isprodadoha vsicko, komunikaciq,energetika,banki kakvo ostana ? Takova ni e upravlenieto taka ni promivat mozicite, vece sme nay-bednata dirjava v ES daje i na balkanite!!! Za Tova koy ni e vinoven Erdogan li Ahmed ili Sergey koy ?