Македонски министър ни обяви за регионален лидер

България ще възстановява военните си паметни места в Македония
22 юли 2014 20:54,
14
Македонски министър ни обяви за регионален лидер
Михаил Миков и Зоран Йолевски Снимка: Народно събрание

Македония обяви България за регионален лидер и пример за стабилност и просперитет. Признанието дойде от военния министър на страната Зоран Йолевски, който е у нас на официална визита.

Още по темата
По време на срещата си с председателя на вътрешната комисия в парламента Атанас Мерджанов Йолевски е коментирал, че след приобщаването си към ЕС, България се е превърнала не само в регионален лидер, но и в пример за стабилност и просперитет, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Той е добавил, че присъединяването към Обединена Европа и НАТО е основен приоритет и за Македония. Йолевски е изразил убеденост, че това ще допринесе за по-голяма стабилност и ще даде нов импулс за всички останали страни на Балканите.

Търговският икономически и туристически обмен между България и Македония се увеличават. Това отбеляза по време на разговорите Атанас Мерджанов. Той и Йолевски са обсъдили възможностите за развитие на двустранните отношения, регионалните инициативи и сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността. Мерджанов е отбелязал, че Република Македония е добросъседска и приятелска страна, чиито усилия за пълноправно членство в ЕС и НАТО трябва да бъдат насърчавани и подкрепяни.

По-рано Йолевски получи българска подкрепа по пътя към ЕС и НАТО и от председателя на Народното събрание Михаил Миков. На срещата между двамата са присъствали и министърът на отбраната Ангел Найденов и председателят на парламентарната Комисия по отбрана
Янко Янков.

Визитата на македонския министър у нас е първата му след избирането му на поста Той е обяснил това с желанието за продължаване и разширяване на доброто двустранно сътрудничество. Членството на Македония в НАТО ще спомогне за сигурността и просперитета на региона, е посочил министърът и е допълнил, че опитът на България, като страна, която е преминала успешно през този процес, би бил изключително полезен за Македония.

Българският военен министър Ангел Найденов пък е съобщил по време на срещата, че с македонския си колега са постигнали принципно съгласие за създаване на временна комисия за установяване и поетапно възстановяване на българските военни паметни места, намиращи се в Македония.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
AZ преди 9 години
ЗА анексиране на Македония !
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
даже и във враждебно обкръжение и извън нато и ес държавата им е по подредена и функционира по добре от нашата. ние сме цирея на Европа или пример за това какво не трябва да бъде една държава и общество.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя сигурно си е направил майтапбългари и македонци са като присмял се хърбел на щърбел.най мизернитге нации. има обаче и разлика,македонските политици правят и смешни изцепки обаче са надъхани да направят и нещо добро за държавата и народа си а нашите са само за кражби и далавери
10
0
 
4
 
! Отговори
BG преди 9 години
Ха, ха - а, какво стана с "*** - татари, гадни монголи" ?!?!Най - голямата грешка на България е ако гласуваме за тях в ЕС - те и сега пишат че "България имало, ама нямало българи !" Щото българската нация била създадена изкуствено от македонци, гърци и *** от Русия след освобождението !Или пък че българите били турци на които Византия била наложила "со декрет" да говорят на "македонския убав словенски език" !За хан Крум нали бяха написали че бил "азиат нецивилизиран" !!!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НИКОГА И ПО НИКАКЪВ ПОВОД не бих повярвала на македонец или турчин
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е да ги анексираме !!!
7
0
 
3
 
! Отговори
Българче преди 9 години
Не е глупост, просто са постигнали споразумение за нещо друго, ние няма да ги караме повече да разписват декларацията за добросъседство и ги пускаме да преминат нататък, те ни дават нещо друго, какво, ще се разбере. Глупаво е да коментираме неща които не са ни ясни, най-вече глупавата декларация за която толкова мрънкахме, просто сме ги убедили да ни дадат нещо по-ценно, ясно е че има задкулисно споразумение, не подлагайте на съмнение българската дипломация,.понякога може да ни изненада
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Мерджанов е отбелязал, че Република Македония е добросъседска и приятелска страна, чиито усилия за пълноправно членство в ЕС и НАТО трябва да бъдат насърчавани и подкрепяни."***To biva evtino da se prodadesh, ama sam da dadesh predi oshte da sa ti go poiskali si e chista glupost.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Makedonia da nastoqva za anulirane na Nioiskiq dogovor - togava podpisvame da vleze v NATO I EC.
4
1
 
27
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Пак се подвеждаме от "сладките" думи на т.нар. македонци! Навремето първо България, в знак на добросъседство, призна република Македония и като благодарност те започнаха да крадат историята ни и българските национални герои! Сега пак ни правят мили очи и нашите "далновидни" политици хукнаха пак да им угаждат! Що не вземат пример от гърците и да защитават с повече достойнство интересите на България!
3
4
 
14
 
! Отговори
246 преди 9 години
Това име си е чисто сръбско -правий сърбин. И какво чакаме от тоя, ей много сме прости
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поздрави за македонския министър. За възстановяването на паметните места на българи в Македония. Едва ли сме регионален лидер, но не мисля че това е толкова важно в случая. Македонците са ни братя. И това че за разлика от друг път се отнасят с уважение към България мисля че е важно и е нещо много хубаво. Македонския министър явно не е от сръбските националисти на които им бе дадена Македония от Европата по Ньойския "Мирен" Договор, а по-скоро оценява нещата реално. Това че сме братя с МК.
1
3
 
19
 
! Отговори
Охридско преди 9 години
Значи смаите себе се обявихме за лидер.Тъй като македонски=български.