Депутатите отрязаха Станишев за ранното пенсиониране

Възрастта и стажът за пенсиониране се замразяват за 1 година
Обновена: 18 дек 2013 17:20 | 18 дек 2013 11:58,
64
Депутатите отрязаха Станишев за ранното пенсиониране
Снимка: архив, БТА

Парламентът не прие въвеждането на ранно пенсиониране. Днес пленарна зала отхвърли промени в КСО, внесени от Сергей Станишев и група народни представители.

Идеята предвиждаше хора, на които не им достигат до 24 месеца трудов стаж, да могат да се пенсионират предсрочно с по-ниска пенсия. Текстът не беше подкрепен от социална комисия и очаквано не мина и в пленарна зала.

Общо гласуваха 141 народни представители, като 50 подкрепиха, а 79 бяха „против”. 12 „се въздържаха“.

ГЕРБ бяха против промените, БСП подкрепиха, „Атака“ също, но ДПС бяха против.

По време на дискусията в типичния си стил от националистите заговориха с евроскептицизъм.

Нека да направим това, което е добро за хората, не това което ни казва Европа, скочи Адриан Асенов.

Тотю Младенов, бивш социален министър, беше категорично против промените. Правилният подход е да има работа за тези хора, обясни той. По негови думи това е изкуствено изваждане на граждани от трудовия пазар.

Парламентът напълно очаквано отхвърли и записаните промени в КСО, според които възрастта  и стажът за пенсиониране се замразяват безсрочно. В закона за държавния бюджет вече са записани текстове, според които възрастта и стажът се замразяват за една година.

Още по темата
Догодина жените ще се пенсионират при навършени 60 г. и 8 месеца и стаж 34 г. и 8 месеца, а мъжете – при възраст 63 г. и 8 месеца и стаж 37 г. и 8 месеца.

Злото вече е сторено, то е факт, заяви по този повод Светлана Ангелова от ГЕРБ. Тя беше категорична, че замразяването на възрастта ще намали пенсиите. Депутатът от опозицията обвини управляващите, че убиват надеждите на хората за по-високи пенсии.

Социалният министър не се съгласи с колегата си от опозицията, но също се обяви против безсрочното замразяване. Той обясни, че текстът в държавния бюджет регламентира конкретен период. Адемов обаче не си спести критиките към опозицията.

Молбата ви е от тази трибуната е не да чертаем апокалиптични картини, които да стряскат  и да плашат български граждани. Състоянието на пенсионната система не е от днес такова. Такъв тип дискусии предизвикват най-малкото недоумение, заяви той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
22
 
! Отговори
Сотир преди 10 години
хак да им е на всички бесепарчета :) Нито ше пушите на закрито, евтин ток от Белене няма да ви свети и ранно пенсиониране няма да видите :) Бойко е виновен!
34
2
 
19
 
! Отговори
РАБОТНИК-БЪЛГАРИН преди 10 години
Госпосда от БСП, НЕ ЛЪЖЕТЕ ТЕЗИ,КОИТО ВИ ИЗБИРАТ.ДОПУСНАХТЕ ФАТАЛНА ГРЕШКА С ОТКАЗА СИ ДА ЗАДЪЛЖИТЕ ПОНЕ ВАШИТЕ ДЕПУТАТИ ДА ГЛАСУВАТ-ГЛАСОВЕТЕ СТИГАХА.нищо не ви остава ,освен да повторите след месец предложението.А ако не сте имали изобщо такова намерение,какво правихте с бюджета за 2014г?Помислете, иначе-ГУБИТЕ! ГУБИТЕ ВСИЧКО!
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А сега да видим независимите синдикати!Казахте ли?Поне кажете истината за средната продължителност на живота в нашето отечество!
32
1
 
15
 
! Отговори
IvoKalpazanov преди 10 години
Даааа,продължава се театърчето и преструвките-подобно на забраната за пушенето.Уж се придържат към обещанието си,ноооооооооо ("едни други") са против и те кво да правят!!!!!!!Нашите приятелчета от Позитано"20 в ролята на Пилат Понтйски
31
1
 
10
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Уики"Шариатът (на арабски شريعة пряк, правилен; на български изписвано и като шериат) е съвкупност от ПРАВОВИ, морални и религиозни норми на исляма, които обхващат всички страни на живота на ортодоксалните мюсюлмани. Те са заложени в Корана и Суната..."Само, че В ОСНОВАТА НА ПРАВОТО В БЪЛГАРИЯ СА КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ, КОИТО СА СВЕТСКИ! КОЙТО ПОСЕГНЕ НА ТОВА, ПОСЯГА НА СВЕТСКИТЕ ОСНОВИ НА Р. БЪЛГАРИЯ И ЩЕ БЪДЕ СПРЯН С ОРЪЖИЕ В РЪКА!
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП+АТАКА=107 депутати. Ако БСП искаше, ранното пенсиониране щеве да е вече факт. Очевидна е задкулистната договорка, така че БСП да лъже, че е щяла да приеме възможността за пенсиониране с 1-2 год. по-рано. Само че вече никой няма да им вярва!!!
29
2
 
16
 
! Отговори
en taro adun преди 10 години
До АнонименОт 2000г. до сега са минали 14 години, през това време са се появили много повече пенсионери отколкото деца са минали в работоспособна вързаст. Това е процес който е започнал още през 80-те, но на никой не му е удобно да го признае заради популистките си цели и желанието си за власт. Факт е че в момента много малък брой работещи издържат много голям брой пенсионери и единственитят изход е или намаляване на пенсийте или вдигане на възраста за пенсиониране. И мен не ми харесва е така.
28
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До en taro adunИ 10 млн деца да се родат пак нема да се оправи работата, защото и в момента от 4,3 млн българи в трудоспособна възраст, работещи са 2,5 млн, отделно че имаме над 2 млн. българи извън страната, които са извън страната защото нямат работа тук.Един от основните проблеми в момента е намаляването на заетоста на населението и доверието в осигурителната система, а тези неща се дължат на олигофрениите които сътвориха от ГЕРБ - фундаментални икономически грешки на "топ100" финансиста
27
0
 
13
 
! Отговори
До 24 преди 10 години
Много интересно разсъждение. Моето мнение е, че възрастта за пенсиониране няма пряко отношение към размера на пенсията, защото осигурителните вноски са строго индивидуални. Не може човек осигуряващ се на 250 лв /примерно/ да иска да се сравнява с друг, осигуряващ се на 1500 лв. А относно раждаемостта ще кажа, че по-високата раждаемост ще доведе саво и единствено до по-голяма имиграция. То сега при около 6.5 милиона население и тъпкано с безработни, какво остава за по-голямо население.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До en taro adunА нима Бойко Борисов (ГЕРБ) не излъга като каза, че нищо не налага вдигането на възрастта за пенсиониране на най-бедната и болна нация и само няколко месеца по-късно я вдигна с по 4 месеца!Така че всички лъжат, не само БСП.
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До en taro adunА пенсиите от 2000 г. досега какви са? Високи ли са? Защото до 1996 г жените се пенсионираха с 20 години трудов стаж и 55 г. възраст, а от 2000 г. стажът скочи почти двойно - 34 години, в момента е 34 години и 8 месеца и какво? Само невъзможност хората да достигнат до пенсия!
24
9
 
13
 
! Отговори
en taro adun преди 10 години
До дo 23Вие кога ще осъзнаете че ВСИЧКИ ВИЕ КОЙТО СТЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА БСП СТЕ ИЗЛЪГАНИ! Къде са 250 000 работни места, къде е връщането на старата пенсионна система, къде са наказаните политици, къде е прозрачноста в парламента, къде е експертното правителство което обещаха, къде са инвестицийте...!? Единственото което БСП ви даде е коалиция с ДПС и АТАКА, даде ви Пеевски и ви даде заеми който вашите правнуци ще връщат! Да са ви честити!
23
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При това гласуване ясно се вижда тайното споразумение между Доган и Пожарникаря, огИн да ги гори и двамата
22
3
 
14
 
! Отговори
дo 23 преди 10 години
И БСП се извъртяха от предизборното обещание - къде им бяха депутатите днес? Ако бяха в залата, предложението щеше да мине! Много съм ядосана, защото гласувах за тях точно заради връщането на старите условия за пенсиониране, което беше обещано предизборно.
21
5
 
9
 
! Отговори
en taro adun преди 10 години
До АнонименЗащото ранното пенсиониране ще доведе до по-ниски пенсий, по-ниските пенсий ще доведат до недоволство. Не може да искаме хем да взимаме високи пенсий, хем да се пенсионираме на 50. Единственият начин това да стане е българите да се хванат и д апочнат да разждат деца. Ако сега се пръкнат от някъде 1 000 000 деца, след 20 години като почнат да работят пенсионерите ще се оправят. Колкото по-бъзо го осъзнаем толкова по-добре.
20
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм от БСП и не съм техен защитник. Въпросът ми е защо ГЕРБ са твърдо против облекчаването на условията за пенсиониране. Нали били за народа. Резултатите от това гласуване са поредното доказателство кои партии от сега представените в парламента са противонародни. Изводът се налага от само себе си: ДПС и ГЕРБ.
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не разбирам защо когато по принцип се говори за хората след 60 годишна възраст,масово ги наричат баба или дядо,а когато се отнася до пенсиониране те са все още млади?
18
14
 
7
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До vesko02 Станишев иска откровени глупости, които няма как да минат, а бАтака и ГЕРп се упражняват в политическо джафкане - коронната им дисциплина.
17
8
 
18
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До валя В момента 1,5 млн работещи хранят 7 милиона държава - кой към кого няма милост, а? И докато работещите могат да си бият камшика в чужбина - то "вашите бащи и майки" - не могат. Това проумяваш ли го? Едва ли.........
16
12
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Станишев е добър,депутатите са лоши.Нещу друго ще му излъскате ли?