Няма предпоставки за референдум в Кърджали!

Местан: Най-ценният продукт на прехода у нас е етническият модел
Обновена: 19 мар 2014 18:23 | 19 мар 2014 13:38, Камелия Цветанова
202
Няма предпоставки за референдум в Кърджали!
Снимка: БТА

Няма основания да се говори дори за наченки на сценарий за референдум в България. Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира изреченото от лидера на БСП Сергей Станишев в интервю за в. "Труд", озаглавено: "А ако утре някой поиска референдум за Кърджали?!".

В него лидерът на столетницата защитава позицията на България за референдума в Крим и прави паралели с Кърджали.

"В България няма никакви предпоставки за каквито и да е референдум от рода на Крим, няма дори наченки на такива настроения.

Тук съм категоричен и бих призовал лидерите на политическите сили - парламентарни и извънпарламентарни, в това число и президента, да не се разгръщат необосновано и безотговорно хипотези за това какво би станало, ако има референдум, защото в България условия за референдум няма", отсече той.

Според него говоренето за референдум е неправилно, а причината за това е, че в България, колкото и да е отричан и оспорван, най-ценният продукт на прехода е етническият модел, който балансира два принципа, смята той.

"Първият е абсолютно, безусловно приемане на принципа за териториалната цялост на държавата, а вторият е постигане на баланса на етнорелигиозните различия на базата на институции на международни договори, които гарантират равноправието, правата и свободите на всички български граждани в това число и на тези, които принадлежат на едно или друго малцинство", обоснова се Местан.

Още по темата
Според него това трябва да е и позицията на България спрямо кризата в Украйна.

"Аз не смятам, че трябва да се прави кой знае каква новина от един или друг риторически въпрос, било от лидер на политически сили или от президент. Не искам да драматизирам това", коментира още лидерът на ДПС.

Той добави, че по време на предстоящото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност в понеделник, ще призове държавният глава Росен Плевнелиев, както и лидерите на политическите сили да се въздържат от хипотези за референдуми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
10
 
12
 
! Отговори
не син преди 10 години
Има предпоставки да се изметете в Турция цялата рязана *** !
133
2
 
8
 
! Отговори
STANIK преди 10 години
Абе Зидаров(или там както се казваш)Кърджали да не би да е твой,скоро може и да отговаряш за радикален ислям
132
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕееееееееееееееееееееееееАйде да не разсъждаваме по косовския сценарий на САЩ.Що до сега нямах проблем с комшиите (а и сега също), а тук някой ръчка да прави кавги между нас.Ей затова мисля, че политиците за турбо и, ако набарам някой такъв, ще му разчекна задните приспособления за сх...
131
1
 
0
 
! Отговори
146 преди 10 години
до не142-а141
130
2
 
3
 
! Отговори
до 142 преди 10 години
Фюурера ти черпише вдъхновение от турците (отоманците) много пъти го е споменавал в бележките си,а първата световна война българи,немци и турци бяха заедно под общо командване на румънския фронт където печелят битките с фурор...
129
5
 
1
 
! Отговори
Джони Кешов преди 10 години
Това с референдума е игра на русофобите видете ли ако признаем Крим ще има предпоставки ...-Българските турци не искат да се делят те са в симбиоза с българите.
128
2
 
13
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
ЕЛИ ,ти си улучила десятката,това е истината.турците гласуват и ги е по грижа какво става в тая държава.българите когато има избори ходят за гъби и после пасат гъби
127
0
 
13
 
! Отговори
АЙ СИКТИР преди 10 години
''Няма предпоставки за референдум в Кърджали!''Казвайки това - ВЕЧЕ ГОВОРИМ. И Местан много добре го знае. Знае също, че в Европа схемата е друга - обособяване на трансгранични райони подпогани с ортделни пакети за развитие. Т.е. вече има такъв обособен район от България и Турция. На по-късен етап по силния го присвоява "демократично".БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
126
6
 
4
 
! Отговори
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ преди 10 години
Тоа травестит Тодор Живков кога влиза в Затвора , до ден днешен не е върнал на Държавата 7-милиона лева
125
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименАко бяхте помогнали на Фюрера-фесляшката държава щеше да е история отдавна-страхливи толерасти.
124
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако някой иска РЕФЕРЕНДУМ за Кърджали АЗ се наемам да изтровя фесляшката държава в Анадола-Само голяма тояга може да гарантира свободата ни спрямо анадолците-знаем ги колко са се реформирали и цивилизовали.
123
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПАЗАРДЖИКМоже би, но пък знае перфектно български за разлика от много български политици.
122
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Турция не им пука за Доган и Местан и каквито и да било турски партии в България, като искат могат да превземат цяла България, не само Кърджали.
121
2
 
19
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
МЕСТАН НЯМА СМЕТКА ДА ПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ.ЗАЩОТО ЩЕ ЗАГУБИ ВСИЧКО ПАРИ И ВЛАСТ.НИКОИ НЯМА ДА ГО ПУСНЕ ВЪВ ТУРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ.ТУК ВЪВ БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ГО ПЛЮЯТ И ПСУВАТ ТОЙ ИМА УВАЖЕНИЕ ВЛАСТ И ПАРИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ
120
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що бе? Ако има национален референдум аз лищно ще гласувам "за" и с малко повече късмет дпс бсп и батака ще изчезнат.
119
1
 
11
 
! Отговори
художника преди 10 години
Лютвито/на снимката/ се е размечтал малко за онуй нящо на Доганя и като как ще му го цунка.Нагледен показ, какво ги чака тези, които искат коалиция с ДПС.Да им е сладко на всички мераклии!!!
118
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тъй като гледам Доган ще дърпа ушите на Местан. Той е категоричен, че България трябва да разкрои границата си с Турция.
117
2
 
18
 
! Отговори
турчин преди 10 години
МЕСТАНЕ ТИ референдум МОЖЕ ДА НАПРАВИШ САМО В СОБСТВЕНАТА СИ КЪЩА.НЕ СЕ ПРАВИ НА ИНТЕРЕСЕН НИЕ НЕ СМЕ ТИ СТОКА.ТИ НЯМАШ НИЩО ОБЩО С ТУРЦИТЕ В БГ.
116
2
 
12
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До Гневен българинИнтелигентни,мислещи и образовани могат да са всички.Но тези общности ги държат в немотията и с икономически натиск стигнаха до тук.Без пари,показвайки им през годините че само ДПС се грижи за тях.Със спекулации за етнически мир.В малки населени места,в граничните райони,без комуникации,без пари,без достъп до конституционните им права за образование и здравеопазване.Това е в основата.Плюс откраднати средства по програми за образование и интеграция.
115
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Местане, не ми се слушат благозвучните ти празнословия.