РБ иска сезиране на КС за проверка на изборния резултат

Оспорва се законността на избора на 17-ия член на ЕП
4 юни 2014 18:44, Елка Василева
4
РБ иска сезиране на КС за проверка на изборния резултат
Снимка: Булфото

Реформаторският блок внесе искане до президента, Народното събрание, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор за сезиране на Конституционния съд за незаконност на изборните резултати, съобщиха от Реформаторския блок.

Лидерите на петте партии от Реформаторския блок и проф. Тодор Танев от Гражданския съвет на блока са подписали искане за оспорване законността на избора на 17-ти член на Европейския парламент.

Реформаторите искат Конституционният съд да се произнесе по законността на избора на базата на повторно преброяване на бюлетините.

Реформаторският блок иска президентът да упражни правото си на инициатива и да сезира Конституционния съд за законността на 17-тия мандат от избора на членове на Европейски парламент от България, който беше определен с решение на ЦИК, се казва още във внесеното днес следобед искане.

Основанията на РБ за искането са нарушения на Конституцията и на действащия Изборен кодекс, както и редица сигнали за нарушения.

 "Масовото нарушаване на закона при броенето и отразяването в протоколите на гласовете за водачите на листите е довело и до сериозни нарушения при броенето и отразяването в протоколите на гласовете за партии, коалиции и инициативни комитети", пише в искането на РБ. Това сериозно рефлектира върху изборния резултат и се явява съществен порок. ЦИК се базира на погрешни данни при преброяването и неправилно разпределя мандатите по партии и кандидати, се посочва в искането до президента.

Реформаторите настояват КС да провери правилното отразяване на преференциалния вот, за да се коригира при необходимост решението за обявяване на имената на избраните членове на ЕП. Те настояват да бъде възложено на ЦИК да извърши ново определяне на изборния резултат, след като се съобрази с решението на  Конституционния съд за ново преброяване на бюлетините и преразпределяне на 17-тия мандат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
До АнонименА кой те кара да кликаш на неясни ти акроними и да четеш? Качвай се бързо на буса за Анкара, там сигурно всичко ти е ясно.
1
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе какви са тези акроними, които никой не е чувал, че и цяло заглавие има с тях? Изобщо не ми се чете и не ми се навлиза в повръщнята - или ние, или те. Друго положение няма.