EVN: Решенията на ДКЕВР ще отворят дупка от 1,5 млрд. лв.

"Проблемите идват от непазарните решения на регулатора"
6 юни 2014 15:42,
44
EVN: Решенията на ДКЕВР ще отворят дупка от 1,5 млрд. лв.
Снимка: архив, Reuters

Ценовият доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за новия период (от 1 юли 2014 година до 30 юни 2015 година) ще отвори дупка от над 1,5 млрд. лева в енергийната система. Тази прогноза направиха представители на EVN България на среща с журналисти.

Проблемите идват от непазарни решения, които взима енергийният регулатор, посочиха от дружеството.

Председателят на Управителния съвет на EVN Йорг Золфелнер представи и изчисленията на дружеството откъде ще дойдат големите загуби - 541 млн. лева са заложени като разходи за изкупуване на енергия от възобновяеми източници за новия ценови период, а 424 млн. лева са заложени като намаление на разходите за изкупуване на електричеството от ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3. Реално обаче на този етап намаляването на изкупната цена за тези две централи още не е договорено. 331 млн. лева са загубите за системата от некомпенсирана енергия от възобновяеми източници досега.

30 млн. лева е разликата между признатите технологични и реални разходи. В случая за EVN регулаторът признава 8% разходи, а реално те са 10,8% (през календарната 2013 година), сочат данните на компанията.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не признава и разходите за балансиращия пазар на дружествата, от което рискът за загуби за системата е в размер на 65 млн. лева.

От 1 юли регулаторът променя и цената на енергията за технологични разходи, която електроразпределителните дружества купуват. В момента тази енергия се плаща по цената на Националната електрическа компания (НЕК), или 115 лева за мегаватчас. От новия ценови период е заложено електричеството да бъде купувано по цена на АЕЦ "Козлодуй" - 30 лева за мегаватчас.

При тази промяна обаче има риск при либерализиране на пазара ядрената централа да се окаже без квоти за технологичните разходи и дружествата да купуват на свободния пазар необходимата енергия. Това крие риск от 180 млн. лева за цялата система за целия ценови период, посочват от EVN.

От друга страна, може да се окаже, че по-ниската цена за технологичния разход стимулира кражбите. От EVN България посочиха, че кражбите на електричество реално са технологични разходи за тях, защото те представляват разликата между заявената и реално потребената енергия.

"Разходът е за мрежата и е логично да бъде поет от мрежата", заяви Илина Стефанова от дружеството. Сметките обаче показват, че коректен клиент би платил цена от 0,115 лева за киловатчас, а при кражба цената ще бъде 0,03 лева.

От EVN България критикуваха и изчисленията на енергийния регулатор по отношение на цената за електроенергия, по която дружеството трябва да продава на своите клиенти от 1 юли.

Не се признават разходите за балансиране на енергия и загубите от това за дружеството ще бъдат 17 млн. лева. Разходите за балансиране идват от разминаването на заявената и потребената енергия от потребителите. Минимално изменение на климатичните условия обаче води до повишаване на консумацията, което в случая ще бъде покрито от EVN, посочи Йорг Золфелнер.

Регулаторът признава 8% технологични разходи на дружеството, което е едно от най-ниските нива в региона на Югоизточна Европа, посочиха от дружеството. Те показаха данни на Energy Community Regulatory Board, според които средният размер на технологичните разходи в региона е 13,99%.

ДКЕВР вече признава, че дружеството има некомпенсирани разходи за изкупуване на енергия от възобновяеми източници за предишен ценови период (2012 - 2013 година) в размер на 248,6 млн. лева. Макар и признати, те все още не се покриват от регулатора и в новия ценови период - до 30 юни 2015 година. От дружеството смятат, че за новия период има риск от непокриване на разходите за изкупуване на енергия от ВЕИ мощности и изчисляват размера на загубите от това на 166 млн. лева.

Одитът на енергийния регулатор не е обективен

EVN България се оплакаха и от липсата на обективност при изготвянето на доклада за цялостната дейност на трите електроразпределителни дружества за периода 2008 -2013 година. Проверката на ДКЕВР показа общо близо 3 хил. нарушения, от които над 300 са за проблеми, свързани с дейността на EVN България. Досега от компанията са получили 26 акта за нарушение, изготвени на базата на одита.

От дружеството посочиха като пример за необективни констатации отчетеното забавяне на отговорите на жалбите от клиенти. Регулаторът е изискал действията по жалби, подадени в първите три месеца на 2013 година, но не и от други години от проверявания период. В първите три месеца на миналата година броят на жалбите е бил нереално висок и обработването им е било забавено.

"Проверките от 2008 година изпратиха ясен сигнал към нас - ще се признава по-висок процент на технологичните разходи, а не толкова оперативни разходи", обясни Йорг Золфелнер и допълни, че на базата на това дружеството е инвестирало повече в мрежата. Оттам идват и спестените средства от технологични разходи, за които от ДКЕВР сега ни казват, че е грешно, заяви още той.

Припомняме, че днес ДКЕВР трябва да вземе проекторешение за цената на тока и парното за новия регулаторен период. То ще бъде обсъдено с представителите на трите дружества на 9 юни.

Развитието на темата за ЕРП-тата може да следите тук

Още новини за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 9 години
Явно и на теб ти е мътно, кой определя цената на тока.
34
2
 
1
 
! Отговори
до 28 преди 9 години
Не бой се, ей сега като си върнети тъпанарина от Банкя той ще ги отнеме, но не знам какво ще каже по въпроса дясната му приятелка Баба Яга Меркел от ЕНП-то. Едва ли ще я зарадва много, пък Бойко е свикнал да радва хората. Така че, появи се дилема ...
33
3
 
1
 
! Отговори
Edison преди 9 години
От EVN България посочиха, че кражбите на електричество реално са технологични разходи за тях ======> Ние /КОРЕКТНИТЕ/ ли ще плащаме кражбите от скапаната ви мрежа????????Я си намерете начини за ограничаван на кражбите, или си взимайте багажа и си Е***авайте майката на там, от където сте дошли!!!! Не разбирате ли че нещата много се промениха????????!!!!!!!!
32
2
 
5
 
! Отговори
мдаааа преди 9 години
До ШопA тук да кажа аз - 3, 4 -и блок можеха да работят поне до 2040 -та , за 5и 6 -ти да не говорим а те се бяха изплатили - следователно , вместо левчета за ВЕИ-та , щяхме да даваме стинки , нооооооооооооооооо нашите управници ни продадоха, закриха ги , направиха ВЕИ - мощности за 100 години напред / нещо дето една Франция не си позволява да прави /и ей ти ся кво става
31
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дупката я направиха гея, бея и лудия, цяла България потъна в нея.
30
6
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Токът от АЕЦ е също толкова "евтин", колкото и токът от ВЕИ. Просто удобно забравяте, че за да почнете да добивате "евтин" ток от АЕЦ, първо трябва да вложите 12 милиарда, които да вземете на заем, които с лихвите ще станат 20 милиарда , които като ги разделиш на 30-40 години, означава, че към цената трябва да добавите и едни 500-600 милиона годишно, които идват от джобовете ни. На два милиона и половина плащащи ток се падат по 250 - 300 евро към сметките годишно или по 50-60 лева на месец.
29
2
 
4
 
! Отговори
iwan.iwanow преди 9 години
До АнонименМожете да изгорите имотите на Мегленка и на Бойко! Възобновяемите източници са виновни за тези цени и Тецовете! ДКЕВР независим, а кой им плаща заплатите?
28
4
 
5
 
! Отговори
зико преди 9 години
Никой не ви е довел на сила, като не ви харесва метла да ви няма. От къде на къде вие ще ни продавате нашия ток.
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** нещо ви сецна ентусиаЗъма за отнемане на лицензиите на ЕРП.
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кой ви е казал, че токът на американските централи е скъп?
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ние ревем от 10 години ама вие само вдигахте цената на тока, нашите разходи не ги мислехте. Сега си ревете колкото щете. Няма кой да ви чуе!
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 21 Шоп Тока струва толкова колкото каже ДКЕВР, *** ли си или какво? Не случйно това е държавен регулатор, а не частен!
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кои са ЕВН че да решават енергетиката на страната? Защо президентчето обръща внимание на тях а не на ДКВЕР? Май пак ще има протести, и този път всички офиси ще бъдат изгорени и ще се стигне до имотите на някои, писна ми!
22
3
 
5
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
А пазарно ли е да плаща зелената енергия на 10 пъти по високи цени, или когато се дере крайния потребител е пазарно , когато се ограничават нечии печалби нее ? А демократично ли е да запалим потрошим няколко ВЕИ централи и да няма осъдени поради липса на доказателства - май да
21
5
 
10
 
! Отговори
bbg преди 9 години
Да бе. Глупости. Естествено, че ЕРП-тата ще пищят като ним свият гарантираната печалба от 12%. Къде по светас има такова животно "гарантирана печалба от държаватра за 30 години? Само чакайте реакцията на американските центрли когато притиснат и тях. Според всичките тези кръвопийци светът ще се срине ако малко им паднат печ1албите. А че не остана тук народ, който да ги плаща се правят че не виждат.
20
12
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Ако ЕРП-тете бяха купени от руски олигарси, кремльовските *** щяха да ги защитават с голи гърди. Няма безплатен обяд, тока си струва толкова, колкото трябва.
19
4
 
1
 
! Отговори
васко преди 9 години
Като стана дума върнаха ли ти надчисленото - едва ли ...
18
9
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
НЕК го фалира неграмотния банкянец, а не украинеца. И минъстърът на енергетиката, разносвач на банички. Един такъв с джуки.
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След редица жалби, от Енерго Про най-накрая дойдоха и ми казаха, че електромерът ми бил от онези унгарските (за които те явно добре знаят, ама си мълчат) и надчислявал с 39,5% повече консумация от реалната, смениха ми го и сметките ми паднаха. Представям си колко народ редовно бива доен от тези ***.
16
4
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
Какво значи надписват сметката. Ти грамотен ли си. Числата познаваш ли. Можеш ли да ги сравниш тези от фактурата с тези на елкетромера ?Ако се различават, това е надписана сметка. Ти да не мислиш, че сметките ги пише Баба Пена Инкасаторката с химическия молив на амбалажната хартия.Може би не знаеш но тези данни се обработват и проверяват и едва след това ти се издава фактурата. Електротехниката е техника, а не окултизъм.