Цената на тока трябва да расте плавно, рече Щонов

Кадровите ни промени ще са обосновани, следващите да решават за 7 блок
Обновена: 26 авг 2014 14:04 | 26 авг 2014 10:50, Веселина Йорданова
141
Цената на тока трябва да расте плавно, рече Щонов
Васил Щонов. Снимка: архив, БулФото

Увеличението на цената на тока би трябвало да е плавно в дългосрочен план, заяви служебният енергиен министър Васил Щонов, според когото това трябва да става едновременно с подобряване на икономическото състояние на страната и създаването на фонд за подкрепа на енергийно бедните домакинства.

Още тази седмица на заседанието на Министерския съвет ще бъде разгледано решението за сформиране на Енергиен борд, който да съдейства на правителството при стабилизирането на енергийния сектор, допълни Щонов пред БТА.

Още по темата
По думите му от Енергийния борд се очаква да гарантира експертност, независимост и ефективност при вземането на решения в енергетиката.

Всички участници на пазара на електроенергия трябва да направят отстъпки, за да е стабилна системата, смята министърът.

Попитан дали ще има смени в ръководствата на ресорни на министерството агенции, Щонов каза, че в момента дава възможност на всеки мениджър на структурите към МИЕ да подобри работата си.

„Ако има кадрови промени, те ще са обосновани и ще са с цел повишаване ефективността на съответното дружество или агенция“, посочи министърът.

Той заяви, че анализите на проекта за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" по технологията на "Уестингхаус" продължават и ще отнемат няколко месеца.

„Нереалистично е те да се завършат в рамките на мандата на служебното правителство. Ще оставим на редовното правителство да вземе решение за проекта. Изключително важен е финансовият модел по този проект, както и анализите за търсенето и предлагането на електроенергия в региона за следващите години“, уточни Щонов.

Министърът беше категоричен, че няма да бъдат загубени средства по оперативна програма "Конкурентоспособност". Той съобщи, че почти 70% от планираните за годината средства по оперативната програма са сертифицирани.

Общият бюджет на новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще достигне 1.39 млрд. евро. Щонов съобщи, че се предвижда за следващия програмен период 2014 - 2020 г. да бъде създаден Гаранционен фонд. По думите му по този начин ще се разреши един от основните проблеми пред бизнеса - липсата на достатъчно обезпечение при необходимост от кредитиране.

Въпреки неблагоприятната в климатично отношение година, според данните на БНБ приходите от международен туризъм за периода януари-май 2014 г. са с 5.3 на сто повече от 2013 г., коментира министърът очакванията на бизнеса за чувствителен спад в туризма през тази година.

В отговор на въпрос за средствата за национална реклама на туризма, той посочи, че крайната цел е 1% от приходите от туризъм да бъдат насочени за национално промотиране на България, изследване на целеви пазари и за маркетингови анализи.

Вече е сформирана работна група в НЕК, която актуализира принципите на компанията за продажба на електроенергия на свободния пазар по свободно договорени цени, изготвят се процедури за публично оповестяване на офертите и се създават правила за процедури с пряко договаряне, съобщи Щонов.

Той добави, че към момента всички централи изпълняват програмите си за подготовка за есенно-зимния сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
10
 
! Отговори
до 106 преди 9 години
не е чудно че е герберухато и оня съвсем случайно не е Вашингтонски а Московски :-)
95
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
възмутена съм от такива измислени "експерти".
94
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
я па тоа. Тоя който те уреди за министър ли ти нареди така да правиш?
93
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставка, ***!!! Само слугувате на енергийната мафия!
92
3
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Още един мераклия да яде бой - тия *** не разбраха, че първо трябва да оправят доходите и тогава да вдигат цената на каквото и да е ...
91
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
искат да плащаме масрафа на зелените крокодили от ветрените и слънчеви ценрали- срам и позор
90
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак ще купуваме скъпи коли и какво ли още не на шефчетата на монополистие чез, пез, мез, топлофикация и т.н.
89
1
 
23
 
! Отговори
me преди 9 години
Да не говорим, че дружествата не са инвестирали една стотинка в нови мощности, не са инвестирали и в подновяване на мрежата, единственото което правят е да точат парите на българите и когато има авария да закърват положението. При това положение от къде на къде ще се вдига цената на тока? Значи ползват неща построени с парите на нашите родители, не инвестират нищо, но искат да взимат същата цена на тока като в Европа, строяща гигавати нови мощности? Я пак?!
88
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мноо ясно, всички власти в угода на монополистите! Безобразие!
87
3
 
23
 
! Отговори
me преди 9 години
Каквото и да ви говорят, запомнете този сайт: energy.eu Там може да проверите колко струва бензина,дизела и тока и да видите, че цените в България далеч не са най-евтините. А сравнено с покупателната ни способност, вероятно са най-скъпите в Европа. Не им позволявайте да ни манипулират и ограбват с поредните измишльотини на тема колко е евтино всичко в БГ и колко сме облагодетелствани и как вселената ще се срине ако не вдигнме цените. Няма такова нещо! Докато не вдигнат заплатите,ще сме на дъното
86
3
 
17
 
! Отговори
до 88 преди 9 години
До АнонименНяма братче.Трябва отведнъж да ги изгоним.Видя как цяла година саботираха и плюха България по света.По големи *** в новата политика няма
85
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ползвайте ток и цената ще се срине,зъб за зъб око за око,ако сме сплотени ще си наврът тока на снчестото място,не ползвайте ток месец и ще се наакат
84
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До деловодител в БСППО добре Миков , отколкото тиквата и физкултурника.
83
2
 
5
 
! Отговори
111 преди 9 години
тия смешници говорят това което им напишат ,първо да видим кой претижава и колок о този имот нарекан -ток , колко влагат , колко печелят , данъци колко , растене на заплата и после ще видим , ,ето например нашето правителство го смъкна оня със банана , френското -меркелина так че ще видим какво ние подготвила за балканите без нас ,до колкото чета в чужди сайтове , ние ще сме нова Украйна
82
11
 
5
 
! Отговори
деловодител в БСП преди 9 години
Другари не се притеснявайте. Нашите пак ще са на власт. В момента нашата гордост Мишето Миков е на курс за Премиери в Москва, което показва , че ще взимаме властта ако трябва и по другия начин. Другаря Путин каза, че ще ни помогне както помага сега в Украйна. Венсеремос. Ура...а...аа...
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо к***пута боев на ДКЕВР и той почна да говори за увеличаване на цената на тока? Или смешника следи посоката на вятъра?
80
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЩОНОВ, ЩО НЕСИ ВКЛЮЧИШ ЩЕПСЕЛА В
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питане: Цената на тока расте ли в другите страни членки на ЕС? И ако не расте, ще се намери ли "светило" което да ни светне научно и обосновано защо това е така при нас? Въпросчето е простичко и му трябва статистика в първата част на въпроса. Във втората навярно ще им е по трудно да го обяснят но да се понапънат поне. Трети въпрос-ако е ниска и трябва да расте цената на тока та питам-кога ще порасне и да се спре с този идиотия?
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По повод държавните предприятия !Когато Обама водеше кампания, най ниската заплата да е $ 10.12 , той даде пример с някои собственици , които са го въвели . И също каза , това което аз мога да направя е от утре във всички Държавни предприятия , най ниската заплата да е $10.12 Въпреки че във държавните военни корабостроителни заводи във Вашингтон заплатите са високи ! И така разбрахме че има държавно корабостроене !А Борисов се канеше да приватизира военен завод ( или да го ликвидира )БДЖ
77
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
" Цената на тока трябва да расте плавно, рече Щонов "А не може ли ние плавно, плавно, плавно, плавно, ... да ви изхвърлим всичките гербаджии от властта?