Депутатите отрязаха Станишев за ранното пенсиониране

Възрастта и стажът за пенсиониране се замразяват за 1 година
Обновена: 18 дек 2013 17:20 | 18 дек 2013 11:58,
64
Депутатите отрязаха Станишев за ранното пенсиониране
Снимка: архив, БТА

Парламентът не прие въвеждането на ранно пенсиониране. Днес пленарна зала отхвърли промени в КСО, внесени от Сергей Станишев и група народни представители.

Идеята предвиждаше хора, на които не им достигат до 24 месеца трудов стаж, да могат да се пенсионират предсрочно с по-ниска пенсия. Текстът не беше подкрепен от социална комисия и очаквано не мина и в пленарна зала.

Общо гласуваха 141 народни представители, като 50 подкрепиха, а 79 бяха „против”. 12 „се въздържаха“.

ГЕРБ бяха против промените, БСП подкрепиха, „Атака“ също, но ДПС бяха против.

По време на дискусията в типичния си стил от националистите заговориха с евроскептицизъм.

Нека да направим това, което е добро за хората, не това което ни казва Европа, скочи Адриан Асенов.

Тотю Младенов, бивш социален министър, беше категорично против промените. Правилният подход е да има работа за тези хора, обясни той. По негови думи това е изкуствено изваждане на граждани от трудовия пазар.

Парламентът напълно очаквано отхвърли и записаните промени в КСО, според които възрастта  и стажът за пенсиониране се замразяват безсрочно. В закона за държавния бюджет вече са записани текстове, според които възрастта и стажът се замразяват за една година.

Още по темата
Догодина жените ще се пенсионират при навършени 60 г. и 8 месеца и стаж 34 г. и 8 месеца, а мъжете – при възраст 63 г. и 8 месеца и стаж 37 г. и 8 месеца.

Злото вече е сторено, то е факт, заяви по този повод Светлана Ангелова от ГЕРБ. Тя беше категорична, че замразяването на възрастта ще намали пенсиите. Депутатът от опозицията обвини управляващите, че убиват надеждите на хората за по-високи пенсии.

Социалният министър не се съгласи с колегата си от опозицията, но също се обяви против безсрочното замразяване. Той обясни, че текстът в държавния бюджет регламентира конкретен период. Адемов обаче не си спести критиките към опозицията.

Молбата ви е от тази трибуната е не да чертаем апокалиптични картини, които да стряскат  и да плашат български граждани. Състоянието на пенсионната система не е от днес такова. Такъв тип дискусии предизвикват най-малкото недоумение, заяви той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
19
 
! Отговори
валя преди 10 години
нямате милост към нашите майки и бащи
14
2
 
27
 
! Отговори
пети преди 10 години
ВСИЧКИ СА ПУ.ЬОВЦИ. ЛЪЖЦИ НА ЕНТА СТЕПЕН, А ГЛАДНИЯТ НАРОД БЕЗ ПАРИ НЯМА КАК ДА ПРЕЖИВЯВА.ЗА ПАРТИИТЕ ИМА ПАРИ А ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ НЯМА.ТОГАВА НЕКА ВСИЧКИ ДА ИСКАМЕ ДА СЕ СПРЕ 100% ФИНАНСИРАНЕТО НА ПАРТИИТЕ. И ЕТО НИ ПРИХОДИТЕ ЗА ПЕНСИИ.сЕРЬОЖКАТА СЕ ПАКАЗА СЛАБ РЪКОВОДИТЕЛ НА БСП.дО ДО КОГА ТАЗИ ПАРТИЯ ЩЕ Е ПОДЧИНЕНА 100% НА ДУПЯСЕ????????
13
2
 
36
 
! Отговори
ГОСПОД преди 10 години
БЛАЖЕННИ СА ВЯРВАЩИТЕОЩЕ КОЛКО ЛЪЖИ ЩЕ СЕ КАЖАТ НА ТОЗИ ЗАСПАЛ НАРОД?
12
5
 
39
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
ЩЕ,ЩЕ, ама НАДАЛИ, плана Орехов в действие!!!! ДПС тоя път обърка дупките и го плъзна на Серльо пък се целеше във Волен!!!!Машалах, аферим, ашколсун и най-вече ОСТАВКА измекяриии!!!!
11
2
 
36
 
! Отговори
Димитър Атанасов - К преди 10 години
От жалкия факт, че от 25 г. партията на Държавна сигурност, скрита зад ахмаците от турски, помашки и *** произход - Движение за права и Свободи - става ясно, че тази скапана държава НИКОГА не е била притежание на народа, а винаги е била собственост на лични и корпоративни интереси. Именно от там произтичат различията между "коалиционните" партньори.
10
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СерГей и Местан бей,търсете измамника Бисеров.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ALOO JURNALQTA KUDEE XRISTO BISEROV?SPORED TRUD OT V4ERA E DADEN ZA IZDIRVANE.SRAM I POZOR LO JPOREDNIQT IZBQGAL KRADEC NA EDRO.
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прах в очите на народа
7
25
 
17
 
! Отговори
кк преди 10 години
Най-после се оформи новота ДВОЙНА коалиция - ДПС + ГЕРБ.... Слагам първо ДПС, защото по договорености между ББ и Доган, водещи ще са те. Да живей!!!!
6
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скапани лъжци.
5
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво, "изпълнява" си предизборните обещания столетницата.Сега чакаме 250 000 работни места!Бъдещите пенсионери, които щяха да си строшат краката да тичат да гласуват за тези шмекери, да се готвят да работят до живот или да стоят без работа и пенсия до живот!
4
3
 
41
 
! Отговори
гневен преди 10 години
И къде бяха останалите депутати от БСП за да подкрепят и да мине предложението? Поредния предизборен балон се спука - щяха да връщат старите условия за пенсиониране, после да замразяват възраст и стаж и да дадат възможност на хората по желание да се пенсионират по-рано и накрая един голя,***
3
1
 
14
 
! Отговори
Хабиби преди 10 години
Айййййййййййй
2
0
 
47
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Тези луди ли са, бе?Вижте некролозите на относително млади хора, после говорете!
1
0
 
44
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Айде, още едно обещание отиде в канала.А Адемов не иска да се стряска раята, наричана за благозвучие "електорат" :D