Депутатите отрязаха Станишев за ранното пенсиониране

Възрастта и стажът за пенсиониране се замразяват за 1 година
Обновена: 18 дек 2013 17:20 | 18 дек 2013 11:58,
64
Депутатите отрязаха Станишев за ранното пенсиониране
Снимка: архив, БТА

Парламентът не прие въвеждането на ранно пенсиониране. Днес пленарна зала отхвърли промени в КСО, внесени от Сергей Станишев и група народни представители.

Идеята предвиждаше хора, на които не им достигат до 24 месеца трудов стаж, да могат да се пенсионират предсрочно с по-ниска пенсия. Текстът не беше подкрепен от социална комисия и очаквано не мина и в пленарна зала.

Общо гласуваха 141 народни представители, като 50 подкрепиха, а 79 бяха „против”. 12 „се въздържаха“.

ГЕРБ бяха против промените, БСП подкрепиха, „Атака“ също, но ДПС бяха против.

По време на дискусията в типичния си стил от националистите заговориха с евроскептицизъм.

Нека да направим това, което е добро за хората, не това което ни казва Европа, скочи Адриан Асенов.

Тотю Младенов, бивш социален министър, беше категорично против промените. Правилният подход е да има работа за тези хора, обясни той. По негови думи това е изкуствено изваждане на граждани от трудовия пазар.

Парламентът напълно очаквано отхвърли и записаните промени в КСО, според които възрастта  и стажът за пенсиониране се замразяват безсрочно. В закона за държавния бюджет вече са записани текстове, според които възрастта и стажът се замразяват за една година.

Още по темата
Догодина жените ще се пенсионират при навършени 60 г. и 8 месеца и стаж 34 г. и 8 месеца, а мъжете – при възраст 63 г. и 8 месеца и стаж 37 г. и 8 месеца.

Злото вече е сторено, то е факт, заяви по този повод Светлана Ангелова от ГЕРБ. Тя беше категорична, че замразяването на възрастта ще намали пенсиите. Депутатът от опозицията обвини управляващите, че убиват надеждите на хората за по-високи пенсии.

Социалният министър не се съгласи с колегата си от опозицията, но също се обяви против безсрочното замразяване. Той обясни, че текстът в държавния бюджет регламентира конкретен период. Адемов обаче не си спести критиките към опозицията.

Молбата ви е от тази трибуната е не да чертаем апокалиптични картини, които да стряскат  и да плашат български граждани. Състоянието на пенсионната система не е от днес такова. Такъв тип дискусии предизвикват най-малкото недоумение, заяви той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
6
 
2
 
! Отговори
Йово преди 10 години
'ГЕРБ бяха против, БСП подкрепиха, Атака също, но ДПС бяха против.' Вижда се, че явно след вероятните избори през Май ще има нова тройна коалиция. ГЕРБ-РБ-ДПС. Още от сега ГЕРБ и ДПС започват да работят заедно.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредния спукан предизборен балон на комун-агите. Като отмяната на плоския данък, данъка върху лихвите, 250000 работни места и т.н.
53
0
 
2
 
! Отговори
аС преди 10 години
Олигархията пуска гювеч на "Тука има - тука нема !"
52
0
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ЖЕСТОКАТА ИСТИНА Днешните пенсии са ГЕНОЦИД УПРАЖНЯВАН С ВЛАСТ - ЧИСТ ФАШИЗЪМ!- ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ ФАЛИРАХА окрадоха ги и ОСТАНАХА САМО 24% ОТ ВНОСКИТЕ! - Трябва ДА СПРЕ по-нататъшния грабеж на парите ни за пенсии и да се премине към ИЗЦЯЛО СОЛИДАРНА ПЕНСИОННА СИСТЕМА.Според Чл.12 от К-ята:Работещите сме се обединили в Солидарна пенсионна система, подпомагана от Сребърен фонд - ТОВА Е ВЗАИМНО ОСИГУРЯВАНЕ ОТ РАБОТЕЩИТЕ ДНЕС, ЗА РАБОТИЛИТЕ ВЧЕРА И ТРЯБВА ДА ИМА ОТДЕЛЕН ЗАКОН, А НЕ В закона за държавните подаяния - КСО!.
51
0
 
16
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Просто е1. Европа препоръча ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ С 12 ГОДИНИ ПО-НИСКА ОТ СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА, която в България е 73 години или пенсии на 61 г., а заради младежката безработица - забрана на държавна работа за пенсионери!2. Инвалидността не е Трудов стаж!:- Инвалидните пенсии (950 000бр.) да се плащат от Здравните, а не от Пенсионните осигуровки!3. Приходите: - МРЗ равна на СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ от 562лв, а ДП и ДОД = 20%- Намаляване ДДС на 10%, БЕЗ ДА СЕ ВРЪЩА НА НИКОГО! ТАКА БЮДЖЕТА МОЖЕ ДА СЕ УДВОИ! ИМАШ 2 мес. ДА ГО ВЪВЕДЕШ!!! .
50
1
 
12
 
! Отговори
Ало преди 10 години
А къде беше другаря Сатанаишев?Да убеждава народа,че това е Партийната опорна точка.
49
9
 
18
 
! Отговори
mitova преди 10 години
Гласувалите против - на съд за геноцид на българския народ !!!
48
1
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
За Пеевски може ,тука не може.
47
2
 
15
 
! Отговори
Станишишков преди 10 години
Не е важно какво вършим следизборно,важно е какво обещаваме предизборно-,,Защото сме социалисти''.Кис-кис-кис-кис.*** народ,ей.
46
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко Борисов е вождът на БГ.Всичко друго е фабрика за разграбване на БГ.Хора не вервайте повече на другите мръсни партии.Ний си имаме министър председател и той се казва Бойко Методиев Борисов.Спукана вие работата след изборите.Господа разбойници.Йовчев пази законите грабители на България,защото има голям пай и за него мръсен продажник за некакви си пари,направи държавата във ***.Наближава ви времето.
45
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От това по извратено правителство не сме виждали до сега,и го пазят както пазят Сидерефенди.На кой да вярваш няма на кой като ги знаеш как са дошли на власт с преврат,и със откраднати избори.При Бойко поне имаше демокрация,а сега по автобуси по домове навсякъде те преследват,не заемам страна но това е цялата истина.Няма да продължи много,страхът ще свърши у хоръта.
44
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дами и Господа Българи.Товае най мръсното и коромпирано правителство дошло с преврат,със хълцни грабливи измамнически и мръсни противобългарски намерения да задържат власта колкото се може повече,да заграбят от БГ.Товае старият им трик,ще опощат БГ и щея хвърлят на кучитъта.Гнус мее от тяхната *** политика скрита продажническа идиотщинска,дойдоха зада вземат последните пари на данъкоплатеца на сиромащията,а ние ги търпим още.Вижте ги как живеят разхолно,по света.Цацаров не чува.
43
10
 
10
 
! Отговори
до 23 преди 10 години
написаното е плоско, повърхностно, ниско интелигентно и т.н., без капка мисъл. Гласувал/-а за тях, щото разбираш ли щели да върнат старата система. НЯМА как да се върне старата система, щото заради такива като вас, младите хора напускат (вкл. и аз), и няма кой да ви работи, за да ви плаща пенсиите и помощите. Щото БКП (к.) се постараха да откраднат всичко до шушка. След 20г. в България ще останат само ***, и неграмотни като вас, искайте си пенсиите от тях
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблема е в липса на икономика и завземането й от чужди фирми, които изнасят всяка спечелена стотинка навън... При това, подписвайки договори с клаузи за ГАРАНТИРАНИ печалби!!!
41
2
 
24
 
! Отговори
ДО СТАНИШЕВ преди 10 години
Г-н Станишев, ти ли ръководиш БСП или кой?Твойте ли депутати не влязоха в зала и не те поскрепиха? Те ли те отрязаха? Какъв шеф на партия си,щом депутатите ти те бламират? кажи си? Или беше фарс пред тъпата публика-мошия матрял.Излиза ,че така го оценяваш и ти.Поправи си грешката ,г-н Станишев и изпълни общеното.Идват збори и социологическите агенции няма да помагат.скоро ще го видиш,ако грешката остане.Пенсионерите те крепят-помисли!ВИЖ КОМЕНТАРИИТЕ-КЪДЕ ОТИВАШ !
40
2
 
4
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
glupavo e chovek da se osiguryava v bg.dori i da dojivee do pensiya ste mu dadat pari kolkoto socialnata (minimalnata) koyato ste vzeme vseki koito nyama i edin den trudov staj.kolkoto i da vnasyash deputatite ste go iznesat(otkradnat).ne vnasyayte za da nyama kakvo da kradat,a i s tova povishavane na vazrasta i bez tova nyama da dojiveem do pensiya.napraviha ni da jiveem kato *** den za den.
39
1
 
22
 
! Отговори
ДПС преди 10 години
Доган да извади тези от партията в парламента и ги прати по районите да гледат тютюн на сегашните изкупни цени. Хора дето се пишете на експерти не заслужавате да сте там срам и позор. Никога не сте мислили за обикновенните труженици.
38
3
 
25
 
! Отговори
Васил преди 10 години
Къде са ви депутати ,господа от БСП? Ако бяха в залата ,предложението щеше да мине.Защо манипулирахте този вот? мислиге ли ,че над 1 млв.,които ви вярваха ,ще ви вярват пак? Идват избори и мислегте за тези ,които днес прецакахте! Повторете си предложението и мислете,когато пак гласувате.Иначе ще сте същите като Герб-лъжци!
37
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До en taro adunАбсолютно не си прав, например за 2012 г. новоотпуснатите пенсии за осигурителен стаж и възраст са 60585, в същото време през тази година на трудовия пазар са навлезли лицата които са се раждали в началото на 90-те години, когато раждаемоста е била около и над 80 хил. годишно, така че в момента е глупаво да се оправдават подобни действия с демографията, проблема е ниска събираемост на осигурителните вноски и ниската заетост на трудоспособното население
36
2
 
10
 
! Отговори
en taro adun преди 10 години
Българската пенсионна система е хибридна, тя е съставена от 3 стълба - разходно-покривен, задължително допълнително и доброволно допулнително пенсионно осигоряване. Стъл 1 ознчава че кактово изкарат сегашните работещи се разпределя за сегащните пенсионер, което пряко зависи от ДЕМОГРАФСКИЯТ срив в България. Стълб 2 и 3 се държат от различни капиталови дружества с цел "инвестиция и умножение" на парите. Всичко това събрано накуп означава че в България ранно песниониране НИКОГА няма да има.