Щонов не казва с колко трябва да скочи токът

"Енергийният сектор е в тежка ситуация, от която няма изход"
Обновена: 3 сеп 2014 14:05 | 3 сеп 2014 13:45, Веселина Йорданова
123
Щонов не казва с колко трябва да скочи токът
Васил Щонов Снимка: БТА

Енергийният министър Васил Щонов не пожела да коментира какво трябва да е увеличението на цената на тока от 1 октомври.

Той отново се обяви за плавно повишаване на цената в следващите години, но напомни, че тя се определя от ДКЕВР.

Енергийният сектор е поставен в тежка ситуация, от която няма изход, заяви Щонов след заседанието на правителството.

По думите му взетите мерки в последната година са неработещи – както от страна на регулатора ДКЕВР, така и от страна на МИЕ.

Щонов напомни, че към 30 юни дупката в енергетиката е 2,9 млрд. лева и се очаква в следващите 12 месеца да нарасне с поне 900 млн. лева. Той заяви, че в края на 2015 година дефицитът може да стигне 5 млрд. лв.

Според министъра няма как тези загуби бързо да бъдат намалени. По думите му в системата няма пари и трудно се намират средства за подготовката за зимата, в частност – за нагнетяване на природен газ в хранилището в Чирен.

Щонов обясни, че предложенията, направени от ДКЕВР, на хартия покриват дефицита в НЕК, но методите на регулатора биха могли да бъдат оспорвани в съда, тъй като не е било постигнато съгласие с останалите участници на пазара.

Министърът успокои, че няма да има загубени пари по ОП „Конкурентоспособност“ до края на годината, но първите средства по новата програма се очакват едва в края на 2015 година и в този смисъл ще липсват свежи пари почти през цялата година.

В туризма Щонов отчете положителни новини - 6.7% ръст на чуждестранните туристи за първите 7 месеца, но приходите са нараснали само с 4.1%. Има спад на туристите от Великобритания и Украйна, който се компенсира с гости от европейската общност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: ценатокВасил Щонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мен пък ми се ще да знам заплатите които получават/в хиляди/,бонусите , дето си раздават ,да не забравя и екстрите , които ползват ,господата от закъсалия Енергиен отрасъл.
62
15
 
4
 
! Отговори
ИЗХОДА Е: преди 9 години
ЛИКВИДАЦИЯ НА МОНОПОЛА НА БЕХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Всеки ден тия негодници и *** на Русия , трупат загуби от 50-млн.лв!ЦЕЛТА Е ДА СЕ ФАЛИРА ДЪРЖАВАТА ЗА ДА СЕ ИЗКУПИ "ЕНЕРГИЙНИЯ МОНОПОЛ" на БЕХ ОТ РУСИЯ!!!В БЕХ , ПОТЪНАХА И ПАРИТЕ НА КТБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
61
1
 
18
 
! Отговори
АТАКА-ПОБЕДА преди 9 години
Енергийният сектор е поставен в тежка ситуация, от която няма изход, заяви Щонов след заседанието на правителствотоИма изход, но трябва да дойде на власт правителство на ПП АТАКА - чужди ЕРП-та, американски ТЕЦ Марици 1 и 3 и т.н. ........
60
0
 
14
 
! Отговори
ч преди 9 години
Това ще го кажат след изборите, малко търпение ......
59
0
 
19
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Виждам правилни мнения но само с мнения няма да ги уплашим. Виждам че някои хора са доста наясно за начина на източване джоба на българина. Само ми е чудно защо позволяваме това или...ще си коментираме само и в края на месеца ще си плащаме скъпия ток. Зимата просто ще бъде размазваща защото ще направят тока по скъп от златото. Произведения ток от АЕЦ реално е на безценица а плащаме скъп ток. РПТ-та не само че не подменят мрежата която е от десетки години а дори не я подържат....
58
0
 
17
 
! Отговори
анти преди 9 години
Изход има - национализация!
57
0
 
4
 
! Отговори
ДО 75 СОФИЯНЕЦ преди 9 години
От такива като теб умници сме на тоя хал.Как ги разсъждаваш такива просто не знам.Явно ти е богата фантазията.Горко ни на нас другите.
56
0
 
29
 
! Отговори
тт преди 9 години
30% от приходите на НЕК отиват за да се заплати 5% от произведената енергия, която всъщност е зелената енергия. Гушим собствениците на фотоволтаиците и вятърните перки и се чудим що поскъпва тока.Мина Хилъри Клинтън през Бг и американските тецове продават тока с 20% по-скъпо на НЕК.ЩоНОВ, що не вървиш на майн*та си?
55
2
 
31
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
ИСТИНАТА е, че трябва да купуваме скъп ток от американските ТЕЦ-ове и фотоволтаичните централи на мутрите в България! Затова тока трябва да е скъп, иначе друга съществена причина - НЯМА!
54
1
 
12
 
! Отговори
радост преди 9 години
защо лъжите народа че няма изход от кризата в нек-да бъдат освободени още сега и плануваните им заплати за отодат за покриване на разходите от нек защото им е малко което скубят с 20 % от всеки ред на фактурите- хора не гласувайте на тези избори накажети ги и ги пратете в социалните да живеят с 42 лв на месец
53
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Ами той ще го вдигне с 100%. БОКО ще го нахока и , той ще слезе на 50. И всички ще са благодарни на БОКО. за Приемам залози за играта......
52
18
 
8
 
! Отговори
Софиянец-пенсионер преди 9 години
Всички градове където кметовете са от ГЕРБ се развиват. Вижте София , метро, спортни зали, естакади, мостове, паркове, училища, детски градини и т.н. все добри решения за хората. А сега вижте северозападналия район, Видин, Лом, Монтана, Мизия и т.н. само мизерия и глад. Хората реват и си гласуват за БСП-то. Тогава ще продължавате да гладувате и мизерувате. Айде чао и да не забравите да гласувате за нашите, че ще повишат пенсиите не с 4.50 лв., а с 4.80 лв.
51
0
 
20
 
! Отговори
ruseborn преди 9 години
Щонов, Stein, Stone! Знаем че си поръчково ***! Върви си докато не си си отишъл като шефа ти Бойко миналата година. Не забравяйте Пламен Горанов!
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Съселовата КликаАбе то да беше само съселовата клика до сега да сме се оправили.Всички са такива това е лошото:(
49
15
 
2
 
! Отговори
Съселовата Клика преди 9 години
Това е резултат от безотговорната политика на Съселовата клика. Намаляват цената на тока, вземат заеми и раздават за щяло и нещяло и нямат идея , кой ще плаща субсудирания ел ток , кой ще връща заемите. Те си мислят , че това е както при сициализъма - Дайте - та да Вземем и като трябват пари - Печатаме - резултат лева се обезценява.
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Утре дилемата ще се повтори и с водата.Може да ни дави,ама ще я вдигнат!Просто от всеки сектор дали ток вода парно горива или каквото се сетиш е предвидено да се цицат едни пари и това е.Никой не чотчита,че намаляваме всеки ден и потреблението пада!Те си искат сумата която са решили да си вземат и това е!!!!
47
1
 
9
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
нямам си и на идея причината поради тези *** които са в управленската власт вече десетилетия унищожават България неимоверно!!!пълнен егоизъм и невъзпитан стремеж за материализъм!!!
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Енергийният сектор е поставен в тежка ситуация, от която няма изходКак да няма изход? По-малко трябва да се краде. Това е изхода. Не може да се краде и през *** и да няма последствия. Да се проверят всички да се установи къде изтичат парите на хората. После като ми докажете, че не са крали да вдигат тока.
45
1
 
11
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Наистина в сектора няма изход, само вход.Касичка с дупка отгоре, където всеки налива и дупки отдолу, откъдето всичко изтича на правилните места при правилните хора.Но, колко ще е увеличението на горния отвор - само ДКЕВР може да каже. Затова от вчера си имаме назначен нов шеф на тази скандална комисия.
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Решил някой в тази държава,че от ток трябват х-пари и си вдига цената.Колко са абонатите обаче?2 ооо ооо са емигрирали от 1989 до днес и съответно потреблението намалява,но това не го отчита никой,а си вдига цена за да си компенсира обещаните на някого пари!Същото е и с ВиК и с Топлофикация,все соц-измислици!Социализма свърши бе другари!До кога ще вдигате цените,когато ви нмаляват абонатите?!Кое е пазарното в случая?Или дай тук в България на тези маймунки да им вдигаме цените,те са будали!