"200-годишен живот за панелките, ако се санират"

Министър Данов: Атакуват ме, че съм щял да застроя цялото Черноморие
27 дек 2013 18:58, Анисия Иванова
63
"200-годишен живот за панелките, ако се санират"
Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Архив: Булфото

Панелките могат да имат живот 200 години, ако се стегнат, смята  министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. 

В интервю пред вестник "24 часа" той обясни, че това лято в специализираната германска литература е имало обследване на панелни сгради, санирани в средата на 90-те, като се е давало гаранция за удължаване на живота им с 50 до 80 г., но според ново обследване те могат да имат гаранция от 200 г.

Данов смята, че санирането трябва да започне от възстановяването на конструктивните връзки, което е елементарен процес, а не да се правят самодейните интерпретации на саниране, които са начин за усвояване на пари без резултат.

„Има един абсурден конкурс - с типови проекти да се санират типови сгради“ обяснява той. Проектът е на Столична община и според него няма как системата да сработи по начин „клин клин избива“.  „Защото най-голямата слабост на панелните сгради от естетическа гледна точка е типизацията. Трябват индивидуални проекти и обща концепция за цял квартал. И да се промени околната среда,“ мотивира се министърът.

Относно социалните жилища министърът смята, че проблемът трябва да се решава комплексно - „Хората да имат не само покрив над главата, а да могат икономически да си го позволят и да го поддържат.“

Друга важен проблем при тези жилища е да се реши проблемът с т.нар. гета, защото там живее човешки, трудов потенциал, който не се използва, смята Данов.

В интервюто Данов коментира и два скандални казуса - проблема с плана на община Банско, за който екоминистър Искра Михайлова заяви, че е изчезнал, и презастрояването по родното Черноморие. Относно плана на Банско Данов обяснява, че в министерството са получили копия, на които никъде не пише “Вярно с оригинала”.

"Те са немащабни. Моето лично професионално мнение е, че има разминаване, защото планът е правен преди 14 години, чертан е на ръка. Сега навлизаме в една дигитална ситуация, в която се чертае с точност до части от милиметъра“, обяснява той.

А като изход от ситуацията той вижда Агенцията по кадастъра, която е направила заснемане и ще тръгне към решаване на всички въпроси, които се отнасят до плана.

„Доколкото знам, разминаванията дори не са толкова драматични“, спокоен е министърът.

На базата на твърдия кадастър ще се прекъснат спекулациите и с Черноморието, и с планините,  смята още Данов.

По негово мнение по Черноморието ни се бият две тенденции - едната е презастрояване, другата е тотално опазване на природата.  "Първото не е решение, но пък второто означава резерват - думата, която никой не иска да каже. Ако тези зони станат резерват, населението ще дойде в големите градове, защото няма да има какво да прави там", обяснява министърът.

„Атакуват ме, че съм щял да застроя цялото Черноморие. Разумният човек трябва да си даде сметка, че страната не може да стане резерват, а да има икономически живот, просперитет. На месец може да се печелят по 54 млрд. лева, ако бутилираме минералната вода, вместо да изтича. Ако тези дадености ги използваме, това ще е възможност нашето население да си повиши стандарта", завършва интервюто си пред вестника Данов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ХА-ХА-ХА...Това ще е новия Оруел...От 2014г. ще пием само бутилирана вода (купувана от фирмите на БСП)..., а от 2015г. ще дишаме и само бутилиран въздух...(естествено продаван само от фирми на БСП).
50
1
 
1
 
! Отговори
Див аграр преди 10 години
Става дума, доколкото разбирам, за панелките в Германия, където едва ли виетнамец-заварчик е точковал само панелите, вместо да ги заварва, а след него българина-строител, е затискал фугите с парче от цементов чувал, и е замазвал отгоре, защото работата му е на акорд, или е командирован 6 месеца в строителството, за да получи полуготов "апартамент"... Абе, новия министър да не е от фирмите на Плевенлиев, че пак запя неговата песен....
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По изчисления бетона се втвърдява 1500 и след това още толкова живот и от там нататък се саморазпада. Още няма практически поглед върху тези изчисления тъй като бетона е измислен преди около 2000 г. след още 2000 г. ще имаме първите резултати. За сега бетона ползван от римляните все още не е започнал да се саморазрушава по естествен път. Ще поживеем ще видим. А тоя играч да ги приказва тия на шапката ми. Проблема с панелките е че са груби и не функционални.
48
0
 
5
 
! Отговори
хидко преди 10 години
До АнгелСъгласен съм с теб. Тоя удари гъзъ в тавана - 54 млрд печалба на месец! Нещо или статията е сбъркана или тоя хич не бива. Ако така смята и архитектурните пректи - ще цъфнем и вържем за година. Явно иска просперитет от социалистически тип - със застрояване. Щели хората да отидат в големите градове!!! Сякаш не са вече там? Очевидно и тоз тарикат ще застроява повсеместно - не че сме очаквали друго, при положение че са дружки с другия, дето го отпредложиха. Ще защити интереса,но не общия!
47
0
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 10 години
На месец може да се печелят по 54 млрд. лева,тоест по 648 млрд. годишно.ПЕЧАЛБА- НЕ ОБОРОТ!!!!!малелелелелейййй.Това сериозно ли го е казал?
46
0
 
1
 
! Отговори
rabotnik преди 10 години
Pylni lyji I izmami az sym v tizi bransh I shte vi kaja :70% ot rabotnicite za sanirovane sa turtci ili *** I pet pari ne davat kakvo pravqt I kak go pravqt gotovi sa da rabotqt bez pari no samo I samo da cakat rabotata na umeeshtite I na horata koito si cenqt truda.20% sa narkomani ili alkoholici koito neznaqt po cql den kakvo im se sluchva5% sa hora koito mogat da rabotqt dobre no sa golemi princove I iskat samo zlatniqt obekt s mnogito kvadrati na pravi steni
45
1
 
9
 
! Отговори
мики преди 10 години
Щастливи кокошки и нещастни хора
44
3
 
14
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Ххехехеех 500 години в панелка няма проблеми,казали комунистите ехеххехеех.
43
2
 
15
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Направо ще станат вечни като пирамидите..за да измъкнат пари от собствениците са готови на всякакви сравнения и обещания,внимавайте с какво се съгласявате и къде се подписвате,че после няма отказване,съгласите ли се веднъж,дори да не се санира панелката,пак се плаща определен процент..за направените проучвания!?!
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
- Каква е тая демокрация *** лъжлива врано? И мечока, и вълка, и заека ме. . . изненадаха.Враната й отвърнала : - ДЕМОКРАЦИЯТА Е ЗА НАС, ДЕТО СМЕ НА ВИСОКО. ЗА ВАС ДОЛУ ОСТАВАТ. . . . ИЗНЕНАДИТЕ
41
1
 
4
 
! Отговори
цитат преди 10 години
Вървяла лисицата през гората и видяла враната да лети на заден ход. Попитала я:- Ти защо летиш на заден ход?- Сега има демокрация. Както искам така ще летя.Решила лисицата също да тръгне на заден ход. Не щеш ли зад един храст се показал мечока и я. . . . . изненадал.Ядосала се тя и продължила пак на заден ход. Зад втори храст се показал вълка и също я . . . . изненадал.Зад трети храст изкочил заека. И той. . . . Ядосала се лисицата и си казала:Само да ми падне враната ще й откъсна главата. В същото време се появила враната и лисицата я попитала:- Каква е тая демокрация *** лъжлив
40
4
 
10
 
! Отговори
СФРЮ преди 10 години
До ЕU Sitizеn Панелки има и в Италия и в Холандия и в Гърция обаче някой да се е оплакал. Добре че навремето министъра на строителството Григор Стоичков ги направи че да има къде да се сврат 1 милионното население на София. Че преди 44 повечето хора на село са живеели в керпичени къщи. Въобще по света панелите ги предпочитат за блокове. Тухлите ги ползват за блоковете на богаташите
39
0
 
22
 
! Отговори
Aquila1488 преди 10 години
Другари нека бъдем оптимисти, оставете скромността настрана, и си признайте че панелките с една две кръпки могат да надживеят и египетските пирамиди!
38
2
 
15
 
! Отговори
Даа преди 10 години
След като някой ще лапне пари от санирането значи ще стане задължително.Бъдете сигурни!!
37
5
 
14
 
! Отговори
ОТ КОПЕНХАГЕН преди 10 години
"200-годишен живот за панелките, ако се санират" БРЕЙ!ВСИЧКИТЕ ДАВАТ АКЪЛ,А НИКОЙ НЕ ЩЕ ДА ДАДЕ ПРИМЕР,НЕ ТА НЕ!АМА ЧЕ БЕЗОБРАЗИЕ,НЕ ОТИШЪЛ ДА КИСНЕ СРЕД ПАНЕЛИТЕ,А СЕ НАМЪРДАЛ В МОДЕРНОТО СТРОИТЕЛСТВО С ВСИЧКИ ЕКСТРИ-НО ОТ ЗОР ЗАМАН и ТОЧИЛ ФРЕНСКАТА СОЦИАЛНА СИСТЕМКА С НЯКАКВИ СИ 15-20000 ЕВРО !!?? ЗА ЩАСТИЕ НЯМА ДА ИЗКАРАТ 200 ГОДИНКИ ТАКИВА ХУБАВЦИ...А ДА МУ МИСЛЯТ ОНИЯ,КОИТО 200 ГОДИНИ,ТЕ И ПОКОЛЕНИЯТА ИМ,ЩЕ МИШКУВАТ ВЪВ ВЪПРОСНИТЕ ПСЕВДОДОМОВЕ!!!!!!!!!!!! АМА НАЛИ СТЕ СЪС САНИРАНИ ГЛАВИ..
36
6
 
21
 
! Отговори
РАМЗЕС преди 10 години
Щом са комунистическа измишльотина може и 1000г. да устискат по заповед на партията !!!
35
2
 
13
 
! Отговори
ne4o преди 10 години
az jiveq v 16 apartament i nqmam komin
34
5
 
10
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Мислех си, че инвестиционното проектиране ще да е нещо като реиндустриализация, нови заводи за цели проводници или поне ЗТМ "Червена могила", а то било банален стиропор и топлоизолации. От този човек с вид на отегчен алкохолик ли трябва да зависят мащабните държавни инвестиции в съвременната "дигитална ситуация"?
33
2
 
9
 
! Отговори
до 38 преди 10 години
Тая няма да стане, бъди сигурен. Тоя път ще налапат .......
32
1
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
Какви 200 години ,бе чукундури учени? Нашият блок може и 300 ,комшията е надупчил комина като Швейцарско сирене и пушека минава през контакта.Седим на терасата и дишаме свеж въздух,така,че и ние можем да илядим.