Цената на тока трябва да расте плавно, рече Щонов

Кадровите ни промени ще са обосновани, следващите да решават за 7 блок
Обновена: 26 авг 2014 14:04 | 26 авг 2014 10:50, Веселина Йорданова
141
Цената на тока трябва да расте плавно, рече Щонов
Васил Щонов. Снимка: архив, БулФото

Увеличението на цената на тока би трябвало да е плавно в дългосрочен план, заяви служебният енергиен министър Васил Щонов, според когото това трябва да става едновременно с подобряване на икономическото състояние на страната и създаването на фонд за подкрепа на енергийно бедните домакинства.

Още тази седмица на заседанието на Министерския съвет ще бъде разгледано решението за сформиране на Енергиен борд, който да съдейства на правителството при стабилизирането на енергийния сектор, допълни Щонов пред БТА.

Още по темата
По думите му от Енергийния борд се очаква да гарантира експертност, независимост и ефективност при вземането на решения в енергетиката.

Всички участници на пазара на електроенергия трябва да направят отстъпки, за да е стабилна системата, смята министърът.

Попитан дали ще има смени в ръководствата на ресорни на министерството агенции, Щонов каза, че в момента дава възможност на всеки мениджър на структурите към МИЕ да подобри работата си.

„Ако има кадрови промени, те ще са обосновани и ще са с цел повишаване ефективността на съответното дружество или агенция“, посочи министърът.

Той заяви, че анализите на проекта за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" по технологията на "Уестингхаус" продължават и ще отнемат няколко месеца.

„Нереалистично е те да се завършат в рамките на мандата на служебното правителство. Ще оставим на редовното правителство да вземе решение за проекта. Изключително важен е финансовият модел по този проект, както и анализите за търсенето и предлагането на електроенергия в региона за следващите години“, уточни Щонов.

Министърът беше категоричен, че няма да бъдат загубени средства по оперативна програма "Конкурентоспособност". Той съобщи, че почти 70% от планираните за годината средства по оперативната програма са сертифицирани.

Общият бюджет на новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще достигне 1.39 млрд. евро. Щонов съобщи, че се предвижда за следващия програмен период 2014 - 2020 г. да бъде създаден Гаранционен фонд. По думите му по този начин ще се разреши един от основните проблеми пред бизнеса - липсата на достатъчно обезпечение при необходимост от кредитиране.

Въпреки неблагоприятната в климатично отношение година, според данните на БНБ приходите от международен туризъм за периода януари-май 2014 г. са с 5.3 на сто повече от 2013 г., коментира министърът очакванията на бизнеса за чувствителен спад в туризма през тази година.

В отговор на въпрос за средствата за национална реклама на туризма, той посочи, че крайната цел е 1% от приходите от туризъм да бъдат насочени за национално промотиране на България, изследване на целеви пазари и за маркетингови анализи.

Вече е сформирана работна група в НЕК, която актуализира принципите на компанията за продажба на електроенергия на свободния пазар по свободно договорени цени, изготвят се процедури за публично оповестяване на офертите и се създават правила за процедури с пряко договаряне, съобщи Щонов.

Той добави, че към момента всички централи изпълняват програмите си за подготовка за есенно-зимния сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
:33.Енергийните Министри на ГЕРБ са неописуемо компетентни!Нямат идея за базата ..Но в едно са сигурни : тока ще поскъпва !" Цената на тока трябва да разте бавно " ( всеки месец , помалко почти да не се забелязва , като крадец на мед ) !
35
1
 
14
 
! Отговори
Е60 преди 9 години
Ами да, увеличавайте, има още накъде, докато заплатите ни се изравнят с месечната сметка за ток. Защо не, като сме прости и търпим всичко това, давайте, съдирайте кожата на изстрадалия и обезверен българин, пък да видим до кога....
34
0
 
17
 
! Отговори
123 преди 9 години
"Цената на тока трябва да расте плавно"...НЕ - поетапно трябва да се извеждат от експлоатация Марица - 1 и Марица - 3 !!!
33
0
 
18
 
! Отговори
Д-р Рефлексов преди 9 години
Тоя кокошкар от снимката на какви точно хапчета е ???
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо изобшо трябва да расте? Някой ще ми обясни ли? Някой от вас, политици-лаладжии, ще ми каже ли, какво е икономическата причина да расте. И вместо да расте цената просто ей така, защо не реформирате фирмите и държавните организации зад тях, а? ... Какво ли питам като *** и аз. Защото народът е *** и не реагира на нито едно увеличение на тока.
31
1
 
12
 
! Отговори
член преди 9 години
Щонов да се чете - Що нов
30
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе каква е тази герберска традиция, на поста на енергиен министър да се поставят графични дизайнери и служители на кабеларки, с жълто около устата от майчиното мляко?
29
9
 
3
 
! Отговори
деловодител в БСП преди 9 години
Другари не се притеснявайте. Нашите пак ще са на власт. В момента нашата гордост Мишето Миков е на курс за Премиери в Москва, което показва , че ще взимаме властта ако трябва и по другия начин. Другаря Путин каза, че ще ни помогне както помага сега в Украйна. Венсеремос. Ура...а...аа...
28
8
 
4
 
! Отговори
inatut преди 9 години
Комуняшки пак ли сте се изтролири тука.. що не бачкате? Къде са 250 000 работни места.. ха ха
27
4
 
9
 
! Отговори
петел преди 9 години
плавно ще вдигаме тока възкликна герберугата щракомбелбраво
26
1
 
11
 
! Отговори
ал преди 9 години
До юбералесПриказките на невежия човек, са като фекалиите - само миришат и полза от тях няма!Не евтиния ток прецаква НЕК а скъпият зелен, който го продават евтино и губят от това.Ако тока стане 30ст/киловат, както предлагаш и се увеличи потреблението на зелената енергия - сметките ще се вдигнат ДВА ПЪТИ и пак НЕК ще продава на 100% загуба.Аман от разбирачи и от еколози дет не им влиза в главата, че една добра АЕЦ е в пъти по-екологична от соларните панели. Няма да обеснявам защо...
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
22. Социолог ли си ?Ми какъв е този речник Червени ***. Като комунистите отдавна заминаха на запад с парите !Казаха , че в България са останали само Урковците !Та от тези Урковци ( без пари ), едни станаха "Демократи ", Мутри , Охранители , Банкери ... за да забогатеят .Та ти от кои си ?
24
4
 
9
 
! Отговори
ЯК преди 9 години
Писна ми да слушам и чета за тоя ток. Нещо по-интересно няма ли?
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България ако на власт е Герб ще фалира. Ако познавате гербери им кажете че Герб са най-голямото зло.
22
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, ***, я да се прибираш в Щатите, където са ти работодателите, а не да се правиш на голяма работа! Никой не е гласувал за теб, за да се разпореждаш с Южен поток, цената на тока или да правиш чистки по администрацията - ***!
21
13
 
6
 
! Отговори
социолог-българин преди 9 години
Не знам защо червените *** продължават да се напрягат след като Б.Борисов каза, че няма да състави правителство, ако няма мнозинство. Червените шамани които се наричат социолози казаха , че това няма да стане. Така, че споко БСП и ДПС пак ще правят правителство и този път обещаха 1000 лв. пенсия и по една къща безплатно на всеки ***. Така , че всичко ще е наред.
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В ГЕРМАНИЯ ПРИ ЗАПЛАТИ ОТ НА 2 000 ЕВРА ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА Е 35 ЕВРОЦЕНТА НА КИЛОВАТ ЧАС. КАТО ИМАТЕ ПРЕДВИД ЧЕ МОЖЕ ДА ИЗБИРАТЕ МЕЖДУ ТРИ ДОСТАВЧИКА НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ. КЪДЕ СМЕ НИЕ? ПРИ ЗАПЛАТА ОТ 200 ЕВРА ЦЕНА НА КИЛОВАТ ЧАС 17 ЕВРОЦЕНТА. СЛЕД КАТО КАЧИТЕ НА ВЛАСТ ДРУГАРЯТ ОТ БАНКЯ ОЧАКВАЙТЕ ДОСТИГАНЕТЕ НА ЦЕНАТА В ГЕРМАНИЯ. НО ЗА ЗАПЛАТИТЕ НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ ДА ГИ СТИГНЕТЕ.
19
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименБойко е най-некадърният политик в историята на България
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фамилия Щонов происходит из рода Щон.
17
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова Бойко се изхлузи , от проблемите.Сега ще си довърши започнатото :1. Електроенергията поскъпва ( защото не е от АЕЦ)2. Ще затрие Козлудуй , за да се внася ток ... В услуга на Турция.3. Ще ликвидира транспортните железници ( националната сигурност на всяка държава ) и най- евтин транспорт.4. Ще ликвидира военното производство и каквото още е останало .5. Ще си върне наркотрафиканския бизнес ( а като им хванат кораба ) няма да знаят на кой е и ще се борят с наркотрафикантите .6.Безрабо