Президент и премиер ведно: Търпимост и толерантност!

Двамата с обща декларация заради ескалиралото напрежение
Обновена: 18 фев 2014 16:33 | 18 фев 2014 15:39,
58
Президент и премиер ведно: Търпимост и толерантност!
Снимка: архив, Булфото

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски осъдиха опитите за налагане на ненавист и нетърпимост към различния, към настройването на българските граждани едни срещу други, към заиграването с етническия мир и към използването на езика на омразата.

Още по темата
В съвместна декларация двамата първи мъже настояват, че подобно поведение е неприемливо и категорично трябва да бъде осъдено.

Поводът за общото им становище е ескалиралото през последните седмици напрежение, което по думите им е опасно за демокрацията и единството на нацията.

В писмото им се чете още:

"България е известна по света с толерантността, търпимостта и уважението към различния. Страната ни извървя своя преход към демокрация, като заложи на етническия мир и единството на българските граждани. Затова и в преамбюла на Конституцията са посочени общочовешките ценности, около които се обединяваме: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост.
 
Постижение на стремежа ни да живеем в демократично общество е и конституционният принцип: всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
 
С влизането си в ЕС и НАТО България направи своя цивилизационен избор. Стабилността на институциите, липсата на дискриминация, свободата на словото, плурализмът и правото на свободен избор – религиозен или политически, са основополагащи за избрания път да изградим модерно и проспериращо общество.
 
Усилията на всички институции, политически партии, неправителствени организации, както и на отделни техни представители, трябва да се насочат към недопускане на насаждането на нетърпимост, успокояване на напрежението и спиране на разделението в обществото.
 
В навечерието на деня на Левски е недопустимо именно Апостола на свободата, етническият мир и единението на нацията да бъде използвани за постигане на краткосрочни политически цели и евтин популизъм. „Гледай народната работа повече от всички други, повече и от себе си да я уважаваш“, е казал Васил Левски. „Всичко се състои в нашите задружни сили, всекиму ще се държи сметка за делата.“
 
Днес повече от всякога трябва да подхождаме отговорно към запазването на основните демократични постижения. Загубването на което и да е от тях ще ни отдалечи от цивилизационния ни избор да бъдем равноправни с другите европейски народи", заключават в писмото си Плевнелиев и Орешарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Песимист преди 10 години
До боц> Киро, пак си повярвал на журналистчетата, които познават историята, колкото теб!По това време населението на Бг е около 3(три) милиона.Ми то населението пак ще стане 3 милиона (натам върви работата), ама от тях я има рстанали 1 милион българи, я не.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tikvenici
40
0
 
1
 
! Отговори
boc преди 10 години
И Киро, забележи:Българи-2,5млнТурци-0.5 млниииииицигани-само 0.05млн(50 000)А сега:Българи-останаха само партийнообвързани продажнициТурци-електората на ДПСЦИГАНИ - ЗАБЕЛЕЖИ---около 1 МИЛИОН!ДА НИ Е ЧЕСТИТОДА НИ Е ЧЕ СТИТ!!!
39
0
 
1
 
! Отговори
боц преди 10 години
Киро, пак си повярвал на журналистчетата, които познават историята, колкото теб!По това време населението на Бг е около 3(три) милиона.
38
0
 
1
 
! Отговори
вени преди 10 години
Нейсе, обичайте се, следвайте повика на наш Президенчо!
37
0
 
1
 
! Отговори
boc преди 10 години
Не ви ли правят впечатление масираните реклами по ТВ на ТОТОТО? Явно е, че шопара Пеевски и свинята-майка Кръстева се нуждаят от нови постъпления, за да финансират мръснишките си проекти!
36
0
 
2
 
! Отговори
вени преди 10 години
Плевнелиев, който тресна въпроса за задължителното гласуване, чиято аргументация всеки си знае, че е за да се ограничи тежестта на вота на турци и ***.
35
0
 
2
 
! Отговори
вени преди 10 години
Декларация на олигарх си е все едно Пеевски да защитава "свободата на словото", а Борисов "развитието" на България.
34
1
 
2
 
! Отговори
киро преди 10 години
Сега да вземат да отговорят и защо през 1871, когато Левски пише тези думи, българите са били 7 милиона, а днес едва стигат този брой! Докато за същото време населението на Великобритания от 27.8 милиона е станало 62 и нагоре!!!
33
0
 
3
 
! Отговори
киро преди 10 години
Добре че имаме един Левски, да го цитираме и никой да не скача да го опровергава.. добре, че е той!
32
0
 
2
 
! Отговори
пацо преди 10 години
Равенство в доходите и равенство пред закона, са две различни неща.
31
0
 
1
 
! Отговори
пацо преди 10 години
Това че, на ДПС им се ще е друга тема. Всичко си е мирно и тихо!
30
0
 
2
 
! Отговори
пацо преди 10 години
Дрън дрън дрън. Къде видяха етническо напрежение?
29
0
 
1
 
! Отговори
boc преди 10 години
Орешарски, ти имаш най-малкото право да говориш! Точно твоите ментори ДПС и БСП, са в основата на поредното заиграване с етническата карта! Ред е и подкрепящата ви Атака да се включи! Аа, да не забравяме и платените ви ТРОЛЧЕТА, финансирани от Йтова!!!!
28
0
 
3
 
! Отговори
gio преди 10 години
пълни глупости. Цитирате тази конституция, когато Ви изнася, а се отнасяте със собствения си народ като с чужди. И най-малко Какт е тръгнало скоро ще е видов ден
27
1
 
6
 
! Отговори
Борко преди 10 години
Когато Плевнелиев си купи къща във Факултето, вместо в Гърция, ТОГАВА И САМО ТОГАВА да ми говори за търпимост, гиди мижитурка неедна!
26
0
 
6
 
! Отговори
03. Mart преди 10 години
i da praznuvate s radost i stastie, tarpelivo i tolerantno nationalnia bulgarski praznik na 136 ? bulgarska minimalna mesechna zaplata za trud 250 chasa v Republika Bulgaria, ravnopravnata chlenka na EU!
25
5
 
2
 
! Отговори
Ей, шшшшш преди 10 години
Вярно ли е, че Бойко оправил първо теб и после президеншата?
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
MESTAN OTKAKTO E IZLQZYL NAPRED V TOQ PARLAMENT NEPREKYSNATO SE ZAQJDA S BYLGARITE.VSEKI BOJI DEN NI TORMOZI.OBIKNOVENNITE XORA TURCI I VSI4KI DRUGI NE NI PRE4AT.EI TOQ MESTAN DYRPA DQVOLA ZA OPA6KATA MAXNETE GO I SLOJETE SPOKOEN I NEZAQDLIV 4OVEK VYN MESTAN OT PARLAMENTA.
23
0
 
5
 
! Отговори
t0read0r преди 10 години
нещо получовеците, застанали на върха на пирамидата взеха да се паникьосват. никога не съм предпоалгал, че ще мога да направя паралел с ученото в училище преди доста години - върховете не могат, низините не искат, момент на революционен подем - що е то?