Цената на тока трябва да расте плавно, рече Щонов

Кадровите ни промени ще са обосновани, следващите да решават за 7 блок
Обновена: 26 авг 2014 14:04 | 26 авг 2014 10:50, Веселина Йорданова
141
Цената на тока трябва да расте плавно, рече Щонов
Васил Щонов. Снимка: архив, БулФото

Увеличението на цената на тока би трябвало да е плавно в дългосрочен план, заяви служебният енергиен министър Васил Щонов, според когото това трябва да става едновременно с подобряване на икономическото състояние на страната и създаването на фонд за подкрепа на енергийно бедните домакинства.

Още тази седмица на заседанието на Министерския съвет ще бъде разгледано решението за сформиране на Енергиен борд, който да съдейства на правителството при стабилизирането на енергийния сектор, допълни Щонов пред БТА.

Още по темата
По думите му от Енергийния борд се очаква да гарантира експертност, независимост и ефективност при вземането на решения в енергетиката.

Всички участници на пазара на електроенергия трябва да направят отстъпки, за да е стабилна системата, смята министърът.

Попитан дали ще има смени в ръководствата на ресорни на министерството агенции, Щонов каза, че в момента дава възможност на всеки мениджър на структурите към МИЕ да подобри работата си.

„Ако има кадрови промени, те ще са обосновани и ще са с цел повишаване ефективността на съответното дружество или агенция“, посочи министърът.

Той заяви, че анализите на проекта за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" по технологията на "Уестингхаус" продължават и ще отнемат няколко месеца.

„Нереалистично е те да се завършат в рамките на мандата на служебното правителство. Ще оставим на редовното правителство да вземе решение за проекта. Изключително важен е финансовият модел по този проект, както и анализите за търсенето и предлагането на електроенергия в региона за следващите години“, уточни Щонов.

Министърът беше категоричен, че няма да бъдат загубени средства по оперативна програма "Конкурентоспособност". Той съобщи, че почти 70% от планираните за годината средства по оперативната програма са сертифицирани.

Общият бюджет на новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще достигне 1.39 млрд. евро. Щонов съобщи, че се предвижда за следващия програмен период 2014 - 2020 г. да бъде създаден Гаранционен фонд. По думите му по този начин ще се разреши един от основните проблеми пред бизнеса - липсата на достатъчно обезпечение при необходимост от кредитиране.

Въпреки неблагоприятната в климатично отношение година, според данните на БНБ приходите от международен туризъм за периода януари-май 2014 г. са с 5.3 на сто повече от 2013 г., коментира министърът очакванията на бизнеса за чувствителен спад в туризма през тази година.

В отговор на въпрос за средствата за национална реклама на туризма, той посочи, че крайната цел е 1% от приходите от туризъм да бъдат насочени за национално промотиране на България, изследване на целеви пазари и за маркетингови анализи.

Вече е сформирана работна група в НЕК, която актуализира принципите на компанията за продажба на електроенергия на свободния пазар по свободно договорени цени, изготвят се процедури за публично оповестяване на офертите и се създават правила за процедури с пряко договаряне, съобщи Щонов.

Той добави, че към момента всички централи изпълняват програмите си за подготовка за есенно-зимния сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
12
 
! Отговори
Гняв преди 9 години
Аахаххахахахха еееееей червей епа аре вдигнете тока пак, че да видим какво ще стане!!! 1 година скачахме и чакахме да ви дойде акъла ама то това вашето нахалство край няма ве ***!!! Ще ни затриете като нация бре ***!!!Тоя път вече ще палим и ще трошим и EVN и ЧЕЗ и Министерски съвет и каквото дойде! Ни армия ни пос*аните полицайчета ще ни спрат! ГНЕВА НАРОДЕН Е БЛИЗО, МНОГО БЛИЗО!!! Ще ви избесим ей, всичките до един!!! На Чаушеску на гости ще ви пратим!!!!!!!!
75
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПростНикакво плавно - ЯКО
74
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пазарът казва, че трябва да има шоков спад на цената на тока и фалити и ликвидация производителите на скъп ток.
73
0
 
22
 
! Отговори
Глупости! преди 9 години
Глупости, цената на тока трябва да бъде намалена до реалните разходи за производството и доставката му, които сега са завишени чрез корупция и престъпно ценообразуване.Всяко друго мнение е именно корупция и престъпно ценообразуване, както се знае добре.
72
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Енергийния борд е поредната мафия на ВЕИ + банките и ще дублира ДКЕВР.
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щонов, Порожанов и Горанов все едно са братя! Имат еднакъв върл поглед!
70
0
 
19
 
! Отговори
ЖИВ Висшист преди 9 години
Преминаването на 100% здравеопазване, водо и енергоснабдяването в частни ръце е еквивалентно на престъпление! НЯМА ЧАСТНА ФИРМА, която да работи за благоденствието на хората НЯМА ТАКАВА!!! Фирмите фукнкционират така: Съкращаване на разходите - (уволнения, намаляване брой и качество на услугите) с цел Оптимизиране на печалбите - (повишаване на цените за крайният потребител). Скъпи вода, ток, утопление, лекарства, без места в детските градини, частни болници на макс = 100% ЗАТРИВАНЕ НА НАРОДА!!!
69
0
 
13
 
! Отговори
L. преди 9 години
Тоз не мога да го разбера на три ракии ли е или на успокоителни.
68
0
 
16
 
! Отговори
гост преди 9 години
То нека служебното правителство на българоубийеците от герб и назначено от некадърния ни президент Роско Плювналиев увеличат цената на тока.След това ще има протести пред парламента и някой хора ще бъдат изгонени със камъни и ще се чудят къде да се спасяват от гнева на народа
67
1
 
10
 
! Отговори
Висшист преди 9 години
До: "Икономист" Много смях и едновременно тъга пораждат твоите "мъдри" изказвания (употребата на кавичките е много важна особено за титлата ти) Как придоби тази степен? Завършил си задочно за 10 години неизяснена специалност в светилото на световната икономика УНСС ли? Или просто си си падал на главата доста като малък? НЯМА страна в СВЕТА, която да е прокопсала от разпродаването на социално важните ресурси! ДОКАЗАН ФАКТ и най-развитите икономики използват държавен протекционизъм в тези сфери!!!
66
0
 
12
 
! Отговори
гост преди 9 години
То нека служебно правитилество на българоубийеците от герб назночено от некадърния ни президент Роско Плювналиев увеличат тока .След това ще има протести пред парламента и някой хора ще бъдат изгонени със камъни и ще се чудят къде да се спасяват от гнева на народа
65
0
 
9
 
! Отговори
ааа преди 9 години
Нали всичко е "Пазарлъшка" Пазарна Икономика в Б-г. Колко ли е цената на тока на "пазара"??? Защо не се дава разходната част на цената на тока??? -- Не може загубите в електро-преносната мрежа да надвишават консумацията. Кой независим орган контролира измервателните прибори за електро-консумация??? Колко пиявици са се закачили на потребителската цена на тока???
64
0
 
2
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
Аз пък си мисл
63
1
 
17
 
! Отговори
не, не и пак не преди 9 години
Не, цената на тока не трябва да се увеличава изобщо ! И няма да позволим да се увеличи, нито плавно, нито никак ! Тая няма да я бъде ! Няма да ни крадете повече ! Няма да го позволим !
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
aaaaaaa hahaha
61
2
 
2
 
! Отговори
offtopic преди 9 години
Абе тоя е копие на Joaquin Phoenix!!! Лошо копие ама много прилича не е истина..
60
0
 
24
 
! Отговори
Прост преди 9 години
Целия народ иска да ви го набута ПЛАВНО.
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Увеличението на цената на тока би трябвало да е плавно в дългосрочен план"Има ли горна граница това увеличение, или да се готвим за безкрайно увеличение?Така е, като всичките ни политици са все мафиотски некадърници.Не само няма светлина в тунела, а и тунел към по-добро вече няма.
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
60.И аз съм икономист !Франция е пример , че има държавна част и частна в един сектор . Контрола е двоен.САЩ , има държавен протекционизъм на производството на коли ! За да запазят конкурентноспособни американските производители , държавата налива там пари.Спомням си още Бил Клинтън предостави на индустрията 400 млд.. Също в САЩ - с държавни средства се започва някакво експериментално производство , доста рисковано , ... И по късно се появяват и частни инвеститори , но те спазват същата по
57
0
 
14
 
! Отговори
До 60 преди 9 години
Още ли не си разбрал, че по-лошо от държавния монопол е само частния монопол, та ни агитирашп за частен монопол.