Световните агенции за оставката на кабинета "Орешарски"

Тя проправя път към предсрочни избори
Обновена: 23 юли 2014 22:09 | 23 юли 2014 22:06, Анисия Иванова
17
Световните агенции за оставката на кабинета "Орешарски"
Пламен Орешарски. Снимка БТА

Българският премиер Пламен Орешарски депозира в парламента оставката на лявото си правителство - стъпка, която цели да разреди политическото напрежение в най-бедната страна в Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

Оставката на Орешарски проправя път към предсрочни избори, които вероятно ще се състоят на 5 октомври, отбелязва АП.

Работата на правителството на Орешарски продължи 421 дни. Оставката му е свързана с политическата криза, обхванала България след майските избори за Европейски парламент, на които българската социалистическа партия (от управляващата коалиция) претърпя тежко поражение, припомня ИТАР-ТАСС.

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че Народното събрание се разпуска на 6 август, а предсрочните парламентарни избори ще се произведат на 5 октомври. Очаква се утре депутатите в парламента да приемат официално оставката на правителството. Министър-председателят на България Пламен Орешарски днес сдаде поста, оставяйки на своя приемник задачата да извади страната от най-тежката банкова криза от 90-те години на миналия век насам, посочва Ройтерс.

Мандатът на Орешарски беше помрачен от продължили с месеци улични протести срещу корупцията, от наводненията, взели жертви в град Варна през юни, и патовата ситуация между Брюксел и Москва около проекта за газопровода "Южен поток", допълва агенцията.

Стотици хора се събраха в столицата София след новината за оставката, скандирайки "Победа", докато две редици полицаи стояха пред сградата на парламента. Днес се навършва също година от осемчасовата обсада на парламента от протестиращи,настояващи за оставката на правителството. Водачът на опозиционната партия ГЕРБ Бойко Борисов написа в профила си във Фейсбук: "Толкова закъсняла оставка, при това знаейки каква  разруха оставят след себе си - дори не мога да й се зарадвам", цитира го Ройтерс.

Правителството си отива без на хоризонта да се очертава консенсус как да бъде спасена Корпоративна търговска банка и да бъдат защитени вложителите след паническото теглене на средства през юни. Управителят на централната банка изпрати вчера писмо до парламента, предлагайки да си подаде оставката, заявявайки след многократни нападки срещу институцията му, че няма да допусне банката да бъде използвана като политическа "играчка".

Финансовият министър Петър Чобанов каза пред репортери, че правителството оставя страната със стабилен фискален резерв, който надхвърля 8 милиарда лева (5,5 млрд. долара), въпреки безпочвените приказки за фалит, и че това дава възможност за гъвкавост, допълва Ройтерс.

Както се очакваше, българското правителство днес подаде оставка в перспективата за предсрочни парламентарни избори през есента, които да сложат край на политическия хаос в най-бедната държава в ЕС, разтърсена и от банкова криза, съобщава Франс прес. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
наско преди 9 години
Много щастие и благоденствие ни чака оттук нататък. Предлагам тази вечер на главните площади във всички градове да се извият най-дългите хора в новата история на БГ.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Гошо...Тъпотоама вярно си много ама много ***
11
2
 
5
 
! Отговори
контрол преди 9 години
Най-щастливият миг на раздялата, когато си тръгваш.И аз със сълзи на очи се моля на Бога дано не се върнеш.
10
9
 
6
 
! Отговори
НИКОЛА преди 9 години
ИСКАНАТА ОЩЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН НА ОРЕШАРСКИ ОСТАВКА Е ЯРЪК ИЗРАЗ НА АНАРХИЧНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА БОРИСОВ И СИЕ И ЖЕЛАНИЕ НА ВСЯКА ЦЕНА ДА СЕ ВЪРНЕ ВЪВ ВЛАСТТА ! ТОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ СЪСТОЯНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА И ХОРАТА СЛЕД НЕГОВОТО БЕЗХАБЕРНО УПРАВЛЕНИЕ ! МОЛЯ , ХОРАТА КОИТО ГО МРАЗЯТ ,ДА НЕ ГО НАРИЧАТ КОМУНИСТ ! ТОЙ Е БЕЗХАБЕРЕН ВЛАСТОЛЮБЕЦ ,ПРЪКНАЛ СЕ ОТ БАНКИТЕ НА СИМЕОНОВО ! ЖАЛКО ,ЧЕ ТАКОВА ЗАВЕДЕНИЕ МОЖЕ ДА ИЗЛЮПИ ТАКИВА БЕЗХАБЕРНИЦИ !
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен: с "Довиждане БОКЛУЦИИИИ!!"най-добре ще е вместо довиждане да им се каже сбогом!
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Довиждане БОКЛУЦИИИИ!!
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо се хили като тиква сам не знае,то сигурно от лудостта така е!Да закопаеш в гроба цял един народ,това на комунистите е ход!
6
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има една приказка: Това което човек сам синаправи никой не може да му направи.Е сега ще видите "Оглушарски"...........Какъв ви чака наесен...........ще ревете като малки деца.А Тиквата не си научи урока от зимата на 2013. Е сега ще е мнооого по-зле.
5
11
 
12
 
! Отговори
FMC преди 9 години
Е, сега президента пак ще назначи същите "демократи", ама леко посивели и поовехтели. А ние ще пляскаме с ръце, ще се радваме и в деня на изборите ще чоплим семки и пуканки пред телевизора, ще цъкаме с език и ще си пием питието. На другия ден ни лук яли ни лук мирисали, ще запретнем отново ръкави за да ни дадат мизерната помощ, наречена заплата. На някои ще дадат, на други не, но такъв е живота.
4
16
 
10
 
! Отговори
FMC преди 9 години
Аз не можах да разбера едно. Защо правителството трябваше да подава оставка. правилно би било да се насрочат нови избори, а дотогава парламента и правителството да работят докато това е позволено от конституцията. За правителството мисля тоя срок дори е доста след датата на изборите. Защо тря'а с'я нови калмуци да търсим, експерти , след като и сегашнот правителство беше уж експертно? Ами там имаше хора на СДС, на Кунева и на кой ли не, само не и на БСП, което е странно.
3
6
 
27
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Врачката позна, че Оглушарски ще подаде оставка на голям български празник... - днес е голям, български празник...
2
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мараба, Борисов след изборите обещаваш ли учебници по майчин език на турците?
1
16
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Изместихме...новините около фаталният полет на Боинга.Сега всички въфф света следят...полетът на Боко.;дано да не е...фатален за него.За България,все...тая.