Обещано: Догодина излизаме от политическата нестабилност

"Не са важни отделните играчи, а отборът да играе добре", смята Орешарски
Обновена: 21 дек 2013 10:35 | 21 дек 2013 10:00,
129
Обещано: Догодина излизаме от политическата нестабилност
Пламен Орешарски Снимка: БТА

„Гледах справка за обществената подкрепа към правителствата в 28-те страни на ЕС. Цифрата 20 на сто доверие към кабинета не е лоша, има и по-лоши резултати". Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в „Годината" на Дарик радио.

По думите му данните показват, че има сложни процеси в Европа. Има ситуации, при които правителствата губят подкрепа, но това не означава, че всеки път трябва да се правят избори, каза още премиерът.

„Бяхме засегнати от кризата - тя завари страните в Европа неподготвени, с големи публични дългове и големи дефицити", припомни Орешарски.

Според него фактът, че кризата в Европа продължи по-дълго, отколкото в останалите части на света, е довел до допълнително напрежение в обществата.

„Следващата година ще излезем от политическата нестабилност", увери Орешарски. Той обясни, че догодина ще има позитивни резултати от работата на кабинета. Орешарски е убеден, че хората ще оценят резултатите.

Според него през първите шест месеца на управлението кабинетът се е справил много добре. Не е важно отделни играчи дали се справят по-добре или зле, важно е отборът да играе добре, коментира Орешарски. Той отказа да отличи „голмайстора" на отбора, тъй като, за да се стигне до попадение, е важна играта „от вратаря до централния нападател".

Премиерът отказа да посочи дали има министри, от които е очаквал по-добра работа, но подчерта, че ще има подкрепа за проблемните сфери.

Той за пореден път се обърна към протестиращите с думите: „Аз уважавам протестите, когато са формулирани искания. Самото отрицание заради отрицанието буди недоумение!".

Въпреки това той обясни, че в протестите имат и хубава страна, тъй като „филтрите в обществото стават по-чувствителни".

Пламен Орешарски допълни, че има по-сериозни въпроси, които могат да бъдат зададени, от "Кой?".

„По-сериозните въпроси са свързани за начина на управление през последните четири години и за някои от тези хора, които сега морализаторстват, когато се провалиха във всички аспекти", смята премиерът.

Според него европейските избори догодина ще са измерител на структурата на обществените нагласи.

По думите му с намаляването на цената на тока от 1 януари ще се стимулира потреблението. Орешарски е убеден, че със спада на нощната тарифа за бита с десет на сто, ще може да се увеличат постъпленията в НЕК. Заемът на енергийното дружество е планиран близо година и цели рефинансиране на стари дългове.

България не трябва да бърза с еврозоната, категоричен е Пламен Орешарски. Той посочи, че страната ни формално отговаря на критериите за членство дори по-добре от голяма част от държавите-членки. Важно е обаче да отговорим на неформалния критерий за сближаване, за да не бъде голям шокът, каза още Орешарски.

Според премиера намаляването на перспективите пред страната ни от Стандард енд Пуърс е съвсем незначително на фона на намаления кредитен рейтинг на целия Европейски съюз. Освен това оценката на рейтинговата агенция е върху периода 2010 - 2012 г., върху който настоящото правителство няма влияние.

Проблемът с бежанците не беше подценен от кабинета, но в първите седмици ни изненада, призна Пламен Орешарски. По думите му може би началните решения не са били най-добрите възможни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нормално е другарю олигарски, вас догодина няма да ви има.
22
21
 
1
 
! Отговори
444 преди 10 години
Пак се разнася герберска смрад из форума!!! Отврат!!!
21
1
 
19
 
! Отговори
Perspective преди 10 години
Прав е, догодина ще излязат от политическата нестабилност, като хвърлят оставки и отидат в по-топли страни за известно време. Те да, ама ние ?И какво ни топли политическата? А икономическата? Социалната? М?
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СалахадинЛидера на Юруш пък обеща заплати от 1000 лв. Само клоуни, 'начи :D
19
2
 
18
 
! Отговори
Да, да преди 10 години
Най-важният въпрос е КОЙ!? Не отговарянето МУ е прикриване на червената мафия, която дърпа конците на Орешарски и другите отпадъци...
18
2
 
17
 
! Отговори
АТИЛА преди 10 години
Брата на *** от Държавна Сигурност Милети Ореш(к)арски, по известен като агент Заимов е напълно прав.Догодина излизаме от политическата нестабилност и влизаме в РЕВОЛЮЦИОННАТА СТАБИЛНОСТ.Което означава: 300 000 избити Комунистически *** и 700 000 депортирани към Москва членове на техните семейства.Задунайската *** от 69 години се Управлява от Терористи и Убийци и от децата и внуците на тези УбийциСрещу Терористи и Убийци се действа и ще се действа САМО със средства на ТЕРОР
17
3
 
20
 
! Отговори
sante_dog преди 10 години
Има по-сериозни въпроси от "Кой?" разбира се. "Кога ще си подадете оставката?" е най-сериозният въпрос от средата на годината насам.
16
2
 
13
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н _anonimen_,кел файда, като е умен, като не го интересуват хората, а само и единствено господарите му?Като е умен, та какво, да не би да премахна данък лихва, или събра 1 млрд. от мита, дето се кълнеше, че били "лесно събираеми"?Тегли едни 2 милиарда заем и това е, ама за това не се иска много акъл. А пари пак няма.
15
3
 
22
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
БГ, доста е трудно да се вярва на човек, който през 2008 г. ни уверяваше, че криза в България няма и че не се и очертава такава :DВерно, че българите са късопаметни, ама някои помним.
14
23
 
3
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
Бойко е симпатяга, но е ***.Oрешарски не е симпатичен, но е умен ...вие избирайте.
13
3
 
18
 
! Отговори
4321 преди 10 години
19% подкрепа не било лошо... кво да коментирам повече? Любчо Беров номер 2 - символ на задкулисие и продажност. Писна ми да му гледам отвратителната *** физиономия, уникално нагъл човек.
12
15
 
8
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Орешарски има рационално мислене и ми се види,че е напълно прав в анализа на кризата.
11
3
 
8
 
! Отговори
PR преди 10 години
Eb ah ti i fizionomiqta deto q vadi toq zabelejete na vsqka snimka kak podlo se usmihva to biva biva ama takava podla fizionomiq
10
1
 
9
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н _anonimen_,Аз предпочитам и Ореха, и Боко да са в панделата, където им е мястото и на тяхно място да застане някой, дето да не е чак такава кукла на конци.Всичките ни премиери са били зависими все от някой, ама на Ореха то не са конци, ами истински въжета, че и видими чак от Брюксел.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да! Ние излизаме от кризата, а вие влизате в затвора Всички от правителствата от 1987 до 2013!Няма да ви молим за оставка 100 години!!!
8
3
 
21
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Ако тоя остане на власт, догодина на левицата направо ще й се такова таковата на евроизборите.
7
24
 
2
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
вижте сега ... все някой трябва да е премиерпредпочитам Орешарски да е премиер пред Бойко ...а вие ?
6
6
 
10
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Е,Дянков за 2 години каза,че стигаме гърците по доходи :)Оня, Симо Ментата за 800 дена ни "оправи" и те така......................
5
3
 
23
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
"Бяхме засегнати от кризата...." алоооо, Мефистофеле та нали ти като Финансов министър се кълнеше, че в България няма и няма да има криза 2008г. бе ***!!!!! Кой сега "морализаторства" и какви 4 години, 24г. ***, от които 15 на БСП-ДПС-ДС, намерил се кой да чете морал!!! Скатай дяволската си усмивка и се омитай от власта незабавно, народа само това иска от шведската тройка дето си я стъкмихте след изборите. Никой избирател не е гласувал за "тройка", никой запомни!!!!
4
33
 
6
 
! Отговори
БУДА-ла преди 10 години
Браво на Човека! Устоя на напрежението /което беше създал Оня, предишния/ и се бори в името на Стабилността на България! А Оня предишния, отдавна избяга и се скри от Справедливия хорски гняв, който беше предназначен именно за него! А сегашния го понесе Несправедливо /без да е сторил нищо/.Орешарски, със сигурност е по-наясно икономически какво прави и от Пожарникаря, и от Милиционера-Цвък и от набедения финансист - Очилатия Потър...