Единственото сигурно: Няма да има еднопартийно мнозинство

Пет или шест партии влизат в следващия парламент, сочи проучване
Обновена: 17 сеп 2014 14:55 | 17 сеп 2014 11:12, Камелия Цветанова
184
Единственото сигурно: Няма да има еднопартийно мнозинство
Снимка: АФИС

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да спечели 34,3% от потенциалните гласуващи, БСП - 23,7%, ДПС - 10,1%. Това сочат данните от социологическо проучване на АФИС, проведено между 9 и 14 септември и финансирано от агенцията.

5,5% от анкетираните декларират, че биха подкрепили Патриотичния фронт, толкова заявяват подкрепа за Реформаторския блок. АБВ печели симпатиите на 5,3% от потенциалните избиратели, ББЦ - на 5%, „Атака“ - на 3,9%. За други партии ще гласуват 6,8 на сто от анкетираните.

Според социолозите от АФИС само теоретично е възможно всичките 8 партии, които минават 4-процентовата бариера в проучването, реално да влязат в парламента.

Слабо вероятно е и в следващото Народно събрание да бъдат само абсолютно сигурните 3 партии.

Най-възможният вариант е бъдещият парламент да се състои от 5 или 6 фракции, което не обещава желаната стабилност на мнозинството и респективно на правителството, коментират от агенцията.

Според изчисленията на социолозите, ако в парламента влязат само ГЕРБ, БСП и ДПС, Бойко Борисов ще има 121 депутати, БСП - 83, ДПС - 36.

При четири партии ГЕРБ печели 112 места, БСП - 77, ДПС - 33, Патриотичния фронт - 18.

При пет партии ГЕРБ взима 104 мандата, БСП - 72, ДПС - 31, Патриотичния фронт - 17, Реформаторският блок  също 17.

Ако влязат 6 партии, тогава ГЕБР ще има 98 народни представители, БСП - 67, ДПС - 29, Патриотичният фронт и Реформаторският блок по 16, АБВ - 15.

В случай че седем политически сили намерят място в парламента, ГЕРБ ще има 92 депутати, БСП - 64, ДПС - 27, ПФ и РБ по 15, АБВ - 14, ББЦ - 13.

Ако партиите са осем, тогава ГЕРБ ще има 88 места, БСП - 61, ДПС - 26, ПФ, РБ и АБВ - по 14, ББЦ - 13 и „Атака“ - 10.

Според АФИС е сигурно, че не може да има еднопартийно парламентарно мнозинство. Очаквано или не, горещата фаза на кампанията предизвиква отлив на избиратели, вместо обратното.

Общата апатия, скандалите, повтарящите се политически сюжети, както и природните бедствия снижават декларираната готовност за участие в изборите на 5 октомври, отчита проучването.

Докато през миналия месец очакванията бяха за около 50 - 55% избирателна активност, което е около 3,5 - 3,6 млн. души, в средата на септември тази прогноза търпи съществена корекция до нива 45 - 50% активност или 3 - 3,2 млн. души.

Обикновено се смята, че ниската избирателна активност облагодетелства големите партии. В случая има обратна тенденция, тъй като по-широките и по-богатите периферии на големите партии се свиват, докато малките партии остават на подкрепата на твърдите си ядра, които могат да се окажат достатъчни за крайния успех. Това е причината малки партии с по-твърди ядра, като Патриотичния фронт, АБВ и "Атака", да стоят на терена по-стабилно в сравнение с партии, като Реформаторския блок и България без цензура, които биха имали сравнително по-големи шансове при средна или висока избирателна активност, коментира социолозите.

Възможно е изненади да дойдат по линия на така наречения „скрит електорат”, тоест по линия на избиратели, които ще гласуват и ще гласуват точно за определени партии, но в анкетна ситуация предпочитат да не съобщават за това свое намерение или да се регистрират в категорията на колебаещите се. Това е най-вече в полза на една партия - ДПС и неговият резултат със сигурност ще е по-висок, анализират социолозите от АФИС.

Данните от изследването свидетелстват за активна динамика на електоралните нагласи, независимо от близостта на изборната дата.

Регистрира се сравнително висок дял на колебаещите се избиратели в различни посоки - дали изобщо да гласуват, или да изберат една или друга партия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз чудя как може да има хора, които да харесват ББ. Нагъл, безскрупулен, *** и нарцистичен. Такъв тип поведение НЕ ТРЯБВА да се толелира.
116
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тия гласове са без да се взимат предвид гласовеетг от турция. Съвсем скоро гледах две езслидвания - едноот даде 15 процента на ДПС срещу 22 за БСП , а другото 17,2 срещу 18, за БСП. Явно тееч усилена кампания за турцизиране и Близнашки я подпомага яко. Затоав ходете и гласувайте, дори и само да зачеркнете всички - важна е акстивността
115
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от графиката се вижда че електората на *** оредява, а юруш няма да присъстват в парламента
114
0
 
9
 
! Отговори
до 153 преди 9 години
Колега забрави НДСВ, СДС, БББ и другите техни отрочета, патерици и бастуни през годините...
113
1
 
10
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До монархист. Ооо да, напълно вярно, без партии е по-добре. България е излязла от голямата криза през 20-те или 30-те години не помня точно, благодарение на това че са забранили партиите и всички са започнали да работят за излизане от кризата. Не знам дали самата дума "партия"е ***, но знам със сигурност че всички партийни лидери и видни активисти са ***.
112
2
 
10
 
! Отговори
ТАТО преди 9 години
ЯЗЪК , ТЪКМО СЕ БЯХ НАТОЧИЛ ДА ГЛАСУВАМ ЗА БЕЗХАБЕРНИКА ОТ ГЕРБ И ТО ПЪК ,КАКВО СТАВА -НАРОДНАТА ЛЮБОВ МАЙ СЕ РАЗМИНАВА С НЕГО ! МАЙ И ОЩЕ ЕДНО ДУБЛИРАЩО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО ДА БЯХА НАПРАВИЛИ БОРИСОВ ,ПЛЕВНЕЛИЕВ И БЛИЗНАКОВ , НЯМА ДА МУ ПОМОГНЕ ДА ВЗЕМЕ ВЛАСТТА ЕДНОЛИЧНО !
111
7
 
11
 
! Отговори
Цецо преди 9 години
На тези избори ГЕРБ ще спечели поне 250 депутатски места! Вервайте на изборните резултати!
110
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре ще е да пратим ГЕРБ при пердшественика си НДСВ. Там им е мястото, ако преди това не влязат в пандиза, но това в България не се случва.
109
6
 
17
 
! Отговори
До 146 преди 9 години
Не бе, не 130 депутати, а 260 депутата ще има Бойко, в парламент от 240 депутати. Нали така, ако питаме такива като теб, ББ и ЦЦ.
108
0
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
До НЕГЛАСУВАЩИма два начина да се оправим:1 Да се *** всичко тотално, да избесим старите и да изберем нови- още 50 години преход, бесене и бой с камъни;2.Още сега да изберем нови, последователни и принципни хора, компетентни в правото и макроикономиката.Ама трябва мозък, но не само костен!Проблемът на България е, че има твърде много прости хора със самочувствие на големи селски тарикати, които знаят и могат всичко, акъл от по-умни не вземат, а никой с ум не би им дал и пукната пара.
107
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-важното сега е да не допуснем герберастията отново на власт.
106
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как се менят нещата. Дълги години най-голямото зло бяха Сините, а сега най-голямото зло са ГЕРБ. НДСВ не успяха да станат най-голямото зло - много бързо слязоха от сцената и си останаха едно просто голямо зло, каквото е и БСП.
105
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-голямото зло сега очевидно е ГЕРБ, а ДПС са следващото зло. Коалицията ГЕРБ и ДПС, която ще ни управлява след изборите е най-голямото зло на квадрат.
104
0
 
3
 
! Отговори
Истината преди 9 години
И едно важно изречение от изследването на АФИС:При тези условия нищо не е сигурно в прогнозата. АФИС ще направи проучване и една седмица преди изборите, когато нещата ще са по-ясни.
103
9
 
12
 
! Отговори
NFSB преди 9 години
нека заедно да изметем изметта герберастка бспарска дупесарска болен пидеров и ***
102
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП - 23,7% не е за вярване, че след случващото се в КТБ има още такива ***
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Секни ли кранчето за избори, завалийките зорлем социолози ще земат да се гътнат от глад. Няма друга по света такава дебела ясла за такива конски мухи като чутовните бг "социолози". От когото и *** за зеле не става, все социолог се изтипосал. Боже, от вересии сме на тая висота.
100
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
деформаториет и да влязат и да не врязат - ще се сцепят веднага на 6 октомври на две части
99
1
 
11
 
! Отговори
платен социолог преди 9 години
Акооо платените социолози, да няма пак изненада като на евро изборите?
98
2
 
9
 
! Отговори
Родопите преди 9 години
Създава се нова про-израелско-турска коалиция, безперспективието е ясно, мизерия от минал тип, но с доста по-силен резонанс се очертава. Тъкмо си мислехме, че с гейщината е свършено, а то какво излиза, сервират ни юдогейщина от Анадолски тип