ГЕРБ и БСП с по 6 евродепутати, ДПС - с 3, Бареков е на ръба

Проучване: Няма политик с положителен рейтинг, но кабинетът се стабилизира
11 мар 2014 18:09,
120
ГЕРБ и БСП с по 6 евродепутати, ДПС - с 3, Бареков е на ръба
Снимка: Булфото

ГЕРБ и БСП ще имат по 6 депутати в ЕП, ако изборите бяха тази неделя, показват данните от изследване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено на територията на цялата страна. В проучването са участвали 1016 души, които са били интервюирани по домовете си в периода от 1 до 6 март.

14,7 на сто от анкетираните посочват, че ще изберат ГЕРБ на 25 май при зададен открит въпрос, при който те сами посочват отговора си. Резултатът за БСП е 13,5, а трети в подредбата са ДПС, които ще получат три мандата в ЕП, категоричен е социологът Юлий Павлов. При откритата форма на въпросите 5,8% заявяват подкрепа за Движението. Третата позиция на ДПС категорично ще се запази, посочи Павлов и уточни, че евентуални размествания в подредбата няма да засегнат партията на Лютви Местан, тя има три сигурни мандата.

Реформаторският блок ще има един представител в ЕП, показва проучването. 3,3 на сто от анкетираните са посочили предпочитания към дясното обединение в отворения въпрос. На този етап мястото в ЕП остава несигурно за "България без цензура" на Николай Бареков, която ще се бори за един мандат - 2,7% са заявили подкрепа за партията. Изненадващо след това се нарежда Национален фронт за спасение на България (НФСБ) с 2,4%. Партията на Валери Симеонов изпреварва алтернативната лява формация АБВ на президента (2002-2012 г.) Георги Първанов, която е с подкрепата на едва 2,3 на сто. Следва "Атака", която взима само 1,4%.

Сред твърдо решилите да гласуват, които са 42,3%, 28,4 на сто подкрепят ГЕРБ. Социалистите получават 27,5 на сто, а ДПС - 15,4%.Реформаторите са с одобрението на 6,4 на сто от запитаните, а "България без цензура" получава 5,9%. АБВ е с 5 на сто подкрепа, а НФСБ изпреварва "Атака" и при този показател, взимайки 3,4%. Партията на Волен Сидеров се радва на подкрепата на 2,6 на сто от твърдо решилите да гласуват.

Според Павлов резултатите показват, че на 25 май ще има битка за три мандата, защото ако изборите са тогава, ГЕРБ и БСП ще имат по 5 сигурни евродепутати, ДПС няма да паднат под три мандата, а Реформаторският блок ще вкара поне един евродепутат. Основната битка ще бъде за партията на Николай Бареков, която трябва да прескочи 5,88 процентовата бариера. В момента "България без цензура" е на границата, но мястото й в ЕП ще зависи от кампанията на НФСБ и АБВ, които също ще се борят за представителство в европарламента.

Предсрочни парламентарни избори надали ще се проведат, показват още данните от изследването. Според 35,1% от анкетираните управлението на кабинета "Орешарски" се справя с работата си, както правителството на ГЕРБ се справяше. Ако все пак се стигне до предсрочни парламентарни избори, в Народното събрание ще влязат 6 партии. Подредбата е почти идентична с тази за евровота. ГЕРБ отново взима по-голям процент от левицата - 18,7. За БСП биха гласували 17,6%, а ДПС получава подкрепа от 8,3 на сто от българите. Реформаторите ще влязат в НС с одобрение от 5,4%, както и партията на Николай Бареков, която е с 4,4%. Под бариерата остават АБВ с 3,7 и НФСБ с 3,2. Доверието към "Атака" е намаляло двойно спрямо резултата, с който националистите влязоха в 42-то Народно събрание - сега подкрепата за партията на Волен Сидеров е едва 1,6%. При евентуални предсрочни избори биха гласували 47,7 на сто от българите, като от тях колебания за кого да гласуват имат 18,1 на сто.

Няма политик с положителен рейтинг, става ясно от допитването. Неодобрението е по-голямо от одобрението при всички политици. Най-харесвана продължава да бъде еврокомисарят Кристалина Георгиева, на която симпатизират 32,5 на сто от анкетираните. Неодобрението за нея е малко над 50 на сто - 56,8%. Висока е подкрепата и за президента Росен Плевнелиев, който има рейтинг от 31,6%. Неодобрението за него е 60.3 на сто. Кметът на София Йорданка Фандъкова е харесвана от 28,4 на сто от българите, а четвъртата позиция е за премиера Пламен Орешарски. Одобрението за него е 28,1%, което е добър резултат, смята Павлов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има преднина от 3% пред лидера на социалистите Сергей Станишев, за когото одобрението е 21 на сто. Лидерът на ДПС регистрира по-добър рейтинг в сравнение с този на почетния председател на Движението Ахмед Доган. Одобрението за Лютви Местан е 12,8 на сто. С най-голямо недоверие се ползват Волен Сидеров, Николай Бареков, Слави Бинев, Росен Петров, Цветан Цветанов.

Данните на Центъра за анализи и маркетинг показват, че на 25 май, когато ще се проведат третите европейски избори, ще гласуват около 2,5 млн. души. В сравнение с предишните два вота не се очаква по-висока активност, смята Павлов. При първите избори за ЕП правото си на глас са упражнили малко под 2 млн. души, а на вторите - около 2,6 млн. души. Това означава, че настоящата прогноза за 2,5 млн. избиратели е реална и постижима, допълни той и отчете, че кампанията ще се води на база случващото се в България, не на ниво ЕС. Преднината на ГЕРБ пред БСП за предстоящия евровот се дължи на рестарта на АБВ. Според Павлов 2/3 от симпатизантите на формацията на Първанов са дошли от БСП. На това се дължи и промяната в нагласите, регистрирани в предишни изследвания, които гарантираха преднина за столетницата.

Няма голяма разлика в съотношението песимисти и оптимисти, но първите са три пъти повече от вторите. Данните показват, че мнозинството българи са реалисти и трудно намират за кого да гласуват. "Остава гласуването с отвращение", каза още Павлов.

Около 60% биха гласували на референдум относно изборните права, което означава, че в допитването биха участвали около 3,4 млн. българи. Павлов заяви, че тези данни са твърде оптимистични и надали толкова хора биха упражнили правото си на глас. 19,2% са категорични, че не биха участвали в провеждането на референдум. Близо 60% от избирателите обаче биха се възползвали от преференциалното гласуване, но по-скоро това е пожелателно мислене, обясни социологът. 

Сред институциите с най-голямо доверие, и дори превес на процента на одобрение, се ползва Българската православна църква, която има 44,5%. Последен по доверие е парламентът с 20,3%. 75,8 на сто от анкетираните не вярват в работата на депутатите. Въпреки това данните показват, че правителството се стабилизира, каза в заключение Юлий Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
10
 
15
 
! Отговори
Демократ преди 10 години
Много ме радва как комунистите защитават като Матросов на Амбразурата бившият зам.председател на СДС - десният финансист Орешарски, който беше изгонен от СДС заради връзки с Васил Божков. Десният Орешарски продължава да налага плоския данък, който е дясна мярка, остави лихвите по влоговете, не строи Белене. Това е доста добър десен политик, важното е бабичките от БСП и троловете да си го хвалят.
27
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДНЕС НИ УПРАВЛЯВАТ:ОБЛАСТНИ И ЗАМ. ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ ПРИ КОАЛИЦИЯТА БСП-ДПС-АТАКА :Бургас -Юсеин Мехмед, Варна-Маткан Ибрямов, Габрово-Кенан Ашиков, Добрич-Исмет Хабил, Кърджали-Муса Сайдаахмед, Ловеч-Юнал Масъков, Пазарджик-Юмер Хамза, Плевен-Енгин Кючуков, Пловдив-Юксел Расим, Разград-Севгин Шукри, Русе-Айдън Караахмед,, Благоевград-Муса Палев, Силистра-Насуф Насуф, Търговище-Емел Расимова, Хасково-Кадир Исов, Сливен-Неджим Ахмед, Смолян-Бейхан Дуран, Стара Загора-Тонджа Йостург, Шумен-Левент Зекериев, Ямбол-Ахмед Мехмедов.
26
0
 
14
 
! Отговори
Радо преди 10 години
Толкова много се разминават резултатите последните дни, че няма накъде. Май месец ще стане ясно, къде е доверието на българите и то хич не в ДПС или РБ. Даже и за първите не съм сигурен, че няма да паднат.
25
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трима крадци пребиха и ограбиха 81-годишна жена във врачанското с. Лесура, докато в другия край на селото край се провеждала полицейска операция, пише 24chasa.bg.Инцидентът се случил през нощта в четвъртък. Живеещата сама възрастна жена била открита от съседи на сутринта в шок и с окървавено лице в дома си. След като се съвзела, пребитата жена разказала, че трима мъже разбили входната й врата и нахлули при нея.
24
1
 
20
 
! Отговори
Ива преди 10 години
Тия резултати до изборите ще се променят, слушайте ми думата.
23
1
 
23
 
! Отговори
чичо М преди 10 години
ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СЪНУВА
22
12
 
14
 
! Отговори
икономист преди 10 години
Според престъпната и терористична партия БКП-БСП-ДС да не си повишиш заплатата това е популизъм, а не е ли популизъм да повишиш пенсиите с 4.50 лв. от юли.И как така точно с 561 лв. на месец трябва да се повиши заплатата на депутатите, а минималната заплата е 340 лв.за милиони Българи.Депутатите трябва да получават 5000 лв. , ако мин.заплата е 1000 лв. Така е в Европа, а не в Африка.
21
7
 
16
 
! Отговори
STANIK преди 10 години
Интересното е как ДПС и ббц на пеевски ще се разберат
20
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП - ГЕРБ 9:6
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лявото е ляво за хората на наемния труд. Дясното е дясно за експлоататорите. Кой къде е?
18
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 17колко си заблуден БКП никога не сее извинявала на Местан а вашият любим украински гражданин Станишев
17
8
 
32
 
! Отговори
***** преди 10 години
Дано оня псевдо политик Бареков не види нито един депутат както сега така и за в бъдещенезнам какъв трябва да си за да гласуваш за такъв продажник
16
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
който не е съгласен да говорят от негово име значи и е за ОСТАВКА на правителството да сложи +
15
13
 
28
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
До нещастниците, за които протестиращите срещу тройната ламя БКП,ДПС и атака, са ***.Кавали, знам, че не знаете кой е Сорос.Знам, че не знаете за какво протестирахме.Знам, че за вас е важно партията майка да е на власт без значение, че ви мачка, че ограбва родителите ви, че ви се присмива и ви казва "ние сме силните, вие сте червеи".Вие сте деградирали ***, бедни сте, мързеливи и постоянно са ви виновни другите.И така ще е докато умрете.*** ще се оправим въпреки вас ;)))
14
7
 
24
 
! Отговори
гласоподавател преди 10 години
декларация Декларирам че ,1 никога не съм се извинявал на Местан2 признавам волята на кримските граждани3 не признавам натиска на САЩ над руското население4 Бареков е по - продажен и от най - продажният политик в това НС5 НЕ ЖЕЛАЯ ДА ГОВОРЯТ ОТ МОЕ ИМЕкойто реши да гласува да мисли - не гласувайте за партии а за личности но такива в българският политически живот липсват4 не съм съгласен да се дават наши бази на войски на НАТО при евентуални конфликти
13
5
 
15
 
! Отговори
tribun преди 10 години
Бареков е пропуснал да плати,на следващото проучване ще има поне 3 евродепутати ,колкото и да мразят хората ГЕРБ те си имат своя електорат,за БСП и ДПС там нещата са ясни от 24 години,важно е тези които мразят всички и тези на които не им пука,дали ще си направят труда да гласуват на изборите.
12
6
 
10
 
! Отговори
Коко преди 10 години
До Киро 13 Брат ми, изглежда познаваш нормални хора, но това не значи , че БКП и ГЕРБ нямат подръжници.Българинът си е див, *** *** и си харесва и Бойко и Станишко и Сидеров.*** в Моната примерно и ще се отчаяш колко заблуден народ има.
11
17
 
10
 
! Отговори
Киро преди 10 години
Аз лично не познавам хора, които да симпатизират на ГЕРБ и БСП! И това е в София. Не ми се вярва да имат толкова гласове. На ДПС скоро даваха 5% , от къде се взеха тия 8? А при едно друго изследване ББЦ вкарваше 2-*** евродепутати.
10
18
 
10
 
! Отговори
Беркут преди 10 години
Феновете на БКП, Путин, Сидеров и Доган и враговете на ционизма, рептилите и шейпшифтърите банкери да натиснат минуса...сега
9
9
 
18
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Колкото и да ме разочароват тези резултати и да не виждам добро бъдеще за подобието ни на държава, няма как да не ме радва факта, че белокосото психо е аут :))))Дори за болните му подръжници има надежда да прогледнат и да видят бруталното му предателство.