68 т нелегален спирт за 2 години направил Мишо Бирата

Цонев с прогноза: Ваньо Танов ще стане герой на прокуратурата
Обновена: 11 фев 2014 21:15 | 11 фев 2014 20:47, Анисия Иванова
70
68 т нелегален спирт за 2 години направил Мишо Бирата
Йордан Цонев. Снимка, архив: Булфото

За две години фабриката на Мишо Бирата е изварила 68 тона спирт от отпадъчни продукти, без да се плаща акциз. Това обяви пред bTV депутатът от ДПС Йордан Цонев и председател на комисията в парламента, която разследва скандала Мишо Бирата.

Името на Михов влезе в публичното пространство след изтичането през 2011 г. на запис на разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов и Ваньо Танов, в който се дава устно разпореждане за спиране на проверката.

Още по темата

Цонев информира за „интересни факти” около пивоварната на Мишо Бирата. „С някои отпадъчни продукти се вари спирт – той е под особен режим, акцизът за спирта е стотина пъти по-висок от този на бирата”, уточни депутатът.

„В една тетрадка, намерена от митничарите, има данни, че в периода до проверката за две години са произведени над 68 000 литра спирт – има и данни по колко градуса и какво количество. Нелегалното производство на спирт е престъпление по Наказателния кодекс”, изтъкна Цонев с уточнението, че пивоварната не е имала лиценз за производство на спиртни напитки.

„Мобилните групи на Митниците са намерили тетрадката, но за това в агенцията няма и следа – предстои прокуратурата да установи защо”, коментира още депутатът. По думите му, задачата на оглавяваната от него временна комисия е да обследва практиките и да установи какви са нанесените щети на държавния бюджет от дейността на Михаил Михов. „Щетите от бира са малки, но от спирт са големи”, коментира той.

Йордан Цонев коментира и ролята на Ваньо Танов в случая. Той се съгласи, че шефът на Митниците е изпълнил разпореждане на премиера, но допълни: „Ако премиерът ти изисква нещо, което е незаконно, си подаваш оставката.”

„Няма никакви свидетелства, че президентът Георги Първанов е замесен в случая”, подчерта Йордан Цонев, като припомни цитат на Бойко Борисов от записа, в който той казва: „Поел съм ангажимент, не съм като Първанов”. Той намекна още, че съществува и оригинален запис на разговора между Борисов и Танов, който беше наречен „манипулиран”, защото бил копие на оригинала. „Все си мисля, че на някакъв носител може да има и оригинален запис”, изтъкна Цонев.

"Ако ние не установим кой е покровителствал нещата, прокуратурата ще го направи", уверен е Цонев.
"След като самият Ваньо Танов твърди, че никой не му е оказвал натиск при изпълнение на служебните си задължения, той ще стане герой на прокуратурата", каза още Йордан Цонев. Според него, ако тогавашният премиер Бойко Борисов не е оказвал натиск върху Танов, тогава вината на бившия шеф на митниците е очевидна.
Няма как да бъдат пренебрегнати показанията пред парламентарната комисия на бившия шеф на инспектората на митниците Спас Шопов, който разказа за натиска спрямо него, оказван от Танов, посочи още Цонев.
Днес в парламента комисията, разследваща случая, изслуша Шопов.

Нашата работа тепърва предстои, смята Цонев и обеща по случая да се стигне до края и нещата да бъдат разкрити. Досега са проведени само три заседания, ще извикаме и ще изслушаме всички, които имат отношение към случилото се около пивоварна "Леденика".

Цонев призна, че се бил зарекъл да не говори за Мишо Бирата преди да се направи доклада, но бил предизвикан от факта, че два пъти след началото на работата на комисията, Борисов взема отношение за дейността й.

"Щом ще си говорим с Борисов през медиите, нека да е така.", каза той.

Депутатът разказа хронологически фактите: "Във фабриката на Мишо Бирата са направени две проверки - на 9, 10, 11 ноември 2009 година. Втората е на 12, 13 март 2010 г. Между двете проверка се взима лицензът на фабриката. Съдът спира отнемането на лиценза и така фабриката може да работи. Разговорът между Борисов и Танов е от 9 март. Сега Борисов се опитва да се измъкне, че се опитвал да изпълни едва ли не решението на съда. Разговорът е 4 дни след решението на съда и 6 дни преди Митниците да са уведомени официално. След първата проверка от мобилни групи на митница Лом Танов отнема лиценза. Фабриката работи, но под физически контрол на митниците. Има човек, който описва нещата. На 13 март отива внезапна проверка. В петък приключва работа и запечатват. В митниците получават сигнал, че фабриката работи и пращат група. После се оказва, че е имало директива да се работи при намалено осветление и тишина и след края на работата да се почисти, за да може в понеделник всичко да е чисто."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
А някой може ли да изчисли вредите за бюджета нанесени от Мазния Цонев?
55
0
 
3
 
! Отговори
Математик преди 10 години
От 24 години крадене турците ,заедно с комунистите крадоха 20 години. Сега искат да изкарат ГЕРБ са крали само 3.5 г. и затова сме най-бедни. Да,ама не! Вие,мръсни фесове,заедно с комунистите,сте крали 6 пъти повече години и затова сега сме най-зле.Лошото е,че сега пак крадете и скоро пак ще фалирате държавата. Боко тиквата ви отърва преди 4 г. Но сега ще платите с лихвите.
54
0
 
2
 
! Отговори
митничар преди 10 години
Дончо Ментата-пеперудата на Доган, трябва да ни обясни защо след като Агнеция Митници чиито шеф бе ВальоТанов взе лиценза на Мишо Бирата, съда му върна лиценза.Като е такъв отворко този нека да разбере колко и кой е платил на съда.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
капка в морето от спирт на пещерска и карнобатска "гроздова"
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо ли ми чудно, че такива ктото този плазмоид се занимават с работа която е присъща на прокуратурата.То е ясно само за глемат, а от това което прави този айдук не само няма да има никакъв ефект но даже ще има и обратен ефект.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На усмихнати менти не вярвам. Да си гледа бисерчетата, пеевчетата, хидроинженерите, екзактните словоблудци, вечно усмихнатите" софиянски" кметове, кадърните съпруги и новите политици барековчета, които намират нереализирани некадърници, за да им припяват по личните телевизии и да сипят омраза и популизъм безкрай. Крадците от всякакъв род са с тях, защото имат полза от задкулисието и нищоправенето. В това безвремие само корумпираните печелят, но вече му се вижда края. Затова е тази ши жизофрения
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Една сламка! Проверете каква е връзката между мафиозите Ваньо Танов, Антоний Странджев и Катерина Мечкарова! Защо не се говори за една по-голяма далавера - тази с опростените десетки милиони левове от акциз на фирма "ИНСА ОИЛ" Русе.
49
1
 
6
 
! Отговори
Подрисов преди 10 години
Ало Ваньо, абе Мишо Бирата пак ми се обади!
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До rrrrr Въпреки че политчиеската му кариера е започнала в Бургас - Ментата си е варненец, жени се за щерка на бургаски червен "вожд" и му "тръгва в картите"
47
0
 
2
 
! Отговори
АМИ ТЕ преди 10 години
Ами те затова са го свитнали Мишенката Биринкатащото ного малко алкохолец нелегален е произвели го свитналитрябвало е повече да направи примерно 600-700 тонаили 800 000
46
8
 
11
 
! Отговори
rrrrr преди 10 години
Бургаска *** проста-данчо ментата !
45
2
 
13
 
! Отговори
smehurko:)))))))))) преди 10 години
69:24=2.7т за месец 2700:30=90кг на ден Мента мента жалък и смешен специалист по финанси си:)))))))))))))))))))))) Едно малко казанче дава повече за ден:)))))))))))
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Петървсичкото това е МЕНТЕ продукция, която трови НАС?!--------------- E, ти как разбра, че спирта е бил менте? Изобщо на кое викаш менте и изобщо имаш ли представа от спиртни напитки?
43
2
 
12
 
! Отговори
smehurko:)))))))))) преди 10 години
Данчо Ментата :)))))))))))))))))) пише за менте далавери;))))))))))))))).Къде е Бисеров Мента нещо заглъхнахте по тоз ?.Пеевски също ................. Хора който са директно за затвора разследат корупция.Пълен цирк в България.Мента Мента защо ли ти викат така .......Нека хората си зададат първо тоз въпрос.А прякорите са верни който носят хората дадени им от другите който ги познават много добре
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И къде е тоя спирт? Тука вече всеки почна да си произвежда тефтерчета и тетрадки и това се взима за неоспорим факт.
41
1
 
4
 
! Отговори
hahaho az преди 10 години
че то аз само толкова съм изпил за тоя период ! това е като госпожо, гошко удари мимето докато ние палехме една бабка с бензин !
40
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А Ментата, построил ли е хотели и колко?
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПетърЗа две години са произведени тези количества, доказани с некъв тефтер, писан от Данчо Ментата :) А за пет месеца е отнет лиценза - това е друга бира. Не можеш да разбереш за какво говорят, а акъл лееш :)
38
0
 
18
 
! Отговори
v140 преди 10 години
тея 68 тона само на мен ли ми се струват супер малко?
37
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По колко са делкали с Боце - фифти-фифти или 40-60 ?