ГЕРБ и ДПС изолираха БСП, ремонтираха сами бюджета

От БСП посрещнаха вота с "Горчиво"
Обновена: 30 юли 2014 09:23 | 29 юли 2014 20:51,
429
ГЕРБ и ДПС изолираха БСП, ремонтираха сами бюджета
Снимка: Булфото

ГЕРБ и ДПС прокараха актуализация на републиканския бюджет въпреки несъгласието на БСП. Това стана на първо четене след тричасови дебати по време на извънредно заседание на парламента. От гласували 178 депутати 117 бяха „за“, 61 „против“, „въздържали се“ нямаше. Вотът на ДПС и ГЕРБ беше посрещнат с викове „Горчиво“ от страна на БСП.

Депутатите насрочиха и ново извънредно заседание на 4 август, което да приеме промените в бюджета на второ четене.

Предложението за актуализация на основния бюджет беше внесено от правителството преди по-малко от месец. Заедно с него кабинетът поиска промяна и на бюджета на Здравната каса, който за разлика от републиканския беше подкрепен единодушно от ГЕРБ, БСП и ДПС. „Атака“ отново не присъстваха в пленарната зала.

Още по темата

С актуализацията депутатите приеха увеличение на дефицита до 2,7 процента и ръст на държавния дълг до 3,4 милиарда лева. От получените средства 2,7 милиарда ще бъдат отделени за буфер за финансовата стабилност заради случващото се с КТБ. Отделно е предвидена и държавна гаранция от 2 милиарда лева във Фонда за гарантиране на влоговете.

Дебатите по промяната в бюджета бързо минаха от спорове за числата в политически сблъсък между ГЕРБ и БСП за това чий е кабинетът и кой трябва да го подкрепи. Както Dnes.bg писа, шефът на групата на социалистите Атанас Мерджанов обвини правителството, ГЕРБ и ДПС, че с актуализацията искат да узаконят един грабеж.

„Доскоро атакувахте кабинета, сега сте готови да застанете зад него, искате или не завършвате като последната парламентарна група, която подкрепя това правителство“, обърна се към ГЕРБ и Янаки Стоилов от БСП. Той се зарече, че след като актуализацията се приеме, ще внесе поправка в закона за гарантиране на влоговете, който ще въведе задължение гарантираните влогове в КТБ да бъдат изплатени до 21 септември.

Делян Добрев от ГЕРБ пък призова социалистите да запазят достойнството на финансовия си министър и да му спестят критиките. „Управляващите извикаха този министър да го критикуват. Ако не сте доволни, трябваше да предложите смяната му“, каза той.

Йордан Цонев от ДПС отрече обвиненията, че партията му е бламирала управляващата коалиция и че формира ново мнозинство с ГЕРБ. „Не ДПС бламира коалицията. Избирателите ви бламираха. Как да продължим да управляваме в тази ситуация“, обърна се той към социалистите. Цонев беше категоричен, че партията му остава зад кабинета до последния му ден и изрази учудване защо БСП се оправдават с ДПС за загубата си на последните избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДАВАЙЙЙ СИДЕРОВВ НАРОДААА ВЪСТАНАААА ТАЗИ НОЩ
38
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срам,Срам................Бойко къде ти отиде достойнството.
37
22
 
4
 
! Отговори
Един ценен съвет: преди 9 години
АЙДЕ ДРУГАРИТЕ ,ПОЧВАТЕ ПАК ДА СЕ ПАЛИТЕ ,БЕ.....!!!СЕГА Е МОМЕНТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
36
1
 
11
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
До Анонимен 38 - Как къде - Близнашки го канят в служебния кабинет; Христо Мутафчиев и него го поканили за министър на културата, ама той горкият отказал; Прокопиев - първа кипра по медиите Борисови; за Плевнелиева няма да говорим, тя плете кошницата добре; за другите - те си взеха парите и са на почивка! А пък нали знаеш може и да им е хубаво гербаджии и депесари да им го слагат!
35
9
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Депутатите обсъдиха законопроект за ратифициране на договорите между България и банките посредници за новия дълг в размер до 1,49 млрд. евро. Избраните финансови институции са Citigroup, HSBC и J.P. Morgan." 04.06.2014 г.Запълвахме малки дупки, но копахме голямата !
34
15
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Правителството ще изтегли нов заем от 3 млрд. лв., обяви още Чобанов. "С тези пари ще се запълнят големи дупки в бюджета и належащи разходи. Минималните пенсии ще бъдат увеличавани регулярно и постоянно според стратегията на държавата. Както имаше Коледни, сега ще има Великденски надбавки."27.03.2014г.Защо МЪЛЧАХТЕ тогава, г-да комунисти? Тези пари КОИ дупки запълниха ??!!!
33
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес ограбиха България сега ще си харчат паричките за кеф а ти българино ще работиш за 300 лева от сутрин до здрач а честито и гласувай за Герб
32
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото и нелогично да е в момента единствено Реформаторите и БСП мислят трезво и правилно по въпроса с актуализацията!
31
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GERB I DPS PLESNAXA S RYCE PA SE PREGYRNAXA I TUTAKSI IZLISHNI STANAXA GORKO TI MAIKO BYLGARIQ TEJKO TI BYLGARSKI NARODE ZAGUBEN SI OBRECHEN SI PRI TIQ PREDATELI
30
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кЪДЕ СА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ БЪЛГАРИ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА КЪДЕ СА ДНЕС НИ ЗАРОБИХА ОЩЕ ПОВЕЧЕ
29
2
 
32
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Грабеж,грабеж...грабеж -на Боко му се виждат...много...трохите дадени за пенсионери и социално слаби,но 3 милиарда с лека ръка се вземат като...заем за...спасяване на банковата пирамида на...богатите,КТБ.И естествено,този заем,пак на гърба на изтерзания беден народ.Тези престъпници не трябва да се допускат пак до власта.Народе;предстои социална революция,твърде много станаха престъпленията на политическата...мафия.
28
18
 
4
 
! Отговори
Цъфнал ГЕРБ преди 9 години
До писна миНие сме ПОБЕДИТЕЛИТЕ и бъдещите Управляващи. Явно на теб някой ти слага нещо и затова си вкиснат.
27
3
 
32
 
! Отговори
реалист преди 9 години
ГЕРБаджии не си играят с милиони, мили сънародници! Те започват с милиарди, които нашият "мил президент" ще одобри с огромно желание! Не ви ли е срам, герберски списвачи, че се гаврят с вас, че ви крадат най-безогледно! Плюят ви в лицата, а вие се хилите и лигите ви текат! Е....и и индивидите!
26
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
117 дептати еничари, потомци на караибрахим, заробиха българите и техните деца с милиарди.
25
15
 
5
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Тези "леви"народни представители , направо са си за 4 ти километър .Жалка картинка.Тези хора наистина са способни да пратят БСП в небитието.Живеят си в някакъв техен паралелен свят.Пожелавам им УСПЕХ !
24
5
 
25
 
! Отговори
писна ми преди 9 години
До Цъфнал ГЕРБДобре ли ти е да ти го слагат гербаджии и депесари? Гнусни и жалки сте!
23
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ подари на Доганя за рамазана подарък БЪЛГАРИЯ! Честито на гласпоподавателите на ГЕРБ
22
5
 
25
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
ГЕРБ и ДПС осъществяват ведно огромния грабеж в края на този мандат на това НС. Забележете само Вождът велик в залата не влизаше, но ококорил очи за милиарди, ако можеше сигурно и с краката би ги гласувал, за да може да ***! Този индивид, доста огладнял и овълчен за пари и власт, няма търпение дори да изчака реда си до изборите! Искал бил повече права за служебния кабинет и особено в частта за тегленето на нови заеми! Тези индивиди,ведно с РБ,НФСБ и сие, не трябва да се допускат до държ.софра
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе малко милиарди са си гласували - то за кого по-напред - за Боко или за Доган. Трябваше да са поне 10 та можеше и народа да намаже нещо.
20
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ислямистите от Герб абее за вас Българите няма да гласуват дирете си *** и фесовете