Договорихме "Южен поток" като по книга, категоричен е Борисов

"Аз се боря за премиер, да правя политика в България"
Обновена: 9 май 2014 22:35 | 9 май 2014 18:10, Анисия Иванова
212
Договорихме "Южен поток" като по книга, категоричен е Борисов
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е категоричен, че е договорил документите за проекта "Южен поток" да се подпишат със спазването на всички европейски процедури, „така както се пише по книга“. Той заяви това в интервю за "Фокус", след като по-рано днес обяви, че партията му внася вот на недоверие към кабинета заради проблемите в енергетиката и проваления проект "Южен  поток".

„Аз отидох в Брюксел, говорих си с ръководството, обясних им, дадоха ми окей. Сега да го бях подписал. Това още преди една година. Да са минали процедурите, европейски направени, обявени в европейски вестник, прозрачни за обслужваща банка, за финансиране, за строителство, за доставка на тръби, за компресори, за всичко. Вече да се работи. Неслучайно оценката за въздействие на околната среда ние я направихме за осем месеца, за да може да се работи“, обясни бившият премиер.

Вече 15 дни ГЕРБ иска информация и изпраща група депутати в НЕК за това какви са задълженията в енергетиката. До този момент ни се отказва отговор, коментира още Борисов.

Според него умишленото задържане на цената на тока довежда до фалит държавните дружества, а в следствие на това българските данъкоплатци ще трябва да платят всичко.  „И затова внесохме вот на недоверие, за да може с този вот да разберем истинските задължения поне, защото министерството отказва да ги даде на депутатите, а по Конституция са длъжни“, обясни Борисов.

Още по темата
Лидерът на опозицията смята, че НЕК вече е във фалит, „те ги фалират умишлено с поддържането цената на тока“.  „Неслучайно всичко прехвърлят за след изборите: ЕРП-тата – след изборите, цената на тока – след изборите“, допълни лидерът на ГЕРБ. 

Той припомни, че именно ГЕРБ са свалили първоначално цената на газа с 20%, махнали са посредниците - трима, по доставката на газ и той е заявил на Путин, че проектът „Южен поток” е много изгоден за България, „но да ги проведем по европейските процедури, за да не ни се смеят след това или да ни сочат, че сме направили нещо не като хората“.

"Това беше и моят план – подписваш, че български газ може да тече по "Южен поток", защото европейските правила са да може и трети, не само двете страни - България и Русия, а и трети. Пишем ние, че добит в България газ може да минава по "Южен поток" и го подписваме. Защитил съм си националния интерес, започваме да взимаме такси и си прекарваме след две-три години и нашия газ. Затова Путин дойде в София и се прегръщахме и целувахме, защото имаме ясно разписано какво да правим. Аз съм защитил моя интерес, той е защитил неговия. Какво му е изгодното на Путин от това, че Орешарски прави заварка? Какво му е изгодното? И в същото време Брюксел му дръпна договора и каза: „Не, този не разбира. Той не може”. Направи си пиар със заварката, сега – приберете тръбите, скрийте всичко, когато ви кажем, тогава ще правите",  каза Борисов и "прати" Орешарски  да "открие някой ресторант във Виетнам, че не е откривал нищо". 

Водачът на листата на ГЕРБ за евроизборите Томислав Дончев е готов за дебат с водача на Коалиция за България Сергей Станишев, който бяга от дебат, защото знае, че ще блесне некомпетентността му по европейските въпроси, смята още Борисов.

По думите му Станишев би искал дебат с него, но водачът е Дончев, а не Борисов. "Аз се боря за премиер, аз се боря, за да правя политика в България", обясни той.

По отношение на предизборните клипове Борисов каза, че в клиповете на ДПС има стил, за разлика от тези на БСП. „ДПС в това отношение пак показват по-голям квалитет от БСП – те отчитат построените магистрали, отчитат, че за големите градове метрото, „Южната дъга”, зали – всичко това е важно, но казват, че искат инфраструктура и до малките градчета, и до малките села и махали. И ние искаме, но когато аз заварих София без метро, без „Южната дъга”, столица в Европа без спортна зала, бях длъжен първо да направя в големите градове, където живеят по 2 милиона, по 1 милион души - Пловдив, Варна, Бургас. Разбира се, ако имахме втори мандат, щяхме да отидем и в по-малките населени места, където и там сме се опитвали да правим, но факт е, че те го отчитат. А какво прави Станишев? Най-голямото падение на БСП. Разни фехтовачи се боцкат, някакви си удрят круши, други шах играят. Това е падение на БСП”, убеден е той.

На въпрос за това, че Лютви Местан води кампанията на турски език, независимо че е приет изрично текст в закона, Борисов каза, че хората могат да си говорят на език, на който се разбират.

"И кой колкото повече езици знае, може да си общува с повече различни хора, националности. Да, ние приехме такъв закон, Местан сигурно ще бъде глобен. За мен това не е проблем кой на какъв език говори. Проблемът е какво говори”, допълни лидерът на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
7
 
11
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
Договорил Южен Поток по Винету! Тоя не разбра ли,че южен поток не е едностранен договор между България и Русия.. - това е един изключително труден за подписване договор тъй като се съобразява с много страни и с техните законодателства, а освен това и с европейското такова.. Не знам този *** дали е чел някакъв елементарен договор през живота си и дали си дава сметка колко трудно е да се постигне съгласие особено за нещо толкова значимо и голямо = Пълен
115
6
 
8
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
Аз отидох в Брюксел, говорих си с ръководството, обясних им, дадоха ми окей"...Това говори достатъчно.. той бил отишал в Брюксел и говорил с началниците си.. за тоя човек е важно само да се хареса на началниците си.. пък интересите на България - ****ната им. Сам си го казва и най-тъжното е че никой не разбира какво се крие зад думите му.. Това му беше и политиката 3.5 години - хората умират от глад, но спазваме фискална стабилност - като Германия сме били само че с 200 евро заплата ***
114
8
 
8
 
! Отговори
дядо Гроз преди 10 години
Книгата е единствената,прочетена от него - "Винету" !
113
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво толкова се превъзнася с тоя БрюкселНие сме суверенна страна. Меркел никъде не казва.че вбрюксел са й дали о кей. Отива и си урежда нещата. Ние и без тоя южен поток се оправяме. Решили са да нямаме индустрия, за какво ни е толкова енергийна мощност
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма десни политициНяма обаче и левиИма само интересчии,които драпат за власт с цел да си приемат лобистки закончетаНикакви права на работншците не останаха. Кодикса на труда стона най-мракобесния закон на всички времена у нас
111
22
 
12
 
! Отговори
Браво! преди 10 години
ББ пак доказа че е по-добър от тройната мафия! Няма една празна приказка, само истини и факти! БРАВО!
110
9
 
21
 
! Отговори
Язовец преди 10 години
"Договорихме "Южен поток" като по книга, категоричен е Борисов" Само дето сте неграмотни .И коя е тази книга???Винету,която са ти я прочели ли ???
109
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tozi nali go izritaha ot politikata predi niakolko meseca, kakvo oshte tarsi tuk? V BG politicite sram niamat, takova bezbojie i naglost i v Amerika go niama, uchenicite izprevariha uchitelite si.
108
6
 
13
 
! Отговори
зазаза преди 10 години
До Анонимен 131боко как стана милионер?
107
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те затова ти скроиха всичко,за да не им се бъркаш на далаверите.И понеже вкупом са станали милионери чрез корупция през тези 25 години,през които властта си е била винаги тяхна,сега колективно те ругаят,защото много се страхуват от завръщането ти.Знаят,че този път няма да им се размине.Хората са отвратени от техните лъжи,комбинирани с милиарди заеми,кражби и хвалби.Правят гаф след гаф,че са некадърни,но облагите им се множат.Опорните точки на Моника този път няма да помогнат.Успех за ГЕРБ!:)
106
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Троловете действат колективно.Моника иска обединение на тройната коалиция в сайта,че да няма само грозни ругателства и обиди, защото е примитивно и не върши работа.Гледам новините в момента и им слушам официалните глупости.Те са винаги невинни,"много отговорни" и активни в манипулациите, заемите, кражбите и хвалбите.Алчността, наглостта и некадърността им са видни за всички.Злобните нападки са знак за безсилие и панически страх.Знаят,че губят и това ги вади от равновесие.Бумерангът се завръща!:)
105
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Признавам си , че Бойко е голям кретеноид, освен червена мутра от БКП.А тарикатите му избиратели не се различават от тия на БСП, 50% ***...Жалка работаЖалко за кръвта, жалко за поколенията
104
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много *** се навъдил тук днес. Няма нормален чоек, дето на фона на съществуването на тройната ламя ще нарежда някого другиго освен БСП, ДПС и Атака. Ботове разни нискоинтелигентни се пробват да минат за живи хора , ама явно слаб им програмиста ;)
103
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахахаха - *** им бил...Абе пичове, забравяте, че е с инженерна специалност и е бил университетски преподавател ;)Можете да сте сигурни, че може да говори доста добре. Правил го е с години пред студенти. Само че сега се налага да обяснява на ***(това сте вие) действията си. И във всички случаи е по - добре от действията на БСП. Най - малкото не му се налага да обяснява заменки, кражби или политически чадъри нат криминални лица.
102
4
 
15
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 10 години
До политологПриятелю ,твоят идол пак говори глупости!Той дори не знае колко жители живеят в България
101
21
 
9
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Колкото повече време управляват тройната мафия БСП-ДПС-Атака-ДС , толкова повече мислещите българи виждат , че на този етап единствено ГЕРБ и Б. Борисов могат да изведат България от блатото , в което ни набутаха тройната коалиция. В най скоро време ще се повиши драстично тока , горивата , а от там и всички хранителни продукти. Не случайно Станишев , Сидеров и Бареков се писаха водачи на Евролистите. След изборите ще избягат в Брюксел уж да променят Европейската политика, а ние ще подсмърчаме .
100
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Банкянския толуп много поумнял бе. Нищо не казва за кръвното обаче. Дига ли го, дига ли го - щото това долу отдавна не го дига.
99
7
 
4
 
! Отговори
тролове преди 10 години
*** от всички стани , обединете се :-) :-) :-)
98
7
 
18
 
! Отговори
Градския преди 10 години
Тоя дундьо пак се прави на лисугер и се облизва за държавното грозденце !На височко ще ти дойде тоя път , бая височко , а ти ставаш все по-малечък!
97
8
 
15
 
! Отговори
ROT преди 10 години
*** ДЪРТАК!!!!!!