Ако не се ремонтира бюджетът, в държавата ще е драматично!

Президентът се закани, че лично ще посочи отговорността на различните партии
Обновена: 1 авг 2014 15:12 | 1 авг 2014 15:12, Камелия Цветанова
192
Ако не се ремонтира бюджетът, в държавата ще е драматично!
Снимка: БТА

Със заплашителен тон приключиха консултациите при президента Росен Плевнелиев с лидерите на парламентарно представените политически сили и тези, които имат евродепутати. Държавният глава смята, че ако не бъде приета актуализацията на бюджета, след три месеца състоянието в държавата ще е драматично и предупреди, че лично ще посочи отговорността на депутатите от различните партии.

Още по темата
„За мен е важно да се решават проблеми, а не да се създават изкуствено такива, може би за да се заметат следите на някого, но ви уверявам, че служебното правителство ще извади всички цифри наяве“, отсече той.

Държавният глава отрече обвиненията, че участва в предизборна кампания.

„Президентската институция не участва и не взима страната на ГЕРБ или БСП, но президентската институция взима страната на пациентите, на болниците, на строителите, на общините и страната на възможността да сме достоен член на ЕС, президентската интуиция взима страната на финансовата стабилност“, заяви той.

Той упрекна БСП, че настоява служебното правителство да се занимава само с организирането на изборите, но в същото врече очаква от него да вземе решение за новите мощности на АЕЦ „Козлодуй“.

„Служебното правителство щяло да получи празен чек, а то иска това, което вече е получавало правителството на Стефан Софиянски - малко повече гъвкавост. С едно изречение - да може да сключва споразумения и то при последваща ратификация на парламента, това ли е празен чек“, риторично попита държавният глава.

„Аз виждам опити да се завържат ръцете на служебното правителство и да му се прехвърлят чужди грехове“, упрекна още той.

Според него обаче отговорността за служебния кабинет не е само негова, но и на парламентарно представените политически сили, които трябва да актуализират бюджета.

„Когато видях поредния театър в парламента, взех смелото решение да свикам тези консултации. Тук няма как да се съобразявам с каквито и да е тактически интереси, защото те не могат да стоят над болниците, общините, над българските строители, които чакат да изплатят 1 милиард. Ако не се актуализира бюджетът, няма да има пари, за да се отпушат двете спрени оперативни програми, а парите по тях, които са за тази година, не могат да се прехвърлят за следващата година, ще загубим милиони“, предупреди Плевнелиев.

Той увери, че няма да допусне служебното правителството да е извинение за липсата на отговорни решения сега.

„Апелирам да се промени подходът, моля, надявам се в понеделник да се събират всички народни представители и да покажат отношението си в последния ден на отиващото си Народно събрание да помислят не само за понеделник и за вчера, а и до края на годината, и да дадат решение за актуализация, защото ако не го направят, по-вероятно е да имаме по-високо ниво на нестабилност, а не на стабилност, на каквото се надявахме“, заключи Плевнелиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
13
 
! Отговори
zoro преди 9 години
От туй нищожество се иска само едно нещо - да събере 12 човека и да състави кабинет, който да проведе избори - и тоя чехлю *** и това не може да направи. За 2 месеца няма да се срине държавата бе ***! Искате да крадете милиарди - спечелете изборите!
28
1
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 9 години
Попитали радио Ереван:- Кое е най-скъпото кафе на света?Радиото отговаря:- Кафето, което пиха Борисов и Местан в Кърджали. Дотук струва 3,4 млрд. на българите....
27
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевнелиев иска да помогне, ама другите не ги интересува това. Нали в българия всеки е голям пич и много разбира. Държавата се крепеше на еврофондовете, заради некадърниците на БСП ги спряха. Сега всичко затъва.. Плевнелиев просто иска да се платят глобите по фондовете и да ги пуснат отново. Ама ако някой от вас изобщо е слушал заседението днеска, щеше да знае какво да пише. Държавата отива много на зле.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тия всичките, както са били така събрани, им трябваше само един Андерс Брайвик насреща.....
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Главният виновник ще посочи отговорността на виновниците.Смешен и жалък.
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мистър Бийн излезе извън комедийната си роля и стана трагично жалък!
23
3
 
14
 
! Отговори
потресен преди 9 години
Тези от снимката погребаха България. Изберете ги отново за да има кой да и прелива на гроба.
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога тия лекари ще се научат да съблюдават бюджетната дисциплина. Тяхното е рецидивизъм!Никаква актуализация извън парите за лекарства на онкоболните и хората с хронични заболявания!
21
4
 
21
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
... има нещо гнило в главата на държавния глава... не помни защо наложи вето на актуализацията през 2013...
20
3
 
14
 
! Отговори
ЗОР преди 9 години
НЯМА ДА ИМА ПАРИ ДА СЕ ПЛАТИ ЗА *** РЕАКТОР---КИТАЙ Е СПРАЛ СТРОЕЖА ПОРАДИ ТЕХНИЧЕСКИ ГРЕШКИ И НЕДОМИСЛИЯ ПО БЕЗОП АСНОСТА НА РЕАКТОРА!!!
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма нищо критично, щом не достигат пари ще трябва да се плащат по-високи такси в болниците или да се уволнят лекари. Всяка външна намеса ще е държавна помощ забранена от ЕС,
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един има за какво да ги осъдиш..
17
10
 
16
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
С тези си слугинажни действия Плевнелиев се опозори за пореден път. Глупостите за националноотговорното поведение ги дрънкаше и Първанов, когато разработваше Тройната крадлиция, довела държавата до сериозна разсипия (продължена и от следващите правителства). Сега се явява главен обслужващ на една изключително нагла кражба на 3,4 млрд., за която всички ще плащаме.
16
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** OFF ! - такава ще е бюлетината която ще получат другаря миков и бсп на 5 октомври !!!
15
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очевидно коалиция БОСТАН съществува и Плевнелиев е нейният архитект, служейки като маша на затоплящата се връзка Борисов-Местан. Само не става ясно защо се мъчат да излъжат нас избирателите с разни ала-бала приказки за 'националноотговорно поведение'. За толкова глупави ли ни имат?
14
8
 
27
 
! Отговори
Краса преди 9 години
Гледах го...... партийно предизборно събрание на ГЕЙбурите проведено от ***!!!!
13
5
 
22
 
! Отговори
Мира преди 9 години
А и без партийно-президентски мероприятия можеше да си го гласуват бюджета както си го искат от коалиция "БОСТАН" /БОрисов и меСТАН/
12
1
 
5
 
! Отговори
#ИМПИйЧМЪНТ преди 9 години
Момчета, оправете си шрифтовете. В заглавията не се изписва Й!
11
5
 
15
 
! Отговори
Простака от БСП преди 9 години
"Песен за простака"Простакът е кремък - корав и могъщ,Простакът е демон без лик, весдесъщ.Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.Удариш на кухо - простакът звучи.Простакът не чака, не знае предели стига простакът до своята цел,защото простаци край него вървяти дават му знаци и правят му път.Надкласов, безкласов, без род и съюз,но винаги касов, но винаги в плюс.Без ден да протакаш, дори да кърви,война на простака до смърт обяви!За срам на Европа, на всичките нас,когато докопа в ръцете си власт,по -страшен от спина, по-жилав от рака,сега за сега се оказа простакът.
10
8
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Досега служебните правителства се налагаше да оправят кашите забъркани от партиините такива.Поне малко добра воля и нещата нямаше да са толкова драматични.