НС пак без кворум, ГЕРБ не изпълни молбата на Борисов

Парламентът не успя да освободи Станишев като депутат
Обновена: 26 юни 2014 13:40 | 26 юни 2014 09:47, Камелия Цветанова
191
НС пак без кворум, ГЕРБ не изпълни молбата на Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

За втори път тази седмица се провали заседанието на парламента.

И днес след втория опит на председателя на парламента Михаил Миков да събере нужния кворум от 121 депутати, в пленарна зала бяха едва 109 от управляващите.

ГЕРБ и „Атака“ отново отказаха да влязат в зала и така се провали заседанието на парламента.

След като и вчера нямаше заседание и парламентът не гласува искането на лидера на БСП Сергей Станишев за прекратяване на пълномощията му като народен представител, за да стане евродепутат, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов призова депутатите си днес да осигурят нужния кворум и да го изпратят в Брюксел.

Още по темата
Това обаче така и не стана, а самият лидер на БСП е в Брюксел в качеството си на президент на ПЕС.

Случаят със Сергей Станишев може да се окаже сложен юридически казус, ако до края на седмицата парламентът не гласува прекратяване на правомощията му като народен представител.

Ако до първото заседание на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, насрочено за 1 юли, Станишев не е освободен от българското Народно събрание, той ще изпадне в несъвместимост.

Юристите са разделени по въпроса дали това означава, че автоматично ще отпадне от парламента или от ЕП.

Според част от тях това означава, че след 1 юли Станишев би следвало да остане в България, а според други – няма проблем да стане евродепутат.

Решението на Борисов да бойкотира заседанията на парламента явно е провокирано от поведението на мнозинството през миналата седмица.

След скандалите около разглеждането на ветото на президента върху Закона за МВР и вкарването като точка в дневния ред на поправките в Наказателния кодекс, той се ядоса и обяви, че Народното събрание не трябва да работи, докато не се проведат консултациите между парламентарно представените политически сили, на които трябва да се определи законодателната програма, преди да се разпусне 42-рия парламент.

Изненадващо вчера Борисов промени позицията си за датата за предсрочните избори, както и решението си за консултациите в парламента.

След отказа си миналата седмица да участва в тях с мотива, че вече не вярва на БСП и ДПС, които според него си правят каквото си искат, в сряда той съобщи, че ще се включи в срещата в петък.

Борисов вчера заяви още, че иска изборите да са в средата на септември, въпреки че при президента Росен Плевнелиев беше договорено вотът да е между 28 септември и 12 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
14
 
! Отговори
TNT преди 9 години
Сериозно ли, тези от тройната коалиция не могат един кворум да си осигурят , ГОЛЕМИТЕ управленци - големи некадърници.
132
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМОЖЕ - само в България! ТЕ СА ВЕЛИКИ ДЕПУТАТИ! Жалко за обикновените хора!
131
3
 
22
 
! Отговори
БЕЗ ДУМИ преди 9 години
ПРЕСТЪПЛЕНИЕ е в 2014 година ДА СЕ МОЛИ Борисов на великите депутати от ГЕРБ да изпълняват задължението си да работят като депутати, за което им се заплащат ОГРОМНИ заплати, на фона на другите истински работещи хора в България с ниски доходи. Да дарят заплатите си на пострадалите без домове във Варна, ако имат съвест!Явно нямат морал!
130
2
 
19
 
! Отговори
По-зле, по-добре ! преди 9 години
Вярно е, че с всеки изминал ден, поразиите нa марионетните пишман-управници стават все по-големи. Но... иде есенно-зимен сезон, а с него и бум на изкуствено задържаните до тоя момент цени на тока и парното. Като добавим и последствията от спрените еврофондове, задава се зима на поредното пречистващо народно недоволство ! А колкото по-голямо е то, толкова по-големи са шансовете негодниците да бъдат отсвирени от управлението на страната на предстоящите парламентарни избори категорично и устойчиво ! Именно затова БСП толкова бърза с изборите !
129
3
 
19
 
! Отговори
Tina преди 9 години
До АнонименДойдат ли ГЕРБ на власт есента, тези които ще казват "Мога да направя и ще го направя" ще се казват ИДИЛ ибн АЛ-КАЙДА ибн АЛ-НУСРА...А какво могат да правят те - на всички стана ясно.Всъщност който и от сегашните да дойде на власт - това ни чака. ГЕРБ заложиха бомбата и й навиха часовника. Въпрос на време е кога ще избухне...
128
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ебреее Бокоо никой нема да гласува за тебее ако не даваш като преди по 30 лева бее
127
3
 
20
 
! Отговори
ти да видиш! преди 9 години
И, ПРАВИЛНО !За кой се мисли Станишев,че всички вкупом трябва да му ръкопляскат,че се изхлузва,като мокра връв за Брюксел?Подлец и лъжец!Крушата не пада по-далеч от дървото.
126
2
 
19
 
! Отговори
Ади преди 9 години
Защо АТАКА да помагат на този *** Станишев да заеме удобното местенце в ЕС и само да ни излага? От БСП да си се оправят сами или с коалиционния си партньор ДПС.
125
5
 
19
 
! Отговори
Ниа преди 9 години
Който си управлява да си прави кворум. БСП явно не успяват,така че да си ходят най-добре.
124
5
 
21
 
! Отговори
trafoPOST преди 9 години
Нека да спретна едно гласуване.Който мисли, че правителство на ГЕРБ и РБ ще е по-добро от тази тройна коалиция, която е сега, да ми пише ПЛЮС, който смята, че правителството на Орешарски, подкрепено от БСП. ДПС и Атака, ще се окаже по-добро, да ми пише МИНУС.
123
2
 
21
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
...да се допълня - Трябва да си изключително ***, за да не разбираш, че самата неоилиберална система трябва да бъде срината! Държавата БГ, в която има 280 000 частни ГАВАЗИ, а само 12 000 реална армия, в която всички се мразят, в която всеки гледа да те прекара, а младите ходят с анцузи, не могат да пишат и мечтаят да крадат ддс,в която колите на старо са само Мерцедес, Ауди и БМВ....това е държавата, която доказа, че демокрацията е мъртва и трябва бой, ред,дисциплина и ВЯРА! НОВА ВЯРА!
122
2
 
18
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
...из "Очерк на един англичанин за България" - "..Трябва да си много ***, за да вярваш, че тези, които нарушават закона а ти си им гласувал доверие да те управляват, да те съдят, да чертаят бъдещето ти че те ще въведат законност." Цитирам британеца не защото много уважавам западняците, а защото така и не разбирам патоса на феновете на тиквата, сергей, *** или гоце! И наистина ми изглеждат много прости хора, които още вярват на някой от сегашната политическа класа!
121
0
 
17
 
! Отговори
predlagam преди 9 години
Na vsi4ki tiya karleji,koito smu4at parite na naroda NAPRAZNO,i polu4avat zaplati bez da sa zarabotili nito stotinka ,DA BADAT DIREKTNO PRIVEDENI PO SMETKA ZA POSTRADALITE OT NAVODNENIYATA!ZAGINAHA DECA,IMAT LI SAVEST,GADOVETE,ILI SAMO PRETENCII!:@:@:@!
120
3
 
21
 
! Отговори
Наивен преди 9 години
Ами тройната коалиция да си направи кворума, когато става въпрос за крадене може нале....
119
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех Боко,Боко,изглежда е вярно прозрението на един бивш депутат,че тишината в спалнята ражда безумия.Като гледам какви безумия те спохождат всеки ден сигурно е много тихо в спалнята ти.А толкова журналистки мечтаят да огласят ложето ти,дай се де.Тогава може и държавата да си отдъхне от теб и да не ни натрапват нон стоп великите ти умозаключения.
118
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов се е молил на своите?Хайде де .Не с таким пенизам.
117
9
 
21
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Аре разпускайте го тоя паруамент бе!!!Нови избори наесен!!и най-вече ОСТАВКА на Ореховски!!!ОСТАВКА!!!ОСТАВКА!!!ОСТАВКА!!!ОСТАВКА!!!
116
8
 
21
 
! Отговори
миро преди 9 години
След изборите българите е време да загърбим различията да се обединим и да се опитаме да поработим за държавата ни.Вярно Станишев и борисов са вредни за държавата ни но в герб няма здрави сили които да го пенсионират или пратят примерно дипломат някъде по далеч примерно на полюса...или на Тамбукто ако имаме дипломация там.Няма ли ги тия двамата шанса за българите нараства повече.А на изборите ако някой иска да победи БСП трябва да има повече от 30% иначе пак ще духа супата.
115
2
 
25
 
! Отговори
иван преди 9 години
всички избрани за депутати в НС по своя воля,са длъжни да ходят на работа както всички нас.Правителството ще подаде оставка между 15-30 юли . Тогава ще се разпусне парламента и президента чак тогава ще си назначи гробарско правителство.Дотогава некадърните депутати от герб са длъжни да влязат и поработят малко в НС че сега получават пари от нашите залци а се дуят пред камерите като пауни.
114
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е БСП ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕНА КАКТО ТОВА СТАНА В РЕДИЦА СОЦ. СТРАНИ. ТОВА ЩЕ БЪДЕ НОВО НАЧАЛО ЗА БЪЛГАРИЯ.....